Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Bu çalışmanın amacı, drama öğretim tekniğinin yabancı dil kelime öğretimine ve öğrencilerin kelime öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma modelde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen İngilizce dersi kelime testi ve Köksal (2013) tarafından geliştirilen İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Bununla birlikte, deney grubunda drama öğretim tekniğinin yabancı dil kelime öğretimine ve öğrencilerin kelime öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisini incelemeye yönelik öğrencilerin yorumlarını nitel boyutta belirlemek için öğrencilerden çalışma sonunda istenen yazılı değerlendirmeleri, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma 2013-2014 eğitim- öğretim yılında Konya il merkezinde bulunan Özel Merve Meram Abdullah Aymaz Ortaokulu’nda öğrenim gören 4 farklı şubedeki 8.sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının tespiti sürecinde İngilizce kelime testine ait ön test sonuçları ve İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği puanları göz önüne alınmıştır. Ön test sonuçları birbirine yakın olduğu için deney ve kontrol grupları kura yolu ile belirlenmiştir. Gruplardan biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak tayin edilmiştir. Çalışmada deney grubu olan 8-A sınıfında 24 ve kontrol grubu olan 8-C sınıflarında 26 öğrenci olmak üzere toplamda 50 öğrenci yer almıştır. 10 hafta boyunca araştırmacı tarafından İngilizce derslerinde deney grubunda kelime öğretiminde İletişimsel Yaklaşım yönteminin bir alt dalı olan Drama tekniği kullanılırken kontrol grubunda ise mevcut ilköğretim programında yer alan öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin gruplar arası analizinde bağımsız örneklem t testi ve ANCOVA kullanılırken nicel verilerin grup içi analizinde bağımlı örneklem t testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara bakıldığında Drama öğretim tekniğinin yabancı dil kelime öğretimine ve öğrencilerin kelime öğrenmeye yönelik tutumlarına olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ, 2021
Copyright © Bu kitabın Türkiye'deki her türlü yayın hakkı Eğitim Yayınevi'ne aittir. Bütün hakları saklıdır. Kitabın tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre kitabı yayımlayan firmanın ve yazarlarının önceden izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, yayımlanamaz.
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2017
ÖZET Eğitim, yalnızca teorik bilgilerin öğrencilere aktarılması değildir. Özellikle Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe gibi dersler kapsamında öğrenciye bulunduğu toplumun kültürü de aktarılmaya çalışılır. Bu daha çok değerler eğitimi kazanımları ile yapılan bir süreçtir. Eğitim ve öğretim kazanımlarının kalıcı ve etkili bir şekilde öğrenciye aktarılması ise ancak doğru yöntem ve tekniğin seçilmesiyle mümkün olmaktadır. Çağımızda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin öğrencinin aktif olarak katılımıyla gerçekleşmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir. Bu görüşten hareketle de drama ön plana çıkan bir eğitim-öğretim yöntemi olarak düşünülmektedir. Drama ile öğrenci öğrenme sırasında aktif haldedir ve bilgileri daha uzun süre zihninde tutabilir halde öğrenmektedir. Eğitim Fakültesi bünyesinde gönüllü 40 Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü pedagojik formasyon birimi öğrencisine değerler eğitimi kapsamında istedikleri bir kazanım konusu seçerek drama metinleri yazmaları istenmiştir. Drama metinleri betimsel analiz ile iki farklı uzman tarafından okunmuş ve benzerlikleri bakımından temalandırılmışlardır. Temalandırmalar ve katılımcılar tablolarda gösterilmiştir. Bu araştırma, değerler eğitimi kapsamında etkinlik örnekleri sunması bakımından ve drama yönteminin örneklendirilmesi bakımından alana katkı sağlamaktadır. ABSTRACT Education, not only for students of theoretical knowledge transfer. Turkish language and literature, Turkish lessons such as the student resides within the context of an attempt is made to transfer the culture of the community. It's more of the gains made with values education is a process. Education and training of the gains is permanent and effectively be transferred to the student but it is possible by choosing the right methods and technique. In our era, education and training activities should take place with the participation of the students actively has been adopted. This sight the drama as the academic forefront method. Students learning with drama is active and information during the longer can keep in mind. Education faculty, Department of Turkish language and literature 40 pedagogical formation unit students, volunteers within the scope of values education to students what they want by selecting the subject of an acquisition drama texts have been asked to write. Drama texts read by two different experts and descriptive analysis with similarity in terms of themed. This research activity instances within the scope of values education in terms of the offer and in terms of the instantiation of the method contributes in the field of drama.
