Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Uluslararasi Akademik Birikim Dergisi
Geleneksel kitle iletişim araçlarının yanı sıra teknolojinin de gelişmesi nedeniyle sosyal medyanın gelişimi sürekli olarak gözlemlenmektedir. Bu da sosyal medya düzeyinde ortaya çıkan etik sorunların araştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Etik - insan davranışlarının iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış olduğunu belirtmekle beraber medya çapında belirli düzeni de oluşturur. Sahip olduğu meslek ne olursa olsun, herhangi bir şahıs kişisel nitelikleri ile beraber oluşturduğu grubun etik prensiplerine de uymak zorundadır. İletişim süreci de önemli sosyal eylem olarak etik kurallar toplusu ile düzenlenmektedir. Sosyal medya da dâhil olmak üzere yeni medya, teknolojik gelişmenin önemli tezahürleridir. Zaman ve mekân farkını ortadan kaldıran bilgi alışverişinde geniş olanaklar ortaya koyan yeni medya kullanıcının hem de tüketici olarak da davranmasına olanak sağlamaktadır. Böyle bir ortam medyada yeni etik problemlerin meydana çıkmasına veya etik problemlerin daha sık ortaya çıkmasına neden o...
Öz. Basının doğuşundan günümüz medyasına kadar geçen süreçte basının kamuoyu üzerindeki gücü tartışılmış; bu gücün kullanım alanı ve sınırı etik tartışmalara ve olası/mevcut sorunlara çözüm arayışlarına neden olmuştur. Basın özgürlüğü ve halkın bilgi edinme hakkını öne sürerek bir anlamda hukuki bir koruma talep eden medyanın kamuoyu oluşturma gücünü nasıl ve hangi etik değerler çerçevesinde kullandığı basın tarihi boyunca tartışılagelmiştir. Günümüzde medya, teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin hem etkeni hem de sonucu olarak değişen ve gelişen iletişim kavramı ile günlük hayatın doğal bir uzantısı haline gelmiştir. Bununla birlikte, söz konusu gelişmelerin medyanın elindeki olanakları arttırdığı tartışılmaz bir gerçektir. Bu durum, basın üzerindeki etik tartışmaları yeni bir boyuta taşımakta ve farklı sorunsalları da beraberinde getirmektedir. Sorunun temelinde ise klasik denetim mekanizmalarının internetin ve beraberinde getirdiği teknolojinin desteğini alan yeni medya üzerindeki etkisizliği yer almaktadır. Bu noktada, klasik basın üzerine geliştirilen davranış kodlarının yeni medyada etik konusunda yeterli görülmeyeceği ve yeni medya gazeteciliğinin kendine özgü davranış kodları geliştirmesi gerektiği görülmektedir. Diğer taraftan sosyal medyada, hem içerik üreticisi hem de tüketicisi haline gelen yeni medya kullanıcılarının bilinçlendirilmesi ve internet üzerindeki yasal boşluklardan da beslenen dezenformasyonun önlenmesi önem kazanmaktadır. Yeni medyanın beraberinde getirdiği dijital haber toplama, dijital haber üretimi ve etkileşim gibi olanaklar uygunsuz kullanım halinde hukuki ve etik sorunlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada yeni medya, iletişim alanında getirdiği yeni olanaklar ve bu olanakların beraberinde getirdiği etik sorunlar çerçevesinde tartışılacak; çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.
