Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2010
Araştırma öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin ve iş doyum düzeylerinin öğretmenlere ilişkin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumlarının belirlenmesi genel amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Zeytinburnu ilçesi sınırları içindeki 36 eğitim kurumundan yansız örneklem yoluyla seçilen 12 eğitim kurumunda görev yapan 397 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesinde Minnoseta İş Doyum Ölçeğinin 20 maddelik kısa formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen belli başlı sonuçlar şunlardır; (a) Öğretmenlerin iş doyumları ortalamanın biraz üstünde bulunmuştur; (b) Kadın öğretmenlerin iç ve dış faktörlere dayalı iş doyumları erkeklere kıyasla anlamlı seviyede fazla bulunmuştur; (c) Genç yaştaki öğretmenlerin (20-25) dış faktörlere dayalı iş doyumları daha yüksek yaş grubundaki öğretmenlere göre daha fazla bulunmuştur.
2013
The purpose of this study is to examine whether the job satisfaction level of secondary education teachers differ in terms of some variables. The sample is consisted of 526 teachers in secondary education in the central province of Aydin. Hackman and Oldham Job Satisfaction Scale, and personal Information Form, which was consisted of demographic characteristics and the views of teachers', including a list of open-ended question, was used. The data obtained were analyzed by t-test and ANOVA. As a result, teachers' job satisfaction levels showed significant differences according to age, type of school they work and the views of teachers about the school's physical conditions, relationships with colleagues at the school, the renewed secondary education curriculum, examination system, level of participation in in-service training. In the study, some solutions are made for teachers in order to increase job satisfaction. Key Words: Job Satisfaction, Secondary School, Teacher...
1999
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi durumlarını saptamaktır. Yöntem: Araştırma verilerinin elde edilmesinde araştırmacılar tarafından hazırlanmış bilgi formu kullanılmıştır. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri alınarak beden kütle indeksleri hesaplanmıştır. Bulgular: Örnekleme 150 öğretmen alınmıştır. Öğretmenlerin yaşlarının ortalama 37.3±5.73 yıl olduğu, çoğunluğun beslenme konusunda ders almadığı, %74.7'sinin ilkokul programlarındaki beslenme konularını yeterli bulmadıkları saptanmıştır. Yüzde 22'sinin halen sigara içtiği, %70.7'sinin hiç alkol kullanmadığı, yüksek oranda günde üç öğün yemek yediği, en çok atladıkları ana öğün yemeğinin öğle yemeği olduğu belirlenmiştir. Yüzde %86'sının ara öğün tükettiği, ara öğün seçenekleri arasında en çok tercih edilen besinin ise bisküvi olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin yüksek oranda yiyecek reklamlarından hiç etkilenmediği, %84.7'sinin ürünlerdeki etiket bilgilerini okumadığı bulunmuştur. Diyet ürünlerini tüketenlerin oranı %62.7 olup, en çok tercih ettikleri diyet ürünlerinin diyet kola ve kepek ekmeği olduğu, genel olarak fast food tüketiminin yaygın olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Toplumun eğitimi ve sağlığı gibi önemli konularda çalışan meslek gruplarındaki kişilerin beslenme bilgi durumlarının belirlenmesi önemlidir.
