Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
3 pages
1 file
Bir okuma seçkisi yapılacak olsa, önce “Günlerin Köpüğü” ile başlanmasını, “Yürek Söken”le devam edilmesini ve “Mezarlarınıza Tüküreceğim”le bitirilmesini öneririm. “Günlerin Köpüğü”, masalsı ve hoş bir üslubun, ürkütücü ve dehşet verici evrilişini mükemmelen gösteren eşsiz bir deneme iken; “Yürek Söken” rahatsız edici ve düşündürücü, “Mezarlarınıza Tüküreceğim” ise kelimenin tam anlamıyla şoke edici. Böyle bir sıralama, kesinlikle eşsiz bir serüven olacaktır okuru için.
HADİM ÇEVRESİNDE YÖRÜKLER ve YÖRÜK KÜLTÜRÜ, 2019
Bu çalışmada, Konya'nın otuz üç ilçesinden biri olan Hadim'i, coğrafi konum ve tarihsel süreç ve yöre yaşantısı üzerinden değerlendirmeye çabalandı.
TÜRK TARİHİNİN KADİM ŞEHİRLERİ, 2022
Analist Dergisi, 2016
Ne Yunanistan’ı Schengen bölgesinden ihraç etmek ne de Schengen’i belirli sürelerle askıya almak tek başına yeterli çözümü sunmuyor. Üstelik AB, Schengen’in dış sınır kontrollerinden ve serbest dolaşımdan çok daha fazlası anlamına geldiği gerçeğini hafife alıyor.
Güray Süngü Öykülerinde İroni, 2020
Günümüz edebiyatında ironiyi genellikle eserlerinin merkezine almasıyla dikkatleri üzerine çeken bir diğer isim ise Güray Süngü’dür. Çalışmamızın ana konusu; yazarın öykülerindeki ironik anlatıma dair unsurların tespit edilmesidir. Bunun yanı sıra çalışma kapsamımıza giren öykülerde tespit edilen ironik unsurların, tür ve kullanım amaçlarına göre değerlendirmenin yapılması da konumuzun bir diğer hususunu oluşturmaktadır. Altını çizdiğimiz bu husus, çalışmamızı, edebi eserler bağlamında yapılan diğer çalışmalardan ayırmaktadır. Öyle ki, bu ayrım, söz konusu çalışmalarla birlikte düşünülerek alana katkı ve hizmet açısından gerekli görülmüştür. Nitekim Süngü’nün öyküleri, ilgili detaylara müsait bir yapı ve içerikten müteşekkil olduğundan, çalışmamızın seyri daha çok bu yönde ilerlemiştir. Yazarın, ironik anlatıma yer verdiği metinlerinde ironiyi, genellikle; algı süresini uzatmaya, anlamın örtükleştirilip etkiyi arttırmaya, ciddi bir şeyi gülünçleştirmeye, eleştiride bulunduğu konuları alaya almaya vb. gibi amaçlara yönelik kullandığı tespit edilmektedir. Dolayısıyla, dil ve üslubun da buna göre şekillendiği hesaba katıldığında, amacını gerçekleştirmek adına ne gibi teknikler ya da yöntemler kullandığı da önemli noktalara işaret etmesini sağlamaktadır.