AJIT-e, 2019
Etik; genel olarak, geçmiş, günümüz ve gelecekte insanların davranışlarının iyi ya da kötü, doğru veya yanlış yönden değerlendirilmesini içeren ve dünyanın her yerinde geçerli olması beklenen ilke ve kuralların bütünü olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada, internet haberciliği ve Türkiye'de yayın yapan internet haber sitelerinin habercilik etiğine bakışıyla ilgili örnekler eşliğinde değerlendirmeler yapıldı. Çalışmada etik, ahlak, meslek etiği, medya etiği, internet haberciliğinin etik sorunları gibi konularda site incelemesi yapıldı. İncelenen haberlerin kamuoyunu bilgilendirme amacından çok tık haberciliğine hizmet ettiği ve eğlendirme amacına hizmet ettiği görüldü. Ayrıca bu makalede internet haberciliğinin olumlu ve olumsuz yönlerini tartışarak haberleri medya etiği açısından tartıştık. İnternet haber siteleri medya etiği değerlerine riayet ediyor mu? gibi sorulara cevap aradığımız çalışmada birçok örnekle bu değerlerin nasıl çiğnendiği bir kez daha ortaya çıktı. Abstract Ethic; In general, past, present and future people's behavior can be defined as the whole of the principles and rules that are expected to be valid in all parts of the world, including good or bad, right or wrong evaluation. In this study, Internet journalism and broadcasting in Turkey evaluations, accompanied by examples of internet news sites was done with a view to journalistic ethics. In the study, the subject of ethics, ethics, professional ethics, media ethics, ethics issues of internet journalism were examined. It has been seen that the news reports serve the press service rather than informing the public and serve the purpose of entertaining. In this article, we discussed the news in terms of media ethics by discussing the positive and negative aspects of internet journalism. Do Internet news sites respect media ethics? In the study we are looking for answers to questions such as how many times these values have been broken. GİRİŞ Yeni Medya; gelişen bilgisayar, internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sanal medya ortamıdır. Geleneksel medya dediğimiz, yazılı ve görsel basında yani gazete, televizyon ve diğer araçlarda, iletim tek yönlüdür. Ancak, yeni medya araçlarında hedef kitle ile karşılıklı etkileşim mevcuttur. "Yeni" olarak belirttiğimiz kavram aslında mesaj değil, ortamdır. Tarih boyunca insanlar ve toplumlararası bir mesajlaşma olmuştur. En ilkel mağara duvarları yazılarından tutalımda günümüz son sürat teknoloji iletilen bilgiye kadar, temel amaç hep mesajın taşınması olmuştur. işte bu bağlamda bilginin taşınması "günümüz" itibarı ile "yeni" ortamlar ve mecralar ile taşındığından dolayı "yeni medya" kavramı ortaya çıkmıştır. (YÜKSEL, 2012)
Iletisim Kuram Ve Arastırma Dergisi, 2013
Yeni medya gazeteciliği, çok büyük iletişim potansiyeliyle, modern bir haber toplama ve yayımlama biçimidir ya da pek çok farklı katılımcının bağlanabildiği çevrimiçi (online) bir forumdur. Ayrıca, bu biçim ya da forum, dijital ya da çevrimiçi (online) gazetecilik olarak adlandırılan, medya profesyonellerine sınırsız kaynaklar ve teknolojik olanaklar sunan internet üzerinde ve internet aracılığıyla gerçekleştirilen internete özgü bir gazetecilik türüne gönderme yapmaktadır. Yeni medya, teknolojik gelişmelerin ve değişimlerin paralelinde gelişim sürecini sürdürmekte, hızlı olduğu kadar da belirli kurallara bağlı kalmadan geliştiği için yeni sorunları beraberinde getirmekte ve bu nedenle, yeni medya gazeteciliğinin etik düzenlemelere acil olarak kavuşturulması gerekmektedir. Yeni medya gazeteciliğindeki etik sorunları ya da ikilemleri, genel olarak, editöryal bağımsızlık, editöryal kontrol eksikliği, enformasyonun yeniden dağıtılması-telif hakları, haber-reklam-ticari enformasyon ilişkisi, çevrimiçi (online) içeriğin yayımlanma hızı, ticari baskı, köprülerin (hyperlink) kullanımı, doğruluk ve güvenilirlik, kaynaklar, mahremiyet, düzenleme, haber toplama yöntemleri, kaynak şeffaflığı, bloggerlar, yurttaş gazeteciler, profesyonel olmayan gazeteciler, dijital manipülasyon ile nefret söylemi ve saldırgan içerik olmak üzere on sekiz ayrı kategoride sınıflandırmak mümkündür. Bu çalışmada, yeni medya gazeteciliğinde etik bir model önerisinin oluşturulması açısından etik sorunlar iletişim etiği bağlamında değerlendirilerek kuramsal çerçevenin belirlenmesine çalışılmakta ve modern iletişimin vazgeçilmez bir alanı olan yeni medya gazeteciliğinde etik bir paradigma belirlemenin kapsamı ve sınırları tartışılmaktadır.
