Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Bu makalenin amaci, okullardaki çatismanin nedenleri ve yönetilmesini örnek olaya dayali olarak açiklamaktir, Arastirma Manisa'daki bir lisede gerçeklestirilmistir. Lisenin bilgisayar bölümündeki 3 ögretmen, 1 müdür yardimcisi ve müdür örneklem olarak alinmistir. Arastirmada örnek olay yöntemi kullamlmistir. Verileriii toplanmasinda gözlem tekniginin katilan gözlemci çesidi kullandmistir. Gözlemle elde edilen verilere dayali olarak örnek olayin öyküsü yazildi. Alanyazindan elde edilen çatismaya iliskin verilerin isiginda örnek olay çözümlendi, Arastirmamn temel bulgulan söyledir: Örgüt içinde çatisma dogaldir, bilgisayar bölümündeki çatisma, kaynak/ann simrllllgi, isbölümündeki belirsizlik, ifetisim kopuklugu ve güç mücadelesinden kaynaklanmaktadir. Yöneticiler çatismayi görmezden gelmek yerine, onu yönetmeyi düsünmelidir, Anahtar sözcükler: çatisma yönetimi, liseler, sayi: 3] sS.4 i4-,
Trakya Eğitim Dergisi
Introduction One of the most important issues that affect the effectiveness and efficiency of schools is organizational conflicts. It is the duty of teachers to manage these conflicts in a way that ensures the effectiveness of the school. Previous researches mostly focus on the identification of conflict management strategies experienced by elementary school principals. In this study, teachers who are party to the conflict are discussed. Thus, the reasons for conflicts experienced by elementary school teachers are important in that their use of conflict management strategies can be transformed into the 1 Bu çalışma birinci yazarın ikinci yazar danışmanlığında hazırladığı Yüksek Lisans Tezi'nden üretilmiştir. 18-22 Nisan 2018 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 27. Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi'nde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.
2019
1.GİRİŞ Günlük yaşantımızda sık sık karşılaştığımız ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan çatışma kavramı tarihsel olarak insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Toplumsal ve sosyal yaşamın gerekliliği olarak birçok insanla iletişim halinde olma, beraber yaşama gereksinimi ve işbirliğinin zorunluluğu gibi pek çok nedenden dolayı çatışma az ya da çok yaşamın her anında mevcuttur. Çatışma örgütlerde var olan etkileşim neticesinde doğal olarak meydana gelen bir sonuçtur. Alan yazın çerçevesinde kavramsal olarak geniş bir anlam yelpazesine sahip olan çatışma kavramı anlamının özü kapsamında birçok tanıma karşılık gelmektedir. Süreç içerisinde örgüt için olumsuz ve istenmeyen bir durumdan, örgütsel gelişimin ve ilerlemenin bir destekçisi haline gelen çatışma kavramına olan bakış açısı, doğası gereği karşılıklı etkileşimlerin temelinden kaynaklanan vazgeçilmez bir sonuç olarak evrilmiştir. İnsanlar çatışmalardan kaçınmak için büyük çaba sarf ederler. Ancak bu sonuçsuz bir çabadır çünkü hayatın akışı içerisinde büyük küçük çatışmanın olmadığı bir yer yoktur. Bireyleri bir araya getiren karşılıklı bağımlılık durumları grup içi ve gruplar arası çatışmaları meydana getirecektir. Çatışma; sakinliğin ve uyumun hüküm sürdüğü dönemlerde bile potansiyel bir karmaşıklığı bünyesinde bulunduran, zamanla bu çatışmanın gün yüzüne çıkarak hareketi doğurduğu ve bu hareketliliğin örgüte canlılık kazandırdığı bir devinim sürecidir. Bu süreci anlamak, tanımlamak, yürütmek ve sonuçlandırmak çatışmayı yönetme sürecini oluşturmaktadır. Karmaşık ilişkiler süreci olan çatışmaları etkili bir şekilde yönetmek ise bir denge kurma prensibidir. Bir çatışma sırasında başkalarının davranışlarını yorumlamak ve anlamaya çalışmak için kullanılan düşünce süreci bizim ne gibi çatışma davranışlarını göstereceğimizi de belirlemektedir. Çatışmanın ne yöne doğru hareket edeceğini belirleyen şey ise onu ele alış biçimlerimizdir. Ancak iyi bir yönetim ile tüm bu çatışma durumları ilerlemenin ve gelişmenin destekçisi olabilir.
