Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Oryantalizm ve Ortadoğu
özet Ortadogu bölgesinde Tunus 'ta ba §layan ve ardindan birçok Arap ülkesini etkisi altma alan iktidari degi^tirmeye yönelik toplumsal halk hareketleri bölgede yeni bir sürecin ba^lamasma yol açmi^tir. Söz konusu yeni süreci inceleyecegimiz bu makalede; yakin tarihte ya^anan ve genellikle"Arap Bahari" olarak adlandirilan Tunus, Misir ve Libya gibi ülkelerde yönetim degi^iklerine kadar varan Suriye gibi bazi ülkelerde ise ic sava §a kadar sürüklenen olaylari inceleyecegiz. Bu çerçevede "Arap Bahari Nedir?"ba §ligi altinda sürecin neden bu isimle anildigim ele alip ya^anan olaylari genel olarak aktaracagiz. Ardindan Arap Bahari'nin nedenlerini siyasi, sosyal ve ekonomik kategorilerde degerlendirerek süreci olu^turan etmenleri inceleyecegiz. Pe §i sira Tunus, Misir, Libya ve Suriye'de Arap Bahari öncesi siyasi yapi ve yönetimi bu ülkelerin baskici liderleri ekseninde ele alacagiz. Son olarak Tunus, Misir, Libya ve Suriye 'de ya^anan olaylar ve devam eden sürecler sonrasi yönetim yapisim geçmi^iyle kar^ila^tirmali olarak degerlendirerek"Arap Bahari baskici rejimleri demokratikle §tirebildi mi?" Somsunu cevaplandirmaya çali §acagiz.
Eğer, seni unutursam, ey Kudüs, sağ elim hünerini unutsun. Eğer seni anmazsam, eğer Kudüs'ü baş sevincimden üstün tutmazsam, dilim damağıma yapışsın!" 1 "Senin için savaştıkça, daha çok seveceğim seni! Bu toprağın dışında hangi toprak misk ve amberdir ki? Bunun dışında hangi ufuk benim dünyamı tanımlar?" 2
Özet XIX. yüzyıl, Osmanlı toplumunun, aydınlarının ve devlet adamlarının yeni fikirleri tartıştıkları bir dönemdir. Bu fikirler arasında özellikle " Ortadoğu " ya yönelik politikalarımızı etkileyenleri ise İslamcılık ve Milliyetçiliktir. " Ortadoğu " , sınırları kesin olmayan bir bölgedir. Burada başta İngiltere olmak üzere Batılı devletlerin ideolojilere yaklaşımları da değişkenlik göstermiştir. Bölgede stratejik öneme haiz Mısır " da Osmanlı Devleti " nin hakimiyeti, bu yüzyılda uluslararası bir boyut kazanmıştır. Arabi Paşa meselesi, " Ortadoğu " da hem ideolojilerin araç olarak kullanılmasına hem de İngiltere " nin bölgeye yönelik değişken politikalarına önemli bir örnektir. Arabi Paşa milliyetçi bir söylem benimsemekle birlikte Osmanlı Devleti " ne bağlılığını dile getirmiştir. Hidiv " in Avrupa devletleri ile olan ilişkilerine karşı Osmanlı Devleti " ni uyarmıştır. Ancak sonuç Arabi Paşa " nın asi ilan edilmesi ve Mısır " ın işgali olmuştur.
East. It is one of the countries with democratization problem in Egypt at the beginning of the 20th century Egypt, democratic institutions began to exist from the time of the British administration but it is just a symbolic situation. At this point, there is also a problem with the definition of the concept of democracy. In this study, the definition of democracy is defined as five main notion: Elections and Parliament, Constitution, Freedom of Expression and Media and Civil Society and Pluralism. The existence of democratic institutions in Egypt is not a problem; It is a problem that it does not work correctly. The most important feature of the British colonies in the Middle East is that they work to establish a western type democratic order in that country. A similar process took place in Egypt. The British made a constitution in the country and formed a parliament by election. However, since 1924, when parliament was opened in Egypt, we cannot observe a working democracy within the period to date. This study searches for The problem of democratization in Egypt, as a British colony, is examined in the context of the five basic notions mentioned above and analyzing the origin of the lack of these notions in relation to the policies or practices of the British administration.
Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, 2022
Bu makalede, Ortadoğu havzasında devam eden gerilimli süreç ile ağır kargaşa ve şiddet koşullarını tetikleyen iç-dış dinamikler üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda hemen başlangıçta ifade etmek gerekirse; Ortadoğu havzasında yaşanan krizi besleyen iki temel dinamikten biri, tarihî meşruiyet krizi üstüne inşa edilen egemenlik sorununun aşılamamasıdır; diğeri ise, Ortadoğu’nun özgün koşullarının yapısallaştırdığı toplumsal adalet yoksunluğunun hafifletilememesidir.