Sakarya University Journal of Education, 2016
Bu araştırma coğrafya öğretmenlerinin farklı değişkenler açısından iş doyumu düzeylerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan toplam 324 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak "Minnesota Doyum Anketi" kullanılmıştır. Bu envanter, araştırmacı tarafından hazırlanan "kişisel bilgi formu" ile birlikte örneklemi oluşturan coğrafya öğretmenlerine elektronik ortamda gönderilmiş ve verilerde aynı yoldan geri alınmıştır. Elde edilen veriler normallik testine tabi tutulduktan sonra parametrik test gruplarından olan ikili karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi, çoklu karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri ile çıkarımsal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar çalışmaya katılan coğrafya öğretmenlerinin iş doyumu puanlarının arazi gezi ve inceleme olanaklarına, fiziki çevre (ders araç ve gereç) yeterliliğine çalışılan kurum ve çalışılan okul değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; cinsiyet, yaş ve coğrafya dersi öğretim programı değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği şeklindedir.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi eğitim bilimleri dergisi, 2013
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2020
Yaygın eğitim kişilerin toplumsal değişimlere uyumunu sağlamak ve ulusal kalkınma hedeflerine ulaşmak için yaşam boyu eğitim felsefesi çerçevesinde yapılan tüm eğitim faaliyetleridir. Bunlar içinde yaygın din eğitimi resmi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle yürütülen faaliyetlerdir. Özellikle yaygın din eğitimine katılan yetişkinlerin önemli bölümü kadınlardan ve bu eğitimi verenlerin de önemli kısmı kadın Kur'an kursu öğreticilerinden oluşmaktadır. Kur'an kursları aynı zamanda kadınların sosyalleşmesi için de önemli bir görev ifa etmektedir. Yaptığımız bu çalışmada yaygın din eğitimi veren Kur'an kurslarındaki öğreticilerin meslekî doyum düzeyleri ile bunlara etki eden değişkenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemine göre yapılmıştır. Bu araştırmada Kuzgun, Sevim ve Hamamcı tarafından geliştirilen Meslekî Doyum Ölçeği kullanılmıştır. 2019 yılında, İstanbul Sancaktepe ve Kartal ilçelerinde çalışan Kur'an kursu öğreticileri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma sonucunda öğreticilerin meslekî doyum düzeylerinin tam olduğu ortaya çıkmıştır. Kur'an kursu öğreticilerinin tam düzeyde bir mesleki doyum düzeyine sahip olmalarının temel sebeplerinden biri olarak, yapılan işin niteliğinin, manevi yönünün ve toplumdaki itibarının etkisi olduğu söylenebilir. Öğreticilerin doyum düzeylerine etki eden değişkenler arasında medeni durum, eğitim durumu ve sınıflarında okuttukları öğrenci sayıları yer almaktadır. Meslekî gelişim imkânlarına sahip olmanın, öğreticilerin mesleki doyumları üzerinde önemli etkisinin olduğu görülmüştür.
Egitim Bilimleri Dergisi, 2010
Araştırma öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin ve iş doyum düzeylerinin öğretmenlere ilişkin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumlarının belirlenmesi genel amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Zeytinburnu ilçesi sınırları içindeki 36 eğitim kurumundan yansız örneklem yoluyla seçilen 12 eğitim kurumunda görev yapan 397 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesinde Minnoseta İş Doyum Ölçeğinin 20 maddelik kısa formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen belli başlı sonuçlar şunlardır; (a) Öğretmenlerin iş doyumları ortalamanın biraz üstünde bulunmuştur; (b) Kadın öğretmenlerin iç ve dış faktörlere dayalı iş doyumları erkeklere kıyasla anlamlı seviyede fazla bulunmuştur; (c) Genç yaştaki öğretmenlerin (20-25) dış faktörlere dayalı iş doyumları daha yüksek yaş grubundaki öğretmenlere göre daha fazla bulunmuştur.
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin, yaş, medeni durum, kıdem, aylık gelir, üstlerinden takdir görme, okulun maddi olanaklarını yeterli görme değişkenleri açısından anlamlı düzeyde fark gösterip göstermediği incelenmiştir. Burdur il merkezinde görev yapan toplam 39 okul öncesi öğretmeni çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve araştırmacılar tarafından hazırlanan, öğretmenlerin kişisel özelliklerine, çalışma ortamlarına ilişkin sorulardan oluşan kişisel bilgi formu ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, okul öncesi öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin yaşlarına, medeni durumlarına, kıdemlerine ve aylık gelire göre değişmediği saptanmıştır. Bununla birlikte; üstlerinden takdir gören öğretmenlerin genel iş doyum düzeylerinin, üstlerinden takdir görmeyenlere göre ve okulun maddi olanaklarını yeterli gören öğretmenlerin dışsal ve genel iş doyum düzeylerinin, okulun maddi olanaklarını yeterli görmeyen öğretmenlere göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir
Sport Sciences, 2008
Job satisfaction is generally related with life satisfaction and can affect directly on social, physical and mental healthy of individual. The purpose of this study was to determine the satisfaction levels of referees (75 referees) in Turkish Basketball Federation. For this reason, job satisfaction questionnaire was applied to study. Survey-Scanning Model was used to obtain the findings. To analyze the data, variables were not taken into consideration and opinions of the referees were commented with arithmetic mean and standard deviation. But also variables were taken into consideration, Kruskal-Wallis Variance Analyze and Posthoc LSD and Dunnett's T3 Tests were used. SPSS 10.0 for windows pocket program was used to statistical analyses. As a result, while referees accepted the paragraph "I am pleased to be a referee" in top level (X =3.73), they answered the paragraph "referee fee is satisfy" in bottom level (X =2.26).