sobiad.org
Özet Sosyal yaşamın her alanında, farklılık, uyuşmazlık, anlaşmazlıklara bağlı olarak kişiler arasında çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır. Toplumların küçük bir örneği olan okullarda da çeşitli tür ve yapıda çatışma yaşanması doğaldır. Bununla birlikte, toplumun kültürel yaklaşımının bir yansıması olarak, çatışmalar çoğu kez, örgütlerde olmaması gereken, kötü, yıkıcı bir sosyal olgu olarak görülür. Ancak, çağdaş örgüt yönetimi yaklaşımı, örgütlerde çatışmaların varlığını dinamikliğin ve yaşamın bir işareti olarak görür; ve iyi yönetildiği takdirde, gelişme ve etkililiği sağlayacağını öngörür. Bu araştırmanın amacı, yönetici görüşlerine göre, okulun örgütsel yapısı içinde, kişilerin çatışmaya bakışını ortaya koymak; ve bu çatışmaların yönetiminde okul yöneticilerinin liderlik davranışlarını saptamaktır. Araştırma grubunu Diyarbakır il merkezindeki 30 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Okul yöneticilerinin görüşleri, görüşme yoluyla alınmıştır. Elde edilen veriler, nitel veri analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yöneticilere sorulan açık uçlu sorulara verilen yanıtlar niteliksel analiz teknikleriyle çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, okullarda çatışmaların genellikle iyi karşılanmadığı; bununla birlikte okul yöneticilerinin çatışmaları yönetmede genellikle tümleştirme ve uzlaşma yolunu tercih ettiklerini göstermektedir. Ulaşılan sonuçlar eşliğinde birtakım önerilere yer verilmiştir.
International Journal of Eurasia Social Sciences - IJOESS, 2023
This study aims to develop a valid and reliable measurement tool to determine teacher perceptions of unethical pro-organizational behavior of school administrators. School Administrators' Unethical Pro-Organizational Behavior Scale (SAUPBS), which was created as a result of the literature review and the opinions of field experts, is of the 5-point Likert type. Exploratory Factor Analysis (AFA) was performed to test the construct validity of the scale and Confirmatory Factor Analysis (DFA) was performed to test the validity of the structure formed by the resulting sub-dimensions. As a result of AFA, a measurement tool consisting of 21 items and 3 dimensions was obtained. The first sub-dimension of the scale is named "image", the second subdimension is called "finance" and the third sub-dimension is called "learning climate". On the scale, it was determined that there were three factors with an initial eigenvalue above 1, and the contribution of these three factors to variance was 65.47% in total. The DFA result was χ2/sd = 2.25, RMSEA= .067, RMR= .034, SRMR= .064 and CFI= .89. All compliance indices are acceptable. Cronbach Alpha reliability coefficient; α = .975 for the scale whole, α = .945 for the image subdimension, α = .939 for the finance sub-dimension and α = .88 for the learning climate subdimension. Item total test score correlations also ranged from .33 to .66. The results confirm that the developed scale is valid and reliable.
