Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
5 pages
1 file
Bu çalışmanın amacı, gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ulaşılabildiği kadarıyla literatürde gayri resmi iletişim ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Katılımcıların, araştırma kapsamındaki gayri resmi iletişim durumunu belirlemek amacıyla; kendi işini yapabilmesi için iş yerinde resmi iletişim kurduğu kendisine göre üst, ast ve benzer pozisyonda olan kişilerle aynı zamanda sosyal amaçlı da görüşüp görüşmediği sorulmuştur. Veriler kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren 405 kişiden toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılığı etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Bu çalışmanın amacı, örgütsel iletişimin örgütsel bağlılığa etkileri konusunda sonuçlara erişmek ve aynı zamanda bu bulgulara erişirken iletişimin önemine dair vurgu yapılarak bireyleri ilgili konuda olumlu ve yapıcı düşüncelere sevk etmek amaçlanmıştır. Örgütsel bağlılığın sağlanması günümüz iş hayatı ekonomisi ve toplumsal düzen açısından büyük gereklilik ve öneme sahip pozisyonda bulunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda veriler internet kanalları aracılığı ve yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmanın örneklem evrenini çoğunluklu olarak İstanbul ilinde yaşayan hizmet sektörü çalışanları oluşturmuştur. 2014 yılı ocak ayında toplam 215 anket katılımcısı üzerinden toplanan veriler Windows işletim sistemi üzerinden SPSS programıyla Cronbach’ s alpha güvenilirlik testi, t-testi, varyans analizi, scheffe testi, korelasyon analizi ve regresyon analiziyle test edilmiştir. Araştırmaya göre örgütsel iletişimin örgütsel bağlılığa kısmi etkisi olduğu, içsel iletişim, dikey iletişim ve iletişim tarzıyla örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişki olduğu ve iletişimde geri bildirim, yatay ve biçimsel iletişimle örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
GAYRİ RESMİ İLETİŞİMİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ, 2019
ÖZ Her başarının temelinde iletişim bulunmaktadır. İnsanların karşılıklı iş birliği içinde çalışabilmesi birbirleri ile iletişim kurmasına bağlıdır. Örgütteki iletişim, resmi ve gayri resmi iletişim olmak üzere ikiye ayrılır. Bu çalışmanın amacı; çalışanların kurduğu gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Literatürde resmi iletişimin yetersizliğinin örgütsel bağlılığı olumsuz yönde etkilediğine dair araştırmalar mevcuttur. Ancak gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılığı nasıl etkilediğine dair bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırma kapsamında gayri resmi iletişim durumunu tespit etmek maksadıyla çalışanların örgütün farklı kademelerinde çalışan ve kendilerine göre üst, as ve eşit seviyede olan diğer çalışanlarla ve aynı örgütre çalışmayan ama iş gereği iletişimde olan kişilerle iş tanımı dışında sosyal amaçlı görüşüp görüşmediği sorulmuştur. Ayrıca gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin çalışılan sektör ve departmana göre anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Kamuda ve özel sektörde çalışan 405 kişiden toplanan verilerin analizi neticesinde; gayri resmi iletişimin örgütsel bağlılığı olumlu etkilediği ve bu etkinin çalışılan departman ve sektöre göre farklılaştırmadığı sonucuna varılmıştır. ABSTRACT Communication is at the heart of every success. The ability of people to work in mutual cooperation depends on communicating with each other. Communication in the organization is classified formal and informal communication. The purpose of this study is to investigate the influence of informal communication between organizational hierarchies on organizational commitment. There are researches in the literature that the inadequacy of formal communication has an adverse effect on organizational commitment. However, no research has been found on how informal communication has affected organizational commitment. Within the scope of the research, in order to determine the status of informal communication; we have asked employees whether they have been in communication with other employees including their subordinates, supervisors and equivalence both in and out of organization. In addition, it has been investigated whether this situation is meaningful in terms of sectors and 1 Bu makalenin ilk versiyonu, 4. Örgütsel Davranış Kongresinde (04-05 Kasım 2016-Adana) bildiri
Bu çalışmanın amacı Konya ilinde faaliyet gösteren demir çelik işletmelerinde çalışanların değişimlere karşı gösterecekleri sinik tutumların çalışanların örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla Konya ilinde demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir firmada tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen çalışanlara anket uygulanmıştır. Örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık değişkenlerinin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeye yönelik olarak yapılan Kruskal Wallis Testi sonuçlarına göre çalışanların yaş, eğitim, çalışma sürelerine yönelik anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca korelasyon analizi sonucuna göre örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm arasında negatif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Abstract The aim of this study is to research the effect of the employees' cynical attitudes towards changes on their organizational commitment. For this aim a survey has been applied to the randomly selected employees of an iron and steel sector firm. According to the results of Kruskal Wallis Test which is oriented to determine if there is significant differentiation of organizational commitment according to demographic variable; significant differences has been detected according to the age, education, working term of the employees. Also, according to the correlation analysis result, a negative relationship has been determined between organizational commitment and organizational cynicism.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ, 2019
