Academia.eduAcademia.edu

Bir Sosyolojik Olgu Olarak Sınır: Türkiye-Gürcistan Sınırı Örneği

The Journal of Academic Social Science Studies, Sayı: 49, ss. 375-395.

Abstract

Sınır, sahip olduğu boyutlar, içerdiği anlamlar, taşıdığı işlevler, oluşturduğu yapılar ve neden olduğu değişimler açısından sosyolojik bir olgu olarak işlev görmektedir. Modern devletlerin egemenliklerini sembolize eden sınırları konu edinen bu çalışma, sınırları sosyolojinin bir inceleme nesnesi olarak ele almakta ve sınırlara yönelik sosyolojik bir bakış açısını ortaya koymaktadır. Türkiye-Gürcistan sınır bölgesinde yaşayanların sınırlarla ilgili nasıl bir bakış açısına sahip olduklarını ve gündelik yaşamda sınır aracılığıyla ne tür deneyimler oluşturduklarını anlamayı amaçlayan bu çalışmada, bir sınır bölgesi olan Hopa'ya odaklanılmaktadır. Çünkü Hopa, söz konusu coğrafyaya en yakın yer konumundadır, Gürcistan açısından bir sınır komşusudur, uluslararası ticaret yollarının kavşak noktasında yer almaktadır ve sınır nedeniyle meydana gelen sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal değişim ve dönüşüm süreçlerinin doğrudan etkilerini gösterdiği bir mekân olarak yer almaktadır. Hopa'da yaşayan 16 kişi ve Gürcistan'dan Hopa'ya çalışmak amacıyla göç eden 14 göçmen işçi olmak üzere toplamda 30 kişi ile nitel araştırma yöntemi kapsamında derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Yapılan alan araştırması sonucunda, sınırın sosyal ve kültürel değişme açısından bir anahtar işlevi gördüğü ortaya çıkmıştır. Modern devletin sınır anlayışı ile sınır bölgesinde yaşayanların sınırlar hakkındaki yaklaşımlarının kesişimi tespit edilmiştir. Sınır bölgesinde yaşayanlar açısından sınırın ekonomik dinamizmin motoru olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda, ortaya çıkan bu sonuçlar, sınırın bir sosyolojik olgu olduğunu göstermektedir.

Key takeaways

  • Hâlbuki sınırı var eden, sosyolojik ilişki ve etkileşim biçimlerinin, değişimin ve örgütlenmenin sınır üzerinden ya da sınır aracılığıyla düzenlenmesidir.
  • Sınır Bölgeleri Sınırlar ve sınır bölgeleri, ekonomik, politik, kültürel ve toplumsal farklılık, eşitsizlik ve asimetrinin pek çok boyutunu gösterirler.
  • Bu bağlamda, sınır, sınırın her iki tarafında yaşayanlar açısından sosyal ve kültürel tanışıklığı sağlamıştır.
  • Bu bağlamda, politik sınırlar, modern devlet iktidarının sınır anlayışını, kültürel sınırlar ise, sınır bölgesinde yaşayan insanların sınırı algılama biçimlerini ifade etmektedir.
  • 5) Sınır, sınırın her iki tarafında yaşayanların kültürel etkileşimini sağlamaktadır.