Eğitim Bilimlerinde Araştırmalar , 2023
Örgüt yararına etik dışı davranışlar (ÖYEDD); ahlaka aykırıdır, yasal veya yaygın olarak kabul gören etik normları ihlal eder ve üstler tarafından açıkça öngörülmeyen veya emredilmeyen bu tür davranışlar, kurumun doğası açısından faydalı olarak değerlendirilmektedir (Li, 2022). Bazen işgörenler, örgüte veya onun üyelerine yardım etme motivasyonuyla etik dışı davranışlarda bulunabilmektedir. Yardım etmeyi amaçlamak da dahil olmak üzere iyi niyetli olsa bile ÖYEDD, birey ve örgüt açısından zararlı sonuçlar doğurma potansiyeline sahiptir (Newman et al., 2023). ÖYEDD’in kısa vadede örgüte fayda sağladığı örneklere rastlamak mümkündür. Ancak uzun vadede örgütün büyük zarar gördüğü de görülmüştür (Hosain, 2019; Wang et al., 2022). Bu nedenle bu türden davranışların tespit edilmesi büyük önem arz etmektedir. Örgütsel psikolojinin yeni bir boyutunu oluşturan ÖYEDD, henüz sınırlı sayıda araştırmaya (Akkaya & Bay-Dönertaş, 2023; Aksoy-Kürü, 2022; Büte, 2011; Karagöz, 2018; Mammadova, 2022; Umphress et al., 2010; Wang et al., 2018; Xia, 2014) konu edilmiştir. Bu nedenle, mevcut araştırma okul yöneticilerinin bu türden davranışlarını derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu açıdan araştırmanın alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Matematik ve Fen Bilimleri Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar 2023 kitabımızın hazırlanmasında emeği geçen bölüm yazarlarımızı çalışmalarından dolayı kutlar, kitabın basılması ve yayımlanması konusunda emeği geçenlere teşekkür ederiz. Matematik ve Fen Bilimleri Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar 2023 kitabının tüm okuyuculara faydalı olmasını, matematik ve fen bilimleri eğitiminde insanlara ışık tutmasını dileriz.
Bu çalışma, mesleki pratikte ve kurumsal ortamda, sorunun özgün tespiti/çözümü/engellenmesi adına, neden-sonuç ilişkilendirmesi ile eğitim örgütlerinde uygulanan politikalara öneri getirebilmesi adına katkı sağlayacak bir alan araştırması olması bakımından önemlidir. Bu çalışmanın amacı okullarda öğretmenlerin deneyimledikleri yıldırma yaşantılarını detaylı araştırmak ve analiz ederek mesleki ve yönetsel uzantılarını belirlemektir. Araştırmada, nitel yöntemlerden, fenomenolojik (olgu bilim) yaklaşımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma kümesi, amaçlı örneklem yönteminden kartopu tekniği ile belirlenmiştir. Katılımcılar, araştırmanın yapıldığı 2015–2016 eğitim öğretim yılı yaz ve güz döneminde Ankara’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı özel ve devlet okullarında çalışan, kendini yıldırma mağduru olarak tanımlayan yedi öğretmenden oluşan gönüllü katılımcılardır. Veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşme formu kullanılmış; ses kaydı ve not alınarak veriler toplanmıştır. Veriler, içerik ve betimsel yolla derinlemesine ve karşılaştırmalı analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcı devlet ve özel okul öğretmenleri yönetici ve yönetici ile işbirliği içindeki öğretmenler tarafından yıldırmaya uğramışlardır. Özel ve devlet okulu öğretmenlerinin yıldırma nedenleri kişisel boyutta benzerlik gösterirken, örgütsel boyutta, baskıcı/otokratik yönetim, baskıcı kayırmacı yaklaşım olarak benzerlikler belirlenmiş, devlet okulunda, sendikacı yönetim, yine sendikal/ideolojik temelli ikicilik ve çatışma farklılıkların çoğunlukla yıldırma sebebi olduğu sonucuna varılmıştır.