Kutadgu Bilig eski Türk devlet yapısı hakkında bilgi veren kaynaklardan birisidir. Türk ordu terimleri çok eski tarihlere kadar gider. Yûsuf Has Hâcib eserinde kâmil insanı ortaya koymak ister. Bu kitap; iyi bir hükümdarın, iyi bir vezirin ve komutanın nasıl olması gerektiğini anlatır. Ordu komutanlığı önemli bir mevkidir. Bu makalede bir ordunun ve onun komutanının iyi ve kötü özellikleri üzerinde durulmuştur.
Gazete Duvar Kitap , 2019
Ortadoğu, Doğu ile Batı arasında ticaret yollarının kesiştiği noktadadır. Nil, Dicle, Fırat bu bölgeye akmaktadır, Süveyş kanalı ve Hürmüz Boğazı gibi çok değerli geçiş noktalarına sahiptir. Ekonomik ve politik çatışmaların kaynağıdır. Venezüellalı politikacı Pablo Perez'in "Şeytanın Pisliği" olarak tanımladığı petrole sahiptir. Ortadoğu politikasının üç belirleyici faktörü vardır. Bunlar; yapısal faktörler, siyasi
Günümüzde gittikçe artan rekabet ortamında örgütlerin daha stratejik düşünmek ve davranmak zorunda oldukları bir gerçektir. Böylesi bir zorunluluk stratejik yönetimi günümüzün en önemli yönetim tekniklerinden biri haline getirmiştir.
İNSAMER, 2021
İki ülke arasında gerilimi tırmandıran olaylara taraflar arasındaki güç ve nüfuz mücadelesi çerçevesinde bakmak ve yaşanan saldırıları münferit olaylar olarak ele almamak; aksine iki ülke arasındaki mücadeleyi derinleştiren olaylar bütünü olarak değerlendirmek, İran-İsrail ilişkilerindeki gerilimin temel dinamiklerini anlamayı kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla İran’ın uyguladığı nükleer programla hedefledikleri, İsrail’in nükleer güce sahip bir İran’a karşı ne tür refleksler geliştirdiği, bölgesel ve küresel faktörlerin iki ülke rekabetine nasıl etki ettiği gibi konuların da iyi anlaşılması gerekmektedir.
2018
Ortadoğu ülkeleri arasındaki derin fay hatları, medeniyetler çatışması misali bir çatışma ve savaş sebebi haline gelmiş durumdadır. Dünya savaşı sonrasında sınırların suni olarak çizilmiş olması bu hatların oluşmasındaki maddi, görünürdeki etmenlerinden iken başta mezhep tarafgirliği nedeniyle manevi olarak zaten sınırlar çizilmiş durumdadır. Batı sadece bunu bir ayrıştırma, bölüp yönetme aracı olarak kullanmaktadır. Batı, ekonomik bağımlılıklar ve küreselleşme fenomeni ile Ortadoğu ve İslam coğrafyasında sömürüye devam etmektedir. Egemen devletlerin en önemli amacı çıkar maksimizasyonudur ve Batının bu politikasında haklılık payı vardır. Lakin bin yıldır süregelen iç çekişmeler ve mezhep tarafgirliği nedeniyle asıl sorun içeridedir ve son bulmayacaktır. Postkolonyal dönemde Ortadoğu’da sivil toplumun güçsüzlüğünden dolayı demokrasi kültürünün yerleşmemiş olması da ayrı bir etkendir. Dolayısıyla bu kısır döngü Arap Baharı gibi halk hareketlerine sebep olduğu gibi Müslüman yoğun ülkeler arasında savaşa da sebep olma ihtimali vardır. Bu sonuca varmamak için Türkiye modern çizisiyle başta İran ve Suudi Arabistan arasındaki mezhep tarafgirliğini yumuşatacak arabulucu politikalara öncelik vermeli, AB sürecinin çeyreği kadar dahi olsa kendi din kardeşlerinin arasını düzeltecek çabalarla hem bölgede liderlik rolünü kuvvetlendirmeli hem güven veren bir dış politika ile çevresini düzenlemeli hem de yakın ittifaklarla güveliğini ve ekonomik gelişimini artırmalıdır. Türkiye’nin yapması gereken ilk adım ise mezhep tarafgirliğini yok edecek uluslararası bir yapılanma kurup buna Suudi Arabistan ile İran’ı dâhil etmek olmalıdır.
