Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Bu çalışmanın amacı, örgütlerdeki güç olgusunu ilgili kavramlar ışığında açıklamaktır. Güç olgusu sosyo-psikolojik değişkenlerle Endüstri/Örgüt Psikolojisi çerçevesinde ele alınmış ve alandaki kuramsal bilgiler sunulmuştur. Güçsüzlükten güçlülüğe doğru akan gelişim süreci boyunca, insan farklı türlerde güç sahibi olmakta ve bunlardan farklı biçimlerde yararlanmaktadır. Örgüt içinde gerek resmî gerekse gayriresmî iletişimle algılanabilen sosyal güçten, yöneticiler ve çalışanlar etkilenmektedir. Örgütlerde güç kullanımı ile ilişkili kavramlar ( liderlik, kişiler arası ilişkiler, örgütsel bağlılılık, iş tatmini vb.) araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada güç olgusu örgütlerde güç kaynakları, otorite, politik davranış, etkileme, baskı, iktidar, güdülenme, istemli davranış, liderlik, güç mesafesi bağlamlarında derleme yöntemiyle incelenmiştir. Bu derlemenin, güç olgusu hakkında alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Sonuçta örgütlerdeki güç ilişkileri hakkında genel bir çerçeve sunulmaya çalışılmıştır.
Farklı genetik, kültürel ve toplumsal ortamlarda yetişen, ama aynı örgüt içinde aynı kurallara göre çalışmak zorunda olan bireylerin sevk ve idaresi yönetimin ve günümüz yöneticilerinin en güç uğraş alanlarından birisini oluşturmaktadır. Modern dönemde örgütlerin etkinliğini maddi ve fiziki sermayelerinin çok ötesinde entelektüel sermayelerinin biçimlendirdiği düşünüldüğünde, çalışanların potansiyellerinin farkına varılabilmesi, sinerjinin yaratılabilmesi ve Farklılıkların yönetilebilmesi kurumların stratejik yönetimi açısından da son derece önemlidir. Bu amaçla çalışma bir kamu kurumu olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde görev yapmakta olan akademik ve idari personelin kendi kurumlarında farklılıkların yönetimine ilişkin algıları araştırılmıştır.
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2015
Bu çalışmada örgütlerde yer alan fiziksel semboller ile psikolojik güçlendirme arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Örgütlerde kullanılan fiziksel semboller arasında giysiler ve aksesuarlar, binalar ve ofisler, teknoloji ve diğer sembolik nesneler yer almaktadır. Fiziksel çevre tıpkı dil gibi çalışanlara mesajlar ve anlamlar iletmektedir. İşletmeciliğin geldiği nokta, kademelerin azaldığı, güçlendirilmiş personelin öneminin arttığı bir çalışma ortamı gerektirmektedir. Personel güçlendirme, 1980'ler sonrasında yaygınlaşan bir kavram olup çalışanlarda güçsüzlük hissine neden olabilecek durumların ortadan kaldırılarak, bireylerin öz-yeterlilik duygularını artırmaya yönelik çabaları kapsamaktadır. Örgütlerde statüleri ve kimlikleri etkileyen fiziksel semboller, iletilen mesajlar ve anlamlarla, bireylerin kendilerini psikolojik olarak güçlendirilmiş hissetmesi üzerinde etkili olabilecektir. Çalışmada kurulan teorik bağlantılar doğrultusunda, gelecekte yapılacak araştırmalarda test edilmek üzere bir önerme geliştirilmiştir.
2014
Orgutsel calismalar alaninda baska herhangi bir kavram icin soz konusu olabilecek bir sikinti, “kavramsallasamamislik” sikintisi, guc kavrami icin soz konusu degildir. Burada sikintiyi, tersine, kavramsallastirma cabalarinin coklugu ve cesitliligi dogurur. Orgut yazininin ana akimlarinin cereyan ettigi uluslar arasi alanda bu denli karmasik bir tartisma goruntusu veren orgutsel guc meselesi, Turkiye’de ise cok sinirli olarak tartisilmaktadir. Orgutsel gucun politik kullanimi orgutsel gercekligin onemli bir yansimasi oldugu halde orgutsel aktorlerce yadsinmasi ya da mutlak/ verili bir yapi olarak anlamlandirilmasi orgutsel guc tartismasi ile bu tartismanin baglanacagi olgusallik acisindan verimli bir zemin sunamaz. Boyle bir zemin ancak orgutlerdeki politik alanin varliginin kabul edilmesi ve elestirel bir bakisla irdelenmesi ile elde edilebilir. Orgutsel gucun politik kullanimini tartisma imkânini veren bir bakis acisi, orgutleri muzakereye dayali surec halindeki yapilar olarak goru...