Gazi Kitapevi, 2022
Bu araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmenleriyle diğer öğretmenlerin karar verme stratejilerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Araştırma modeli olarak genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Samsun ilinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem grubu Samsun’un Çarşamba ilçesinde görev yapan 50 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, 50 diğer branş öğretmenleri toplamda ise 100 öğretmendir. Çalışmada tesadüfi örnekleme yöntemlerinden tabakalı tesadüfi örnekleme uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak: Mann ark. tarafından 1998 yılında geliştirilmiştir. Türkçe uyarlamasını ve sonrasındaki geçerlik-güvenirlik çalışmasını Deniz (2004) gerçekleştirmiş olan: Melbourne Karar Verme Ölçeği (Melbourne Decision Making Questionary) kullanılmıştır. Ayrıca deneklere demografik bilgileri içeren kişisel bilgi formu yöneltilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normallik tespiti için Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilk testi, değişkenlerin karşılaştırılmasının yapılması amacıyla Bağımsız T-Testine testine başvurulmuştur. Tüm değişkenlerin karşılaştırılmasında anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgularda: Beden eğitimi ve spor öğretmenleriyle diğer öğretmenlerin karar verme stratejilerinin medeni duruma göre karşılaştırılmasında Karar vermede özsaygıda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinde bekar olanların puan ortalamaları (9,92±1,71), diğer öğretmenlerde ise evli olanların puan ortalamaları (10,2±1,65) yüksek çıkmıştır. Dikkatli karar vermede; Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde evli olanların puan ortalamaları (3,38±2,49), diğer öğretmenlerde bekarların puan ortalamaları (3,96±2,97) yüksek çıkmıştır. Kaçıngan karar vermede; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde evli olanların puan ortalamaları (6,31±1,61), diğer öğretmenlerde bekar olanların ortalamaları (6,88±1,84) yüksek çıkmıştır. Erteleyici karar vermede; hem beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde (5,50±1,31) hem de diğer öğretmenlerde (5,88±1,54) bekar olanların ortalamalarının yüksek olduğu görülmektedir. Panik karar vermede; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde evli olanların puan ortalamaları (5,46±1,27) diğer öğretmenlerde ise bekar olanların (5,83±1,76) puan ortalamaları yüksek çıkmıştır. Okula göre karar verme stratejilerinin karşılaştırılması karar vermede özsaygının hem beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde (10,3±1,21) hem de diğer öğretmenler de (10,0±1,69) lise ve üzeri okullarda görev yapanların puan ortalamaları yüksek olduğu saptanmıştır. Erteleyici karar verme: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde ortaokul ve altı (5,56±1,40) diğer öğretmenlerde ise lise ve üzeri (6,16±1,46) okullarda görev yapanların puan ortalamalarının yüksek olduğu görülmektedir. Panik karar verme: Hem beden eğitimi ve spor öğretmenleri (5,47±1,50) hem de diğer öğretmenlerde (5,72±1,67) ortaokul ve altı okullarda görev yapanların puan ortalamaları yüksek çıkmıştır. Tüm eğitim kurumların (özel/resmi) öğretmenlik görevi yapan kişilerin karar verme stratejilerinin geliştirilmesi adına daha fazla çalışmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar Kelime: Beden Eğitimi, Karar Verme, Öğretmen
Özet: Bu makale çatışma yönetimine katkıda bulunmak amacıyla çatışmanın tabi atını, türleri, sebepleri ve taraflarını incelemektedir. Çatışmanın tanımı sınırlı reka bet şeklindeki bir mücadele ya da taraflar arasındaki geçimsizlik veya anlaşmazlık olarak yapıldıktan sonra varlığının kaçınılmaz ve hatta eğer başarıyla yönetilirse iş levsel faydaya sahip olduğu üzerinde durulmuştur. Bir sanayi kuruluşunun 120 çalı şanı üzerinde yaptığımız bir anket çalışması sonucunda çatışmanın çok sayıdaki se bebi ve çözüm yolları hakkında bir fikir sahibi olabilmek mümkündür. Anahtar Kelim eler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, İşlevsel Çatışma Abstract: This study has been conducted in order to investigate the nature, types, reasons and parties of conflict, and thus to contribute to the conflict management. After defining the concept of conflict as "a struggle in the form of a limited competition" or "disagreement or discord among the parties" , this article has mentioned the fact that conflict is unavoidable and also if managed properly, it can bring to the organization some functional advantage. In this respect, we conducted a questionnaire study among 120 employees in an industrial firm, some significant findings about reasons and resolution methods of conflict have come out.