TÜRKOLOGİYA, 2018
Özet Dilin söz varlığındaki kelimeler, ilk ortaya çıktıkları andan itibaren zamanla ses, yapı, anlam değişikliklerine uğrayarak varlıklarını sürdürür. Kelimeler bazen de kullanım sıklığını yitirir, yaşayan söz varlığında değil tarihî eserlerde, sözlüklerde kalırlar. Yurt sözü de en eski yazılı kaynaklardan bu yana Türk dilinin söz varlığında yer alan kelimelerimizdendir. Başlangıçtaki anlamını koruyan yurt sözü, zamanla bu temel anlam çerçevesinde Türk yazı dillerinde ve ağızlarında yeni anlamlar kazanmıştır. Bu yazıda yurt sözünün çağdaş Türk yazı dillerinde ve ağızlarında kullanım biçimleri, tarihi, yaygınlığı, kökeni ve anlamları kısacası sözcük bilimi açısından özellikleri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Xülasǝ Dilin lüğǝt tǝrkibindǝki kǝlmǝlǝr, ilk yarandıqları vaxtdan etibarǝn fonetika, morfologiya, mǝna dǝyişmǝlǝriylǝ varlıqlarını davam etdirirlǝr. Kǝlmǝler bǝzǝn dǝ sıxlıq formasını itirir, canlı söz varlığında yox tarihi ǝsǝrlǝrdǝ, lüğǝtlǝrdǝ qalırlar. Türk ǝdǝbi dillǝrinin söz varlığında yer alan yurd sözü dǝ qǝdimki yazılı mǝnbelerden tutaraq söz varlığında bu günǝ qǝdǝr yer alan kǝlmǝlǝrimizdǝndir. Qǝdimki mǝnasını saxlayan yurd sözü, bu ǝsl mǝna daxilindǝ Türk ǝdǝbi dillǝrindǝ vǝ dialektlǝrindǝ yeni mǝnalar qazanmışdır. Hǝmin bu mǝqalǝdǝ yurd sözünün müasir Türk ǝdǝbi dillǝrindǝ vǝ dialektlǝrindǝ işlǝdilǝn şǝkillǝri, keçmişi, yayılışı, mǝnşǝyi ve menaları elǝcǝ dǝ leksikologiya baxımından hüsusiyyǝtlǝri tǝfǝrrüatlı olaraq araşdırılmışdır. Abstract The words of vocabulary of the languages are from the beginning of the literary language when they first appeared, and have changes on their phonetics, morphological structure, meaning, they continue their existence. Sometimes words lose its frequency in actual vocabulary and remains only in dictionaries and in historical works. Since the oldest written sources, the word of yurt ‘home, house, country, homeland’ is in the vocabulary of the Turkic languages. The word of yurt which preserved its meaning in the beginning has gained new meanings in Turkic languages and dialects in time with this basic meaning. In this paper, the features of the usage of the word yurt in contemporary Turkic languages and dialects are examined by the phonetically, morphological, etymological, and semantically events.
Motif Vakfı, 2019
Bu çalışmada, Türkiye’ye göç etmiş Pomakların yaşadıkları yörelerde geçmişten taşıdığı kültürel değerlerin izlerini hâlâ sürdürdükleri tespit edilmiştir. Çalışmanın örneklemini oluşturan Sipahi Köyü, Edirne/Uzunköprü’ye bağlı Müslüman Pomak köyüdür. Köyde, Osmanlı Rus (1877-1878) Harbi zamanında Bulgaristan Lofça’nın köylerinden göç eden Müslüman Pomaklar yaşamaktadır. “Trifunsi” kelimesini Pomaklar iki anlamda kullanılır. İlk anlamı kışın doksan dokuzu ile yüz biri arasındaki üç güne verilen isimdir. İkinci anlamı bu zamanda korkulan nesne olarak kurtların adı olarak kullanılır. Bu üç gün boyunca insanlar arasında hâkim olan duygu korkudur. Korkunun bir sonucu olarak korkulan şeyden kaçınma ve korunma yolları geliştirmişlerdir. Bu günlerde makasların ağzı bağlanır, elişi yapılmaz, şişler birbirine bağlanır, küller dışarı atılmaz, risk faktörü kurtlardan kaçınmak için topluluk üyeleri beraber vakit geçirir. Soğukların zirve yaptığı bugünlerde gelecek olan yazın bereketini arttırmak için belli uygulamalar da yapılır. Bu günlere has yapılan tatlı ve yemek de tespit edildi. Sahada Trifunsiler hakkında tekerleme ve efsaneler de mevcuttur. Görüşme tekniğiyle Trifunsiler zamanı yapılan ritüeller tespit edilip ve incelendi.
İlkçağlardan beri sanat ve büyü kavramları değişik zamanlarda birbirine geçmiştir. Büyücü ve sanatçının iç içe geçtiği yabanıl inanışlarda, yaratılan kurguyla bu kurgunun niyetleri bakı-mından arkaik pek çok kültürde benzerlikler vardır. Paganizm ve animizm gibi yabanıl kökenli inanışlarda bu benzerlik oldukça etkileyicidir. Canlandırılan büyü ayinleri ve ritüeller, çağdaş heykel sanatında bazen biçimsel olarak, bazen de bir metafor olarak kullanılmıştır. Gerek mal-zeme kullanımı gerekse sanatçıların etkilendiği yerel kültürler burada etkilidir. Büyü olgusunun insanlık tarihiyle beraber gelişim süreci, inanışlar bağlamında şekillenmiştir. Bu inanışların pratiklerinde pek çok ritüel ve büyü uygulamaları mevcuttur. Arkaik atalardan itibaren oluşan kolektif bilinç havuzunda bu sürecin ve etkilerin izlerini görmek mümkündür. Çağdaş sanatta sanatçının kolektif bilinç havuzundan beslendiği düşünülür ise büyü olgusu-nun güncel sanattaki arayışlarını görmek mümkündür. Bu çalışmada bu etkilerin çağdaş heykel sanatındaki izleri incelenecektir.