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
Yaşam boyu öğrenme, insanların yaşama ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen tüm etkinlikleri içeren bir kavram olarak tanımlanabilir. Yaşam boyu öğrenme yaklaşımına göre eğitici; öğrencilerin ya da öğrenenlerin kendi amaçlarını belirlemeleri ve bu amaca ulaşırken izleyecekleri yolları belirlemeleri konusunda kılavuz olmalıdır. Eğitim kurumlarında öğretmenlerin ya da çalışanların duygusu, coşkusu, heyecanı büyük önem taşımaktadır. Öğretmenlerin iş verimini etkileyen, kaliteli iş yapmalarını sağlayan önemli değişkenlerden biri şüphesiz ki iş doyumudur. İş doyumu, kişilerin işini ya da işi ile ilgili süreci değerlendirmesi sonucunda ulaştığı memnuniyetlik durumu olarak tanımlamaktadır. Bireylerin iş doyumları üzerinde etkili olan pek çok özellik vardır. Bunlar işin yapıldığı fiziksel ortam, psikolojik değişkenler ve demografik özelliklerdir. Alanyazın incelendiğinde öğretmenlerin iş doyumlarına ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerinde etkili olan değişkenlerin sıklıkla incelendiği ancak ikisinin bir arada ilişkilerinin incelendiği az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Yapılan çalışmada bu iki değişken arasındaki ilişkilerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Kayseri'de görev yapan toplam 250 öğretmen ile araştırma yürütülmüştür. Yapılan çalışmada öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve iş doyumları arasında anlamlı düzeyde ancak düşük bir ilişki bulunmuştur.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2015
Bu araştırmanın amacı özel eğitim okullarında çalışan öğretmenlerin tükenmişlik ve yaşam doyumu düzeylerini çeşitli değişkenler ve birbiriyle ilişkisi açısından incelemektir. Araştırmada Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ile Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan özel eğitim okullarında görev yapan 179 erkek, 113 kadın toplam 292 öğretmene uygulanmıştır. Bulgular, katılımcıların tükenmişlik düzeylerinin yaşlarına, meslekte çalışma sürelerine, çalışmakta oldukları okul türüne göre; yaşam doyum düzeylerinin ise cinsiyetlerine ve yaşlarına göre anlamlı düzeyde farklılaştığını göstermektedir. Ayrıca katılımcıların MTÖ ve YDÖ puanları arasında negatif yönde anlamlı düzeyde korelasyon olduğu bulunmuştur. Bulgular makalede tartışılmıştır.
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 332-353., 2012
Doyumu Ölçeği" adlı ölçekle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre cinsiyetlerine ve denetmenlikten önceki branşlarına göre denetmenlerin iş doyumu düzeyleri ölçeğin genelinde ve boyutlara göre farklılık göstermemektedir. Medeni hallerine göre yalnız işin getirileri boyutunda boşanmış denetmenlerin lehine bir sonuç elde edilmiştir. Hizmet sürelerine göre toplam ölçek ve "takdir görme ve saygınlık" alt boyutunda 21 yıl ve üstü çalışan denetmenler ile "işin getirileri ve "yükselme" alt boyutunda 16-20 yıl arası çalışan denetmenlerin 6-10 yıl arası çalışanlara göre iş doyum düzeyleri daha yüksektir. Çalışılan ilin büyüklüğüne göre toplam ölçek ve işin getirileri boyutunda küçük şehirlere göre büyük şehirler lehine ve çalışma koşulları boyunda ise orta büyük şehirlere göre büyük şehirler lehine bir sonuç elde edilmiştir. Çalıştıkları il bölgesine göre yalnız yükselme boyutunda gruplar arasında fark vardır. Fark 1. ve 3. bölge ile 4. ve 3. bölge arasındadır. Anahtar Kelimeler: Eğitim denetmeni, denetmen, müfettiş, iş doyumu EXAMINATION THE JOB SATISFACTION LEVELS OF EDUCATION SUPERVISORS IN TERMS OF SEVERAL VARIABLES ABSTRACT The purpose of this research is to analyze the job satisfaction levels of education supervisors in terms of several variables. The sample of the research is composed of 184 supervisors from 4 different regions. The data were collected through "Supervisors' Job Satisfaction Scale" and analyzed using two non-parametric tests: Sosyal Bilimler Dergisi Cilt:10, Sayı:1, Mart 2012 Doç. Dr. Mustafa Aksoy Armağan Sayısı 333 Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis analysis. According to the results of the research, there is no significant difference in the job satisfaction levels of supervisors with regard to their gender and their field of study before assigning as supervisors.
