Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Yeni medyanın en önemli özelliklerinden birisi, iletişim sürecinde bireylerin birbirleriyle etkileşimine olanak tanımasıdır. Genel bir tanımlamayla etkileşim kavramı bireylerin karşılıklı olarak ileti alış verişinde bulunmaları durumudur. Etkileşim özelliği sayesinde bireyler, medya mesajlarına kişisel yorumlarını ekleyerek onları yeniden üretebilmekte ya da söz konusu medya mesajlarını paylaşarak (retweet ederek) yeniden dolaşıma sokabilmektedirler. Bu araştırmada haber ajansları ve gazetelerden gelen iletilerin etkileşim düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla 1 Mayıs - 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında Doğan Haber Ajansı (DHA), Anadolu Ajansı (AA), Sabah Gazetesi, Sözcü Gazetesi ve Hürriyet Gazetesinin resmi Twitter hesaplarından gönderilen toplam 81.174 tweet kaydedilmiştir. Kullanıcıların etkileşim düzeyini belirlemek için kaydedilen tweetlerin, retweet edilme ve beğeni sayıları üzerinden analiz gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizde haber tweetlerinin 48 saat içindeki etkileşim oranları, günün belli zaman dilimlerinde gönderilen tweetlerin kullanıcılar tarafından ne kadar retweet edildiği ve beğenildiği, retweet ve beğeni sayılarının toplam takipçi sayılarına oranları hesaplanarak kullanıcıların etkileşim düzeyleri belirlenmiştir.
Doğu Fen Bilimleri Dergisi, 2023
Sosyal medyada ifade edilen görüşler, çeşitli işletmeler için her zaman dikkate alınan ve faydalı bir kaynak olmuştur. Duygu analizi, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği belirli kutuplara (pozitif, negatif) dağılmış ve etkin bir şekilde sınıflandırmayı ifade eden genel bir terimdir. Duyguların sınıflandırma ve analizini gerçekleştirmek için çeşitli araçlar ve teknikler bulunmaktadır. Bunlar, veri üzerinde ön işleme adımları tamamlandıktan sonra hedef grubu sınıflandıran denetimli makine öğrenimi tekniklerini içermektedir. Hibrit araçlar, makine öğrenimi ve sözlük tabanlı algoritmaların birleşimini kullanarak, işaretlenmiş verilere dayalı olarak sınıflandırma yapar. Bu makalede, duyguların analizinde SVM algoritmasını Weka adında açık kaynaklı bir yazılım ile birlikte kullanılmıştır. İki önceden kategorize edilmiş tweet veri seti kullanıldı. SVM algoritmasının performansı, analitik metrikler yardımıyla değerlendirildi.
İnsanların yönetilme gücünü keşfetmesiyle bir-likte hayatımıza giren siyasal iletişim kavramı asırlar boyunca kendisini geliştirerek birçok formda kitlelere yol göstermiş ve yönlendirmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren sosyal medya ise siyasal iletişim kavramına yeni bir yöndeş kazandırarak bürokratların halka ulaşımını hem kolaylaştırmış hem de karmaşıklaştırmıştır. Bu bağlamda siyasiler siyasal iletişimin tüm inceliklerini kullanırken yine medyaya başvurmuşlardır. Medya aracılığıyla yapılan bu iletişimde sosyal medyanın ayırıcı rolü de yadsı-namaz bir şekilde ortaya çıkarak yurttaş gazeteciliği olgusuna hizmet etmiştir. Abstract: When the humanity discovered the power of the management, Political Communication comes to their life and lead them. Social Media which is related with technology, gave the new form to Political Communication and politicians to used it to contact with the masses. Therefore, politicians used media to contact with people but on the other hand social media helped citizen journalism.
Ufkun Ötesi Bilim Dergisi
Amaç: Sosyal medya analizinin amacı sosyal hizmet kavramıyla birlikte kullanılan COVID-19 paylaşımlarının duygu analizini gerçekleştirmek ve analiz sürecini adım adım aktarmaktır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemine sahip olup ikincil veri analizidir. Belirlenmiş tarih aralığında İngilizce yayınlanan Twitter’da ki paylaşımların günü, türü, en sık kullanılan kelimeleri ve yapılan paylaşımların duyguları analiz edilmiştir. Verilerin toplanması, analizi ve raporlanmasında bilgisayar destekli nitel veri analizi programı MAXQDA20 kullanılmıştır. Bulgular: “Social work” ve “COVID-19” terimleri Twitter’da analiz edildiğinde en çok paylaşım salı günleri yapılmış, en çok tweet atılmış; “social work” ve “COVID-19” kelimelerinden sonra en çok “health” kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca paylaşımların çoğunun duygusu “kısmen pozitiftir”. Sonuç: Sosyal hizmet bilim ve mesleği için, toplulukların genel kanısını araştırmak ve güncel konuların sosyal hizmet ile bağlantısını araştırmak için sosy...
