Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2017, Kırklareli Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi
Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II, 2023
LOZAN ANLAŞMASI VE TİCARET HÜKÜMLERİ, İZMİR İKTİSAT KONGRESİ
Kongre hazırlıkları 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir'de düzenlenen İzmir İktisat Kongresi, kurtuluştan ve büyük yangından beş ay sonra gerçekleştirildi.
Hüner Tuncer'in İsmet İnönü Dönemi Türk Dış Politikası kitabı değerlendirmesidir
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023
This article has been reviewed by at least two referees and scanned via a plagiarism software./ Bu makale, en az iki hakem tarafından incelendi ve intihal içermediği teyit edildi.
Geçmişten Geleceğe İzmir - İzmir'in Ticari ve Ekonomik Durumu, 2022
Lozan Konferansı görüşmelerinin kesintiye uğradığı dönemde 17 Şubat- 4 Mart 1923 tarihleri arasında düzenlenen I. İzmir İktisat Kongresi, yeni kurulan Türkiye’nin ekonomide izleyeceği yol haritasını ortaya koymanın yanı sıra Batı dünyasına liberal bir ekonomik sistemin benimseneceğini ve sosyalist sisteme karşı nasıl bir duruş sergileneceğini gösterme amacı taşımaktadır. I. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan liberal ekonomi kararları kapitalizmin 1929 yılında içine girdiği yapısal krize kadar kısmen uygulanma imkânı bulabilmiştir. Krizle birlikte 1930’lu yıllarda devletçi politikalar ön plana çıkmıştır ve 1980’lerin başında ekonomide yaşanan neoliberal dönüşüme kadar I. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar rafa kaldırılmıştır. Neoliberal politikalar çerçevesinde Türkiye ekonomisini şekillendirme düşüncesi 24 Ocak 1980’de açıklanan kararlarla somutlaşırken bu kararların uygulanabilmesi için uygun siyasi ve toplumsal koşullar 12 Eylül 1980 Askeri Müdahalesi ile mümkün hale gelmiştir. Bu bağlamda askeri yönetimin ekonomik ve sosyal politikalarda köklü değişiklikler gerçekleştirdiği dönemde II. İzmir İktisat Kongresi düzenlenmiştir. 2-7 Kasım 1981 tarihleri arasında düzenlenen kongrede dışa açık büyüme stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikalar belirlenmiştir. 4-7 Haziran 1992 tarihleri arasında düzenlenen III. İzmir İktisat Kongresi ise “21.Yüzyıla Doğru Türkiye” teması altında neoliberal ekonomi politikalarının derinleştirildiği ve toplumsal etkilerinin somutlaştığı 1990’lı yıllarda ileriye dönük politika önerileri ortaya koymayı amaçlamıştır. Ardarda ekonomik krizlerle boğuşulan Türkiye’de, 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin siyasi çoğunluğu sağlayarak tek başına iktidara gelmesiyle yeni bir dönem başlamıştır. Yeni dönemde ekonomik ve sosyal politikalarda uygulamaya geçirilecek köklü değişiklikleri ve özellikle de Avrupa Birliği’ne üyelik perspektifini ortaya koymayı amaçlayan IV. İzmir İktisat Kongresi, 5-9 Mayıs 2004 tarihleri arasında düzenlenmiştir. V. İzmir İktisat Kongresi ise 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin etkisiyle önemli bir dönüşüm geçiren ekonomik düzene ilişkin ve 2023 hedeflerine dönük olarak 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ışığında İzmir İktisat Kongrelerini incelemektir. Bu kapsamda I. İzmir İktisat Kongresi’nin düzenlendiği 1923 yılından V. İzmir İktisat Kongresi’nin düzenlendiği 2013 yılına kadar sermaye birikim stratejisinde yaşanan dönüşümler ortaya konulacaktır ve bu dönüşümlerin İzmir İktisat Kongrelerinde alınan kararlar üzerindeki izdüşümleri incelenecektir.