Pakistan Eğitim Sistemi ve Okullara Yönetici Atama Kriterlerinin İncelenmesi, 2020
Bu çalışmada Pakistan eğitim sisteminin genel hatlarıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ara şt ırm ad a Pakistan eğitim sisteminin amaç ve politikaları, Pakistan eğitim sisteminin yapılanması, Pakistan eğitim sistemi kategorileri, Pakistan eğitiminde yönetim, Pakistan eğitim sisteminde yöneticilerin atamaları ve Pakistan eğitim sisteminin öne çıkan problemleri ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden, doküman incelem esi yöntemi kullanılmıştır. Veriler toplanırken, Pakistan eğitim sistemi ile ilgili makale, resmi belge, rapor ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler sunulan başlıklar altında incelenmiştir.
2013
Çatışmanın kaçınılmaz olması ve olumsuz durumlar ve olaylar sonucunda ortaya çıkması çatışmanın yönetilmesini zorunlu kılmaktadır. Çatışma yönetimi, görüş ayrılıklarını bireyin, grubun ve kurumun lehinde geliştirebilmek için yapılan etkinliklerdir. Arabuluculuk, iki ya da daha fazla birey arasında yaşanan çatışmaların giderilmesinde üçüncü kişilerin çatışma çözme ve iletişim becerilerini kullanarak yardımcı olmaları sürecidir.
Bu araştırmanın amacı, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan merkez ilçelerdeki resmi ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre, okul yöneticilerinin liderlik tarzları ile çatışmayı yönetme stratejileri arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırma modelinde, biri bağımsız/dışsal (okul yöneticilerinin liderlik tarzı), biri bağımlı/içsel (okul yöneticilerinin çatışma yönetim stratejileri) olmak üzere iki değişken bulunmaktadır. Araştırmanın evrenini Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan merkez ilçelerdeki, resmi ilköğretim kurumlarında görev yapan toplam 23675 öğretmen oluşturmaktadır. Evrene ilişkin örneklem çok aşamalı örnekleme (multi-stage sampling) yöntemi ile belirlenmiştir. Birinci aşamada tabakalı örnekleme (stratified sampling) yöntemi; ikinci aşamasında basit seçkisiz örnekleme (simple random sampling) yöntemi kullanılmıştır. Örneklem için belirlenen bölgede bulunan 50 okuldaki 2305 öğretmenden, 450 öğretmene ulaşılmıştır. Ancak 7 anket, analiz öncesi veri tarama aşamasında çıkartılmış, 28 anket ise değişik sebeplerle geri dönmemiştir. Geriye kalan 415 anket ile analizler yapılmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği-Değerlendirme Formu (Multifactor Leadership Questionnaire) (5x Kısa) ve Örgütsel Çatışma Envanteri (Rahim Organizational Conflict Inventory II) kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 15.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, okul yöneticilerinin; genellikle dönüşümcü liderlik tarzlarını gerçekleştirdikleri; dönüşümcü liderlik davranışlarından en çok idealleştirilmiş etkiyi (davranış) ve telkinle güdülemeyi, en az entelektüel uyarım ve bireysel desteği; işlemci liderlik davranışlarından ise en çok koşullu ödül ve istisnalarla yönetimi (aktif), en az laissez-faireyi tercih ettikleri; çatışma yönetim strateji olarak tümleştirme ve uzlaşmayı daha çok, kaçınma ve hükmetmeyi daha az tercih ettikleri; okul yöneticilerin dönüşümcü liderlik tarzları sergiledikçe, tümleştirme, uzlaşma, ödün verme, kaçınma çatışma yönetim stratejisini kulllanma düzeyleri arttığı, hükmetme stratejisi düzeyi azaldığı; ilköğretim kurumu yöneticilerin kullandıkları çatışma yönetim stratejilerinden tümleştirmenin en güçlü yordayıcısının idealleştirilmiş etki (atfedilen), bireysel destek, entelektüel uyarım, idealleştirilmiş etki (davranış), koşullu ödül olduğu; ödün vermenin en güçlü yordayıcısının bireysel destek, entelektüel uyarım, idealleştirilmiş etki (atfedilen), istisnalarla yönetim (pasif); hükmetmenin en güçlü yordayıcısının idealleştirilmiş etki (atfedilen), laissez-faire, istisnalarla yönetim (aktif), telkinle güdüleme; kaçınmanın en güçlü yordayıcısının idealleştirilmiş etki (atfedilen), laissez-faire; uzlaşmanın en güçlü yordayıcısının idealleştirilmiş etki (atfedilen), bireysel destek, telkinle güdüleme liderlik tarzları olduğu saptanmıştır.