Journal of International Social Research, 2016
Öz Yeni medya, sunduğu birçok olanakla birlikte insanları ve toplumları etkilediği gibi bir çok farklı meslek alanına da doğrudan ya da dolaylı olarak etkilerde bulunmuş ve bir anlamda bu alanların ve bu alanlarda çalışanların iş yapma süreçlerini tamamıyla değiştirmiştir. Yeni medyanın doğrudan etki ettiği meslek alanlarından belki de en önemlileri halkla ilişkiler ve gazeteciliktir. Bundan daha 10-15 yıl öncesinde basılı olarak gönderilen basın bültenleri yerini e-mail ile gönderilen bültenlere bırakmıştır. Halkla ilişkiler alanında ise geçmişe oranla kurumlar çok daha fazla sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalara odaklanmaktadır. Sonuç olarak yeni medya, hem halkla ilişkiler meslek alanını hem gazeteciliği hem de bu iki birbirine bağlı meslek alanının arasındaki iletişimi derinden ve çok yönlü olarak etkilemiştir. Bu çalışma içerisinde öncelikli olarak geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş süreci açıklanmaya çalışılmış, daha sonra yeni medyanın geleneksel medya üzerine olan etkileri, halkla ilişkiler mesleği üzerine olan etkileri ve iki meslek alanı arasındaki iletişim dinamiklerine olan etkileri açıklanmıştır.
Kafka Kitap, 2020
Bu derlemede gazeteciliği tanımlamanın ve icra etmenin farklı biçimlerine odaklanmak; yeni mecraların, deneyimlerin ve olanakların izini sürmek istedik. Bu doğrultuda, dünya genelinde otoriterleşme eğiliminin yükselişi karşısında bir demokrasi cephesi olarak gördüğümüz “yeni gazetecilik” kavramını çeşitli boyutlarıyla tartışmaya açtık. Bizim için “yeni gazetecilik”, profesyonellik göndermesi yapmaktan ziyade emeğin ve ürünün niteliğine odaklanan bir kavram. Çoklu/karşı kamuları süreçlere dâhil eden, çoğulcu, dayanışmacı, katılımcı, ticari olmayan ya da sosyal girişimci, anti-kapitalist, karşı-hegemonik ve belki de en önemlisi rizomatik bir pratiği ifade etmektedir. Bu pratikte geleneksel hiyerarşik haber merkezi yapılanması yerini, heterarşik bir iç içe geçmeyle oluşan yarı kurumsal ve bireylerin öne çıktığı, takipçilerin müdahalesine olanak tanıyan, haberin üretimine ve dağıtımına/paylaşımına odaklı ağlaşmış bir haber merkezine bırakmaktadır. Yeni gazetecilik tartışması ayrıca yalan haberin, propagandanın, ideolojik mücadele çerçevesine hapsolmuş hakikatin gerçekliğine dair sorgulamaları da kapsamaktadır. Bu doğrultuda bu pratiğe dâhil olanların, sürekli akış ve içerik bombardımanını takip edip anlamlandırabilmesi için teknolojik ve dijital beceriler haricinde temel bir eleştirel okuryazarlığa da sahip olması gerekmektedir. Güncel gazetecilik çalışmaları ve uygulamalarına bakıldığında, hem akademisyenlerin hem de uygulayıcıların, ürettikleri içeriklerde üzerinde durduğumuz "yeni gazetecilik" kavramsallaştırmasını benimsedikleri, ancak gelişmekte olan bu çalışma alanına dair net bir tanımlama yapmadıkları görülmektedir. “Yeni Gazetecilik. Mecralar, deneyimler, olanaklar” isimli çalışmamız, Türkçe literatürde bu yeni kavramsal çerçevenin oluşturulması için bir giriş çalışması niteliğindedir.
The Journal of Social Sciences, 2021
The field of journalism has undergone a radical change with the effect of new communication technologies emerging in recent years. In this context, the digitalization of communication has begun to transform news production practices and the current way of doing business of journalists. Moreover, developments in the journalism sector have led to questioning the quality of journalism education. For this reason, the journalism sector is constantly transforming into a more sophisticated, multidisciplinary, and hybrid structure depending on the developments in communication technologies. This situation requires reporters to acquire some new skills. This study focuses on how journalism education can adapt to the digitization trend in the journalism industry. In this report also it was discussed how reporters could improve their professional skills. This study concluded that the sustainable economic model of traditional journalism had weakened significantly. Therefore, digital age journalists must acquire new skills to adapt to technology-based journalism practices.