Education Sciences, 2009
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin fen öğretiminde drama yöntemini kullanım durumlarının ortaya konulmasıdır. Çalışmada, öğretmenlerin araştırmaya konu olan fen öğretiminde drama yöntemini kullanmalarına ilişkin tecrübelerini ortaya koymak için Olgubilim (phenomenology) deseni uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları öğretmenlerin hepsinin, drama konusunda bilgilerinin ve eğitimlerinin yeterli olmadığını düşündüklerini fakat geliştirmek için kaynak kitap kullanmadıklarını, drama yönteminin etkilerini çoğunlukla olumlu bulduklarını göstermiştir. Öğretmenlerin dramayı bilinçli kullanımları ile ilgili olarak, drama olarak belirttikleri uygulamaların daha çok drama içindeki rol oynama ya da doğaçlama teknikleri olduğu anlaşılmıştır. Drama yöntemini kurallarına uygun ve daha etkili uygulayabilmek için öğretmenlere hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi, üniversite eğitimi sırasında verilen bilgilerin temel düzeyden ileri geçmesinin sağlanması önerilmektedir.
Nobel, 2021
Ülkemizde yaratıcı drama çalışmalarının olumlu etkisi hızla artmakta olup hem kişisel hem de bilimsel anlamda yaratıcı drama çalışmaları kuramsal ve uygulamalı boyutlarda gelişmeye devam etmektedir. Bu kitapta sunulan teorik temelin ve öğretim programının, yabancı dil olarak Arapça öğrenenlerin hayal güçlerinin ve Arapça konuşma becerilerinin gelişmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Oyunlardan ritim ve dansa, pantomimden doğaçlamaya, bilinç koridorundan hikâye anlatıcılığına kadar ders planı, etkinlik ve uygulama örnekleriyle desteklenerek yaratıcı dramanın Arapça öğretiminde bir yöntem olarak kullanılmasına zemin hazırlayan bu kitap, sözlü iletişim becerileri ve konuşma becerisi dersleri için aydınlatıcı bir materyal olarak sunulmuştur.
Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2023
Bu çalışmanın amacı drama destekli dil bilgisi etkinliklerinin öğrencilerin dil bilgisi tutumlarına etkisini belirlemektir. Karma yöntem araştırması olarak tasarlanan bu çalışmada açımlayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bolu il merkezindeki bir ortaokulun 5. sınıfında öğrenim gören 31 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel verileri Dil Bilgisi Tutum Ölçeği'nden, nitel verileri Görüşme Formu ve Araştırmacı Günlüğü'nden elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde hipotez testleri kullanılmış, nitel verilerin analizindeyse içerik analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda drama yönteminin öğrencilerin dil bilgisi tutumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrenci görüşlerinden ve araştırmacı gözlemlerinden elde edilen veriler, drama yönteminin dil bilgisi konularını somutlaştırdığı için anlamayı kolaylaştırdığını, daha kalıcı bir öğrenme sağladığını, eğlenceli ve yaşantılara dayalı bir öğrenme ortamı oluşturduğunu, Türkçe dersini ve dil bilgisini sevdirdiğini, arkadaşlık ilişkilerini olumlu etkilediğini ve okula karşı heves oluşturduğunu ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, dil bilgisi öğretimi, dil bilgisi tutumu, drama yöntemi A Mixed-methodology Investigation of the Effect of the Drama Method on Students' Attitudes toward Grammar Abstract This mixed-method study examines the impact of drama-enhanced grammar activities on students' attitudes toward grammar. Utilizing an exploratory sequential mixed model, the research was conducted with 31 fifth-grade students in a lower secondary school in the provincial center of Bolu. Quantitative data were collected through the Attitudes Scale toward Turkish Grammar, while the qualitative data were obtained from Interview Forms and the Researcher's Diary. Hypothesis testing was used to analyze the quantitative dataset, while content analysis was employed for the qualitative data. As a result of the study, it was concluded that the drama method significantly influenced students' attitudes toward grammar. Student opinions and the researcher's diary entries revealed that the drama method facilitated comprehension, promoted learning and retention, created an engaging and experiential learning environment, increased motivation for learning Turkish and grammar knowledge, positively impacted friendships, and fostered enthusiasm for school.
