Academia.eduAcademia.edu

YAKUP KADRİ'NİN KİRALIK KONAK ADLI ROMANINDA ÜÇGEN ARZU

2019, international journal of interdisciplinary and intercultural art

Abstract

Bireyin merkezde olduğu bir dünyada arzu ettiği nesneleri gerçekten insanın kendisinin mi seçtiği yoksa bunun bir yanılsama mı olduğu sorusu, Fransız kuramcı Rene Girard’ın roman karakterleri üzerinden temellendirdiği kuramının özünü oluşturur. Girard, 1961’de yayımlanan Romantik Yalan ve Romansal Hakikat: Edebi Yapıda Ben ve Öteki adlı eserinde, arzunun kendiliğinden olmayan doğası üzerinde durur. Bu makalenin amacı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak adlı romanını Girard’ın söz konusu eseri çerçevesinde ve “üçgen arzu” kuramı ışığında analiz etmektir. Bu itibarla çalışmada romandaki karakterlerin davranışlarını yönlendiren “dolayımlayıcı” kavramı üzerinde durularak, onların arzu, istek ve amaçları arasındaki mimetik yapı çözümlenmeye çalışılmış ve Kiralık Konak’ın, üçgen arzuyu kurcalayan bu özelliğiyle, “romansal hakikat” kategorisine giren bir eser olduğu tezi savunulmuştur.

Key takeaways

  • Girard'a göre her türlü arzunun kaynağında mutlaka bir dolayımlayıcı (öteki) vardır.
  • Özne ve nesne arasında düz bir çizgi olduğunu göstermek suretiyle dolayımlayıcıyı gizleyen ve arzunun özneden ya da nesneden kaynaklandığını vurgulayan eserler "romantik"; özne ve nesne arasındaki arzu ilişkisinde dolayımlayıcıyı açığa çıkaran eserler ise "romansal"dır.
  • İnsan doğasına ilişkin olarak arzunun taklitçi yönünü kurcalayan ve romanlarında mimetik arzuyu bir şekilde açığa çıkaran bu romancıların eserleri Girard'a göre "romansal hakikatin" örnekleridir.
  • Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun (1889Karaosmanoğlu'nun ( -1974 Kiralık Konak 3 adlı eseri de mimetik arzunun açığa çıkarıldığı romansal kategorisine giren yapıtlardandır.