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 2019
Etik sorunlar ve bunların çözümüne ilişkin davranış kuralları ve düzenlemeler, genellikle gazetecilik örgütleri, yayın kuruluşları ve yetkilendirilmiş kamu kurumları aracılığıyla yürütülür. Gazetecilik örgütlerinin bildirgeleri, habercilik kurumlarının yayın ilkeleri, yasal kuruluşların yönergeleri ve tabi oldukları yasalar sorunlarla mücadele etmenin yol haritasını ve yöntemlerini ortaya koyarlar. Bildirgeler ve kurumsal yönergeler yaptırımı olmayan metinlerdir. Bu nedenle etik sorunların suça dönüştüğü, ayıp olgusunun ötesine geçtiği durumlar nedeniyle bazı etik tartışma alanları yasalarla da tanımlanmış ve yaptırıma bağlanmıştır. Türkiye'de yasa yazma anlayışının var olan durumu tanımlama alışkanlığı, teknolojinin değiştirdiği uygulamaları tanımlamakta gecikmiştir. Yeni medyanın yaşadığı hızlı değişim karşısında yasal düzenlemeler ya gecikmiş ve ya da sıklıkla değişime uğramıştır. Türkiye'de başbakanlık sisteminden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi, yeni medya yay dönük yeni yasal düzenlemelerin yapılması ile köklü ve yeni değişimler olmuştur. Bu çalışmada değişen yasalar perspektifinden medyaya ilişkin hangi etik sorunların nasıl ele alındığı ve bunlara ne gibi yaptırımlar uygulandığı incelenmiştir.
Konya -2015 i ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR Bu çalışmada gerçeğin inşası hem teorik hem de okur yorumları üzerinden uygulamalı olarak çözümlenmeye, yeni medya ve yeni teknoloji üzerinden açıklanmaya ve tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışma oldukça yeni bir olgu sayılabilecek internet gazeteciliği ve internet gazeteciliğinde üretilerek yayınlanan haberlere yapılan okur yorumlarına odaklanmıştır. Bu çalışma uzun süre Türkiye gündeminde kalan "Gezi Parkı" eylemlerinin toplumsal boyutlarını betimlemesi açısından önemlidir. Bu yüksek lisans tezi "okur yorumları" üzerine yapılan az sayıda çalışmadan biri olması nedeniyle daha sonra bu konuda yapılacak bilimsel çalışmalara önemli veriler sunması beklenmektedir. Çalışma, Kültürel Çalışmaların internet gazeteciliğiyle yeni bir boyut kazandığını ortaya koyması açısından da önemlidir. Okurlar, Kültürel Çalışmalarda mücadele alanı olarak görülen habere "haber yorumlarını" da eklemişlerdir. Okurlar, haberde sunulanları farklı okuma türleriyle değerlendirerek gerçeğin yeni inşacıları konumuna gelmişlerdir. Araştırmada okurların internet gazeteciliğinde bir gazeteci gibi haberleşme sürecine dâhil olabildikleri ve düşüncelerini belirtebildikleri görülmüştür. Bu veri, geleneksel yapıda haber karşısında belirli sınırlar içinde kalan okurların internet teknolojisiyle elde ettiği konumu göstermesi açısından önemlidir. Tezin her aşamasında bilgi ve deneyimleriyle bana rehber olan danışman hocam Prof. Dr. Ahmet Yalçın KAYA'ya, lisans-yüksek lisans dönemleri ve sonrasında kendilerinden çok şey öğrendiğim Doç. Dr. Banu TERKAN'a ve Doç. Dr. Şükrü BALCI'ya, tezime verdiği katkılardan dolayı Yrd. Doç. Dr. Yasin BULDUKLU'ya teşekkürlerimi sunarım. Eğitim hayatım boyunca her zaman yanımda olan aileme ve lisans-yüksek lisans sürecinin her aşamasını beraber geçtiğim arkadaşım Cihan ÇAKIR'a teşekkürü bir borç bilirim.
