Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2019, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi
Tarihsel çerçevede, politik, kültürel ve kimlik ile ilgili unsurları içeren Makedonya ile Yunanistan arasında yaşanan isim sorunu, yirminci yüzyılın sonlarında siyasi sahneye çıktı. Makedonya'nın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan ve günümüze kadar süregelen Makedonya Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında yaşanmış olan isim tartışması iki ülkenin milliyetçilik anlayışlarından kaynaklanmıştır. Balkanlarda bir bölgeye izafeten kullanılan ve tarihsel bir kavram olan Makedonya ismini kullanarak kurulmuş olan Makedonya Cumhuriyeti'nin ismi, sınırları içerisinde Makedon azınlığın yaşadığı Yunanistan'ı tedirgin ettiğinden bu ülke komşusunun ismine itiraz etmiş, bu çerçevede isim değişikliğine zorlamak için komşusuna hem ekonomik ambargo uygulamış hem de bu devletin uluslararası kuruluşlara üyeliğine engel olmuştur. İki ülke arasında isim sorunu sebebiyle yaşanan anlaşmazlık sadece iki ülke ilişkilerini değil, aynı zamanda bölgedeki güvenlik, istikrar ve barışı olumsuz yönde etkilemiştir. Bu çalışmada Makedonya ve Yunanistan arasında yaşanan isim sorununun ortaya çıkış nedenleri, sorunun gelişimi, çözüm noktasında atılan adımlar ve sorunu bitiren Prespa Anlaşması irdelenecektir.
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
Macedonia, with its ethnic diversity based on linguistic and religious differences, has always maintained its strategic importance. Since the declaration of independence in 1991 when it left the Socialist Federal Republic of Yugoslavia, the Republic of Macedonia, which is largely based on Vardar Macedonia, had a dispute with its neighbour Greece on the name of the country. This question, which was exacerbated by different nationalist approaches, was resolved on 17 June 2018 by the mediation of Western states that wanted to end the unrest in the Balkans. This study evaluated the Macedonian name question with reference to the typology of nationalism based on territorial and ethnic nationalisms and analysed the historical background of this question and the negotiation process. In this respect, whether nationalism has a unifying force or a dissociative effect was examined. In this article, it was concluded that national identity and constitutional citizenship, which corresponds to a regional-geographical identity rather than a national identity preference based on the ethnic identity of the Slav-Christian Macedonian majority, which constitutes only 64 percent of the total population in Macedonia, is a prerequisite.
Türkiye - Makedonya İlişkileri (Üsküp ki, Şardağı'nda Devamıydı Bursa'nın), 2012
2021
ÖZET Kuzey Makedonya, Yugoslavya'nın dağılması üzerine kendi tercihi doğrudan bu yönde olmamasına karşın bağımsızlığını ilan etmiş ve ardından varlığını sürdürebilmek için ölümcül bir yaşam mücadelesine girmiştir. 1990'lar boyunca yaşam mücadelesinde Türkiye'nin desteğini yoğun olarak aramış ve jeopolitik konumu da dahil birçok açıdan Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik dış politikasında önemli ayağı olmuştur. Genel akış içerisinde değerlendirilecek olursa, Kuzey Makedonyada aktif Türk dış politikası bölgedeki krizlerden beslenmiştir. Bu itibarla, iki ülke arasında ikili ilişkiller nasıl olduğu, Türkiye'nin nasıl bir dış politika benimsediği, Kuzey Makedonya'nın buna karşılık politikasını göreceğiz. Bu çalışmada, anılan konularla ilgili olarak kapsamlı bir inceleme sunulmuştur.
