Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2007, Revista De Dret Historic Catala
No li agradava gaire que l'anomenessin historiador. Li feia sentir una certa angúnia. Potser per la pretensió d'aquells que, ufanosos, fan servir el nom per a definir una tasca allunyada de qualsevol mètode historiogràfic. O potser perquè, anys enrere, aquells polítics dels quals no se sabia res fora de la seva activitat pública, hom els anomenava historiadors perquè algun cop havien escrit, o només opinat, sobre el passat nacional i polític de Catalunya. Potser per tot això, quan una vegada el van fer signar al llibre de visites il·lustres d'una institució religiosa, va posar, al costat del nom, «estudiant». Mai no havia deixat de ser-ho, un estudiant: curiós i disposat a aprendre i a millorar en la seva tasca investigadora. «Si tingués trenta anys menys, en faria, de coses! Hi ha tants temes per a investigar! I no ens enganyem, no sabem res.» La il·lusió pel que feia no li impedia tocar de peus a terra.
Revista De Dret Historic Catala, 2007
Voler aplegar la totalitat de la producció intel·lectual de Josep Maria Pons i Guri no és una tasca fàcil, i pot estar condemnada al fracàs. I no ho és tant pel nombre de títols dels quals fou autor com per la seva dispersió i les revisions successives a les quals podia sotmetre un mateix treball al llarg dels anys, per les versions que d'un mateix treball original podia donar. Pons i Guri difícilment tenia un no per a aquells que li demanaven un article. Tant li era que fossin publicacions de pocs exemplars i amb una difusió limitada. Per això no és difícil trobar treballs seus en publicacions locals de caire molt divers. I, per a posar-hi una mica més de dificultat, sovint, en aquesta mena de publicacions, i sobretot en les d'Arenys de Mar, signava les seves aportacions amb les inicials del seu nom. Ho feia amb les del nom i els cognoms -J.M.P.G.-, amb les mateixes però de manera més abreujada -J.P.G.-, rarament amb les inicials dels cognoms -P.G.-i molt sovint només amb la inicial del primer cognom -P. Fins i tot, a vegades, sense signar. En aquestes darreres variants, l'estil i les frases inequívocament seves identificaven l'autor sense marge d'error. Òbviament, els títols que han ofert dubtes de qualsevol mena no s'han recollit en aquesta bibliografia.
Enrahonar Quaderns De Filosofia, 1997
Revista De Girona, 1998
Mai no havia respirat aquella atmosfera. Vaig arribar a Sant Cugat amh tren, era divendres i venia de Girona. Era un d'aquests dies de tardor que s'aixecava gris, no obstant aixo no feia gaire fred. Aixo sí, notava el canvi de temps, ja de bon matí la migranya comen^ava a fer de les seves... Cap a tres quarts d'onze entrava peí bell mig d'una carretera que es desvia de la principal, amb dues fueres de plátans a banda i banda. Al fons apareixia una edificació voluptuosa. Era el Centre Borja. L'atmosfera d'espiritualttat que s'anava contagiant a mesura que m'endinsava en el centre era igualment voluptuosa. El cancell era també gran. A ma dreta dins una cambra hi havia una senyora que de seguida vaig endevinar qui era per l'aspecte i la xerrada que hi vaig teñir dimarts passat per teléfon. Em va fer passar al rebedor: una cambra amb dues o tres taules i unes quantes cadires sofá. Vaig espcrar-me entre cinc i dcu minuts, un temps d'or per anar preparant tres o quatre papers per a prendre notes i sobretot per a reposan A veure si aquella migranya minvava d'una vegada... Vaig veure entrar per una altra porta un borne gran, alt i un xic calb, de cabells blancs. Em va encaixar la má, em vaig disculpar peí retard, tot i que ni en va fer cas, vam seure, pero de seguida es va aixecar per ajustar la finestra d'aquella cambra on s'escolava un aire frese... Em vaig fixar en una petita creu que duia al trau de l'americana, Túnic signe del seu hábit. En conjunt es percebia un home vital i sobretot es respirava amb el seu somriure constant aqviella afabilitat amb la