Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
iibf.marmara.edu.tr
Örgütsel stres, son yıllarda çalışma yaşamının en önemli sorunlarından biridir. İş çevresinde, kişileri ve örgütleri etkileyen pek çok stres kaynağı bulunmaktadır.
2023
Bu çalışma, örgütsel stres düzeyinin mutluluğa ve çalışan performansına etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel araştırma olan çalışmaya İstanbul'da görev yapan 233 sağlık personeli katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sosyo demografik bilgi formu, Örgütsel Stres Ölçeği, İş Performansı Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi ve yönünü öğrenmek için Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Bağımsız değişkenlerin, bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini görmek üzere Çoklu Doğrusal Regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların örgütsel stres, mutluluk ve çalışan performansı ölçek puanları orta düzeydedir. Çalışan Performansı ölçeği puanı kadın ve çalışma yılı 16 yıl ve üzeri olan çalışanlarda diğer gruplara göre yüksektir. Örgütsel stres, mutluluğu anlamlı ve negatif yönde yordamaktadır. Bağımsız değişkenler, mutluluk ölçeğinin %43'ünü açıklamaktadır. Mutluluk, örgütsel stresi anlamlı ve pozitif yönde, çalışan performansını ise anlamlı ve negatif yönlü yordamaktadır. Bağımsız değişkenler, Çalışan Performansı ölçeğinin %20,8'ini açıklamaktadır. Sonuç: İstanbul'da sağlık sektöründe çalışan personellerin iş yaşamlarında stres ile baş etme stratejileri geliştirmeleri performansın artması ve mutluluğun sağlanması için önem taşımaktadır.
DergiPark (Istanbul University), 2015
Sakarya İktisat Dergisi, 2015
Gunumuz calisma hayatinda, uzerinde durulan en onemli konulardan bir tanesi strestir. Calisma hayatinda belirli rol ve sorumluluklari bulunan birey, orgut ortamindan kaynaklanan “orgutsel stres” ile karsi karsiya kalmaktadir. Diger taraftan kadinlar, sadece kadin olmalari sebebiyle hem calisma hayatina giriste, hem de calisma hayatinda erkeklere gore daha fazla sorunla karsilasmaktadirlar. Bu sorunlarin temelinde kadinlara verilen toplumsal cinsiyet rolleri bulunmaktadir. Calisan kadin bir taraftan ev ve is yasami arasinda denge kurmaya calisirken diger yandan bircok sorunla mucadele etmektedir. Bu arastirmanin temel amaci; calisan kadinlarin is yasaminda karsilastiklari orgutsel stres kaynaklarini tespit etmektir. Calisan kadinlari etkileyen stres kaynaklarini tespit etmede Mayerson Stres Kaynagi Olcegi kullanilmistir. Arastirmanin evrenini Ankara ilinde bir Genel Mudurluk ve ona bagli 7 daire baskanliginda calisan 75 kadin olusturmaktadir. Arastirma kapsaminda 75 kadin calisana yu...
2015
Bu arastirmanin temel amaci, saglik sektorunde calisanlarin ise adanmasi ile orgut ici girisimcilik seviyeleri arasindaki farklilasma durumlarini incelemek ve ise adanma ile ic girisimcilik duzeyi arasindaki iliskinin boyutlarini ortaya koymaktir. Bu amac dogrultusunda 2014 yilinda Ankara ilindeki bir kamu hastanesinde gorev yapmakta olan 310 saglik calisani (hemsire) uzerinde bir arastirma yapilmistir. Evren icerisinden kolayda orneklem metodu ile 200 denek secilmis ancak uygulanan anketlerden 106 adetinin geri dondugu belirlenmis, eksik yada hatali doldurulan 6 adet anketin elemesi yapildiktan sonra, 99’u degerlendirmeye alinmistir. Elde edilen veriler, SPSS programi ile analiz edilmistir. Calismada olcegin gecerlilik ve guvenirligi icin Cronbach alfa testi, hipotez testleri icin korelasyon, regresyon ve t-testleri uygulanmistir. Arastirma sonucunda ise adanmanin sadece duygusal butunlesme boyutunun ic girisimciligin aciklanmasi uzerinde etkili oldugu, bu etkinin ise pozitif/oluml...