Dijital Aktivizm Üzerine, 2019
Gününün büyük bir çoğunluğunu yeni medya karşısında geçiren siber-gezginler veya siber-göçebeler yeni medyanın hiperlink özelliğinden kaynaklı aşırı enformasyon aktarımıyla karşı karşıyadırlar. Dolayısıyla bu kişilerden bir olaya odaklanması veya takip etmesi beklenemez. Kısa süreli odaklanma ve çoklu görev bilinciyle internette paylaşılan hiçbir şeyi kaçırmaması gerektiği yanılgısıyla hareket eden siber-gezginler, fark edilmek ve meşgul görünmek kaygısıyla hareket ederler. Bütün bu karma- şada herhangi bir aktivist eyleme denk gelirse beğenmeden veya tıklamadan geçmezler. Ama siber-gezgin çoğu zaman aktivizmi sadece bir beğenme ve tıklama olarak görür. Çünkü eylemle ilgili ayrıntılı bilgi almaya veya eylemin amacı üzerine düşünmeye zamanı yoktur. Bağlantıda olduğu diğer siber-gezginlerden aldığı bilgiler varsa onlarla yetinir. Bu nedenle dijital aktivizmin karakterine bakacak olursak; çok hızlı bir biçimde gelişir, örgütlenme, bilgilendirme, destek toplama, eylemi gerçekleştirme kısa süre içerisinde gerçekleşir ve eylemcilerin birbiriyle olan bağlantısı aynı hızla son bulur.
Journal of International Social Research, 2016
Teknolojik gelişmeleri sadece elektronik sistemlerin dönüşümü olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü dönüşen her elektronik sistem ve medya onu kullananları da dönüştürmektedir. McLuhan'ın ünlü deklarasyonuna dayanarak, jenerasyonlar arasındaki farklar aslında insanların gerçeği okuma biçimlerini dönüştüren teknolojilerden ve medyalardan kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada yeni medyaların Y ve Z kuşağı üzerindeki etkilerinden yola çıkarak gelecekte mesleki eğitimlerde yeni medyanın yaratacağı fırsatlar ve yeni kullanım alanları ortaya koyulacaktır.
Gece Kitaplığı, 2018
Geleneksel medya olarak adlandırdığımız medya, televizyon kanalları, gazeteler ve radyo ağları gibi, tek bir hizmet için işletilen iletişim kanallarıdır. Geleneksel medya, yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile birlikte toplumun iletişim ihtiyaç ve beklentilerinin gelişmesiyle şekil değiştirmiş, var olan sistem teknikle birlikte yeni iletişim ortamlarına uygun bir form almıştır. İletişimle birlikte bilişimi de içlerinde barındıran yeni medya ise, gelişen iletişim ağları üzerinde birçok farklı uygulamayı barındırma ehliyetine sahip iletişim ortamı olarak konumlanmaktadır. Yeni sistem geleneksel medyanın sınırlı sayıdaki hizmetine karşılık olarak, aynı anda mesajlaşma, ses ve video yayınlama ve dağıtma ve gerçek zamanlı paylaşım gibi pek çok fırsat sunmaktadır.
International New Media New Approaches Conference Proceeding E-Book, 2015
Yeni medya, kullanıcı ve okuyucuya sunduğu imkanlar sayesinde gazeteciliğin her alanında olduğu gibi savaş haberciliğine de farklı bir soluk getirmiştir. Gazeteciliğin teorik ve pratik alanlarında her zaman gündemde olan bir tartışma alanı olan etik, yeni medyanın değişime ve gelişime açık kurallar evreninde yeni tartışmaları doğurmuştur. Yurttaş gazeteciliğini mümkün kılmak, haberin olabildiğince çok kişiye ulaşmasını sağlamak, hızlı doğrulama imkanı tanımak gibi birçok olumlu yönü bulunan yeni medya haberciliği, doğrulanmamış bilginin hızlı yayılması, telif hakları ihlalleri, dijital mainpülasyon gibi risklere de açık bir yapıya sahiptir. Bu riskleri bertaraf etmek, haber üreten yeni medya mecrasının sorumluluğu olduğu kadar, yeni medyayla birlikte değişen etik kuralların da konusudur. Bu bildiride, savaş gazeteciliğinin okuyucu üzerindeki en etkin alanlarından biri olan fotoğraf gazeteciliğinde dünden bugüne değişen etik kurallar irdelenecek, geleneksel medyadan yeni medyaya geçişin fotoğraf gazeteciliğindeki etik sorunlardaki izdüşümü sorgulanacaktır.