Örgütlerde Güç Mesafesinin Örgütsel Sessizlik ile İlişkisi: Bir Alan Araştırması , 2020
The distance of power, which Geert Hofstede treats as a cultural dimension and expresses the unfair distribution of power, has a great importance in the relations between individuals at the social organizational level. The farther the distance between the powers causes the stronger to have more control over the behaviors and decisions of the less powerful individuals. Organizational silence behavior, which means that employees do not express their opinions about organizational problems deliberately, is discussed in three dimensions as Acquiescent Silence, Prosocial Silence and Defensive Silence. In this study, it is aimed to empirically examine the effect of power distance on employee’s behavior of organizational silence. For this reason, it is seen that there is a positive relationship between power distance and organizational silence according to the results of the study, which was conducted in the main universe of university employees, where the study, administrative and academic employees were together.
Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2017
Günümüz çalışma hayatında işgörenlerin yüksek bir eforla çoğu zaman hızlı bir şekilde çalışarak işlerini yapmak zorundadırlar. İşletmeler arasındaki rekabetin şiddeti hızlı çalışma temposu ve kaliteli ürün ortaya koymayı zorunlu hale getirmiştir. Böyle bir ortamda enerjik çalışanların varlığı işletmeler için kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışmada insan enerjisi kavramından hareketle örgütlerde insan enerjisi kavramı üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı; örgütlerde insan enerjisi kavramını çeşitli yönleriyle teorik olarak ortaya koymak ve ilgili literatürü zenginleştirmektir.
İşletme Araştırmaları Dergisi, 2016
Örgütlerin faaliyet alanları ya da türleri ne olursa olsun varlıklarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyulan en önemli faktör güçtür. Güç, örgüt içerisindeki bireylerin davranışlarının oluşmasında ve bu davranışların örgütsel amaçlara hizmet etmesinde üst yönetim tarafından kullanılan bir araçtır. Bu çalışma, güç, otorite, örgütsel güç, örgütsel güç kaynakları ve örgütsel güç türlerini tartışmayı ve irdelemeyi amaçlayan niteliksel bir incelemedir. Amaç, ilgili literatür tarandıktan sonra güç ve güç türleri hakkında kapsamlı bir yargıya varmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde güç ve otorite kavramları tarihsel süreçleri ile bütünsel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, gücün kaynakları ve türleri hakkında kavramsal bir analiz yapılmıştır. Sonuç olarak güç ve güç türlerine yönelik tanım ve teoriler açıklanmış, Weber'in geleneksel otorite anlayışından hareketle geleneksel güç yeni bir güç türü olarak önerilmiştir.
Öneri Dergisi, 2020
This paper studies strategy process and organizational context in the scope of Power School, and analyses the relationship between strategy processes in organizational context. "Organizational context" refers to the internal dynamics of the organization including organization structure, culture and political issues. In the paper, strategy process in the organizational context is examined in the shadow of two contrasting point of views; Control and Chaos Paradoxes. While Control Paradox affirms that the organizational strategy is determined and executed solely by the leader, Chaos Paradox concludes that the strategy is created within the organization naturally, due to the complex structures in the organization. Considering the two conflicting assertions, it is assumable that Control and Chaos Paradoxes both influence the strategy process, but Chaos Paradox is more closely applicable to organizational strategy process in the scope of new approaches to Power School.
Dijitalleşen Dünyada Yönetsel Yaklaşımlar, Gazi Kitabevi, 2022
Bu kitabın Türkiye'deki her türlü yayın hakkı Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti'ne aittir, tüm hakları saklıdır. Kitabın tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre, kitabı yayınlayan firmanın ve yazarlarının önceden izni olmadan elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz, yayınlanamaz, depolanamaz.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2015
Bu çalışmanın amacı yönetim ve organizasyon literatüründe son 20 yıl içerisinde ortaya çıkan "Birlikte Evrim" olgusunun detaylı bir şekilde açıklanması ve birlikte evrimin örgüt çalışmalarındaki yerinin ele alınmasıdır. Birlikte Evrim, biyoloji biliminde ele alınmış bir kavram olmasına rağmen, örgüt yazınındaki bilgi birikimi halen gelişmeye devam etmektedir. Türkiye'de bu konuda oldukça kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmada konuyla ilgili literatür taraması yapılmış olup, birlikte evrim olgusu teori düzeyinde incelenmiştir.