Beden Eğitimi Spor Sağlık ve Efor Dergisi / Journal of Physical Education Sports Health and Effort , 2023
Bu çalışmanın amacı, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden sonra uygulamaya konulan uzaktan öğretim yöntemi (çevrim içi ve eş zamanlı) hakkında öğrenci tutumlarını belirleyebilecek bir ölçme aracı geliştirmek ve bu ölçek yardımıyla öğrencilerin uzaktan öğretime karşı tutumlarını belirlemektir. Ölçekte 1, 5, 6, ve 12’nci sorular ters sorulmuştur. Ön test ve tekrar test çalışma grubu 50 kişilik İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Spor Bilimleri Fakültesi (SPBF) öğrencisinden oluşmaktadır. Ölçeğin iç tutarlık yani güvenirliği için Cronbach’s Alpha katsayısı hesaplanmış, faktör analizi için yüz geçerliği uygulanmış ve KMO değerleri hesaplanmıştır. Ölçeğin ön testi iç tutarlık güvenirlik Cronbach’s Alpha katsayısı 0,76, KMO değeri 0,72 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin 15 gün sonra yapılan tekrar test sonuçlarında ölçeğin iç tutarlık güvenirlik Cronbach’s Alpha katsayısı 0,78, KMO değeri 0,75 hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların, uzaktan öğretim uygulamasının teorik dersler için uygulanmasını istedikleri, uygulamalı dersler için uygulanmasını istemedikleri, uygulama süresince derslere devam şartı aranması gerektiği, bu yöntemin sadece zorunlu hallerde değil normal dönemde de uygulanmasını destekledikleri, bu dönemin ailesiyle olan ilişkilerinde olumlu değişiklikler olabileceğine inanç varken okul arkadaşları ile olan ilişkilerinde olumlu değişiklikler olacağına inançları yoktur. Ancak bu dönemde kendisine daha fazla zaman ayırabileceği belirtilirken bu dönemdeki teorik derslerin sınavlarının çevrim içi yapılması istememekteyken, uygulamalı derslerin sınavlarının yüz yüze yapılması istenmektedir. Uzaktan öğretim döneminde teorik derslerde daha başarılı olunabileceği yönünde tutumları yüksek bulunmuşken, uygulamalı derslerde daha başarılı olunacağı yönündeki tutumları düşük bulunmuştur. Sonuç olarak uzaktan öğretim yönteminin yüz yüze eğitime göre her zaman daha etkili olacağı yönündeki İÜC SPBF öğrencilerinin kanaatlerinin yüksek olduğu, yapılan geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda da araştırma kapsamından geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak akademik çalışmalarda kullanılabileceği söylenebilir.