2021
Günümüzde hızla değişen örgütsel öğrenme sürecinde, örgütlerin başta gelen temel amacı verimliği artırmak ve başarı seviyesini yükseltmektir. Bunu en etkili şekilde başarmanın yolu, çalışanların iş doyumları ve onların performanslarını artırarak örgütün beklentileri ile uyumlu hale getirmeye çalışmaktır (Tekeli ve Paşaoğlu, 2012). Buna bağlı olarak çalışanları etkili kılmanın yolu ise, önemli ölçüde onların yapmış oldukları işi severek ve isteyerek yapmalarına yani iş doyumuna bağlıdır. İş doyumunu olumsuz etkileyen unsurlar arasında çalışma koşullarının iyi olmaması, tatmin edici bir ücret alamama, üstlerden takdir görmeme ve statü eksikliği gibi faktörler yatmaktadır (Bozkurt ve Bozkurt, 2008). Bu hususlar dikkate alınarak, örgütler iş doyumunu etkiyen unsurları belirleyerek bunların iyileştirilmesi için çaba sarf etmelidirler (Quick ve Nelson, 1995). Özetle, örgütler eğer hayal
Akademik sosyal araştırmalar dergisi, 2022
Öz Liderler, örgütsel kaynakları etkin kullanmak amacındadır. Bu nedenle örgütsel kaynakların temelini oluşturan insanların, örgüte olan eğilimlerinin ve bakış açılarının incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, okulun temel paydaşı olan öğretmenlerin iş doyum düzeyleri ile okulun lideri olarak kabul edilen okul yöneticilerinin liderlik stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Sakarya ilinde, kamu okullarında görevli toplam 15.489 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden basit seçkisiz örneklem yöntemi ile seçilmiş 17 okulda görev yapan 252 öğretmen oluşturmaktadır. Bu çalışmada okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin pozitif yönde ve orta düzeyde olduğu, okul yöneticilerinin serbest bırakıcı ve sürdürümcü liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş doyumu ise pozitif yönlü ve düşük düzeyde ilişkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu bulguya göre okul yöneticilerinin dönüşümcü, serbest bırakıcı ve sürdürümcü davranış ve uygulamalarının öğretmenlerin iş doyumunu etkilediği söylenebilir. Bunlar arasında dönüşümcü liderlik davranışları ve uygulamalarının ise doyumu daha çok etkilediği görülmektedir. Çalışmada okul yöneticilerinin dönüşümcü, serbest bırakıcı ve sürdürümcü liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş doyumu algı düzeyi arasında orta düzeyde ilişkiler görülmüştür. Okul müdürünün dönüşümcü, serbest bırakıcı ve sürdürümcü liderlik davranışları ve uygulamalarının öğretmenlerin iş doyumu algılarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiş ve makalede araştırma bulguları doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.
2018
Bu calismanin amaci; ozel sporcularla calisan antrenorlerin is doyum duzeylerinin belirlenmesidir. Bu kapsamda calisma grubu, Turkiye’de ozel sporcularla calisan 50 antrenorden olusmaktadir. Arastirmanin verilerini toplamak icin 6 sorudan olusan kisisel bilgi formu ve Minnesota Is Doyum Olcegi (MSQ)’nin 20 sorudan olusan kisa formu kullanilmistir. Verilerin cozumlenmesinde antrenorlerin kisisel degiskenlerini gorebilmek i cin frekans ve yuzde dagilimlarina bakilmistir . V eriler uzerinde yapilan istatistiksel analizleri belirleyebilmek amaciyla normallik testlerinden Kolmogorov-Simirnow Z Testi uygulanmistir. Verilerin analizinde n ormal dagilim sarti saglan digi icin parametrik testlerden ikili karsilastirmalarda Bagimsiz Orneklemler T-t esti , coklu karsilastirmalarda ise Tek Yonlu Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanilmistir. Arastirma sonucunda elde edilen veriler icin uygulanan istatistiksel islemler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 23.0 paket pr...