anakarder.com
Kardiyoloji eğitiminde e-öğrenme ve probleme dayalı öğrenme entegrasyonu E-learning and problem based learning integration in cardiology education Erol Gürpınar et al.; Antalya, Türkiye Heart murmurs auscultation as professional learning problems Profesyonel öğrenme problemi olarak kalp üfürümlerinin oskültasyonu Leonid B. Naumov; Beer-Sheva, Israel Effects of proadrenomedullin N-terminal 20 peptide and calcitonin on rat heart Proadrenomedullin N-terminal 20 peptit ve kalsitoninin sıçan kalbine etkisi Ziya Kaygısız et al.; Eskişehir, Türkiye Effect of the content of knowledge on adherence to medication in hypertensive patients Hipertansiyonlu hastalarda bilgi içeriğinin ilaç tedavisi uyumuna etkisi Hayrettin Karaeren et al.; Ankara, İstanbul, Türkiye Usefulness of automatic QT dispersion measurement for detecting exercise-induced myocardial ischemia Egzersizle oluşan miyokard iskemisini göstermede otomatik QT dağılımının ölçümü Bonpei Takase et al.; Saitama, Japan Papillary muscle dyssynchrony as a cause of functional mitral regurgitation in dilated cardiomyopathy Dilate kardiyomiyopatili hastalarda fonksiyonel mitral yetersizliği ve papiller kas dissenkronisi Kürşat Tigen et al.; Lubbock, USA Kalp yetersizliğinde servo-ventilasyonun nörohormonlar ve Cheyne-Stokes'a etkisi Effects of servo-ventilation therapy on neurohormones and Cheyne-Stokes in heart failure Şükrü Gür ve ark.; Denizli, Türkiye Pulmoner arter bant ameliyatı ile biventriküler ve üniventriküler tamir sonuçları Pulmonary artery banding operation and biventricular or univentricular repair Ersin Erek ve ark.; İstanbul, Türkiye Timing of levosimendan in cardiac surgery Kardiyak cerrahide levosimendan kullanımı zamanlaması Murat Aksun et al.; Ankara, İzmir, Türkiye Derleme / Review Klopidogrel direnci Clopidogrel resistance Yeşim Güray ve ark.; Ankara, Türkiye Kalp hastalıklarında diyabet yönetimi Management of diabetes in cardiac disease Serhat Işık ve ark.; Ankara, Türkiye
Bu çalışmamızda Ortadoğu'da bulunan Hristiyan azınlıkların kimler olduğu, tarihsel kökenleri ve güncel durumları incelenecektir. Çalışmanın başında ilk olarak azınlık kavramı üzerinde durulacaktır. Daha sonrasında ise Ortadoğu'da Hristiyanlık üzerine tarihsel ve güncel olarak birtakım bilgiler paylaşılacaktır. Yazının devamında ise sırayla; Kıptiler, Grek Ortodokslar, Grek Katolikler, Maruniler, Süryani Ortodokslar, Nesturiler, Keldani Katolikler ve Ermeniler hakkında bilgiler verilecektir. Sonuç bölümünde çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılacaktır.
Modernist arayışın kendine özgü canlılığını kaybetmesiyle ortaya çıkan ve onu eleştiren, değiştirip, dönüştüren potmodernizm, Ortadoğu bölgesine yeni alternatifler sunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı modernizmin içinde barındırdığı, septisizm'in ve tarihsel determinizmin adı geçen bölgede kayda değer bir gelişme elde edememesidir. Aynı zamanda bu çalışmanın amacı yarımodernleşmenin doğurduğu özgürleşme fikrinin postmodern anlamda bir iç patlamaya (imploding) neden olduğunu göstermektir. Postmodernizmin ortaya koyduğu ''geleneğe dönüş'' tezinin, modernist ''ilerleme felsefe''sini tartışmaya açması ve entelektüel bir kriz olarak değerlendirilmesi üzerine ortaya çıkan meşruiyet arayışının, yeni ''umut''lar doğurduğunu gözlemlemekteyiz. Makalenin temel problematiği, modernizm ve postmodernizmin geçirdiği düşünsel süreçler çatısı altında Ortadoğu'daki şiddet ve etkilerinin yansımalarını ortaya koymaya çalışmaktır.