YALOVA SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ, 2015
Makedonya; Yugoslavya’nın dağılmasının ardından 1991 yılında ‘Makedonya Cumhuriyeti’ ismiyle bağımsızlığını ilan etmiş ancak ülkenin bu ismi kullanmasına Yunanistan kendi sınırlarındaki Makedonya isimli bölgede ileride hak iddia edeceği endişesiyle karşı çıkmıştır. Bu çalışmada iki ülke arasın- da ortaya çıkan ‘İsim Sorunu’nun bugüne kadar çözülememesinin altında yatan nedenler araştırılmıştır. Sorun iki ülkenin milliyetçilik anlayışları, bölgenin tarih- sel gerçekleri ve Avrupa Birliği’nin bölge politikaları kapsamında incelenmiştir. Araştırmada konunun daha iyi anlaşılması için iki ülke tezleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve soruna neden olan bu tezler eleştirel teoriyle değerlendiril- miştir. Çalışmanın genelinde ağırlıklı olarak eleştirel bakış açısıyla hareket edilse de her bölüm de kendi konusuyla ilgili olarak farklı bir teoriyle açıklanmaya ça- lışılmıştır. İlk bölüm Milliyetçilik teorisiyle şekillenirken, ikinci bölümde tarihi gerekçelerin anlaşılması amacıyla iki ülke tarihi kıyaslanarak incelenmiş ve bu tezler eleştirel bakış açısıyla ele alınmıştır, son bölüm ise Avrupa Birliği’ni oluş- turan teoriler arasında sayılan ulus üstücülük, rasyonalite ve inşacılık teorileri etrafında şekillenmiştir.
SDE Akademi Dergisi, 2022
The process of evolving the chaotic atmosphere into an economic crisis, which started with the pandemic process, continues to increase its impact in North Macedonia. The administrative crisis in North Macedonia, which has a very cosmopolitan structure in terms of the population it contains, plays a vital role in the acceleration of ethnic and political polarization. The political alliances in North Macedonia follow a proxy policy through their relations with regional and global actors in order to have a say in the administration of the country when this situation is combined with the security concerns created by the Ukraine Crisis. Thus, the polarization that has occurred on a global scale is carried over to the internal politics of North Macedonia. The practice of the Cold War, which has been revived in the region with the Ukraine Crisis, narrows the maneuvering areas of political alliances and drags the country's politics to a deadlock. The uncertainty in the European Union membership process puts the current government in a difficult position both in domestic and foreign public opinion. In the last local elections, eyes were turned to the Internal Macedonian Revolutionary Organization-Democratic Party of Macedonia's National Unity (VMRO-DPMNE), after the opposition won a significant part of the metropolitan cities, especially the capital Skopje. The opposition's calls for early elections and street protests accelerated as its votes increased in opinion polls and it appeared in front of the ruling Social Democratic Union of Macedonia (SDSM). The impact of the Ukraine Crisis on the political balances in the Balkan countries was examined on North Macedonia. In this study, we analyzed the potential for change in North Macedonian politics and the current situation of the opposition.
İKV Dergisi No: 279 Ağustos, 2022
Fransa’nın uzlaşı önerisinin onaylanması sonucu, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın müzakere çerçeve belgesi üzerindeki vetosunu kaldırmasıyla Kuzey Makedonya ve Arnavutluk nihayet katılım müzakerelerine başladı. Müzakere düğümü şimdilik çözülmüş gibi görünse de Üsküp’ü belirsizliklerle dolu bir süreç bekliyor.
Kuzey Makedonya’da Kurban İbadetine Dair Uygulamalar, 2023
Kuzey Makedonya, Osmanlı Devleti’nin uzun yıllar egemenliğinde kalmış bir bölgedir (1389-1913). Osmanlı, coğrafi ve kültürel yakınlık sebebiyle fethedilen diğer yerlerden daha çok Balkanlarla ilgilenmiştir. Bunun neticesinde de özellikle demografi, sosyal hayat, ekonomi ve kültür alanlarında Osmanlı tecrübesi büyük ve zengin bir miras bırakmıştır. Bunlardan biri kurban ibadetidir. Kurban, sosyal yönü olan bir ibadettir. Balkanlarda günümüzde de uygulanmaya devam eden kurban, başta sahip olduğu ibadet olma vasfı ve insanları birleştirici özelliğinden ötürü, müslüman ve hatta gayr-i müslimlerin değer verdiği sosyal bir olgudur. Kurban ibadeti sadece kurban bayramına mahsus olmadığından doğum, ölüm, adak, şükür gibi çeşitli vesilelerle bir ritüel olarak da bölgede varlığını sürdürmüştür. Bu çalışmada İslam’ın şiarı olarak kabul edilen kurban ibadetinin, Makedonya ve çevresinde nasıl uygulandığı; bir taraftan kaynaklara başvurarak, diğer taraftan bölgede tarafımızdan gerçekleştirilen gözlem ve röportajlardan elde edilen verilerle incelenecektir.
