Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2018
…
81 pages
1 file
Bu çalışmanın amacı şehir içi kullanıma yönelik tamamen elektrikli bir taşıtın modellenmesi, oluşturulan modelin enerji tüketim değerlerinin incelenmesi ve taşıt parametrelerinin değiştirilmesi sonucunda etkilenen değerlerin incelenmesidir. 1884 yılında Thomas Parker tarafından üretilen ilk elektrikli taşıttan itibaren pek çok elektrikli taşıt modeli piyasaya sürülmüştür. Ancak günümüze kadar içten yanmalı motora sahip taşıtların önüne geçememişlerdir. Batarya ve güç teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte elektrikli taşıtların hayatımızda daha çok yer alacağı düşünülmektedir. Bu amaç doğrultusunda tamamen elektrikli bir taşıtın dinamik modeli MATLAB/Simulink programında oluşturulmuştur. Oluşturulan model NEDC çevrimine göre 15,87 kWh/100 km enerji tüketim değerine ve 177 km toplam menzile sahiptir. Ayrıca rejeneratif frenleme sayesinde 100 km’de %8’lik bir enerji geri kazanımı sağlanmıştır. Gazi Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Lisans Tezi
Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2021
Öz: Son yıllarda, içten yanmalı motorlu araçların neden olduğu çevresel sorunların oldukça artması nedeniyle elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeler hız kazanmıştır. Ancak elektrikli araçlar henüz içten yanmalı motorlu araçların yerini tam olarak alamamıştır. Çünkü elektrikli araçların menzil ve şarj süresi sorunları bulunmaktadır. Bu iki sorun batarya parametresi ile ilgilidir. Bu yüzden elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar batarya gruplarına yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada elektrikli araçlar ve batarya sistemleri incelenmiştir ve MATLAB/Simulink ortamında bir elektrikli araç için lityum iyon batarya paketi modellemesi yapılmıştır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2019
Giderek artan yakıt maliyetleri ve fosil yakıtlı araçların emisyon problemi nedeniyle otomotiv sektörü büyük bir değişim döneminden geçiyor. Bu nedenle hibrit ve elektrikli otomobiller üretilmeye başlandı. Elektrikli araçların maliyet, maksimum hız düşüklüğü, yüksek şarj süresi gibi dezavantajları ise henüz tam olarak çözüme kavuşturulmuş değildir. Lityum tabanlı bataryaların geliştirilmesi ile elektrikli araçlarda depolama bataryaları olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu bataryalar performans, dayanıklılık, güvenlik ve maliyet avantajları açısından günümüzde elektriksel sistemlerin enerji ihtiyacını karşılamak için tercih edilmektedir. Bu çalışmada, elektrikli bir araçta kullanılan batarya ve şarj sisteminin benzetim modeli kullanılarak batarya paketinin akım, gerilim ve şarj durumu grafiği elde edilmiştir.
2020
Günümüzde kullanılan içten yanmalı motorların kullanıldığı taşıtlardaki düşük yatırım maliyeti, daha uzun menzil kabiliyeti, hızlı ve kolay yakıt dolumu, daha yüksek hız avantajlarının yerini elektrikli taşıtlardaki daha düşük enerji fiyatı, daha düşük emisyon değerleri, içten yanmalı motorun olmaması nedeniyle daha sessiz çalışma ve daha düşük bakım fiyatı üstün özelliklerinin büyük bir farkla alması nedeniyle elektrikli taşıtlar ön plana çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında MATLAB/Simulink ortamında elektrikli bir taşıt modellenerek sonuçlandırılmıştır. Elektrikli taşıt modellenmesi aşamasında sürüş esnasında taşıta etkiyen direnç kuvvetleri belirlenerek taşıtın güç aktarma organları modellenip taşıtın hızı, ivmesi, aldığı yol belirlenmiştir. Daha sonrasında MC/AC 75 ve MC/AC 124 elektrikli motorları teknik özellikleri kullanılarak taşıtın elektrik motoru ve daha sonrasında batarya modeli oluşturularak taşıtın sağlayabileceği özellikler her iki motor için FTP-75 sürüş çevrimi kullanılarak test edilip karşılaştırılmıştır. Referans bir taşıt olarak Chevrolet firmasına ait elektrikli bir taşıt olan “Bolt EV 2017” modelinin teknik özellikleri kullanılmıştır.