International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR), 2018
ÖZET Çalışanlar normal hayatlarında olduğu gibi iş hayatlarında da pek çok sıkıntı ile karşılaşmaktadırlar. Yaşadıkları bu sıkıntılar karşısında verimleri ve moralleri düşmektedir. Bu sıkıntıların yaşandığı süreçte işletmenin çalışanların yanında olması beklenir. Örgütsel destek örgüt çalışanlarının kendilerini güvende hissetmeleri ve her zaman arkalarında örgütün var olduğunu bilmeleridir. Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin örgütsel stres ve örgütsel destek algılamaları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışma ampirik bir araştırma niteliğindedir. Araştırmanın örneklemini Konya'nın Beyşehir ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların ilkokul, ortaokul ve lise öğretmen, müdür yardımcısı ve müdürleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında geçerli 300 anket analiz için değerlendirmeye alınmıştır. Örneklemede %95 güven düzeyi ve %5 güven aralığı hedeflenmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS23 programından faydalanılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilecek bulguların alandaki eksikliğin giderilmesine katkı sağlaması, yazına ve pratik uygulamaya yönelik yararlı bilgiler sunması amaçlanmaktadır. ABSTRACT Employees face many difficulties in their daily lives as well as in their normal lives. Their productivity and morality are falling in the face of these troubles. It is expected that the operator will be in the process of working in the process of these troubles. Organizational support is that the organization employees feel safe and always know that there is an organization behind them. The purpose of this study is to investigate the relationship between the teachers' perceptions of organizational stress and organizational support. The study has a quality of empirical research. The sampling of the research is of primary, secondary and high school teachers, head masters and deputy head masters in the schools that are affiliates of Beysehir District Directorate of National Education of Konya Province. 300 valid questionnaires within the scope of the research are considered for analysis. 95% confidence level and 5% confidence interval are aimed in sampling. SPSS23 software is benefitted in the analysis of the research. It is aimed with the findings of this research to be obtained at the end to make contribution to making up deficiency in the scope, present beneficial information for literature and practical applications.
Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi (MSG), 2004
Yirminci yüzyýlýn ikinci yarýsýndan sonra, endüstrileþmiþ kapitalist toplumlar baþta olmak üzere tüm dünyada, iþletmelerde üretkenliðin önemi vurgulanmaktadýr. Çalýþma hýzýnýn artýþý, vardiyalý ve gece çalýþmasý, tipik olmayan, düzensiz çalýþma artan oranda çalýþma yaþamýna girmektedir. Çalýþma yaþamýndaki bu deðiþimlerin saðlýk ile iliþkisinin incelenmesinde iþ stresi ya da daha kapsamlý adýyla psikososyal etmenler giderek önem kazanmaktadýr. Bu yazýda psikososyal etmenlerin açýklanmasýnda kullanýlan kuramsal modeller, tarihsel süreç de göz önüne alýnarak sunulmuþtur.