Özet: Bu araştırmanın amacı Erzurum'daki bankalarda çatışma konusunu araştırmak ve çatışma yönetim tarzları arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Çatışma yönetimi, birey ve örgüt gelişimi için pozitif sonuçlara ulaşmayı ve negatif sonuçları engellemeyi amaçlar. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada "çatışmanın nedenleri" ve "çatışma yönetim tarzları" adında iki ölçekten oluşan bir anket uygulanmıştır. Kamu ve özel bankadan toplam 90 çalışana anket tamamlattırılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; çalışanların demografik özellikleri ile onların tercih ettikleri çatışma yönetim tarzları arasında pozitif bir ilişki vardır. Elde edilen bulgular çatışmanın nedenleri ve çatışma yönetim tarzı arasındaki ilişkileri analiz edecek ve gelecekteki araştırmalara yön verebilecektir.
Bu araştırmanın beklenen olası sonuçları arasında okul yöneticilerinin kullandıkları güç türlerinin ve öğretim liderliği becerilerinin okullardaki çatışmayı yönetebilme becerisi üzerinde etki gücüne sahip olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, okul yöneticilerinin kullandıkları güç türleri öğretim liderliğinin ve çatışma yönetiminin alt boyutları arasında önemli düzeyde korelasyonel ilişki çıkması tahmin edilmektedir. Güç türlerinin negatif olanları ile diğer değişkenlerin alt boyutları arasında negatif yönlü korelasyon çıkması da beklenen olası bulgular arasında yer almaktadır. Bunun yanında lojistik regresyon analizi yapılırken ilk önce enter yöntemiyle tüm ortak değişkenler (covariates) bir blok olarak regresyon modelinde yer alacak ve her bir blok için parametre kestirimleri hesaplanacaktır. Daha sonra ise Adımsal (Stepwise) Yöntemi ile ileriye doğru (forward) aşama aşama her bir bağımsız değişken yordama sürecine dahil edilerek en fazla etkiye sahip bağımsız değişken belirlenecektir.
kefdergi.com
Bugün, karşı karşıya olduğu sorunlar nedeniyle eğitim sistemi yoğun bir şekilde eleştirilmektedir. Bu eleştirilerin en önemli konularından biri, aşırı merkeziyetçilik ve merkez teşkilatının çok fazla büyümesidir. Bu anlamda, yerel yönetimlerin eğitim ile ilgili faaliyetlere daha fazla katılımının sorunların çözümüne büyük ölçüde katkı sağlayabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmada yerel yönetimlerin eğitim ile ilgili katkılarına neden gereksinim duyulduğu, bu katkıların neler olabileceği ve bu katkıların olası sonuçları ele alınmıştır.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ VE TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI: BURSA ÖRNEĞİ Dünya'da hızla artan insan nüfusu bir takım sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Birçok sağlık sorunu nüfusa bağlı olarak artmakta ve çeşitlilik göstermektedir. Bu artış sağlık tesislerine başvuran hasta sayısında artışa ve sunulan sağlık hizmetine paralel olarak atık miktarında artışa neden olmaktadır. Bu araştırmada öncelikli olarak tıbbi atık yönetiminin önemine dikkat çekilmiştir. Türkiye ve Bursa'da tıbbi atık yönetimine ilişkin durum tespiti yapılmış ve atık yönetiminde karşılaşılan temel sorunlar belirlenmiştir. Bu sayede tıbbi atıkların yönetiminde daha güçlü ve ileri uygulamalara destek sağlanması hedeflenmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde sağlık kuruluşlarında atık yönetimi ve tıbbi atıkların bertarafı hususunda kavramsal çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Sağlık tesislerinde oluşan atıkların tanımı ve sınıflandırılması yapılmış, atıkların çevre ve insan sağlığı açısından zararları irdelenmiş, iş sağlığı ve güvenliği açısından durum değerlendirilmesi yapılmış olup mevzuata değinilmiştir. İkinci bölümünde Dünya da ve Ülkemizde tıbbi atık yönetim prensipleri, bertaraf yöntemleri incelenmiş, kurum ve kuruluşların sorumluluklarına değinilmiş ve Dünya'dan atık yönetimi örnekleri verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise Bursa İl'inde tıbbi atık yönetimi uygulamaları incelenmiş, sağlık alanında çalışan farklı meslek grupları üzerinde 2.348 kişiye atık yönetimi konusundaki bilgi farkındalıkları ve tesislerindeki uygulamalar konusunda anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında verilen cevaplar SPSS istatistik paket programında değerlendirilerek yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Dünya'da atık yönetim uygulamaları, yasal çerçeve ve Türkiye Bursa uygulamaları değerlendirilmiş ve yaşanan sıkıntılar konusunda çözüm önerileri sunulmuştur.