Dergi 1868, 2023
Gönüllülük hikâyelerini toplumla buluşturan, motivasyon araçlarını yöneten ve bu kapsamda gönüllülüğün sürdürülebilir olmasını sağlayan Kızılay’ımızın tüm dünya gönüllüleri adına düzenlediği Uluslararası Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri, dünya genelindeki milyonlarca gönüllünün giydikleri yelekler ve toplum yararına dönüştürdükleri iyilik hikâyeleri var oldukça devam edecektir.
Doğu Batı Yayınları, ss.415-431.
Antik Çağ'da felsefenin çağımıza etkileri konusundan ziyade Antik Çağ'ın günümüze nasıl etki edebileceği ya da nasıl etki etmesi gerektiği konusu üzerinden ilerleyecek olan çalışmamızın Sokrates ve Kierkegaard merkezli olmasının nedeni, 21. yüzyılda çoğu insanın hala söz konusu filozofların eleştirdikleri biçimde yaşıyor olmalarından duyduğumuz rahatsızlıktır. Felsefenin bu noktada Antik Çağ'dan alınan mirasla söyleyecek ne sözü olabilir diye sorduğumuzda önemli bir yöntemi olduğunu görmekteyiz. Her şeyden önce insanlara kendi varoluşlarının ne anlama geldiği ve 'kendini bil' düsturunun önemi yeniden hatırlatılmalıdır. Fakat hiç şüphesiz insanların kendi gözleriyle görüp, kendi kulaklarıyla işiten bireyler haline gelmelerini sağlayacak olan bu hatırlatmanın çok özel bir yöntemi olmalıdır. İki filozofu felsefe tarihindeki pek çok düşünüre yabancılaştırırken birbirlerine yaklaştıran şey, her ikisinin de bu özel yöntemi görebilmiş olmalarıdır. Kierkegaard'ın Sokrates'ten devraldığı bu yöntemi kendi eserlerinde nasıl kullandığının çözümlenmesi ve iki filozof arasındaki benzerliklerin aydınlatılması çağımız insanının kendisine, çevresine ve dünya sorunlarına daha geniş bir çerçeveden bakabilmesini sağlayacak önemli bir adımdır. Sokratik yöntem, Kierkegaard'da bulduğu yansımayla felsefi söylemin seyrini büyük ölçüde başka bir yöne doğrultmuştur. Bu bağlamda felsefe tarihi boyunca süregelen felsefi söylemin Kierkegaard ile birlikte bir tür dönüşüm gerçekleştirdiğini iddia edeceksek eğer, felsefi söylemi 'söylemin neyi dile getirdiği' ve 'söylemini nasıl dile getirdiği' şeklinde iki temel soru altında incelemek gerekmektedir. Böylelikle belli bir söylem türünün niçin 'geleneksel' olarak nitelendirilirken, diğerinin 'varoluşçu' olarak yorumlandığı netlik kazanabilecektir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
KAZAK TÜRKÇESİNİN GÜNEY BÖLGESİ AĞZINDA OĞUZCA UNSURLAR, 2024
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÖRENSEL BİR YEMEK: KEŞKEK
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2022
ARAS HAVZASI-III Tarih, Coğrafya, Arkeoloji, Kültür ve Sanat, 2024
MOTİF ULUSLARARASI GENÇ HALKBİLİMCİLER VE TÜRK DÜNYASI KONGRESİ 15-16 Mayıs 2019/ESKİŞEHİR BİLDİRİ TAM METİNLERİ KİTABI EDİTÖR: Dr. Sezen GÜNGÖR , 2019
Sekans Sinema Kültürü Dergisi, 2020
GÜNÜMÜZDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE İHBAR SÜRELERİ
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, 2004
TC Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, 2024
KAREN - Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 2023
MİLLÎ MÜCADELE YOLUNDA ACI TECRÜBELER: OSMANLI DEVLETİ’NİN GÜNEYBATI ASYA ÇARPIŞMALARI, 2022