The Journal of Academic Social Sciences
Bu çalışmada, İstanbul Anadolu Adliyesi çalışanlarının örgütsel stres düzeylerinin ve iş doyumlarının bazı sosyodemografik değişkenlere göre ilişkisini incelemek ve çalışanların örgütsel stres düzeylerini azaltıcı, iş doyumlarını artırıcı sosyal hizmet müdahaleleri, çeşitli politikalar ve öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, 281 adliye çalışandan elde edilen verilerin analizi sonucunda, toplam iş doyumu alt ölçeği ile iş stresi (r=-.57; p<0,01) arasında negatif ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise algılanan iş stresi düzeyi ile içsel doyum arasında negatif, dışsal doyum ve toplam doyum düzeyleri arasında ise pozitif ilişki görülmüştür. Bir başka ifade ile toplam iş tatmini arttıkça stres azalmakta; içsel doyum arttıkça genel iş doyumu ve dışsal doyum da artmakta, iş stresi ise azalmakta-1 Bu makale, Prof. Dr. Abdullah KARATAY danışmanlığında Ömer YILMAZ tarafından hazırlanan "İstanbul Anadolu Adliyesi Çalışanlarının Örgütsel Stres Düzeyleri ve İş Doyumu İlişkisi" isimli yüksek lisans tezinden türetilmiştir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dergisi, 2020
Intense work pace brought by the intense competition environment may cause stress in the employees together with the workload. The stress that occurs in the employees causes the performance and creativity of the employees to be negatively affected. Employees who love their jobs in a stress environment and do their jobs with passion can have the ability to be less affected by the stress environment. In this case, the stress factor can be ineffective. In this regard, it is aimed to investigate how and in what way the stress experienced by white-collar workers working in the companies operating in the production sector affects their passion and performance towards the work they do. The sample size of the study was determined by random sampling among 360 white collar employees in the production sector. Findings After the factor and reliability analyzes were performed in IBM SPSS 25 and AMOS programs, correlation analysis was used for the analysis of the variables examined in the research model; analysis of relationships between variables, regression analysis; testing hypotheses, sobel test and hayes process; mediation variable effect analysis. The stress-increasing factors experienced by employees under intense work tempo and under stress both decrease their performance and affect their passion for their work negatively. The effect of stress is reflected on performance in working conditions where the degree of passion for work is dominant. It is concluded that the effect of stress is not felt even if the employees do their job passionately, even if they are busy.
hemargedergi.org
Bu araştırma, sağlık çalışanlarının çalışma ortamında yaşadıkları stres yaşantılarını ve başetme durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan soru formu, işe bağlı gerginlik ölçeği ve stresle başa çıkma tarzları ölçeği ile araştırmaya katılmayı kabul eden Cumhuriyet Üniversite Hastanesi'nde çalışmakta olan hekim, hemşire, dişhekimi, sağlık memuru, laboratuar teknisyenlerinden 1-15 Temmuz 2001 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 254 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, t testi, Pearson korelasyon analizi, Kruskall Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Sağlık çalışanlarının orta düzeyde iş stresi yaşadıkları, iş stresi nedeni olarak iş yükünün fazla olmasını, hasta ve yakınları ile iletişim sorunlarını, personel ve malzeme yetersizliğini belirttikleri, iş stresi ile başetmede soruna yönelik başetme yollarını duyguya yönelik başetme yollarından daha fazla kullandıkları, başetme yolları açısından meslek grupları arasında fark olmadığı belirlenmiştir.
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014
Turizm sektörü, hizmetler sektörü içerisinde yer alan bir sektör olarak emek-yoğun üretimin çok baskın olduğu bir endüstri olarak bilinmektedir. İnsanlarla etkileşimin üst düzeyde olması, hizmetlerin sübjektif değerlendirmelere tabi olması turizm sektöründe çalışanların, müşteri memnuniyeti sağlamak için çok yoğun çabalar sarf etmelerine yol açmaktadır. Yoğun çalışma saatleri, düşük ücret, yüksek performans gerekliliği çoğu zaman turizm çalışanlarını stres altında çalışmaya itmektedir. Örgütsel stres çalışanların tüm fiziksel ve duygusal durumlarını etkilemekte, iş hayatında verimlikleri düşebilmekte, çalıştıkları örgütlere bağlılıkları azalmakta hatta yaşama ilişkin kaygıları ciddi artış gösterebilmektedir. Ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik sorunların üstesinden gelmek için sorunun tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Araştırmanın Amacı: Seyahat acentalarında çalışanların, yüksek stres düzeylerinde çalışıyor olmaları, onların örgütsel bağlılıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu araştırmanın amacı, seyahat işletmelerinde yaşanan örgütsel stres ile kişilerin çalıştıkları örgütlere olan bağlılıkları arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bunun yanında diğer bazı demografik değişkenlerin seyahat acentası çalışanlarının örgütsel stres algılamaları ve örgütsel bağlılıklarını etkileyip etkilemedikleri araştırılmıştır. Yöntem: Araştırmada ilgili alanlara ilişkin yazın taraması yapılmış ve alandaki önceki çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu araştırmada İstanbul'da faaliyet gösteren seyahat acentalarında çalışan işgörenler üzerine bir anket uygulanmış, çalışanların örgütsel stres ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. 269 seyahat acentası çalışanından toplanan veriler IBM SPPS Statistics 21 programı ile analiz edilmiştir.