2013
In recent years, emotional intelligence and its importance has been accepted by the managements of enterprises and the topic has gained increasing interest in business world. Cognitive intelligence to call the IQ, while allowing people to get into work, that people keep it and demonstrate advancement can be the contribution of the emotional intelligence. Many people are seen as sufficient in terms of information theory and the practice may pose a problem in the inability of emotional intelligence in business. These inadequacies the achievement of the objectives in terms of both individual sense of both organizations is seen as an obstacle. The concept of emotional intelligence is of great importance at this point. Throughout the study are given general information about the development of the concept of emotional intelligence and to put forward within the framework of emotional intelligence is related to importance of emotional intelligence in organizations, relationship with emotio...
DergiPark (Istanbul University), 2016
İşgören, çalışan, işçi, emekçi, personel hatta insan kaynağı, bütün bu adlandırmalar hangi insanı tanımlamaktadır. Bunlardan hangisi "pastoral" veya "doğal" insandır? Daha açık bir ifade ile üretim ilişkileri esasına göre tasarlanmış örgütsel ortamlarda insan pastoralliğini nasıl koruyabilir? Mekanik işleyiş esasına göre kurgulanmış örgütler "doğal insan" için elverişli ekolojik çevreye sahip midir? gibi soruların cevabını aramak bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu kuramsal çalışmanın temel varsayımı, örgütlerde ve tüm örgütlü yapılarda insanların standartlaştırıldıkları ve operasyon nesnesi haline getirildikleri, dolayısıyla kendi otantik doğalarına aykırı düştükleri yönündedir. Çalışmada örgütlerin çalışma düzeninin bir iktidar ağı mekanizması çerçevesinde nasıl işletildiği deşifre edilerek, "insan-örgüt" ilişkisi onun pastoralliği açısından analiz edilmeye çalışılmaktadır. Araştırmada örgütsel ortamlarda "özne"nin kendi pastoral doğasına aykırı bir şekilde yeniden kurularak "işgören"leştirilmesinin veya işçi"leştirilmesinin, bir üretim nesnesi haline getirilmesiyle aynı anlama geldiği iddiasında bulunularak, insanın otantik doğasından uzaklaştırılıp, insan olma vasfına aykırı bir işleyiş ağı içinde üretim aparatına dönüştürülmesinin trajik öyküsü analiz nesnesi haline getirilmeye çalışılmaktadır.
FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIK, 2023
Çalışan sağlığına olumlu katkıları olduğu çeşitli araştırmalarda belirtilen ve önerilen F.A.’nin çalışma ortamına dahil edilmesi ve desteklenmesi gereklidir. Yöneticiler, verimlilik ve performans artışı için çalışan sağlığı ve onun tarafından desteklenen çalışan performansını önemsemeli, bu olgulara direk katkı sağlayan F.A.’yi desteklemeli ve çalışanlar tarafından benimsenerek yapılmasını teşvik etmelidirler Yaşamın başından itibaren, düzenli fiziksel aktiviteyi günlük hayatın vazgeçilmezi yapmak birey sağlığının korunması ve sedanter yaşam kaynaklı sorunların giderilmesinde etkin ve uygulanabilir bir çare olarak görülmelidir. Bu bağlamda çalışan sağlığına ve işyeri genel ortamına bunca katkısı olan F.A.’nin işyerlerinde desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir. Verimliliği artırarak işletme hedeflerine ulaşmayı amaçlayan yöneticiler; sağlıklı çalışanların iş performanslarındaki artışın işletme için önemli olduğunu, bunun için en pratik ve uygun yöntemin çalışanların F.A. için teşvik edilmeleri ve desteklenmeleri olduğuna inanmalılar ve bu süreci genel iş planlama sürecine dahil etmelidirler. Bu süreç içerisinde öncelikle organizasyona dahil olan herkesin konuya inanç ve güvenlerinin tam olması gereği akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu bağlamda iş yerinde fiziksel aktivite ikliminin oluşturulmasının ve desteklenmesinin çalışan tatmini, iş performansı ve işletmenin genel durumu açısından fayda sağlayacağı değerlendirilmektedir. İklimin oluşturulmasıyla çalışanların sağlıklı ve iyi oluş hallerinin destekleneceği, iş tatmin ve performanslarının artacağı, örgütlerine olan aidiyet ve bağlılıklarının güçleneceği düşünülmektedir.
