Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2000, Revista de Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic History
La muerte del Profesor Lluch a manos de terroristas vascos ha segado en su plenitud una vida de la que aún cabía esperar abundantes frutos. PoL'tico socialista, escritor polémico, activo aficionado al fútbol y a la ópera, destacó sobre todo como universitario centrado en el estudio de la historia de la cultura y del pensamiento económico. Su obra científica se distingue por la erudición y la originalidad. Como maestro ha dejado una profunda huella en la Universidad española, cual lo demuestra el nutrido grupo de discípulos que supo formar a su alrededor.
Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2013
El dia 4 de desembre de 2012, l'Enric Lluch va morir a Barcelona als 84 anys. Sabíem que la seva salut era molt fràgil, però la notícia va colpir fortament el professorat del nostre Departament de Geografia, que ell havia fundat en un ja llunyà setembre de 1969. L'Enric també va fundar i inspirar la present publicació periòdica-Documents D'Anàlisi GeoGràficA-, que ha estat tota una referència en la renovació de la geografia catalana dels últims trenta anys. Al final d'aquest escrit, m'hi referiré, sobretot als primers temps, quan el paper de l'Enric va ser certament decisiu. L'Enric Lluch havia nascut l'any 1928 a Barcelona, però va créixer a Vilassar de Mar, poble del qual conservava un gran record. Es va llicenciar en Història a la Universitat de Barcelona i va seguir també els mig clandestins Estudis Universitaris Catalans. A finals de la dècada de 1950, i després d'una breu estada a Irlanda, va anar a la Universitat de Liverpool com a lector i allà va conèixer els nous enfocaments que s'obrien camí en la geografia internacional. Més tard, es va incorporar a la Universitat de Barcelona, però l'any 1966 en va ser expulsat. L'Enric Lluch, que havia estat present en l'acte de la constitució del Sindicat Democràtic d'Estudiants (l'anomenada «Caputxinada»), va ser després un dels signants del telegrama que denunciava l'entrada violenta de la policia en el recinte universitari, telegrama que va motivar l'expedient i l'expulsió posterior de destacats professors del moment. El 1969 va tenir l'oportunitat de tornar a la universitat per incorporar-se a la Facultat de Lletres de la tot just creada Universitat Autònoma de Barcelona (aleshores a Sant Cugat), on va fundar el que seria, a la llarga, l'actual Departament de Geografia (inicialment, un component de la Divisió de
1970
LÓPEZ DE PEÑALVER, Juan (1992) Escritos de López de Peñalver. Edició i estudi preliminar: Ernest Lluch, Madrid, Sociedad Estatal Quinto Centenario/Barcelona, Antoni Bosch, CXXIV + 254 pàgines. L'assassinat d'Ernest Lluch el 21 de novembre de 2000, a Barcelona, ha commocionat la societat catalana no solament per la seva dimensió política, sinó també per l'estroncament absurd d'una trajectòria científica i intel·lectual. El terrorisme l'ha escollit, dins una nova campanya l'agreujament de la violència, per les seves posicions de diàleg, un diàleg que alguns identifiquen amb claudicació, però que per Lluch era una lluita pacífica i democràtica per aconseguir la pau.
2001
Libro de edición dedicado al realizador valenciano Vicenç Lluch, una figura muy poco conocida de la sensibilidad camp durante el cine del franquismo. Editado en 2001 gracias a L'Alternativa.
L'Avenç, 263, 2001
Ernest Lluch and the eighteenth century. Chronicle of an infatuation Abstract: This article published on the occasion of the first anniversary of the murder of Ernest Lluch by ETA describes his career as a historian of economic thought and culture and his progressive specialization in Catalonia and Spain during the eighteenth century. The study of the symptoms of resistance and alternative to monarchical absolutism in Catalan society and in other Spanish peripheral societies was for Lluch the basis for formulating a global interpretation of that time. In a premonitory way, his last works warned simultaneously against two political tendencies that threatened the constitutional consensus of 1978 in the last quinquennium of the 20th century: on the one hand, the return of a uniformitarian concept of Spain under the government of José María Aznar, and the other, the absorbing importance attributed to language as a legitimizing fact of political aspirations within the Catalanist movement. Ernest Lluch y el siglo XVIII. Crónica de un enamoramiento Resumen: Este artículo publicado en ocasión del primer aniversario del asesinato de Ernest Lluch por ETA describe su carrera como historiador del pensamiento económico y de la cultura y su progresiva especialización en Cataluña y España durante el siglo XVIII. El estudio de los síntomas de resistencia y alternativa al absolutismo monárquico en la sociedad catalana y en otras sociedades periféricas españolas fue para Lluch la base para formular una interpretación global de aquella época. De manera premonitoria, sus últimas obras advertían simultáneamente contra dos tendencias políticas que amenazaban en el último quinquenio del siglo XX el consenso constitucional de 1978: por un lado, el retorno de un concepto uniformista de España bajo el gobierno de José María Aznar, y por el otro, la importancia absorbente atribuída al idioma como hecho legitimador de las aspiraciones políticas dentro del movimiento catalanista.
Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2013
Resum: El text glosa la figura del geògraf Enric Lluch i Martín (1928-2012) a través de quatre lliçons impartides en diversos moments de la seva trajectòria acadèmica. L'aportació es correspon, en bona mesura, al contingut la conferència pronunciada el dia 4 de juny de 2013 en l’acte d’homenatge a aquest autor organitzat per l’Institut d'Estudis Catalans, la Societat Catalana de Geografia, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, l’Associació Catalana de Ciència Regional i el Departament de Geografia de la UAB.
Treballs De La Societat Catalana De Geografia, 2013
De les moltes activitats que va portar a terme l'Ernest Lluch en els camps acadèmic, polític, de la divulgació científica, etc, aquesta nota es vol referir a la que va desenvolupar en l'àmbit de l'economia territorial i urbana. Aquest és un dels aspectes, potser menor però característic, de la seva obra, en els primers vint anys i tot fa pensar que aquesta presència dels temes territorials es degué en part a l'estreta relació que va tenir amb el seu germà, el geògraf Enric Lluch, reconegut com a "sembrador d'inquietuds i promotor de recerques en relació al territori". A mitjans segle xx, els temes territorials, a part d'ésser conreats per la geografia com s'havia fet tradicionalment, varen tenir un desenvolupament important en relació als temes socials, econòmics i polítics, i varen atraure l'atenció d'altres disciplines com l'economia o l'arquitectura, en els seus camps de l'economia regional i de l'urbanisme. L'Ernest Lluch treballà en aquests àmbits i fins i tot va fer un cert paper de pont entre ells, col•laborant amb arquitectes, enginyers, historiadors, sociòlegs i també amb geògrafs, i formant part d'equips pluridisciplinars per estudiar aquestes qüestions. Lluch ja tenia, a l'inici de la seva activitat professional, un coneixement del territori català per sobre de l'habitual entre els economistes de l'època, i a més també coneixia els corrents teòrics de la geografia catalana. A part de la influència fraterna, hi ha altres factors, que ens ajuden a explicar aquesta connexió que va fer entre els coneixements espacials i els econòmics. Foren uns anys en què les relacions de caràcter interdisciplinari es donaren en molts brought to you by CORE View metadata, citation and similar papers at core.ac.uk
El 21 de maig de 1906, el diari francès socialista L’Humanité publica un article titulat «Una expulsió injusta», on denuncia la política del ministeri de l’Interior francès. S'hi lamenta l’ordre d’expulsió de l’espanyol Llorach, i demana que se suspengui, assenyalant un error policial. Segons la Lliga dels Drets de l'Home, Llorach és un bon pare i un bon treballador, i ni tan sols compromès políticament. Què hi ha, però, darrera d'aquesta expulsió? ............ On May 21, 1906, the French socialist newspaper L'Humanité published an article entitled "An unfair expulsion", where he denounces the policy of the French Ministry of Interior. The expulsion order of Spanish Llorach is lamented, and requests that it must be suspended, indicating a police error. According to the League of Human Rights, Llorach is a good father and a good worker, and not even politically committed. What is there behind this expulsion? ............... Le 21 mai 1906, le journal socialiste français L'humanité publie un article intitulé "Une expulsion injuste", dans lequel il dénonce la politique du ministère de l'Intérieur français. Le décret d’expulsion de l’espagnol Llorach y est déplorée, et on demande qu’il soit suspendu, indiquant une erreur de la police. Selon la Ligue des Droits de l'Homme, Llorach est un bon père et un bon travailleur, et même pas engagé politiquement. Qu'y a-t-il derrière cette expulsion?
2018
Con motivo de una exposición magnífica sobre Miró en la Fundación L'Hermitage, en Lausanne, se quería hacer, también, por parte de la institución suiza organizadora, un contrapunto desde el punto de vista de la arquitectura. Querían analizar la arquitectura de Sert para Miró, esto es, lo que Miró y Sert hacen juntos, y, en esa especie de doble sombrero que uno tiene entre el mundo del arte y el mundo de la arquitectura, era un tema que aún no habiéndolo investigado antes, me interesaba.
2001
Nota editorial: El 10 d'octubre del 2000 l'amic i col·laborador Lluís Garcia Ballester ,viam est universae carnis ingressus' (per dir-ho amb la fórmula medieval); no sols havia estat atent als primers passos d'aquest anuari, sinó que compartí la responsabilitat de preparar la «I Trobada Internacional d'Estudis sobre Arnau de Vilanova» i el nostre volum XIV. ATCA, per la seva banda, fou sempre sensible a la successiva aparició dels volums de la seva obra principal, les «Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia», les noces d'argent de les quals havíem celebrat cinc mesos abans, el maig del 2000; fou la seva darrera intervenció pública entre nosaltres; deixem, en primer lloc, constància d'aquell acte, que té tota la significació d'un testament, i després recordarem la seva vida. Aquest és el nostre tribut a la memòria de l'amic i col·laborador, bo i desitjant que prest arribin a bon port les dites obres completes. Seran per a l'amic un «monumentum aere perennius». Lluís Cifuentes IN MEMORIAM. LLUÍS GARCIA BALLESTER: HERÈNCIA I RECORD El 25 de maig del 2000 se celebrà el 25è aniversari de les Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia (AVOMO), un projecte internacional inciat el 1975, i encara obert, per a l'edició de les obres mèdiques d'Arnau de Vilanova ben conegut dels lectors d'aquest anuari, codirigit per Luis García Ballester, Juan A. Paniagua i Michael R. McVaugh.