2017
Stres, bireyler uzerinde etki yapan ve onlarin davranislarini, is verimini, baska insanlarla iliskilerini etkileyen bir kavramdir. Insanlar en cok calisma ortaminda stresle karsilasirlar. Yonetsel stres olarak tanimlanan bu durum, orgutlerde calisan bireylerin asiri is yukleri sonucu sorumluluklarini yeterince yerine getirememeleri ve calisma ortaminin uygun olmamasi gibi durumlardan dolayi olusmaktadir. Arastirmacilar, yonetsel strese yol acan degisik faktorlere isaret etmektedirler. Bu faktorlerin bir kismi, bireyin kendi kisiligi ile ilgili bulunurken, diger bir kisimda orgutsel faktorlerle ilgilidir. Bu dogrultuda yapilan bu arastirmayla, universitelerin Beden Egitimi ve Spor Yuksekokullarinda gorev yapan arastirma gorevlilerinin, stres kaynaklarini algilamalarinin cinsiyet, gorev yili ve su anda gordugu egitim gibi degiskenlerle olan iliskisi arastirilmistir. Arastirma amaci dogrultusunda, genel tarama modellerinden olan kesit alma yaklasimi ve iliskisel tarama modeliyle yapilm...
Verimlilik Dergisi, 2021
Örgütsel çatışma, örgütsel stres, iş tatmini ve iş yaşam kalitesi sağlık çalışanlarının verimliliğini etkileyen önemli faktörler arasındadır ve çalışanlarda işten ayrılma niyeti üzerinde etkilidir. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının yaşadığı örgütsel çatışma, örgütsel stres, iş yaşam kalitesi, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Yöntem: Çalışma, bir kamu hastanesi olan Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanlarından kota örneklem metodu ile belirlenmiş 325 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Bulgular: İş yaşam kalitesi ile iş tatmini, örgütsel çatışma ile örgütsel stres; örgütsel çatışma ile işten ayrılma niyeti, örgütsel stres ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. İş tatmini ile örgütsel çatışma; iş tatmini ile örgütsel stres, örgütsel çatışma ile iş yaşam kalitesi; örgütsel stres ile iş yaşam kalitesi, iş tatmini ile işten ayrılma niyeti; iş yaşam kalitesi ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Özgünlük: Literatürde, örgütsel çatışma, örgütsel stres, iş yaşam kalitesi, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti boyutları arasındaki ilişkiler özelinde inceleyen çalışmaya rastlanılmamıştır.
Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 2017
Bu araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve yaşam doyumu düzeylerinin iş doyumuna etkilerini incelenmektir. Araştırmanın evrenini, Balıkesir il merkezinde faaliyet gösteren otel çalışanları oluşturmaktadır. Evrenin ulaşılabilir büyüklükte olması nedeniyle, tam sayım tekniği kullanılmış ve evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplamak için, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış ve hazırlanan soru formu 179 çalışana uygulanmıştır. Çalışanların örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve yaşam ve iş doyumu düzeylerini belirlemek amacıyla aritmetik ortalama değerleri, değişkenler arasındaki ilişkilerin hesaplanmasında Pearson korelâsyon katsayısı ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenleri yordama düzeylerini belirlemek amacıyla doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, çalışanların örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve yaşam doyumu düzeyleri ile iş doyumu arasındaki ilişkilerin anlamlı olduğunu ve iş doyumunun bu faktörlerden etkilendiğini göstermiştir.