Since the discovery of the internal combustion engine in the 19th century, petroleum and its derivatives are used in most of the vehicles which is using for transportation on the Earth. The environmental pollution caused by petroleum, the largest energy source used worldwide for over 100 years, the danger of depletion of the reserves and the increase in the price of the barrels have encouraged scientists to develop cleaner and more efficient clean energy sources. Electric vehicles, according to conventional vehicles with internal combustion engine; has advantages such as noislessness, high efficiency, low fuel consumption and low maintenance costs. In this thesis, city buses, which are frequently used worldwide and in our country, have been handled to find out what advantages will be provided when the electric motor is switched to use, to calculate what the costs will be and to show how this change can be applied. Considering the concepts such as emission, fuelmaintenance costs and noise pollution caused by the use of city buses, a 12-meter bus is modeled in MATLAB / Simulink environment for full electrical urban use. The HV SUMO HD HV3500 model of TM4 was chosen as the electric motor for the modeled vehicle. For the simulation process, driving cycle has generated in 541 Eryaman-Kızılay line which is one of the urban bus lines and simulations were applied on this cycle. As a result of the simulations performed, total range, remaining range and energy consumptions were examined and comparisons were made for the different weights of the bus. The effects of regenerative braking on battery status were investigated. Simulations were repeated by changing the resistance values and the effects on battery usage and range were investigated.
2015
Li-i yon bat aryanı n (0, 3A ve 4, 1 V' da sarj edil diği nde deşarj karakt eristi ği).
2020
Fosil yakitlar, ulasim sektoru basta olmak uzere bircok uygulamada birincil enerji kaynagi olarak kullanilmaktadir. Bu yakitlara bir alternatif olarak dusunulen yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimi ise gun gectikce artmaktadir. Ulasim sektorunde de benzer etkiyi icten yanmali motorlarin yerine alternatif olarak dusunulen elektrikli araclarin (EA) kullanimi almaktadir. Bu amacla, calismada oncelikle fosil yakitlarin mevcut kullanim durumu, gelecek projeksiyonu ve dogaya etkisi ozetlenmistir. Daha sonra, klasik tip icten yanmali arac teknolojisinin gelisimi, ozellikleri ve verimleri ayrintili sekilde sunulmustur. Elektrikli araclarin tarihsel gelisimi incelenerek, mevcut durumda kullanilan tumu elektrikli, hibrit elektrikli ve yakit hucreli EA’larin yapilari avantajlari ve dezavantajlari karsilastirmali olarak verilmistir. Ayrica, calismada EA’larda kullanilan batarya teknolojileri ve elektrik motor cesitleri ayrintili olarak incelenmistir. Son olarak, icten yanmali ve elektri...
Nowadays, because of increasing air pollution and decreasing amount of petroleum on the world, electric traction vehicles are the best alternatives for the use of new energy sources and a healtier environment. In spite of the different topologies, it is thought that wheel-motor driven vehicles will be most effective choice in the future. In this study, a simulation on permanent magnet brushless dc wheel motor powered electric vehicle has been presented. In addition, traction control system simulation has been developed for simulated vehicle As a result of this control system, it is clear that, reliability and driving performance have been increased 1. GİRİŞ Günümüzde çevre kirliliği ve petrol türevi yakıtların tükenmekte olması, yarının taşıt araçları için farklı çözümler aranmasını gerektirmektedir. Yakın geleceğin ulaşım aracı olan elektrik tahrikli taşıtlar, bu sorunlar için yegane alternatiftir. Bu alanda 1970'li yıllarda hız kazanmaya başlayan çalışmalar günümüzde yoğun bir...
Karadeniz fen bilimleri dergisi, 2020
Bu çalışmada dünyanın önde gelen konularından olan hibrit araçların kendi klasmanları arasında performansı kıyaslamıştır. Dünya'nın ekolojisini büyük etkileyen zararlı gazların azaltılması amacıyla geliştirilen sistemlerden biri olan hibrit araç modelleri şüphesiz ki bu etkiyi azaltma yönünde büyük bir avantaj sağlamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle hibrit araçlarda kendi aralarında bölümlere ayrılmıştır. Bu çalışmada hibrit araçların iki türü olan seri ve paralel hibrit araçlar AVL Cruise programı ile uygun modeller oluşturularak simülasyonları yapılmıştır. Simülasyon sonucunda her iki modelin de performansları incelenmiştir. İncelenen bu sonuçlar göz önüne alındığında her iki sistemin batarya şarj durumu, tork, güç, hız, kayıplar ve verimleri kıyaslanmıştır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 2020
Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 2020
Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2019
Manisa Celal bayar üniversitesi sosyal bilmler dergisi, 2020
Politeknik Dergisi, 2002
Akıllı ulaşım sistemleri ve uygulamaları dergisi, 2020
4. Ulusal Liman Kongresi, 2019
Online Journal of Art and Design, 2020
Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik, 2016
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016
CO2 AND AUTOMOTİVE SECTOR, 2019
Teknoloji Kabul Modeli, 2018