2021
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sinirlari icerisinde yasayan Turkler, Osmanli Devleti’nin bolgeden cekilmesine muteakip, bir asirdan fazla sureyle cesitli siyasi yapilar icerisinde dilsel, dinsel ve kulturel varliklarini muhafaza ederek bolgedeki varliklarini surdurmeye devam etmektedirler. Yasanilan surecte karsilasilan tum zorluklara ragmen sahip olduklari halk edebiyati unsurlarini da mumkun mertebe ayakta tutmayi basarabilen Turklerin sozlu kultur miraslari uzerine cesitli arastirmalar gerceklestirilmistir. Bu sozlu kultur mahsullerinden biri olan mâniler uzerine gerceklestirilen derleme calismalari neticesinde, bolgede yasayan Turklerin icra ettikleri cok sayida mâni derlenmis ve kayit altina alinmistir. Buna ragmen derlenmemis halk kulturu mahsullerinin olabilecegi dusuncesinden hareketle TUBITAK kurulusunun destegiyle bolgede yasayan Turklerin sozlu kultur urunlerini derlemeye yonelik saha calismasi baslatilmistir. Bu calisma kapsaminda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Gostivar Be...
Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 2019
International society encourages resolving disputes in extrajudicial ways. Mediation as one of these ways, which is favoured since it relies on parties’ will and its flexibility, is preferred very often. Macedonia resolved her name dispute with Greece ongoing since her independence finally inking an agreement on 17.6.2018. If the agreement comes into force, the country’s name will be “The Republic of Northern Macedonia”. But this deal and name is an acrid resolution for both of the parties. While Greece is obliged to consent to the word “Macedonia” remains, Macedonia on the other hand gives up the monopoly of the word “Macedon” and its culture. Resolution of name dispute between Macedonia and Greece constitutes a good case study in terms of studying mediation. The dispute has resolved under United Nations’ mediation. Issues such as inauguration of UN mediator Nimetz, his conducting shuttle diplomacy, establishing communication between parties, get them sit down at the negotiation table, joining negotiations in person and offering suggestions for the root of the problem are the applications of mediation. However he is supposed to be criticised about his impartiality. Both in his past and during in the line of his mediator position, in regard to his connections, Nimetz has some significant infirmity with regard to absolute objectivity which is a substantial attribute of an mediator.
Analiz, 2020
Covid19 salgını Kuzey Makedonya'da gerçekleşmesi planlanan 2020 erken genel seçimlerini büyük oranda etkiledi. 12 Nisan'da yapılması planlanan seçimler 15 Temmuz'a kadar ertelenirken ülke seçim ve salgın sürecini, Ocak ayından itibaren teknik hükümet ile yönetmek zorunda kaldı. Seçim tarihi konusunda tartışmalar, kurumlara olan güven, salgınla mücadelede başarısızlıklar, salgınla ilgili kısıtlamaların kaldırılması sonucunda vaka ve ölüm sayılarının ciddi artış göstermesi seçim sürecini doğrudan belirledi. Yapılan tüm araştırmalarda düşük katılımlı bir seçimin ve %35'ün üzerinde değişik nedenlerden dolayı oy kullanmayacak olan bir kitlenin varlığını ortaya koyuyor. Halkın büyük çoğunluğu Covid19 sürecinin etkisiyle de kurumları, ekonomi ve hukuk alanını sorunlu görüyor.
Makedonya'nın Pozisyonu ve Yunanistan'la İsim Gerginliği, 2019
Yeni dönemle birlikte Almanya ve Avusturya’nın Avrupa’daki enerji tekelini kırabilecek TürkAkım’ı Balkanlar üzerinden İtalya’ya ulaştırma fikri Avrupa’nın AB rüşvetiyle rafa kalkmış görünüyor. Almanya kendi hatlarını bypass edecek bu projeye şiddetle karşı. İşin ilginç tarafı bütün bu süreç açık açık konuşulduğu halde halkın tavrını AB’den yana koyması.