Bu araştırma, öğretmenlerin yeşil örgütsel davranış düzeylerinin sürdürülebilir tüketim davranışı üzerindeki etkisini ortaya koyma amacını içermektedir. Bu araştırmada nicel araştırma modeli ve bağımlı-bağımsız değişken arasındaki ilişki test edilmiştir. Araştırmanın kapsamı; Balıkesir ili Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokullarda çalışan öğretmenlerdir. Örneklem olarak sistematik örneklem modeli tercih edilmiş olup Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki tüm ortaokullardan öğretmenler tercih edilmiştir. Araştırmada, 161 öğretmene "Yeşil Örgütsel Davranış Ölçeği" ve "Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Ölçeği" anket formu üzerinden uygulanmış ve bu formlardan güvenirlik ve geçerliği yüksek olan 129 tanesi analize dâhil edilmiştir. Araştırma, nicel yöntemle ve anket formu bağlamında yöneltilen sorulara verilen yanıtların içerik analiziyle sınırlıdır. Çalışmada, öğretmenlerin yeşil örgütsel davranış düzeylerinin sürdürülebilir tüketim davranışları üzerinde etkili ve aralarında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonunda; öğretmenlerin sürdürülebilir tüketim davranışlarının yeşil örgütsel davranışın tüm boyutlarıyla anlamlı bir ilişki olduğu ve okullarda "yeşil enerji, tasarruf, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği" konularında müfredat içeriklerinin zenginleştirilmesinin bu ilişkiyi güçlendireceği sonucu vurgulanmıştır.
The general objective of this study is to determine opinions of the school administrators in Eskisehir in 2015-2016 academic year about how principals' characteristics and behaviors should be as an ethical leader. The research was prepared based on qualitative research method. The case study research design was used in the research. The participants were chosen according to "the maximum variation sampling" and from public secondary schools in Eskisehir in 2012-2013 academic year. The research population was 11 the school administrators worked at public high schools in Odunpazarı and Tepebaşı districts in Eskişehir in 2012-2013. Data were collected via interview technique. Descriptive analysis was used to analyze data. The reliability of the study was found to be 0,87. 4 main themes and 2 sub-themes and 13 categories were found as a result of analysis of the data collected for the overall purpose of this study. In line with the primary objective of the study, the first theme was "characteristics of principals as an ethical leader ". In line with the second objective of the study, the second theme was "leadership characteristics of principals as an ethical leader". In line with the third objective of the study, the third theme was "behaviors of principals as an ethical leader" and the last theme was "source of values of the school administrators as an ethical leader". It is based on the last objective of the study. The second theme had two sub-themes. The first sub-theme was "principals' behaviors related to the management process as an ethical leader". The second sub-theme was "principals' behaviors related to the overview of the management as an ethical leader". The first subtheme had 9 categories. These were making decision, accountability, transparency, motivation(synergy, award), rules and enforcement, communication, humanitarian values, fair, equality, discrimination. The second sub-theme had 4 categories. These were bureaucracy, teachers, students, and school culture.
Doç. D r. B ülent TO K A T I. G İR İŞ Çatışrtıa konusunda bu güne dek pek çok araştırma yapılmış, pek çok düşün ce dile getirilmiştir. Çatışma, insanoğlunun varoluşundan bugüne kadar karşılaştığı gerek bireysel, gerek bireyler arası gerekse gruplar arası sorunlardan biri olan uyum suzluk belirtisi bir olaydır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.