Electronic Cumhuriyet Journal of Communication, 2024
Today, the rise of social media has brought political communication and the public sphere to the digital dimension. Twitter (X), which is one of the most used platforms of political campaign processes on a global scale, stands out as a powerful political space, especially in terms of communicating directly with voters, creating an agenda, and promoting political goals and programmes. Therefore, the way both political candidates and voters use Twitter (X) during election periods is an issue worth analysing. In the research, the date range of 15 April-14 May 2023 was selected since it covers the last month before the election. A total of 110,534 Twitter (X) posts were analyzed with the content analysis technique within the framework of the most interacted hashtags between these dates. These hashtags are topics #OAnGeliyor, #SanaSöz, #TürkiyeSanaEmanet and #MemleketMeclise, which were opened and circulated for the candidates. At the end of the study, it was concluded that labels have structural differences, they are related to voter behavior and are used intensively by candidates during election times. On the other hand, it has been found that labelling increases the representation power of candidates, reflects the political discourses of candidates and voters on posts and serves as a preliminary result for elections.
Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, 2019
Mevcut çalışma, kullanıcıların sosyal medya üzerindeki farklı mecralardan aldıkları haberlere olan teyit/güven düzeylerinin ölçülmesi için bir araç tasarlamayı, profesyonel gazeteciler tarafından üretilen haberlerle, kullanıcıların ürettiği ya da paylaştığı sosyal medya haberlerine güven arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını ve kullanıcıların sosyal medyada karşılaştıkları haberleri paylaşmadan önce ne ölçüde araştırma yaptıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. 763 üniversite öğrencisinin katılımıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir ve yapılan analiz sonrasında “teyit”, “kurumsal sosyal medya paylaşımlarına güven” ve “bireysel sosyal medya paylaşımlarına güven” başlıklı 3 faktörlü bir yapının öğrenciler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların, kurumsal mecralara, bireysel paylaşımlara kıyasla daha fazla güvendikleri ve sosyal medyayı haber alma amacıyla kullananların teyit etme reflekslerinin yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019
Öz Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sektörler ve sektör dışı faaliyetler temelinde Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'nin (BB)Twitter kullanım eğilimleri incelenmektedir. İkinci bölümde BB'lerin paylaşımlarına takipçilerin "beğeni", "retweet" ve "yorum" şeklindeki tepkileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Böylece, BB'lerin bir sosyal medya platformu olarak Twitter'i nasıl kullandıklarının tespit edilmesi ve takipçilerin paylaşımlara yönelik tepkilerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. BB'lerin çok çeşitli sektör ve alanlarda görev ve sorumluluklarının bulunması nedeniyle, paylaşımlar "sektör" veya "sektör dışı hizmet alanları" ile ilgili olanlar şeklinde gruplandırılmıştır. Bu bağlamda, 14 sektör gurubu ve 5 sektör dışı faaliyet alanı gurubu oluşturulmuş, değerlendirmeler ve analizler bu gruplandırma temelinde yapılmıştır.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020
Bu çalışmanın amacı farklı sektörlerde faaliyet gösteren lider rakip firmaların sosyal medya etkinliklerinin ölçülmesidir. Bu kapsamda, 2018 Şubat ayı boyunca Twitter kullanıcılarının kozmetik, pazaryeri ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren rakip firmalar hakkında yaptıkları paylaşımlar ve bu firmaların kurumsal Twitter hesaplarından yapmış oldukları paylaşımlar Sosyal Medya Madenciliği yöntemi ile analiz edilmiştir. Firmalar hakkındaki tweet sayısı, tweet değeri (olumlu, olumsuz, nötr), takipçi kazanımı, yanıt sayısı, retweet sayısı ve beğeni sayısı başlıklarından oluşan Twitter etkinliğinin ölçüm kriterleri ele alınarak bir başarı sıralaması yapılmış ve en başarılı firmanın kozmetik, en düşük sıralamaya sahip firmanın ise elektronik sektöründen olduğu tespit edilmiştir. Tweet değerini saptayabilmek için Duygu Analizi gerçekleştirilmiştir ve olumlu tweet oranının kozmetik firmaları için daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2017
Gelişen teknoloji gün geçtikçe yeni olanaklar sunmaktadır. Sosyal Medya bu gelişmelerin en önemli sonuçlarından biri olmuştur. Sosyal medyayla birlikte, iletişim tek taraflı boyuttan, daha interaktif bir yöne evrilmiş olup, haberlere olan tepkilerin nabzını tutmak son yıllardaki önemli araştırma konularından birisi haline gelmiştir. Bu çalışmada sosyal medyada tartışılan sosyal bir konunun verileri toplanmış ve duygu analizleri yapılmıştır. Ayrıca bulunan sonuçlar görselleştirilmiştir. Sonuç olarak, karar alıcı mercilerin tutumunu, sosyal medyadaki tepkiler şekillendirebilecek ve kitleler sesini bu şekilde çok daha hızlı ve etkili bir şekilde duyurabileceklerdir.
