Academia.eduAcademia.edu

TEZKİRE TERİMLERİ SÖZLÜĞÜNE KATKI GÜLŞEN-İ ŞU'ARÂ ÖRNEĞİ

2012, Uluslararası Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu (Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu Anısına) Ordu

Abstract

Klâsik Türk edebiyatı temsilcilerinin biyografileri ve eserleri hakkında bilgi veren tezkirelerin bir işlevi de yazıldıkları devrin edebî özellikleri ve edebiyat teorisi kavramları hakkında önemli ipuçları barındırmasıdır. İlk olarak Prof. Dr. Atabey Kılıç’ın değindiği bu husus, Tezkire Terimleri Sözlüğü Projesi hedefiyle Rızâ Tezkiresi’nden hareketle taslak hâline getirilmiş; çalışmada devrin edebî anlayışı, şiir tarzları ve şâir nitelikleri konusundaki kavram ve terimler incelenerek tasnîf edilmiştir. Çalışmamızda, on altıncı yüzyıl tezkirelerinden Ahdî’nin Gülşen-i Şu’arâ’sı bu doğrultuda ele alınacak; tezkirede yer alan kavram ve terimler tasnîf edilerek Tezkire Terimleri Sözlüğü Projesi’ne katkıda bulunulmaya çalışılacaktır.

Key takeaways

  • (Çetindağ: 2010, 41) • Tezkire Terimleri Edebiyat tarihimizin temel kaynaklarından olan tezkireler, şâirlerin biyografileri ve eserleri hakkında bilgi vermenin yanısıra, devrin edebî anlayışını, şâirlerin niteliklerini ve şiir tarzlarını yansıtan terimlere yer vermesi bakımından oldukça önemlidir.
  • Gülşen-i ŞuǾarâ'da şâirlerin kişilik özelliklerini ifâde ederken kullanılan terimlerden bazılarıdır.
  • Tezkirede, şâirlerin yetişmiş oldukları edebî ortamı tavsîf etmek ve devrin sanatkâr ve muhatap kitlesi arasında şâirin ününü ve kudretini ifâde etmek için birtakım terimler kullanılmıştır.
  • Ħˇāce Çelebi (s. 133) EşǾār-ı şįrįn: "EşǾār-ı şįrįni leźįź ü nefįs."
  • Gülşen-i ŞuǾarâ'da da şâirlerin hal ve durumlarının mahlas seçimlerine nasıl yansıdığı çeşitli terimlerle ifâde edilmiştir.