Belleten
Türk siyasal hayatındaki gelişmelerin uluslararası yansımaları akademik çalışmalarda ilgi gören bir konudur. Gerek Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Kanun-i Esasinin ilan edilmesinin gerekse Cumhuriyet döneminin önemli siyasal gelişmeleri olarak çok partili siyasal hayata geçiş ve darbe süreçlerinin uluslararası ilişkiler boyutu literatürde çokça incelenmiştir. Serbest Cumhuriyet Fırkasını (SCF) uluslararası ilişkiler bağlamında ele alan yeterli sayıda çalışma ise bulunmamaktadır. Bu çalışma; SCF’nin Türk siyasal hayatındaki hikayesini belirli bir ülkenin arşiv belgeleri üzerinden incelemenin ötesinde, çeşitli ülkelerin arşiv kaynakları üzerinden karşılaştırmalı bir yöntemle uluslararası sistem içerisinde SCF’nin nasıl değerlendirildiği sorusuna eğilmekte ve konuya uluslararası sistemin yapısı bağlamında dış politika perspektifli bir cevap aramaktadır. Çalışmanın neticesinde Türkiye’de bir muhalefet partisinin kuruluşunun uluslararası alanda, ehemmiyeti Türkiye sınırlarını aşan bir...
Meltem �zmir akdeniz akademisi dergisi
Tanzimat'tan Günümüze Olaylar ve Kişiler Ekseninde Türk Hariciyesi - Kitabevi Yayınları, 2019
‹smet ‹nönü denilince ilk olarak Milli fief kavram›, tek parti dönemi, 1940'l› y›llar›n ekonomik s›k›nt›lar› gibi konular akla gelmektedir. Onun d›fl politikas›ndan söz edilmek istendi¤inde de ilk olarak ‹kinci Dünya Savafl› sürecinde izlenen savafl d›fl› kalma politikalar› ve savafl sonras› Bat›'ya yönelim politikalar› gelmektedir. Bununla birlikte ‹nönü'nün, Milli fief olmadan önceki dönemde, yani henüz Mustafa Kemal Atatürk sa¤ iken de ülke yönetiminde ve d›fl politikada oluflan a¤›rl›¤› ihmal edildi¤i takdirde bu bilgiler eksik kalmaktad›r. Henüz 1920'li y›llarda Atatürk'ün onu kendisine en ya-k›n isim olarak görmesi, baflvekillik görevini vermesi ve Lozan gibi son derece önemli görüflmelere gidecek heyetin baflkan› tayin etmesi, siyasi kriz dönemlerinde de Cumhuriyet Halk Partisinin/F›rkas›n›n (CHP) bafl›nda kalmas› ve baflvekilli¤inin bir flekilde sürmesi onu güçlendirmifltir. Keza 1930'lu y›llar boyunca ‹nönü'nün siyaset sahnesindeki a¤›rl›¤›, tek parti yönetimi içinde giderek tek güç merkezi haline gelmifl olmas› ve bu y›llardaki d›fl politika geliflmelerinde Atatürk'ten sonra en etkili isim olmas›, 10 Kas›m 1938'de Atatürk'ün ölümünden sonra onu tek alternatif yapm›flt›r. Özellikle 1930'lu y›llardaki Türkiye'nin statükoculuk ve f›rsatç›l›k ilkeleri ba¤lam›nda yürüttü¤ü komflu devletlerle iyi iliflkiler gelifltirilmesi ad›na
Toplumsal Tarih, 2023
Daha çok “1923 İzmir İktisat Kongresi” olarak bilinen “Türkiye İktisat Kongresi” hakkında artık kanıksanmış ve ders kitaplarına yaygınlıkla geçmiş bir iddia vardır. Bu iddia TBMM Hükümeti’nin bu kongre ile düvel-i muazzamaya yani büyük güçlere geleceğini “Batı Kampı” içinde gördüğüne dair bir mesaj vermek istediğidir. Literatürdeki önemli sayıda çalışmaya göre bu kongre ile asıl olarak liberal dünya içinde kalınmak istendiği ve kapitalist bir iktisadi modelin takip edileceği vurgulanmıştı. Ancak kongreye dair bu yargı gerçeklerle örtüşmüyordu.
Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi, 2017
Uluslararası ilişkilerde küreselleşmenin etkisiyle devletler ve toplumlar arasındaki ilişkiler değişime uğramış, dış politikada geleneksel diplomasinin yanında yeni bir mekanizma olarak kamu diplomasisi ortaya çıkmıştır. Devletlerin başka devlet ve toplumlara yönelik yaptığı bu faaliyetlerde sivil toplum kuruluşları, baskı grupları, ekonomi ve medya kuruluşları ana aktörler olarak görev almaya başlamışlardır. Türkiye'de özellikle AK Parti hükümetleri döneminde dış politikada kamu diplomasisine ağırlık vermiş ve birçok kamu diplomasisi kuruluşu oluşturulmuştur. İnsani yardımlar, dış ekonomik ilişkiler, mimari ve kültürel faaliyetler, eğitim ve araştırma çalışmaları Türk kamu diplomasisinin ana çalışma sahaları durumundadır. Başta Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi coğrafyalarda etkin olan resmi Türk kamu diplomasisi kuruluşlarının yanında son yıllarda hükümet dışı organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşları da kamu diplomasisinin sivil ayağında ve dış politikanın inşa ile uygulamasında önemli bir rol oynamaktadırlar.
Türkiye İktisat Kongresi 2023 Bildiriler Kitabı, 2024
After the military victories, the economic issues of Turkey were discussed and its economic aims were determined at the First Economics Congress, which was held in İzmir between 17 February 1923 and 4 March 1923. Very important decisions were taken in the field of economy under the leadership of the highest administrators of the state. In this Congress, which took place at a time when the Lausanne Conference was interrupted, it was aimed not only to revive the economic life in Turkey, but also to give an important message to the representatives of the Entente States: Economically, it is a fully independent Turkey. This important Congress, in which Turkey's economic aims were determined, was followed closely throughout the country. One of these places of the country is Trabzon. It is very important to determine the perspective of the congress process in Trabzon, where there were different factions during the years of the National Struggle. The process of the Izmir Economics Congress can be followed in the Istikbal newspaper, which is the most prominent among the Trabzon public opinion. Istikbal newspaper carried the developments before, during and after the congress to the Trabzon public. Evaluation articles about the congress were also written in the newspaper. The newspaper helped create the perception of the Trabzon public that the congress would be a great hope for the future of the Turkish economy, and therefore it should be supported with great effort. Thus, it contributed to the recognition and dissemination of the Izmir Economic Congress and its decisions in the region. The view of the Izmir Economy Congress process, the evaluations, and the efforts of the Trabzon public opinion will be revealed through the Istikbal newspaper in this study,
Galatasaray Üniversitesi İleti-şİm Dergisi , 2021
Düşünce kuruluşlarının en bilinen işlevi hükümetler ve karar alıcılar için alternatif politika önerileri geliştirmektir. Ancak bu kuruluşlar yalnızca fikirler veya kitap, rapor, analiz, politika notu, basın bildirisi gibi somut araştırma çıktıları değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası alanda siyasetçiler, bürokratlar, iş insanları, akademisyenler, kanaat önderleri, medya ve sivil toplum temsilcileri gibi farklı aktörler arasında “ilişkisel süreçler ve etkileşimler” de üreten entelektüel yapılardır. Bu ilişkiye açık konumları düşünce kuruluşlarını kamu diplomasisinin de önemli birer aracı haline getirir. Türkiye’deki düşünce kuruluşları, Türkiye’nin dış politika argümanlarını, paradigmasını uluslararası muhataplarına anlatmak, ülkenin imajını yurt dışında güçlü tutmak, ülkenin dış politika hamlelerinin önünü açacak sivil, entelektüel, siyasi ve kültürel ilişkiler geliştirmek, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili yurt dışındaki akademik, diplomatik çevrelere, medyaya ve iş insanlarına bilgi sağlamak, farklı ülkelerde yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve önerilerini sunmak amacıyla kamu diplomasisi faaliyeti yürütebilirler. Söz konusu amaçlar doğrultusunda düşünce kuruluşları yabancı dilde yayınlar yapmakta, uluslararası politika ağlarına dâhil olmakta, dış paydaşlarla ilişkilerini güçlü tutacak ortak projeler, toplantılar ve etkinlikler gerçekleştirmektedirler. Araştırmanın temel amacı Türkiye merkezli düşünce kuruluşlarının kamu diplomasisine yönelik ne tür faaliyetlerde bulunduklarını, bu faaliyetlerdeki temel motivasyonlarının ve başarı kriterlerinin ne olduğunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda 15 adet düşünce kuruluşuyla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmenin bulgularından ve bu kuruluşların yayımladığı faaliyet raporlarından yararlanılmıştır.