Bu çalışmada, katılım bankalarında lider konumunda yer alan üç kurum üzerinde dönüşümcü liderlik yaklaşımının, örgütsel bağlılık süreci üzerindeki etkisi incelenmiştir Araştırma evrenini Türkiye’de faaliyet gösteren üç katılım bankası çalışanları oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemi ile toplanmış olup, analiz için SPSS 22 ve AMOS 22 paket programları kullanılmıştır. Toplanan veriler açıklayıcı faktör analizine tabi tutulduktan sonra, çıkan sonuçların araştırma modeli ile uyumlu olup olmadığı doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu görüldükten sonra hipotezler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Son olarak analiz sonuçları değerlendirilmiş ve sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
MUNZUR 1.ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ, 2019
Kariyer, bir meslekte zamanla ve çalışmanın sonucunda sahip olunan aşama, başarı ve uzmanlıktır (Kavrakoğlu, 2006: 210). Bayraktaroğlu'na (2003:117) göre, kariyer bireyin hem yapması gereken işlerini hem de beklenti, amaç, his ve arzularını yerine getirebilmesi için eğitilmesi ve neticesinde de çalıştığı örgütte bilgi, hüner, yetenek ve çalışma şevkini kullanarak ilerleyebilmesidir. Bilimsel olarak ilk defa 1956 yılında Anne Roe'nun "Meslekler Psikolojisi" isimli kitabında kariyer kavramına değinilmiştir (Aytaç, 2005:1). Tam olarak kariyer kavramı 1970'li yıllarda incelenmeye başlanmış ve bu tarihten sonra da iş dünyasının literatürüne girmiştir (Çalışkan, 2012:10). Kariyer süreci, kişinin Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ndeki fizyolojik, güvenlik, ait olma, saygınlık ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını karşılamayı sağlar (Gezer, 2010:20). Kariyer, bireylerin hayatına maddi ve somut açıdan katkı sağlarken bireyler de kariyer basamaklarını hızlı çıkarak ulaştıkları yerde hayatlarını idame ettirebilmek için kalıcı olmak zorunda kalırlar (Balta-Aydın, 2007:15). Günümüzde sayıları giderek artan kadın çalışanlar da örgütlerde kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamış, erkekler gibi aynı kulvarda yürüyüp, aynı ipi göğüsleyip, aynı amaçlara ulaşmayı hedefleyerek iş hayatında kendilerinin de olduğunu hissettirmişlerdir. Kadın çalışan sayısının giderek arttığı örgütlerden bir tanesi de üniversiteler olmuş hatta bazı unvan ve branşlarda kadın akademisyen sayıları erkek akademisyen sayılarını geçmiştir. Kariyer, değişik anlam ve gayelerle kullanılıyor olmasına rağmen, esasında başarıyı ifade eder
2023
Öteki ya da ötekilik, tarihin farklı dönemlerinde her grupta izleklerine rastlanabilen birer olgudurlar. Öteki, en yalın haliyle toplum, kişi ya da kültür eliyle var olan ilişkilere dayanarak sınıfsal veya etnik olarak farklılaştırılmış, ayrıştırılmış grup, kişi ve sınıf, halk vb. şekillerde tanımlanabilir. Ötekileştirme ise kişi ya da grupların çoğunluktan farklı olarak sahip olduğu kimlik, dil, inanç vb. farklılıkların toplumca sıradanlaşması ya da ortaya çıkan farklılıkların kalıcı, içkin, doğal olarak algılanması mantığına dayanır. Nitekim sosyal grubun üyesi olarak her birey, öteki ve ötekileştirme pratiklerine maruz kalabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 1950'lerin Türkiye'sinde gayrimüslim azınlıkların yaşadığı sorunları, dönemin sosyo-kültürel ve siyasi yapısına uygun olarak Kulüp dizisi özelinde ötekilik/ötekileştirme bağlamında analiz etmektir. Bu bağlamda dizide geçen diyaloglar, sözcükler üzerinden analiz edilerek gayrimüslim azınlıklara yönelik o dönemde kullanılan kalıplaşmış yargılar deşifre edilmiş, gayrimüslim azınlıklara dönemsel bakışın hangi anlamlar muhteva ettiği objektif bir bakışla irdelenmiştir. Medyada çok fazla değinilmeyen azınlıklık grubun (İstanbul'da yaşamlarını sürdüren Sefarad Yahudilerin) kültürel değerlerinin dizide nasıl yansıtıldığı, unutulmuş bir kültürün tekrardan ayyuka çıkması adına kıymetli olmakla birlikte bu çalışmanın önemini de ortaya çıkarmaktadır. 10 bölüm olarak yayınlanan dizide gayrimüslimleri ötekileştiren 18 söylemin olduğu saptanmıştır. Söylemler, Norman Fairclough tarafından geliştirilen söylem çözümlemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Fairclough'un analiz yönteminin tercih edilme nedeni, film ya da dizi sanatında görüntü kadar karakter diyaloglarının geniş bir şekilde yer tutmasıdır. Yöntem bu haliyle diyalogların dilsel yapısını anlamaya yardımcı olması, dizide kurulan ideolojik düşüncelerin nasıl temellendirildiğini ortaya çıkarması bakımından önemli veriler sunabilmektedir. Yapılan analizler sonucunda Kulüp dizisi özelinde 1950'ler Türkiye'sinde gayrimüslim ve Türk vatandaşların ötekileştirme pratiklerine maruz kaldıkları tespit edilmiştir.