ÍTACA Revista de Filologia, 2014
Ressenya de la monografia de Carles Lluch, Novel·la catalana, novel·la catòlica. Sales, Benguerel, Bonet
1994
CA JA J(fíit/i(nii C.'íinvnis i Anaii. cu mi íi/'inii LÍL' Í íitiíurtí tic'/. L. Fhmi. Cent anys del professor Joaquím Carreras i Artau Joan Vergés Gifra quest any en í;i cciii tlcl n;iixcmcnr ;i Giriuiii de Jo:iquim Currcrüs i Artnu. Es pDSsililc que a niolts lecrurs aqLie.st niim no cls ilit^ui res. De fet, és verirat que la viila pi'ililica de j(iat]iiini C^arreras i Ariau, a Lliferencia de la tlel sen },'crni;'i Tomas Carreras i Artau, iniel-lectual i j-xilíric mes senhinentalmenr vincular a Cnrnna, va desein'oluparse,)4airehé exelusivameni, en Tanihit univcr-.sitari harceluní. Pero també és verilat e|ue el coneixemenr que en j,'eneral es té snhre la histnría de la filiisofia catalana és practicameiit nul en aqucst país tan cokii. Ainh |6I0| 30 Revista de Girona / luiíii. IdV inn'eíaiin.-der.fnil->ri' l'-^'-H
Estudis Romànics, 2022
Necrològica de Vicent de Melchor Muñoz (Barcelona, 1958-2021)
Monografía publicada en la revista escolar "Remolí" del IES María Moliner de Puerto de Sagunto (Valencia) en 2007
Lluís Pericot i Garcia va néixer a Girona el 5 de setembre de 899; allà hi va estudiar el batxillerat a l'Institut, entre els cursos 99-9 i 9-94, i ja va exceŀlir en els temes d'història en general, i de món antic i llengües clàssiques en particular. El curs següent va iniciar les carreres de filosofia i lletres i de dret a la Universitat de Barcelona, tot i que la segona no la va acabar mai.
Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, 2020, Vol. 34, p. 87-102, 2020
En aquest article, s'aborda la figura d'un escultor poc conegut, Josep Maria Camps i Arnau (1879-1968). El cas de l'escultor és un bon exemple del perquè convé evitar l'ús no justificat de l'adjectiu oblidat. L'objectiu principal de l'article és el de reflexionar sobre aquells factors que expliquen el poc coneixement actual de la vida i la trajectòria de l'escultor, amb la intenció que les dades aportades contribueixin a una comprensió general dels processos de reconeixement artístic i, a més, puguin extrapolar-se a d'altres contextos i d'altres figures. S'hi aborden arguments com la disjuntiva art-artesania, la variabilitat en l'apreciació de l'escultura religiosa al llarg del segle XX, a banda d'altres aspectes com el talent, els orígens familiars i la formació a Llotja. S'hi inclouen dades inèdites de caràcter biogràfic, algunes de les quals procedeixen de l'arxiu familiar. --- This article addresses a Catalan scarcely known sculptor, Josep Maria Camps i Arnau (1879-1968). The case of the sculptor is a good example of why unjustified use of the adjective forgotten should be avoided. The main objective of the article is to reflect on the reasons explaining why his life and trajectory are hardly known today. The aim is to contribute to a general understanding of the processes of artistic status and, to provide an example that can be extrapolated to other contexts and other artists. Considerations such as the art-craft debate, the variability in the appreciation of religious sculpture throughout the twentieth century, as well as other aspects such as talent, family origins, and training at the Barcelona School of Fine Arts are addressed. Unpublished biographical data is included, some of which coming from the family archive
Rafael Ramis (ed.), Ramon Llull y los lulistas (siglos XIV-XX), Madrid: Sindéresis, pp. 1111-1118., 2022
Esta colección pretende recoger estudios que analicen desde las perspectivas filosófica, filológica, histórica, jurídica y teológica la historia de las ideas de origen hispánico desde el Renacimiento hasta la primera mitad del siglo XVIII. Por su naturaleza interdisciplinar, da cabida a trabajos de diferente orientación. Publica, de manera preferente, aquellas contribuciones propias de las líneas de investigación del Instituto de Estudios Hispánicos en la Modernidad. Además de los grandes temas del hispanismo moderno, la colección contempla también algunos estudios particulares sobre el caso balear.
Arts: revista del Cercle de Belles Arts de Lleida, 2020
Biographical sketch of Bartomeu Ensenyat, mallorcan archaeologist.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.