Sosyal Bilimler Dergisi, 2013
İş ve aile kavramları, insanların yaşamlarında en fazla önem verdikleri iki ayrı alanı temsil etmektedir. Günümüz iş yaşamına etki eden faktörlerden birisi de çalışanların iş ve aile yaşamları arasında yaşadıkları çatışmalardır. İş stresi çalışanların, performans, verimlilik, iş tatmini, sağlık ve sosyal ilişkiler açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışma şeker fabrikası çalışanlarının, iş stresi faktörleri ile iş-aile çatışması arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda ilgili değişkenler ile sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiler de araştırma kapsamında incelenmiştir. Çalışmada anket tekniği kullanılmıştır.
2010
Turkiye'de, toplam nufusun %12.29'unu ozurluler olusturmaktadir. Bu kisilerin toplumdan dislanmak yerine topluma kazandirilmasi, cagdas sosyal politikalarin konusunu olusturmaktadir. Ozurlulerin toplumsal hayata katilma yollarindan biri de, istihdam edilerek calisma hayatinda yer almalarinin saglanmasidir. Bu sekilde, baskalarina bagimli olmak yerine kendilerine bakabilecek geliri elde edebileceklerdir. Ayrica, kendilerini uretken, verimli, topluma ve ekonomiye katkisi olan kisiler olarak degerlendireceklerdir.Ozurlulerin istihdam edilmelerinde, bazen yeterli vasiflara sahip olmamalarinin yani sira, toplumda, isverenlerde, isyerlerinin ozurlu olmayan calisanlarinda bulunan onyargilar etkili olmaktadir. Ozurlulerin yeterli vasiflara sahip olmadiklari, uretken olmadiklari, isyerine uyum gosteremeyecekleri gibi gercek olmayan inanclar, ozurlulerin istihdamini guclestirmektedir. Ayrica, bu onyargilar ozurlulere karsi ayrimci davranislarin olusmasina da neden olmaktadir. Ozurlule...
Çalişanlarin Duygusal Zekâ Düzeyleri̇ni̇n Stresle Başa Çikma Tarzlari Üzeri̇ne Etki̇si̇, 2019
Bu calismanin amaci, calisanlarin duygusal zekâ seviyelerinin stresle basa cikma tarzlari uzerindeki etkisini arastirmaktir. Bu gaye ile arastirma icin Gaziantep il merkezinde faaliyet gosteren Turkiye Odalar ve Borsalar Birligine Bagli Ticaret Odasi, Sanayi Odasi, Ticaret Borsasi ile benzer calisma kosullari olan Guneydogu Anadolu Ihracatci Birlikleri Genel Sekreterligi ve Ipekyolu Kalkinma Ajansinda calisan toplam 248 kisiden veri toplanmistir. Verilerin analizi icin SPSS 22 ve AMOS 23 paket programlari kullanilmistir. Arastirma neticesinde calisanlarin duygularin pozitif kullanimi, pozitif degerlendirme ve problem cozmeyi pozitif ve anlamli olarak etkiledigi gorulmustur. Bir diger alt boyut olan duygusal degerlendirme, mantiksal analiz ve problem cozme alt boyutlarini pozitif ve anlamli yonde etkilemektedir. Son olarak empatik duyarlilik alt boyutu, mantiksal analiz, destek arama ve problem cozme alt boyutlarini pozitif ve anlamli olarak etkiledigi bulgulanmistir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Bu çalışmada, çalışan mutluluğunun ve işe bağlılığın örgüt performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada sağlık çalışanların mutluluk düzeylerini ölçmek için "Oxford Mutluluk Ölçeği"; işe bağlılıklarını ölçmek için "Utrecht İşe Bağlılık Ölçeği" ve örgüt performansını ölçmek için "Örgütsel Performans Ölçeği" kullanılmıştır. Tanımlayıcı türde olan araştırmanın evrenini Kastamonu il merkezinde bulunan özel bir hastanenin sağlık çalışanları oluşturmuştur. Çalışmaya 93 sağlık