qual tothom el caracteritza i que era de les poques refercncies, per no dir Túnica, que en aquells moments el meu cap era capa^ de reteñir T , Girona, punt de parten^a -5 é eí' ••'-,-¡ Així tu també ets de Girona, vinga dones, som-bi... -_. | Aquests foren els seus primers mots. La migranya ja s'csvaia, el meu únic afany en aquells moments era quedar amarat d'aquella personalitat... ,.. qué recordó de Girona?... la Catedral, quina grandesa, és tan gran! Em semblava que escoltava en Pía. No es tractava de la grandesa planiana del poder i la política, mes aviat l'Eusebi Colomer volia transmetre la grandesa d'alló espiritual... ...el silenci que transmeten aquells carrerons, jo m'hi escapoUa i m'hi conjbnia amb el seu silenci, era ja el meu sentiment de religiostíat. Neix el 14 de maig de l'any 1923 al número 16 de la carretera de Barcelona i creix al número 7 del mateix carrer, en una casa de nova planta obra de l'arquitecte Masó; és el mes gran de sis germans, tot nois. Ct)m ell diu... -i ... vaig ser l'hereu sense herencia d'una familia benestant de la petita burgesia catalana. i |il8] 86
Estudi General, 5, pp. 324-330, 1986
ha fet referencia a unes dades de Jean Bisson sobre les dimensions de les <<propietats>) agraries a la Mallorca del segle XIII, que vaig utilitzar en la comunicació al I Col.loqui d'Histdria Agraria, matisant-ne la lectura. Bisson, tot i que a partir del Repartiment calcula una extensió mitjana superior a les 70 Hes., acaba afirmant que hi predominava la petita i mitjana propietat. 'Doncs be, a la mateixa distribució estadística s'hi llegeix que un 16 O/o dels nous pobladors posseien el 47 O/o de les terres i, per consegüent, també se'n podia deduir I'existencia d'un sector considerable de grans propietats. Mes tard m'he adonat que la qüestió estava mal plantejada, perqui: no es tracta.de grans, petites i mitjanes propietats, sinó de dominis senyorials i d'alous. Obviament, la diferencia es basica, tant per a la definició del sistema social instaurat a Mallorca-sens dubte, feudal-, com per a entendre l'economia camperola, que amb l'arribada de pobladors s'estructura en petites explotacions, generalment emfiteutiques. Una vegada feta aquesta precisió, volia preguntar a 1'Antoni Virgili com s'estableixen els colons a Tortosa, es a dir, si els pagesos tenen les terres per franc alou o bé els senyors i aloers fan establiments i subestabliments. A. Virgili: Probablement el cartulari que he estudiat no es pas una font d'informació prou completa sobre les formes de colonització efectiva del territori ebrenc per part de la pagesia, pero segur que el comte reparteix la seva porció i la catedral fa establiments. ¿Fins a quin punt s'organitzen diversos nivells de dependencia emfiteutica? De moment encara no ho se. En canvi, he pogut comprovar que s'exigeixen unes rendes molt elevades als pagesos (fins a 1/3 de la collita de cereals) i els senyors es reserven monopolis, com ara el de construcció i explotació de molins. D'altra banda, la catedral explota directament les terres dedicades a la vinya, olivera, fruiters, horta, etc., és a dir, a conreus especulatius, facilment monetitzables a través del comerC. Potser hi fa treballar esclaus o exaricos, pero no ho sabem amb certesa. M. Barceló: Jean Bisson no tan sols fa una mala lectura del quadre estadístic elaborat a partir del llibre del Repartiment, sinó que només treballa amb un t e r~ de les alqueries i rafals de l'illa, tot pensant que es tracta del total. De fet, les xifres mes aproximades a la realitat són les que Angel Poveda va publicar a Awrdq: 83 Hes. de mitjana per a les alqueries i unes 47 Hes. en el cas dels rafals. De tota manera, si plantegem la comparació de les estructures agraries d'abans i després de la conquesta d'acord amb l'extensió de les explotacions, probablement s'arribara a un atzucac. Per exemple, ¿com s'interpreta l'existkncia d'alqueries musulmanes de 250 Hes., o be que altres de tipus mitja tinguin 82 Hes.?