In this study, the relationship between the symbols in/within the organizations and the psychological empowerment is examined. Among the physical symbols that are used in the organizations are dresses and props, the design of physical landscape and office, the technology and dramaturgical props. Physical symbols, like the language, transmit meanings and messages to the employees. The point that business administration reached requires a work environment in which the hierarchial levels decrease and the importance of empowered staff increases. Empowerment is a concept that has been wide spread after 1980s and includes efforts to prevent situations that may cause theweakness of the employees and thereby to increase the self efficacy of individuals. In this way, the physical symbols in the organizations through transmitted meanings and messages may have an impact on individuals to feel themselves empowered psychologically. By the theoretical relationships set up in the study, a proposal was developed to be tested in the further research.
Örgütlerde Çatışma, 2012
"Örgütsel çatışma günümüz örgütleri için önemli bir konudur. Bireysel ya da grup problemleri ya da farklı örgütler arasındaki sorunlardan dolayı işle ilgili faaliyetlerde kesintiler olabilmekte ya da sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çatışma yönetimi, örgütler için her zaman önemli bir çalışma sahasıdır. Bu çalışma; Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı, Örgütsel Davranış dersi için hazırlanmış olup; örgütlerin sıklıkla karşılaştığı çatışma kavramı incelenmiş, öncelikle çatışmanın nedenleri, çözüm teknikleri, yararları teorik açıdan ele alınmıştır. Çatışmanın bireyler ve örgütler üzerinde yarattığı etkiler de araştırılarak detaylı bilgi verilmeye çalışılmıştır."
2011
Bu calismada, orgut performansini etkiledigi dusunulen orgutte guven ve tukenmislik degiskenlerinin orgut performansina etkileri kucuk olcekli gida sektoru calisanlari uzerinde incelenmistir. Calisanlarin tukenmislikleri ve orgutte guven olgusunun orgut performansina etkileri arastirilirken, ayni zamanda bir baska degisken olan kisiler arasi carpikligin bu etkilerde aracilik rolu ustlenip ustlenmedigine de bakilmistir. Arastirma sonucunda, calisanlarin tukenmislikleri ile orgut performansi arasinda anlamli bir iliski bulunamazken, orgutte guven ile orgut performansi arasinda pozitif ve anlamli bir iliski tespit edilmistir. Kisiler arasi carpikligin tukenmislik ve orgut performansi arasinda her hangi bir aracilik etkisine rastlanilmamis, ancak orgutte guven ve orgut performansi arasinda kisiler arasi carpikligin orgut performansini azaltici yonde kismi aracilik rolu oldugu tespit edilmistir. Calismada uyumlu bir yapisal esitlik modeli kurularak orgut yoneticilerine calismanin kapsadi...
2010
Modern dünyanın küreselleşme çağına girdiği ortak bir iddiadır. Tamamıyla olmasa da toplumsal yaşamın hemen hemen her alanı küreselleşme sürecinden etkilenmektedir: kültür, politika, ekonomi ve toplumsal ilişkilerin bu süreçle dönüştüğü, değiştiği görülmektedir. Bugün iletişim, ulaşım ve bilgisayar teknolojisindeki benzersiz değişimler bu sürece yeni bir ivme kazandırmış bulunmaktadır. Küresel olarak hareket halindeki para, şirketleri tekrar örgütlemekte, kuralları ortadan kaldırmakta, yerel ve ulusal politikaları önemsememektedir. Küreselleşme beraberinde bir takım rahatsızlıklara, düzensizliklere neden olsa da aynı zamanda yeni pazarlar ve zenginlikler de yaratmaktadır. Bu çalışmada küreselleşme kavramı, bunun örgütler ve yönetim üzerindeki etkileri incelenmektedir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.