2016
Yaratici drama, son yillarda bircok disiplinin yani sira yabanci dil ogretiminde de kullanimi yayginlasan ogretim yontemlerinden biri olarak dikkat cekmektedir. Gunumuzde yogun bir sekilde bir yabanci dili ogrenmeye karsi ihtiyacin artmasi, gecen yuzyilin ikinci yarisinda iletisimsel yaklasimi on plana cikarmistir. Bu calismada, genelde, modern yabanci dil ogretim yontemlerinden iletisimsel yaklasim ele alinacaktir. Ogrenmede yaparak-yasayarak ogrenmenin onemine deginilecek ve bu baglamda yaratici dramanin yontem olarak kullanilmasinin verimliligi tartisilacaktir. Ozelde ise, yaratici dramanin ikinci yabanci dil olarak Arapcanin ogretiminde yontem olarak kullanilmasini incelemeyi hedeflemektedir. Bu baglamda “renkler” konusunun ogretimine yonelik bir ders plani yapilandirilacaktir. Asagidaki sorulara cevap aranacaktir: - Dil ogretiminde ogrencilerin gelisimi icin hangi yontemler kullanilmaktadir? - Bir ogretim yontemi olarak yaratici dramayi kullanmaya neden ihtiyac duyariz? - Yarat...
Drama is a teaching method based on the revival of a theme, an event or an idea by way of play. Since dramatic activities depend on merely experiences of students, this method ensures them to learn by doing and living. Experimential learning has a crucial role in making the learning easy and permanent. Drama is an effective way of learning in the development of creative and critical thinking ability in students; in getting the skills of decision making, problem solving and influental communication. The aim of the thesis is to establish how to use effectively and productively the method of drama in the courses of the Religious Culture and Ethics. With the use of the method of drama in the courses of Religious Culture and Ethics, learning, we believe, will become enjoyable and throughout the course, the extent of motivation and interest of students is to be high in degree. Where the method of drama is used in the courses of Religious Culture and Ethics, it has an important function as the development of the abilities of students integrally and the realization of affective objects involved in the program of Religious Culture and Ethics in primary schools.
In the education of a foreign language, not only learner groups but also teaching techniques and methods have great importance. Preferred techniques and methods have to be accordance with learner groups and targets in respect to realizing educational attainment. Every method has been showed up for either reacting to previous one or deficiency of previous one. In this context, the root of the matter is that usage of creative drama methods and techniques in education of foreign language. Traditional methods have important role in imparting in education of foreign language. However in our age, opinions which emphasize the importance of private individual come into prominence. Creative drama in respect to provide opportunity lo learning by experience has an important place in all parts of the education, especially in education of foreign language. Besides cognitive techniques in education of foreign language, drama make also contribution to person's physically and sensationally attend this process, so drama have raised importance in education of foreign language. In this study, it is targeted that teaching singular pronouns and professions by practicing creative drama technique. Lesson, by taking into consideration A1 beginner level, have been structured according to heating up (starting), vitalization and evaluation stages with sample activities and games. Moreover, in this study sample teaching plan is about teaching method of lesson has been presented.
SOSYAL BİLİMLERDE SEÇME KONULAR-8, 2022
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yabancı dil öğretiminde konuşma becerisi öğrencilerin kazanması gereken dört temel beceriden bir tanesidir. Bu çalışmada drama etkinliklerinin konuşma becerisi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı karma yöntem tercih edilmiştir. Çalışma İç Anadolu Bölgesinde bir devlet okulunda 6. sınıfta öğrenim gören ders dışı etkinlikler kapsamında İngilizce drama egzersiz programına katlan 9 öğrenci ile yürütülmüştür. Drama etkinliklerinden önce çalışma grubuna öntest; etkinlikler sonunda da sontest olarak performans testi uygulanmıştır. Çalışma süresince öğrencilerle 3 ayrı drama etkinliği gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler tarafından sergilenen drama performansları 3 farklı öğretmen tarafından performans rubriği ile değerlendirilmiştir. Drama etkinlikleri sonunda öğrencilerle görüşmeler yapılarak öğrencilerin süreçle ilgili görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin performans testinden elde edilen sonuçlar SPSS 22.00 programı il...
Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice, 2020
Theatre and drama are fields with similar functionality in education, despite their practical differences. These disciplines are among the rare methods that are suitable for use in education because they contain all of the verbal-linguistic, bodily-kinesthetic, interpersonal-social, personalinner, visual-spatial and musical-rhythmic features. It can be said to be effective in language learning and teaching in education with theatre and drama activities which are becoming increasingly common today. Theatre and drama activities, which combine bodily and cognitive interaction, offer multifaceted contributions to the learning-teaching process. Theatre and drama not only create social pluses on students, but also provide them with academic gains. It can be stated that theatre and drama will affect students ' language proficiency through in-class and out-of-class practices in language learning and teaching, especially in teaching Turkish as a foreign language. This study aims to draw attention to the positive aspects of theatre and drama in the context of teaching Turkish as a foreign language within the framework of Language Teaching.
Adiyaman University Journal of Social Sciences, 2013
Yeni Turkce Programi ogrencilerin egitim surecine katilmasini saglayacak etkinlikleri temel alir. Turkce egitiminin gereksinimlerinin gerceklestirilmesinde en uygun etkinliklerden biri olan dramayla oyku olusturma, bilinen ya da dogaclama yoluyla olusturulan oykulerin drama teknikleri kullanilarak canlandirilmasidir. Drama calismalarinda oyku olusturma ifadesiyle anlatilmak istenen oyku turunun kendisinin dramatize edilmesinden cok olaya dayali metinleri de icine alan turlerin canlandirmaya uygun hale getirilmesidir. Oykuyu canlandirmayla ogrenci gercek yasama iliskin problemleri inceleme, analiz etme ve cozme imkânina sahip olacaktir. Kahraman, hedef, engel / olay, eylem gibi temel unsurlarin yani sira konusma orgusu ve metaxis gibi kavramlar dramayla oyku olusturmanin yardimci unsurlaridir. Turkce derslerinde dramayla olusturulmus oykuler araciligiyla dort temel dil becerisine yonelik kazanimlarin gerceklestirilmesi, dil bilgisi kavramlarinin gunluk hayatla iliskilendirilmesi, yaratici yeteneklerinin ortaya cikartilmasi saglanabilir. Bu calisma tarama modeliyle yapilmis olup konu dâhilindeki ilgili arastirmalardan yararlanilmistir.
Adiyaman University Journal of Social Sciences, 2013
Bu çalışmada Türkçe öğretiminde drama yönteminin kullanımı ile ilgili sorunları, öğretmen görüşlerine göre tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel araştırma desenlerinden tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini temsil edebilecek özelliğe sahip örneklem ise, 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde, Adana, Trabzon, Erzurum, Giresun, Ordu il merkezlerinde görev yapan Türkçe öğretmenleri arasından (n=66) rastgele seçilmiştir. Çalışma grubundaki Türkçe öğretmenlerinin drama yöntemine yönelik yaşadıkları ve yaşanabileceğini düşündükleri sorunları belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan Drama Yöntemine Yönelik Sorunları Belirleme Anketi kullanılmıştır. Hazırlanan anket alan uzmanlarınca incelendikten sonra ön uygulamaya tabi tutulmuştur. Uygulama sonrası anketin Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısının 0,84 olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda Türkçe öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda; öğretmenlerin drama yöntemini kullanma ile ilgili olarak kuramsal hazırbulunuşluğa, öğretmenlik meslek bilgisine, dersin içeriğine, öğretim ortamına, öğrenciye ve diğer etkenlere dayalı sorunların olduğu belirlenmiştir.