personeli gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, lisansüstü eğitime sahip çalışanların lise mezunu çalışanlara, hekimlerin ise hemşirelere göre daha mutlu oldukları görülmüştür. Teknisyenlerin hekim ve hemşirelere göre örgüt performansını düşük olarak değerlendirdikleri ortaya çıkmıştır. Katılımcıların işe bağlılık algılarının örgüt performansı tutumları üzerindeki etkisinin pozitif yönlü olduğu görülmektedir. Ayrıca katılımcıların cinsiyet gruplarına göre mutluluk, örgüt performansı ve işe bağlılık tutumları ve alt boyutları için anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Sinop Üniversitesi sosyal bilimler dergisi, 2021
Bu çalışmanın amacı, iş-aile yaşam çatışması üzerindeki, iş yükü, iş stresi ve personelin fiziksel çalışma ortam değerlendirmelerinin etkisini analiz etmektir. Bu kapsamda nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışma Kahramanmaraş'ta gıda sektöründe gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunda, yerli ve yabancı literatürde geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş ölçeklere yer verilmiştir. Verilerin analiz aşamasından önce demografik bulgulara, korelasyon, güvenirlik, faktör analizlerine bakılmıştır. Geliştirilen hipotezlerin test edilmesinde regresyon ve durumsal etki analizi için SPSS Process Macro kullanılmıştır. Aracılık analizi için Baron ve Kenny'nin geleneksel yaklaşımı yerine, Hayes'in boostrap tekniğine dayanan modern yaklaşımı tercih edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, iş-aile yaşam çatışması üzerinde bağımsız değişkenlerin (iş yükü, iş stresi, personel fiziksel çalışma ortamı) istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Durumsal etki analizi sonucunda ise iş yükünün iş-aile yaşam çatışması üzerindeki etkisinde stresin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Bu analizden elde edilen diğer bir sonuç ise iş yükünün, stres
Journal of Turkish Studies, 2018
görülmektedir. Ayrıca, örgütsel bağlılık algısı ile iş doyumu algısı arasında orta düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık ve iş doyumu ile iş stresi arasında ise düşük düzeyde anlamlı ve negatif ilişki olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin işlerinde yaşadıkları stres arttığı zaman, iş doyumu ve örgütsel bağlılık algıları azalmaktadır. Çalışma bulgularına uygun şekilde, uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2007
Bu araştırmanın amacı, çalışanların stresle başaçıkmada hangi tutumları daha çok kullandıklarını tespit etmek ve bu tutumların, çalışanların sosyo-demografik, iş ve çalışma koşulları açılarından farklılık gösterip göstermediğini ortaya çıkarmaktır. Araştırma, makine ve teçhizat sanayinde çalışan dört büyük KOBİ'deki 254 çalışanla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; katılımcıların stresle başaçıkmada en fazla aktif planlamayı; en az ise biyokimyasalkaçma soyutlanma tutumunu kullandıkları tespit edilmiştir. Stresle başaçıkma boyutlarından; aktif planlama, dış yardım arama, kaçma-soyutlanma (duygusal-eylemsel), kaçma-soyutlanma (biyokimyasal), kabul-bilişsel yeniden yapılanma boyutları sosyo-demografik ve iş değişkenleri açılarından fark gösterirken; dine yönelme, sosyo-demografik ve iş değişkenleri açılarından anlamlı bir fark göstermemiştir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.