ASOS Yayınları, 2024
Ön Sözden Kayıtlar, Kuzey Makedonya’da ana dili Türkçe olan yerleşim bölgelerinden 2021-2022 yılları arasında derlenmiştir. Çalışma kapsamında 96 köy ve 14 şehir merkezinden toplamda 218 derleme yapılmıştır. Kuzey Makedonya Türk yerleşim birimlerinden derlenen bütün kayıtlar çözümlenerek çalışmaya konulmuştur. Çalışmanın metin kısmının elimizden geldiğince ayrıntılı ve kapsamlı olmasına dikkat edilmiş, kayıtların çözümünde azami dikkat gösterilmiştir. Çalışma, giriş, inceleme (ses bilgisi, şekil bilgisi), metinler ve sözlük olmak üzere dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında çalışmayla ilgili temel konular, yörenin tarihi, coğrafyası, kültürü, eğitimi gibi ağız yapısının oluşmasında etken olan unsurlar hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. İnceleme kısmında, ilk olarak yörenin ses bilgisi özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiş, akabinde ağız haritasını oluşturmada gerekli olan şekil bilgisi özellikleri ortaya konulmuştur. Bu anlamda şekil bilgisi kısmı ayrıntılı olarak yapılmamış, tasnif için gerekli olabilecek unsurlar göz önüne alınmıştır. İnceleme kısmının tamamına hocamız Prof. Dr. Mehmet AYDIN’ın “Aybastı Ağzı” isimli eserinde izlediği yolu kendimize model olarak benimsediğimizi belirtmek isteriz. Metinlerin deşifresinde Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN’un önerdiği çeviri yazı işaretleri esas alınmıştır. Ayrıca inceleme kısmında “Karakteristik olan ve olmayan” ayrımı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’in çalışmalarından örnek alınarak yapılmıştır. Metinlerde büyük harf kullanılmamıştır. Kullanılan büyük harflerin tamamı farklı bir sese transkripsiyon harfi olarak belirlenmiştir.
2022
Eski Yugoslavya döneminde, tarih araştırmaları için son dönem Osmanlı medreselerinde yetişen âlimlerden bazıları Makedon Devlet Arşivi’nde veya Milli Tarih Enstitüsü’nde istihdam edilmiştir. Bu bağlamda Kemal Aruçi ile Fettah Efendi’nin adı geçen kurumların bünyesinde, Makedon Türkolog ve tarihçilerle ortak imzalı makaleler yayınladıkları bilinmektedir. Elinizdeki kitapta altı Osmanlı kroniği ve iki tarihi eser esas alınarak, beşi Kemal Aruçi’nin Aleksandar Matkovski, biri Stefan Piperkovski ile kaleme aldığı altı makale, biri de Fettah Efendi’nin Vanço Boşkov ile birlikte kaleme aldığı makale, her biri birer bölüm olarak tasarlanarak yedi bölüm halinde Makedonca’dan Türkçe’ye tercüme edilmek suretiyle yayına hazırlanmıştır. Çalışmaya tarafımızdan Giriş bölümü yazılmış, sonuna da Kemal Aruçi’nin vefatından sonra Aleksandar Matkovski tarafından kaleme alınarak yayınlanan vefeyât yazısının Türkçe tercümesi ilave edilmiştir. Bu kitabın Kuzey Makedonya ve Balkan tarihi araştırmalarına, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki derin tarihi ilişkilerin hatırlanmasına, Osmanlı âlimleri tarafından yapılan çalışmaların yeniden gündeme getirilmesine ve başta Kuzey Makedonya olmak üzere Balkanlardaki Müslüman/Türk toplumunun tarihi hafızasının tazelenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlamasını temenni ederiz.