Soğuk Savaş sonrası tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de dış politikasında dönüşümler yaşandı. Bu dönüşümler özellikle 2000 li yıllarda daha somut biçimde gözlemlenebilmektedir. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ise bu dönüşüm içinde hem bir araç hemde bir sonuç işlevi görmektedir. TİKA'nın da yaşadığı bu dönüşümü inceleyip örnek ülke olarak belirlediğim Moğolistan ile yazının içerisinde belirttiğim Türk dış politikasının dönüşümü ve TİKA'nın konumunu göstermeye çalışacağım.
TBMM Zabıt Ceridelerine Göre II. Dünya Savaşı Sürecinde Türk Dış Politikası, 2021
During the World War II Turkey did not follow a neutral foreign policy. The best expression that describes his foreign policy is his stay out of the war. During the war, various treaties were signed with England, France and Germany. Although this situation made Turkey a partial country, Turkey was not among the belligerent countries. President İsmet Inonu followed a protective and cautious policy during the war. Having undertaken important duties during the War of Independence and witnessed the hard times of the Turkish Nation, Inonu predicted the possible consequences of putting Turkey into such a war. During the war, important decisions were taken and implemented in the Grand National Assembly of Turkey under the leadership of Inonu. The fact that most of the decisions were taken unanimously is important in terms of demonstrating the unity and solidarity of Turkey during the war years.
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 1995
Bu rapor, 6-14 Aralık 2010 tarihleri arasında KA Araştırma’nın TESEV Dış Politika Programı çalışanlarının katkısıyla gerçekleştirdiği saha çalışmasının sonuçlarını ve değerlendirmesini içermektedir. 1,000 kişilik bir örneklemle yapılan araştırma, Türkiye’nin dış politika algısını tespit etmeyi hedeflemiştir. Rapor, dış politikaya ilişkin genel kanılar yanı sıra, Türkiye'nin AB, ABD, Ortadoğu ve Kafkasya politikalarına dair algıları yansıtmaktadır.
1992
Mitos Üyeleri. Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi; Atatürk Üniversitesi Açık Erişim Sistemi; Atılım Üniversitesi Açık Erişim Sistemi; Bahçeşehir Üniversitesi Açık Erişim Sistemi; Çukurova Üniversitesi Açık Erişim Sistemi; Dokuz ...
Milli Birlik Komitesi Dönemi Türk Dış Politikası, 2019
Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde, Demokrat Parti iktidarına karşı 1957’den itibaren örgütlenen bir grup asker, gizli cunta faaliyetleri yürütmüşler ve 27 Mayıs 1960 günü askeri darbe ile Türkiye’deki iktidarı ele geçirmişlerdir. Darbe sonrasında, Org. Gn. Cemal Gürsel’in başkanlığında bir hükümet ve üyeleri askerlerden oluşan Milli Birlik Komitesi kurulmuş ve komite, hükümet, 27 Mayıs 1960’dan 15 Ekim 1961’e kadar 1 yıl 8 ay görev yapmışlardır. Bu süre zarfında Türkiye’nin iç ve dış politikasında birçok değişiklik yaşanmıştır. Söz konusu dönemde Dışişleri Bakanlığı görevine Selim Rauf Sarper getirilmiştir. Sarper, görev yaptığı süre boyunca Türkiye’nin diğer ülkeler ile olan ilişkilerinin yönetilmesine öncülük etmiş, darbe sonrası kurulan hükümetin diğer devletler tarafından meşruiyetinin tanınmasında etkin olmuştur. Sarper, Türk Dış Politikasının belirlenmesinde önemli bir karar mercii olmuştur. Darbe sonrasında, Türk dış politikasındaki karar verici kimselerinin, Soğuk Savaş’ın yumuşamaya başladığı bu dönemde izleyecekleri uluslararası veya bölgesel politikaların neler olacağı merak konusu olmuştur.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.