Algunes consideracions sobre el llenguatge d' Or i sal, d e Joan Brossa, per Jordi 10. Respecte a aquests termes, vid. Louis HJELMSLEV, Prolegdmonos a una teoría del lengua ' e (Omkring S rogteoriens GrundlaggeIse), trad. cast. i e J. L. Díaz hLiaiío (Madrid, Ed. Gredos, 19812), p. 73 i SS. (cap. XIiI). Wd. també Dolors OLLER, La norma genkrica, dins el volum miscel.l~nic «De Amoreu. L'amor a la literatura d'Occident (Barcelona, Societat d'Estudis Literaris i Ed. Barcanova, 1991), ps. 182-183.
2011
Metode de Ribera. Produccio d’anemia de les extremitats inferiors mitjancant la compressio de la cintura amb un embenat elastic; metode isquemic per a fer la desarticulacio coxofemoral i les operacions de la pelvis. Tambe es coneix com metode de Ribera-Momburg i tecnica de Momburg.
Llengua, Societat i Comunicaci�
Paremia, 1997
2015
Des de les darreries del segle xix Catalunya veié com les arts i els oficis experimentaven un procés de revitalització. La moda no escapà d’aquesta revifalla, i al seu voltant es desenvolupà un nou model de negoci. Tot i així, encara avui manquen estudis que aprofundeixin en alguns dels seus protagonistes, majoritàriament dones. Això fa que personatges com el de Joana Valls hagin restat en el més absolut dels silencis.
Estudis de llengua i literatura catalanes/XXXII. Miscel·lània Germà Colon, vol. 5, Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 53-75, 1996
En la literatura didàctico-moral, la forma dialogada ha estat adoptada sovint, bé mitjançant una successió catequística de preguntes i respostes, o de raons i contraraons, que recorrien el tema amb pretensions d'exhuastivitat, bé mitjançant un debat més lliure i més reeixit literàriament, on la introducció d'exempla o l'inseriment de proverbis era més factible. De fet, en aquest gènere literari és observable una evolució temporal que va de la disputatio i l'altercatio estrictes als debats i contrasts vulgars:
m i r m a n d a 16 Tenim filòsofs nosaltres? -nosaltres aquí a casa nostra, entre nord de Catalunya i sud de França? Si en tinguéssim, ja no hi serien, perquè els filòsofs són allà on s'han d'estar els filòsofs, és a dir entre filòsofs a la universitat, i a la universitat nord-catalana, no s'hi ensenya la filosofia. 1 Allò que va passar amb Joan Borrell. O bé resultarien invisibles, com va passar amb Gerard Vassalls 2 de qui només es recorden les fantasies lingüístiques. Tenim filòsofs? La veritat és que no ens ho plantegem, com si, a casa nostra, això no ens concernís. Aquí tenim poetes, fades i arqueòlegs. Gent que camina per les terres, veu coses sensibles i concretes i copsa la complicada trama que lliga l'aparença de les coses amb la paraula. Tenim per exemple un arqueòleg que va inventar Mirmanda, 3 una Goja de Mirmanda que enraonava amb Mossèn Cinto, 4 i un poeta que va retrobar Mirmanda. Ara m i r m a n d a Entre Mirmanda i la filosofia. La fada, el jove Pons i el vell mestre Louis Prat • Marie Grau m i r m a n d a m i r m a n d a Entre Mirmanda i la filosofia. La fada, el jove Pons i el vell mestre Louis Prat • Marie Grau
TEMA 1: Teories de la comunicació i recerva comunicativa! ! 1.1. La informació! ! No és el mateix dir que vivim en una societat de la informació que de la comunicació! ! Informació: Tota dada sensorial que serveix per a reduir el grau d'incertesa o reforçar el grau de certesa que ja hi ha (Estrada i Alsina, 2007).! ! Aquesta idea d'informació es va imposar perquè els primers teòrics que van intentar fer un model sobre la transmissió d'informació entre dues persones (emissor i receptor) van ser Shannon i Weaber l'any 1949, no pensant tant en les persones sinó, en la tecnologia.! ! Abril (autor) estableix tres trets bàsics d'informació:! ! 1. La operacional, fa referència a la teoria matemàtica de la comunicació, i es situa en l'àmbit de la transmissió. (Per comunicar es necessari un mitjà de transmissió)! ! 