Öz Kitle turizmine olan ilginin gün geçtikçe azaldığı, alternatif turizme olan talebin artış gösterdiği günümüzde, kırsal bölgelerin doğal güzelliklerini görmek, farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelmek, kırsal yöreye özgü faaliyetlere katılmak, doğa ve çevre ile bütünleşmek alternatif turizm türlerinden olan kırsal turizmin kapsamını oluşturmaktadır. Ortaca ilçe merkezinin geçmişi çok eski tarihlere dayanmıyor olsa da başta bugün Köyceğiz sınırlarında kalmakla beraber yakın mesafede yer alan Dalyan ile özdeşleşen Kaunos Antik kenti olmak üzere, Pisilis Antik Kenti, Karadonlar Mahallesi kaya mezarları, Mergenli Mahallesi'nde yer alan Bizans kilisesi ve Dalyan Camii gibi yapılar Ortaca'nın turizme kazandırılmamış arkeolojik ve tarihsel potansiyeli olarak görülmektedir. Bu çalışma, söz konusu arkeolojik potansiyelin sınırlarının çizilmesi ve kırsal turizme ne oranda kazandırılabileceğinin değerlendirmesini yapma hedefindedir. Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, arkeoloji, kırsal kalkınma, Ortaca, Turizm Tanıtımı. Abstract Perceptions and expectations related to tourist products and services show alterations on tourism sector as they do in the other Sectors in paralel with elapsed time, economical, political, socio-cultural, demographical characteristics and with technological developments. At the present time in which the interest in mass tourism decreases day by day and the demand for alternative tourism increases, activities as seeing the natural beauty of the countryside, meeting people from different cultures, participating in activities indigenous to rural area, integrating with the nature and the environment create scope of rural tourism which is one of the tourism types. The life of people, having struggled against environment and having won this struggle after they had started to be engaged in Agriculture, was rural qualified between the time industrial revoluion and World War II before the extant life style which having been caused because of heavy increase in industrialization and urbanization. Mentioned life style started from The Neolithic Age and continues its existence bucolicaly in rural environment, although it has gone through many changes until today. Although history of Ortaca is not old-dated, structures like Caunos Ancient City which is located in the border of Köyceğiz but really close to Ortaca and identified with Dalyan, Pisilis Ancient City, Rock graves in Karadonlar, The Byzantine Church situated in Mergenli and Dalyan Mosque, are seen as the Archeological and historical potentials of Ortaca which are not imparted to Tourism industry. The aims of this study are to mark off archaeological potentials of Ortaca and make a remark on at what rate they can be imparted to tourism sector. Giriş 1 Tüketicilerin turistik ürün ile ilgili beklenti ve tercihleri her geçen gün değişmektedir. Bununla birlikte talepte meydana gelen değişiklikler, turizm arzını da doğrudan etkilediğinden, alternatif turizm çeşitlerinin meydana gelmesi, sürecin doğal bir sonucudur. Alternatif turizm çeşitlerinden biri olan kırsal turizmin, niteliği gereği değişik kültürlerden topluluklara ve yöreye özgü faaliyetlere ev sahipliği yapması, turizm talebindeki değişikliklere cevap verilebilmesi açısından önem arz etmektedir. Buradan hareketle kırsal turizm anlayışının, kırsal bölgelerdeki doğal ve tarihi çevre çekiciliklerinin korunarak, kırsal turizme katılan turistlerin ve bölge halkının birbirleri ile sosyal ve kültürel ilişkiler kurmasını hedeflediğini söylemek mümkün olacaktır (Er, 2001). Turistik çekiciliğe sahip olan ülkelerin, sahip oldukları doğal ve kültürel çevre varlıklarını etkili bir şekilde tanıtmaları gerekmektedir. Turizmin arz potansiyelinin, doğal, tarihi, kültürel çevre öğeleri olduğu düşünülürse kırsal bölgelerde yer alan arkeolojik ve etnografik potansiyel, kırsal turizm tanıtımı açısından büyük önem arz etmektedir. Çalışmamız içerisinde hem kırsal turizm kavramının tanımı ve kapsamı hem Ortaca İlçesi'nin sahip olduğu arkeolojik potansiyelin neler olduğu irdelenmiş olup söz konusu potansiyelin turizm amaçlı kullanımına yönelik yörede yaşayan çeşitli kişilerle yüz yüze görüşmeler yapılarak değerlendirmede bulunulmuştur. 1. Kırsal Turizm Kavramı * Arkeolog-Öğretim Görevlisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca MYO, Turist Rehberliği Programı, Ortaca, Muğla, [email protected] * * Öğretim Görevlisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca MYO, Turist Rehberliği Programı, Ortaca, Muğla, [email protected] 1 Bu çalışma 18-22 Mayıs tarihinde düzenlenen 5. Ulusal Kırsal Turizm Kongresi'nde özet metin olarak sunulmuştur.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.