Karadeniz teknik üniversitesi iletişim araştırmaları dergisi, 2020
Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2019
Yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve internetin sunduğu imkanlar paralelinde gazetecilik değişime uğramış ve yeni bir gazetecilik türü olan internet gazeteciliği ortaya çıkmıştır. İnternet alanındaki son gelişmeleri temsil eden ve gün geçtikçe kullanımı artan sosyal medya, iletişim konusunda sağladığı imkanlar ve getirdiği kolaylıklar ile internet gazeteciliği için vazgeçilmez bir araç olarak yerini almıştır. Bu doğrultuda, çalışma kapsamında ilk olarak internet gazeteciliğinin temelleri ve tarihsel gelişimi ele alınmış, sosyal medya kavramına ilişkin tanımlar yapılmıştır. Sonrasında, örneklem olarak belirlenen dört internet gazetesinin 1-7 Kasım 2018 tarihleri arasındaki haber sayıları ile Facebook ve Twitter’daki paylaşım sayıları karşılaştırılmıştır. Ayrıca örneklem olarak belirlenen internet gazetelerinin yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler yapılarak çalışmaya ek veriler sağlanmıştır.
2016
Sentimental Twitter software is parsing, analyzing and reporting Twitter data, giving service to individuals and corporate users via its user friendly graphical user interface. Each tweet is classified as positive, negative or neutral in Sentimental Twitter. In this study, both lexicon and n-gram method has been used to perform and implement two different methods. As a result the lexicon method has been measured more performance than the n-gram method.
Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering
Mekânsal görsel analitik, mekânsal bilgilerin etkileşimli görsel ara yüzlerle ele alındığı analitik akıl yürütme bilimidir. Mekânsal görsel analitik sistemleri sayesinde, Twitter gibi sosyal medya platformlarındaki büyük veri setlerinden bir konu hakkında elde edilen veriler son kullanıcıya etkileşimli haritalama sistemleriyle sunulabilir. 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 salgınını duyurmasının ardından Twitter veri trafiğinde de ciddi bir artış görülmüştür. Bu çalışmada, COVID-19 salgını döneminin önemli tartışmalarından biri olan COVID-19 aşıları hakkındaki tweet trafiğinin zamansal ve mekânsal gelişimi veri madenciliği teknikleriyle incelenmiş ve görsel analitik ortamda sunulmuştur. Bu çalışma ile twitter gibi sosyal medya platformlarının sahip olduğu büyük veri olarak kabul edilen veri setlerinin veri madenciliği yöntemleriyle analiz edilerek afet ve kriz yönetimi açısından önemli çıkarımlar yapılabileceği ortaya konmuştur.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 2019
In this study, Tweets on Twitter are sought to be found out whether they are Islamophobic or not by using emotion analysis. Estimations are made using precision, recall and F1 measures via models trained with linear ridge model. In the end, accurate results, in the range of 96.3 per cent to 96.5 per cent on average, are obtained for positive tweets. Figure A. Block schema of the system Purpose: Although there are many studies on machine learning in social networks, a study based on Islamophobia, especially a study that brings a machine learning approach to the problems about this subject,has not been done scientific research. In this thesis, it is aimed to carry out a study on the detection of hate speech on Twitter on Islamophobia with different machine learning algorithms. Theory and Methods: Twitter has been marked firstly in our study. Then, preprocessing studies have been performed and trained with two different algorithms. Results: The system has been trained using 80% of the data set consisting of 162,000 tweets and tests have been performed using 20%. In this way, the accuracy rate of the system has been determined.After the application of word-based TF-IDF weighting on the data set, Ridge Regression and Naive Bayes model has been applied. For these models, the rates obtained in Tweet classification study were 96.9% in Ridge Regression in F1 criterion while this value has been decreased to 95.4% in the Naive Bayes. In addition, Ridge Period was shorter than Naive Bayes Classifier as training time. Conclusion: Suggestions that can be put forward as a result of this study are that; researches should be done with similar national language for different languages,too and rweets should be researched and got more detailed results based on location and date based. In addition, by providing Tweets specific to the location, the "Islamophobia Score' can be calculared for different locations and countries, and the Global Islamophobia Index which includes the countries can be calculated.