Eğitim ve toplum araştırmaları dergisi, 2021
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin mesleki imaj algılarının iş doyumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2018-2019 eğitim yılında İstanbul ili Başakşehir ilçesinde kamu okullarında görev 345 öğretmen katılmıştır. Veriler; "Kişisel Bilgi Formu", "Mesleki İmaj Ölçeği" ve "Minnesota İş Doyum Ölçeği" ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin mesleki imaj algılarının orta düzeyde; iş doyumlarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin mesleki imajı algıları ve alt boyutları ile içsel iş doyumları, dışsal iş doyumlar ve genel iş doyumları arasında pozitif yönde ve farklı düzeylerde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Öğretmenlerin içsel iş doyumlarının mesleki imaj algıları tarafından açıklanmadığı; dışsal iş doyumlarındaki toplam varyansın yaklaşık %10'unu ve genel iş doyumlarındaki toplam varyansın yaklaşık %13'ünü mesleki imaj iletişim becerileri, kişisel imaj ve sosyal algıları tarafından açıklandığı saptanmıştır. Başka bir ifadeyle, mesleki imaj, öğretmenlerin dışsal iş doyumlarını ve genel iş doyumlarını olumlu yönde ve önemli ölçüde etkilemektedir.
ZET Bu çalışma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Muğla il merkezinde görev yapmakta olan Sınıf Öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri ile aylık gelir durumları, maaş ve araç-gereç yeterliliği arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda, bütün mesleklerde ve işlerde olduğu gibi Sınıf Öğretmenliğinde de başarıya ve verimliliğe etki eden en önemli faktörlerden birisi öğretmenin yaptığı işten aldığı doyum ve mutluluktur. Sınıf Öğretmenleri öğrencilerine, çevrelerine karşı daha faydalı ve daha üretken olabilmeleri için tatminkâr bir gelir düzeyine ve yeterli araç-gerece sahip olmalıdırlar. Bunlar sağlandığı takdirde Sınıf Öğretmeni işinden daha çok zevk alacak, daha çok mutlu olacak, işini daha çok benimseyecek ve sevecektir. Bu araştırmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmış olup, "Minnesota İş Doyum Ölçeği" uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ise yüzde, frekans ve χ 2 testi ile yapılmıştır. Araştırmanın sonuc...
2009
Arastirma, Suleyman Demirel Universitesi Rektorluk personelinin is doyumu duzeyini belirlemeyi ve personel sosyo-demografik ozelliklerinin is doyumu uzerindeki etkisini tespit etmeyi amaclamistir. Betimsel bir calisma olan arastirmada veriler arastirmaci tarafindan gelistirilen Is Doyumu Olcegi kullanilarak toplanmistir. Arastirmanin verileri, Suleyman Demirel Universitesi Rektorlugunun 99 personelinden elde edilmistir. Arastirmada, Suleyman Demirel Universitesi Rektorluk personelinin yaptigi isten (% 71.25) orta duzeyde doyum aldigi tespit edilmistir. Ayrica evlilerin bekârlara; unvani yuksek olanlarin dusuk olanlara; egitim durumu yuksek olanlarin dusuk olanlara gore is doyumlarinin daha yuksek oldugu tespit edilmistir. Cinsiyet, yas ve kidemin is doyumu uzerinde etkili olmadigi saptanmis- tir.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2017
'in danışmanlığında hazırlanan yüksek lisans tez çalışmasının genişletilmiş şeklidir.
The Journal of Social Sciences
In this survey, we try to determine the differences between the level of the teachers' job satisfaction studying in the second university and the level of the techers' not studying in the second university by considering some factors such as age, professional seniority, branch, graduated licence area and the reasons why teachers choose teaching profession etc. For this purpose, sixty-two school managers and teachers working in Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar in İstanbul filled a "Personal Information Form" consisting of their demographic and individual information and "Professional Satisfaction Scale" developed by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (1999) and the researchers analyzed the information acquired by this form and scale with JASP. In the conclusion of this survey, it was determined that the teachers have a large amount of job satisfaction about qualifications of teaching profession but they are not pleased with the salary, career opportunities etc. It was stated that the level of the teachers' job satisfaction doesn't have meaningful amount of differences according to age, gender, seniority, graduated licence area but the teachers chosing to be a teacher willingly have more job satisfaction than the teachers chosing to be a teacher unwillingly.it was determined that the level of teachers' job satisfaction studying in the second university is less than the level of teachers'job satisfaction not studying in the second university but the difference between these two levels doesn't have any meaning statistically.
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2011
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.