2012
1877-1878 Osmanli-Rus Savasindan sonra Osmanli Imparatorlugu’na bagli bir Prenslik olan Bulgaristan Şarki Rumeli ve Makedonya’yi da kapsayan tam bagim- siz bir devlet olma sevdasini surdurmus ve faaliyetlerine baslamistir. Prensligin bu faaliyetlerinin basta gelen destekcisi de Osmanli Imparatorlugu’nun basken- tinde bulunan Ekzarhâne olmustur. Makedonya’da da ayni amaca hizmet etme amaciyla ihtilâl komitalari kurulmustur. Bu durumda karsilikli iliskiler icerisine giren “Ekzarhâne-Prenslik-Komita” ayni hedeflerde birlesmislerdi: Makedonya’yi Prenslik sinirlarina dâhil etmek ve bagimsiz Bulgaristan’i kurmak. Bu nedenle Ekzarhâne’ye bagli din adamlari ve Prenslik Berlin anlasmasinin hemen ardindan ihtilâl komitalarina her turlu yardim ve destegi saglamis, Bulgarlar arasinda pro- pagandalar yapmak yoluyla da onlari bagimsizlik icin tesvik etmistir. Bununla birlikte Ekzarhâne ve Bulgar Prensligi’nin Makedonya ihtilâl komitalariyla olan iliskileri her zaman iyi olmamistir. 1900 yilinin b...
Erdem, 2023
Kuzey Makedonya, çok kültürlü -Makedonlar, Arnavutlar ve Türkler gibi- toplum yapısına bağlı olarak yer adlarında çok dilli çeşitlenmelere sahiptir. Makedonca dilindeki karşılığı Skopje olan başkentin, ayrıca Türkçe Üsküp ve Arnavutça Shkup olmak üzere iki dilde telaffuzu bulunmaktadır. Öteki telaffuzlar yasaklı olmamakla birlikte ülke yönetimi, Makedonca olanında ısrarcıdır. Ancak dönem dönem yer adlarında (toponomide) Arnavutça versiyonların kullanımına dair ısrarlı talep ve baskılara da rastlanmaktadır. Kuzey Makedonya her ne kadar Makedonca dilini dolayısıyla tek dilli toponimiyi tercih etse de siyasi endişelere bağlı olarak, esnekliğe dönük bir takım yasal düzenlemelere gitmiştir. Yapılan düzenlemeler, Makedon halkını o denli huzursuz etmiştir ki, bu değişikliği kültürel mirasa karşı inkâr edilemez şiddet, yarı insani ilkelere dayalı yeni bir dünya inşa etme girişimi olarak tanımlayanlar olmuştur. Diğer taraftan bu durum, değişikliğe vesile olan Arnavutları daha da güdülemiştir. Son yıllarda, Kuzey Makedonya’daki azınlık gruplar -Arnavutlar, Boşnaklar, Türkler gibi- arasında yönetsel ve ekonomik düzeyde yetki talep edip alabilenler yine Arnavutlardır. Ülkenin ikinci büyük etnik azınlığı durumunda olan Türklerin ise, diğer etnik azınlıklarla birlikte Arnavut topluluğunun artan görünürlüğünün gölgesinde kaldıkları iddia edilebilir. Bu durum o denli belirgindir ki, bölge Türklerine dair yapılan akademik çalışmalar ve çıkarımlarda onlar, azınlığın azınlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada çalışmanın temel gayesi, çok etnikli toplum yapısına sahip Kuzey Makedonya’nın mevcut durumuna ışık tutmak, bunu yaparken de ülkenin toponimi (yer adları) mevzusuna olan yaklaşımını irdeleyebilmektedir. Yapılan saha araştırmaları, gözlem ve akademik minvaldeki taramalar, Kuzey Makedonya’nın önemli oranda Türk nüfusuna sahip olduğunu ve ülkenin muhtelif yerleşim yerlerinde çok sayıda Türkçe yer adının bulunduğunu göstermektedir. Bilhassa ülkenin güneydoğu yakasında Türkçe köy ve kasaba adlarına sıkça rastlandığı anlaşılır. Büyükçe bir kısmı nüfussuzlaşmış durumda olsa dahi, hâlen