2. Smeanticognitiva, es refereix a l'activitat cognitiva d'informar-se. Es centra en el sentit i com es descodifiquen els missatges. Tota informació necessita un procés cognitiu de creació de significat a través de les idees i símbols que nosaltres tenim al cap, i un altre procés cognitiu que ha d'estar a l'altra banda és el d'identificar el codi, significat, etc.! ! 3. Sociodiscursiva, engloba les anteriors i representa els processos cognitius, semiòtics i tèncics. És a dir, fa referència a la informació com a discurs, com a pràctica discursiva dintre d'un context específic. La comunicació com a discurs a llarg termini, com a conjunt de processos comunicatius que es van sumant i es van incorporant i es produeixen en un context específic, de manera que si no entenem una part del missatge que ens transmetres no entendrem què ens estan comunicant.! ! La comunicació humana és un procés historic, simbòlic i interactiu pel qual la realitat social és produïda, compartida, conservada, controlada i transformada.! ! És un procés: Qualsevol fet comunicatiu és un episodi contingent, que comença i acaba seguint un determinat desenvolupament. Per exemple, el dret a decidir: va començar amb les dones i l'abortament, i avui en dia, el "dret a decidir" s'utilitza com a eslògan de la independència per Catalunya.! ! És un procés interactiu: Comunicar és un fet social per definició que posa en contacte subjectes socials capaços de palar i d'actuar, comuncar és una relació.! ! És un procés històric: No hi ha comunicació en abstracte, sinó en concret. Tots els fenòmens de comunicació es produceixen en la història i en una història particular dels pobles i cultures. (Només tenen sentit en un moment i un context concret).! ! És un procés simbòlic: La interacció es produeix per mitjà de símbols carregats de significat i ordenats en forma de text o discurs. El fonament bàsic d'aquest significat és el llenguatge natural. Alguns símbols poden canviar de significat.!
Llengua Societat I Comunicacio Revista De Sociolinguistica De La Universitat De Barcelona, 2013
Paremia 6, 307-312., 1997
Annals de Medicina, 2006
Eponímia mèdica catalana. El mètode de Duran.
L'objecte de la Cristologia és Jesucrist considerat íntegrament, és a dir, en l'amplitud de facetes -Déu vertader, Home vertader, el Messies esperat-, amb que ens ho proposa la fe de l'Església. En els ambients teològics actuals, la paraula Jesús s'utilitza primordialment per a designar la Humanitat de Jesús com a tal, és a dir, el Rabbí que va recórrer Palestina predicant i que va morir en la Creu. El vocable Jesús designa "in recte" la Humanitat del Senyor i per açò s'utilitza preferentment per a designar al Jesús "històric". Crist és el nom que Jesús rep quan se li reconeix com Messies. La paraula "Cristologia" implica, en conseqüència, l'acceptació que Jesús és el Messies, és a dir, el Crist. La professió de fe continguda en la paraula Jesucrist (Jesús és el Crist) representa el resum de la fe cristiana.
Anuari de filologia, 2020
És habitual llegir que el diàleg va ser inventat, com a forma escrita, a l'Atenes democràtica i que l'obra de Plató n'és l'origen tant des del punt de vista literari com filosòfic. Després de Plató, a l'antiguitat, la forma continua viva, sovint amb la voluntat de seguir l'autoritat que expressar-se com Plató representava, però no sempre, ja que diàlegs com els de Llucià, per exemple, són igualment celebrats però en realitat tenen ben poca cosa del projecte amb el qual Plató s'hi va posar. El propòsit d'aquesta comunicació és fer un breu repàs dels canvis que experimenta la forma del diàleg a la mateixa antiguitat i veure'n la petja en els diàlegs de Paul Valéry, amb l'objectiu d'escatir quina mena de tradició clàssica comporta la utilització d'aquesta forma.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.