mku.edu.tr
Bu çalışma, Türkçe öğretmenlerinin drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterliklerini belirlenmeyi ve çeşitli değişkenlere göre değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemi, 2009-2010 akademik yılında Erzurum ve Sivas ilinde görev yapmakta olan 47 (Bayan) ile 58 (Erkek) toplam 105 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma, tarama modeliyle yapılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyet, kıdem gibi özelliklerini belirlemek amacıyla kişisel bilgi formları ve drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterliklerini belirlemek amacıyla da Yaratıcı Drama Yöntemini Kullanmaya Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği (YDYKYÖÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11.5 ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiki analizler sonucunda, Türkçe öğretmenlerinin drama yöntemini kullanmaya yönelik Katılıyorum. düzeyinde öz yeterliğe sahip oldukları ve öz yeterlik düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği ancak kıdem değişkenine göre 1-5 ve 6-10 yıl arası kıdeme sahip Türkçe öğretmenleri lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
DergiPark (Istanbul University), 2022
Son yıllarda yapılandırmacı yaklaşıma dayalı öğretim anlayışının uygulanmaya başlamasıyla birlikte öğrenen merkezli yöntemler yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Özellikle eğitim fakültelerinde drama programlarda yer almış ve öğretmen adaylarının drama yöntemiyle ilgili bilgi ve becerilerinin gelişimine ağırlık verilmiştir. Ancak öğretmen yetiştiren kurumlardan biri olan İlahiyat Fakültelerinde drama yönteminin programda yer almasıyla ilgili herhangi bir girişim olmadığı görülmektedir. Bu durumun İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin dramaya ilişkin bir bakış açısının oluşmamasının nedeni olduğu gibi uygulama süreçleri açısından Arapça dersinde yeterli ve etkin düzeyde drama yönteminin uygulanabilirliğine engel teşkil etmiştir. Bu çalışmada İzmir örneğinde İmam Hatip Liselerinde görev alan Arapça öğretmenlerinin dramayla ilgili bakış açıları incelenmiştir. Drama yöntemiyle ilgili bilgi ve tutumları analiz edilmiş ve Arapça derslerinde kullanma düzeyleri araştırılmıştır. Özellikle İlahiyat Fakültesi çıkışlı Arapça öğretmenlerinin drama yöntemiyle ilgili bilgi ve tutumlarının yeterli düzeye ulaşmadığı ve uygulama süreçlerinde bazı sorunlar olduğu dikkati çekmektedir. Bu nedenle söz konusu öğretmenlerin drama ile ilgili farkındalık düzeylerinin yükseltilmesine öncelik verilmelidir. Bu çerçevede öğretmenlerin drama yöntemine ilişkin problemleri konusunda çözüm önerileri sunulacaktır.
Cumhuriyet International Journal of Education, 2012
Drama; rol alma ve problem cozme yollariyla birlikte ogrenmeyi saglamaktadir Hayatla ic ice olan dramanin egitim alaninda, ozellikle de Turkce ogretiminde, kullanilmamasi dusunulemez. Bu calismada ilkogretim 4. ve 5. sinif ogretmenlerinin Turkce derslerinde drama yontemini kullanma durumuna iliskin dusuncelerinin tespit edilmesi amaclanmistir. Arastirma, Izmir ili, Menderes ilcesinde Milli Egitim Bakanligina bagli ilkogretim okullarinda calisan 12 kisilik sinif ogretmeni grubu uzerinde yapilmistir. Veriler, yari-yapilandirilmis gorusme ile toplanmistir. Elde edilen veriler, nitel yontemde kullanilan icerik analizi teknigiyle analiz edilmis; ulasilan bulgular kategorilere ayrilarak yorumlanmistir. Arastirma sonucunda ogretmenlerin tamaminin ozellikle piyes ve tiyatro metinleriyle golge oyunu metinlerinde, Nasrettin Hoca fikralarinda, fabllarda drama yontemini etkin bir sekilde kullandiklari , meslek yasamlari boyunca da drama egitimi almadiklari belirlenmistir. Ayrica ogretmenlerin ...