Başıbos, Çalıklı, Dedeli, Pırnalı, Alikoç, Kocalı, Süpürge gibi Türkçe yer adlarıyla anılan pek çok yerleşim biriminde Türkler ve Yörükler yaşamaktadır. Bu aynı zamanda bölgedeki Türk nüfusunun hem mevcudiyetini hem de tarihsel anlamdaki sürekliliğini ortaya koyması açısından önemli bir göstergedir. Çalışma, Türkçe yer adlarının çok sayıda olmasına rağmen, Kuzey Makedonya özelinde Türkçe toponimiyle ilgili kapsamlı bir akademik çalışmanın ve bu konuyla ilgili bir farkındalığın bulunmadığını, Türk topluluğu gibi Türkçe toponimisinin de göz ardı edildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Öz 18. Yüzyıl itibariyle Yunan, Sırp ve Bulgar milliyetçilerinin Makedonya coğrafyası üzerindeki mücadeleleri, " Makedonya sorunu " olarak adlandırılmış ve Balkanlar üzerinden Avrupa güvenliğini etkileyen bir sorun olarak tarihe geçmiştir. 1991 yılında ise Makedonya Cumhuriyeti Yugoslavya Federasyonu bünyesinden ayrıldığında, kendisine komşu devletlerin ve özellikle Yunanistan'ın ülkenin anayasasındaki birçok maddeye, ülkenin ismine ve bayrağına karşı çıkması bölgesel bir kriz ortaya çıkartmıştır. Bu çalışmanın konusu ise 1991-1995 yılları arasında iki ülke arasındaki sorunların gelişimi ve bunun dönemin Türk dış politikası çerçevesinde değerlendirilmesidir. Bu kapsamda çalışmada giriş bölümünü takiben ilk olarak Yunanistan ile Makedonya Cumhuriyeti arasındaki sorunlar ve bu sorunların sebepleri üzerinde durulmuştur. Söz konusu bu sorunlar, anayasa, bayrak ve isim başlıkları altında tartışılmıştır. Ardından çalışmanın bir sonraki kısmından iki ülke arasındaki bu sorunların 1991-1995 yılları arasında Türkiye'nin dış politikasını hangi yönlerden etkilediği üzerinde durulmuştur. Son olarak tüm bu bulgular çalışmanın sonuç bölümde değerlendirilmiştir. Çalışmanın ulaştığı en önemli sonuçlardan bir tanesi, Yunanistan ve Makedonya Cumhuriyeti arasındaki sorunların büyük ölçüdeki sebebinin, ortak bir coğrafyayı paylaşan iki devletin ulus-devlet oluşturma çabası içerisinde ortak tarihi değerleri referans göstermeleri olmuştur. Bu doğrultuda, Makedonya'nın sorunları ile dönemin Türk dış politikası arasında ikili bir etkileşim olduğu ve Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrası Yunanistan ile yaşadığı bölgesel güç mücadelesi ile Makedonya'nın sorunlarının yakından ilişkili olduğu çalışmanın ulaştığı bir başka sonuçtur.
Analiz, 2019
Kuzey Makedonya yapısı, tarihi ve konumuyla kuşkusuz Balkanların ve Avrupa'nın en farklı devlet ve toplumlarından biri olarak dikkat çekiyor. Devlet ve toplumun etnik, dini, tarihsel kimlik konularında kararlı bir yapı üretememesi ülke içi çatışmalara ve bölgesel anlaşmazlıklara varan sorunlu dönemlerin yaşanmasına neden olmuştur. İç ve bölgesel istikrarsızlığa uluslararası güçlerin Balkanlardaki nüfus mücadelesi de eklenenince Kuzey Makedonya'nın durumu bölgenin yapısı ve istikrarı açısından turnusol kağıdına dönüşmektedir. Kendi istikrarsızlığını Balkanlara ihraç etme potanisyeli yüksek olan ülke son 12-13 yıldır milliyetçi/muhafazakar ve sosyal demokrat iktidarlarla iç ve dış siyasette düzen üretebilmiş değil.
Mediterranean Journal of Humanities, 2011
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.