SOSYAL MEDYA PSİKOLOJİSİ, 2020
“Yeni medya” hayatımızın her alanında kendine yer edinmektedir. Kullandığımız akıllı telefonlar, akıllı saatler, etkileşimli televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler vb. her cihaz yeni medya teknolojilerini bize daha çok yakınlaştırmakta ve onlarla bağ kurmamızı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Gaziantep İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde okuyan “Yeni Medya Uygulamaları” dersini alan öğrencilere “Yeni medya kavramı sizin için ne ifade ediliyor?” sorusu sorulmuş ve öğrencilerden 41’i söz konusu soruyu yazılı olarak yanıtlamıştır. Öğrencilerin verdiği yanıtlar betimsel analiz ve içerik analizi ile ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre öğrenciler arasında yeni medyaya ilişkin olumsuz tutuma sahip olan yoktur. Ağırlıklı olarak hem olumlu hem olumsuz tutum belirten öğrenciler bulunmaktadır (%70,7). Tamamen olumlu tutum bildiren, hiçbir olumsuzluğa değinmeyen öğrencilerin oranı %29,3’tür. Cinsiyetler arasında tutum konusunda herhangi bir fark bulunmamaktadır. Öğrenciler, yeni medyaya ilişkin avantajlar arasında ilk sırada “yenilik, hızlılık, uzakları yakın etme, etkileşim” özelliklerine değinmiştir. Eleştiriler arasında ilk sırada “bilgi kirliliği, sanal toplumsallaşma, bilginin metalaşması, sanallık, etik değerlerin ihlali” yer almaktadır. Yeni medyanın sağladığı iş olanakları konusunda “içerik üretimi, çevrim içi gazetecilik yapma, yaratıcı etkinliklerde tasarım/grafik vb. kullanma” ifadelerine yer vermişlerdir. Yeni medya konusunda en çok dile getirdikleri temalar ise “hayatın tamamını şekillendirmesi, geleneksel gazeteciliğin yok olması, yeni iş seçeneklerinin oluşması, kamusal alanın kültürel normlarının değişmesi” şeklindedir. Sonuç olarak Gazetecilik Bölümü öğrencilerinde genel olarak yeni medyanın hayatlarını kolaylaştırdığı, iletişim seçeneklerini çeşitlendirdiği, onlara pek çok olanak sağladığı düşüncesinin varlığı söylenebilir. Ancak öğrenciler yeni medyanın hayatın tamamını ele geçirdiğinin, bilgi kirliliğinin, internetin siber suçlara neden olabileceğinin de farkındadır. İnternetteki sosyalleşmenin sanal olabileceğine, yabancılaşma, bireyselleşme ve yalnızlığa neden olabileceğine işaret eden öğrenciler, bilinçli kullanımının önemine sıklıkla değinmişlerdir. Meslekleri ile ilgili olarak özellikle sosyal medyanın haber paylaşımında ya da haber almada etkin olduğuna değinen öğrenciler gazetecilik mesleğinin gidişatının tamamen değiştiğine, çevrim içi boyuta kaydığına yönelik farkındalık içindedir ve kendilerinin de bu yeni mecrada iş bulabileceklerine dair olumlu bir tutum içindedir.
DergiPark (Istanbul University), 2024
gazetecilerin çalışma şartlarını, yaşadıkları sorunları ve deneyimlerine ilişkin süreçleri anlamaya yönelmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kendi içerisinde çeşitli araştırma desenleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın desenini fenomenolojik temelli bir yaklaşım oluşturmaktadır. Çalışmada amaçlı örneklem seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini yazılı basında çalışan gazeteciler oluşturmaktadır. Bu kapsamda; Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Eskişehir'de yazılı basında çalışan toplam 26 gazeteci ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, gazetecilerin güvencesiz bir şekilde çalıştığı, her an işini kaybetme riski altında yaşadığı, örgütlü bir mücadele içerisinde var olamadığı, düşük ücretlerle uzun saatler çalışmaya zorlandığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca, gazetecilerin mesleki emek süreçleri içerisinde, statü ve dikey hareketlilik açısından sağlıklı işleyen bir sürece sahip olmadığı ve mesleki olarak kendilerini geliştirebilecekleri imkânların, çalıştıkları medya mecraları tarafından sağlanmadığı da belirlenen diğer bulguları oluşturmaktadır.
Yeni Medya Araştırmalarında Etik Bakış Açısı, 2023
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.