International Journal Of Turkish Literature Culture Education, 2018
Bu çalışmanın amacı, üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde, masalların drama yöntemiyle Türkçe dersinde kullanımının derse olan etkisini araştırmaktır. Araştırma eylem araştırması modelinde yürütülmüştür. Araştırma Bilim ve Sanat merkezinde 6. sınıfta öğrenim gören 15 öğrenciyle yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Türkçe Tutum Ölçeği, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlüğü ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Veriler Nvivo 11 nitel veri analiz programıyla analiz edilmiştir. Veriler okunarak kodlamalar yapılmış, bu kodlar kategorize edilmiş ve temalar oluşturulmuştur. Nicel verilerden elde edilen ön test ve son test sonuçları Wilcoxon işaretli sıralar testiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; ön test ve son test verileri arasında anlamlı bir farklılık olduğu, masalların drama yöntemi ile işlenmesinin öğrencilerde yüksek motivasyon sağladığı, uygulama öncesi Türkçe dersinin öğrencilerde düşük motivasyona sebep olduğu, uygulamaya yönelik pozitif değerlendirmeler yapıldığı, öğrenmeyi ve öğrenme ortamını olumlu yönde etkilediği, kişisel gelişimi desteklediği, ders sürecini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Araştırma ve Deneyim Dergisi, 2021
Bu araştırmada Türkiye'de 2000-2017 yılları arasında sosyal bilgiler dersi öğretiminde drama yönteminin kullanılmasının etkililiği konusunda yapılmış lisansüstü tezlerin çeşitli kriterler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini 2000-2017 yılları arasında Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi'nde sosyal bilgiler öğretiminde drama yöntemini konu alan yüksek lisans ve doktora tezleri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi'nde erişime açık olanlardan 18 yüksek lisans ve doktora tezi oluşturmaktadır. Elde edilen tezler doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak 'eğitim araştırmaları değerlendirme ölçütleri formu' kullanılmıştır. Araştırmada örnekleme alınan lisansüstü tezlerin tez yazım aşamalarına uygunluğu incelenmiştir. 2000-2017 yılları arasında Türkiye'de sosyal bilgiler dersi öğretiminde drama yönteminin kullanılmasının etkililiği konusundaki lisansüstü tezlerin değerlendirilmesi ile şu sonuçlara ulaşılmıştır: Lisansüstü tezlerin araştırma başlığı boyutuna ilişkin yeterliliği kısmen yeterli düzeyde, özet boyutunun kısmen yeterli düzeyde, problem cümlesinin yeterli düzeyde, alt problemlerin yeterli düzeyde, önem boyutunun yeterli düzeyde, sayıltılar boyutunun yetersiz düzeyde, sınırlılıklar boyutunun yeterli düzeyde, tanımlar boyutunun kısmen yeterli düzeyde, desen boyutunun yeterli düzeyde, nedensel-karşılaştırmalı yöntem boyutunun yetersiz düzeyde, deneysel desen yöntem boyutunun yetersiz düzeyde, görüşme boyutunun yetersiz düzeyde, nitel yöntem boyutunun yetersiz düzeyde, evrenörneklem boyutunun yeterli düzeyde, veri toplama araçları boyutunun kısmen yeterli düzeyde, anket boyutunun yetersiz düzeyde, başarı testi boyutunun kısmen yeterli düzeyde, ölçeğin geçerliliği boyutunun kısmen yeterli düzeyde, ölçeğin güvenirliği boyutunun yetersiz düzeyde, dilsel boyutunun kısmen yeterli düzeyde, veri çözümlemesi boyutunun kısmen yeterli düzeyde, bulgular boyutunun yeterli düzeyde, sonuç, tartışma ve öneriler boyutunun kısmen yeterli düzeyde oldukları saptanmıştır.
DergiPark (Istanbul University), 2018
Bu çalışmanın amacı, üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde, masalların drama yöntemiyle Türkçe dersinde kullanımının derse olan etkisini araştırmaktır. Araştırma eylem araştırması modelinde yürütülmüştür. Araştırma Bilim ve Sanat merkezinde 6. sınıfta öğrenim gören 15 öğrenciyle yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Türkçe Tutum Ölçeği, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlüğü ve odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Veriler Nvivo 11 nitel veri analiz programıyla analiz edilmiştir. Veriler okunarak kodlamalar yapılmış, bu kodlar kategorize edilmiş ve temalar oluşturulmuştur. Nicel verilerden elde edilen ön test ve son test sonuçları Wilcoxon işaretli sıralar testiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; ön test ve son test verileri arasında anlamlı bir farklılık olduğu, masalların drama yöntemi ile işlenmesinin öğrencilerde yüksek motivasyon sağladığı, uygulama öncesi Türkçe dersinin öğrencilerde düşük motivasyona sebep olduğu, uygulamaya yönelik pozitif değerlendirmeler yapıldığı, öğrenmeyi ve öğrenme ortamını olumlu yönde etkilediği, kişisel gelişimi desteklediği, ders sürecini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.