Bugün sosyal medyanın halkla ilişkiler üzerinde önemli bir etkisinin var olduğuna dair çok az şüphe vardır. Bazı uygulayıcılar ve bilim insanları, sosyal medyanın örgütsel ilişkilerde, monologtan diyaloga doğru bir değişimi ifade ettiğini, bu nedenle de halkla ilişkileri, daha etkileşimli, simetrik ve diyalogsal hale getirme konusunda bir potansiyele sahip olduğu söylemektedirler. Ancak, sosyal medyanın ve diyalogsal iletişimin etrafını saran heyecana rağmen, bazı araştırmalar, bu yeni iletişim kanallarının halkla ilişkiler uygulamasının rahatsız edici, geleneksel anlamda tek yönlü, asimetrik paradigmasının etkisi altında kullanıldığını göstermekte ve bu nedenle de disiplinin sosyal medyanın diyalogsal özelliklerinden tam anlamıyla yararlanamadığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, günümüzde sorulması gereken, "sosyal medyayı halkla ilişkiler alanında kullanmalı mıyız?" sorusundan öte, "onu etkili bir biçimde nasıl kullanabiliriz?" sorusu olmalıdır. Dolayısı ile bu çalışmanın amacı, Kent ve Taylor (1988)'ın aracılandırılmış halkla ilişkiler için ortaya koyduğu beş diyalogsal prensibin ışığında, 2012 ve 2013 URAP listelerinde en üst sırada yer alan beş Türk üniversitesinin Twitter profillerini ve attıkları tweetleri diyalogsal özellikler açısından nasıl kullandıklarını incelemektir. İçerik analizinden elde edilen sonuçlar, enformasyonun yararlılığına ait maddelerin en yüksek, tekrar ziyaretlerin artırılması ve diyalogsal döngüye ait maddelerin de en düşük skorları elde ettiğini göstermiştir. Bu bulgular genel olarak, URAP 2012 ve 2013 listelerindeki en üst beş Türk üniversitesinin, Twitter'dan bir diyalogsal iletişim aracı olarak yararlanmadığını göstermektedir.
İnsan ve İnsan Dergisi, 2020
Covid-19 salgınında, ABD' de, halkın haber alma ihtiyacının artması; yurttaşların ve kitle iletişim araçlarının sosyal medya kullanım düzeyini arttırmıştır ve haber üretim sürecinin odak noktası federal hükümetin salgınla mücadele faaliyetleri üzerine temellenmiştir. Ekonomikpolitik ve ideolojik farklılıkların, haber kanallarının hükümetin pandemiyle ilgili yürüttüğü çalışmaları sunuş biçimini etkilediği savı, bu çalışmanın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise, Covid-19 krizi döneminde medyanın ekonomi politiğinin Twitter' da enformasyon akışındaki etkisini ortaya koyarak; CNN ve Fox News kanallarının siyasal haberleri sunum biçimi benzerlik ve farklılıklarını belirlemektedir. Bu bağlamda, Mart-Nisan 2020 tarih aralığında, CNN ve Fox News'in Twitter hesaplarında hükümetin salgınla mücadele faaliyetlerini içeren, en yüksek etkileşim düzeyine sahip içerikler, eleştirel söylem analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Analiz sonucunda, Fox News'in haberlerinde D. Trump ve Hükümetin Salgın Yönetimi Performansının "başarılı ve olumlu"; CNN haberlerinde ise "başarısız ve olumsuz" sunulduğu ve haberlerin söylemsel farklılığın kitle iletişim araçlarının ideolojik, iktisadi ve siyasal yapısı ile bağlantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
İletişim Çalışmaları 2022 isimli kitapta, kitap bölümü olarak yayınlanmıştır., 2022