KHO Bilim Dergisi, 2017
Öz Bu çalışmanın amacı, kişilik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemek ve iş tatmininin bu iki değişken arasındaki aracılık etkisini belirlemektir. Bu maksatla İstanbul'da faaliyet gösteren iki ticari banka çalışanları arasından belirlenen örneklem grubuna anket uygulaması yapılmış ve elde edilen verilerle araştırma hipotezleri test edilmiştir. Elde edilen bulgular, bazı kişilik özelliklerinin örgütsel bağlılıkla sınırlı düzeyde ilişkili olduğunu, iş tatmininin bazı kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılık arasında tam ve kısmi ara değişken olduğunu göstermiştir. Araştırmanın sonucunda çalışmanın örgüt kuramına yaptığı katkı tartışılmakta ve bundan sonraki çalışmalara ışık tutabilecek bir takım öneriler geliştirilerek iş dünyasının çalışmanın sonuçlarından nasıl yararlanabileceği üzerinde durulmaktadır. Abstract Aim of this paper is to search for the relations between personality and organizational commitment and to discuss the mediator effect of job 1 Bu çalışmanın önemli bir kısmı " Kişilik, Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi: İstanbul'da Faaliyet Gösteren İki Ticarî Bankada Bir Araştırma " başlıklı doktora tez çalışmasından türetilerek hazırlanmıştır.
Ataturk Universitesi Iktisadi Ve Idari Bilimler Dergisi, 2000
Özet: Bu çalışma; örgütsel çıktıların nesnel ölçütleri bağlamında oldukça önemli bir konuma sahip olan örgütsel iletişimin iş doyuınu açısından önemine degineeektir. Örgütsel iletişim, çalışanların örgüte bağlılıkları ve iş doyumu açısından bütün diğer strat~ji ve politikaların önünde gelir. Bunu ortaya koymak ve değerlendirınekiçin bir araştırınayla desteklenen bu çalışmada, çok kısa teorik özetle birlikte daha önce geliştirilmiş olan "iletişim değerleme" anketi kullanılarak. toplanan sonuçlara faktör analizi ve varyans analizi uygulannnştır. Bu analizleri uygulamanın amacı, iletişim algısına etki eden değişkenlerı belirlemek ve iletişim doyumuna ilişkin kullanılan değişkenleri aralarındaki orlak ilişkilerden yararlanarak yeniden isjmlendirmektir.
2015
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı hemşirelerin örgütsel bağlılık ile iş tatmini düzeylerini tespit etmek ve iki tutum arasında ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda öncelikle örgütsel bağlılık ve iş tatmini kavramları ayrı ayrı açıklanmış; daha sonra aralarındaki ilişkinin ele alındığı çalışmalardan örnekler verilmiştir. 250 hemşire ile yapılan çalışma sonucunda içsel tatmin ve dışsal tatmin boyutlarının örgütsel bağlılıkla önemli ölçüde ilişkili olduğu ve bu ilişkilerin pozitif ve anlamlı olduğu görülmüştür.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
5. ASM Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2018
UİİİD-IJEAS, 2017
17. ULUSLARARASI KATILIMLI İŞLETMECİLİK KONGRESİ BİLDİRİLER KİTABI, 2018
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AKSOS), 2023
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2025
Uluslararası İktisadi İncelemeler Dergisi, 2018
Örgütsel Adalet-Bağlılık İlişkisi, 2019
BUSINESS & MANAGEMENT STUDIES: AN INTERNATIONAL JOURNAL , 2019
ÖRGÜTSEL GÜVEN VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZEREİNDEKİ ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA, 2018
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 2020
YÖNETIM VE ORGANIZASYON ALANINDA ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR –II, 2024
II.Business and Organization Research Izmir (International Conference) 4 th -6 th
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2019