Ana teması sosyalleşmek olan platformların yer aldığı 21.yy. dijital dünyası gözetim mekanizmasını önceden hiç olmadığı şekilde güçlendiren, tek bir tuşla herhangi biri hakkında geniş bilgilere erişilebilen, konum ve zaman durumlarını çevrimiçi hatta çevrimdışı bile kullanmayı mümkün kılan karmaşık ancak veri işleme ve veri kaydı gibi işlemlerle hızlı ve kolay bir şekilde içerisinde barındıran bir yapılaşmadır. İnternet teknolojilerinin bireysel ve kurumsal anlamda yapılan eylem ve oluşumlara katkısı oldukça büyüktür. Zaman ve mekândan bağımsız bir düzene evrilen iletişim araçları üretim sistematiğini değiştirdiği gibi bugün tüketici profilinde de dönüşüme sebebiyet vermiştir. Değişim ve dolayısıyla dönüşüm yararlı neticelere varan bir izlence olmakla beraber olumsuz bir takım hayati durumlara da sebebiyet vermektedir. Kişilik hakkının en önemli bileşeni olan özel hayatın gizliliği ya da mahremiyet, alansal olarak zarara uğramaktadır. Bu zarar ise çalışmamızda işleyeceğimiz üzere kişilerin çoğunlukla rızası mukabilinde gerçekleşmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde panoptikon kavramı üzerinde durulacaktır. Ortaya çıkış zaman ve koşulları üzerinden tanımlayacağımız panoptikon yapılaşmasının gözetleme ve denetim üzerindeki etkisi incelenecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde medya kavramsalı yeni medya ve sosyal medya kullanıcı yetkinlikleri ile anlatılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde yeni medya üzerine inşa edilen panoptik sistemin anlatımına yer verilmiştir. Bu bağlamda panoptik yapılaşmaya eklemlenen sosyal medya kullanıcıları analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde günümüzün önemli bir teknolojik gelişmesi olan metaverse alansalından söz edilmiş ve panoptikon ile kurulan bağlantıya yer verilmiştir. Yine bu bölümde Facebook-Cambridge Analytica Skandalı ile ilgili örnek verilirken, önemli bir kişisel hak olan unutulma hakkı açıklanmaktadır. Çalışmamızın yöntemi kaynak tarama yöntemidir. Çalışmamızda uzman kişi ve akademisyenlerin kitap ve çalışmalarının yanı sıra çevrimiçi yazı ve makalelerden de yararlanılmıştır. İlgili çalışmamızda Yüksek lisans tezi ve çeşitli gazetelerden alınmış içerikler de bulunmaktadır.
2015 23nd Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), 2015
Özetçe-Duygu analizi sosyal medya izleme çalışmaları için en kullanışlı yöntemlerden birisidir. Sosyal medya (Kişisel Blog, Twitter, Facebook) üzerinden elde edilen veri üzerinde duygu analizi uygulanarak, birşirketin müşteri servisinin, müşterilerden gelen olumlu ve olumsuz geri bildirimlere göre müşteri memnuniyetini saglaması ve maliyetleri düşürmesi saglanabilir. Ayrıca ekonomik, ticari ve kullanıcılara yönelik fikir madenciligi gibi çeşitli alanlarda kullanılarak anlamlı bilgiler elde edilebilir. Bu çalışmada, Türkçe Twitter mesajlardan oluşturulan veri seti metin sınıflandırma yöntemleri ile analiz edilerek olumlu veya olumsuz olup olmadıgı incelenmiştir. Deneysel sonuçlar SVM, Naive Bayes, Multinom Naive Bayes ve KNN algoritmalarıyla elde edilmiştir. Vector Space model ile temsil edilen öznitelikler, kelime torbası (Bag of Words, BoW) ve N-Gram model olmak üzere iki farklışekilde elde edilmiş ve bu durumun sınıflandırma sonuçlarına olan etkisi incelenmiştir. Anahtar Kelimeler-twitter, duygu analizi, duygu sınıflandırması, makine ögrenmesi, metin sınıflandırma.
Bu çalışma, büyük veri analizini sosyal medya araştırmalarında kullanımı için yöntem önerisinde bulunmaktadır. Büyük veri araştırmalarında, tümdengelim ya da tümevarım yerine alternatif olarak "tümleşim (abduction)" yaklaşımı kullanılabilir (Kitchin, 2014). Tümleşim, elde edilen veriden yola çıkarak veriyi en iyi açıklayacak hipotezlere ulaşılmasını amaçlayan bir anlam çıkarma biçimidir (Peirce, 1958; Magnani, 2001, sf 26). Tümleşim yaklaşımında,
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.