Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
ÖZET Kaynak işlerinde iş güvenliği konusunda Türkiye'de yeterince yayın olmaması, dünya'da olan yayınların yeterince Türkçe'ye ve Türkiye'ye kazandırılmaması sahada kaynak işçisi için alınan önlemlerin yetersiz kalmasına neden oluyor. Bunun ötesinde kaynak işçisinin fabrika, atölye kaynakçısının yanı sıra şantiyelerde uygun olmayan kısa süreli çalışma ortamlarında kaynak yaptığını dikkate aldığımızda bu durumun daha da ciddi olarak ele alınması gerekiyor. Yasal alt yapıdaki yetersizlik, meslek hastalıkları konusunda Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne bir arpa boyu yol gidilememiş olması da kaynak işçilerinin çalışma koşulları, kaynak işi nedeni ile maruz kaldıkları riskler için bizi düşündürmeye zorlamaktadır. Bu çalışma bu düşünsel süreç için bir son değil başlangıç olmayı ve teknik ve sağlık tarafından bazı araştırmacıları motive etmeyi amaçlamaktadır. ABTRACT The lack of publications in Turkey on health and safety about welding and not having enough translated studies, leads to inadequate health and safety precautions for the welders at site. Moreover, thorough consideration needs to be given for the welders at the building sites who work at short-term and ergonomically improper positions compared to the welders who work in factories or workshops. The legal system regarding occupational diseases that has not been improved since the foundation of the Turkish Republic, imposes us to think more about the exposure to the welding hazards and welders' working conditions. This study should not be the end of this intellectual process but the motivator for researchers on the part of technical and health side
Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi 2020 (ICHES-IDU 2020), 2020
ÖZET Kaynak işleri imalatı, günümüz koşullarında nüfus artışına paralel olarak artan yapı işleri, metal imalatı ve sanayide gün geçtikçe ivme kazanmakta ve artan talepler doğrultusunda kaynak işinden anlayan yetkin, nitelikli çalışanların da yetiştirilmesi ile ülkemiz katma değerine de kazanç sağlanmaktadır. Bununla birlikte kaynak işlerindeki iş yükü ile kaynakçıların çalıştıkları farklı ortamlarda karşılaştığı risk etmenlerindeki artış ve iş kazalarının ortaya çıkması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığı iyi uygulamalarda, çalışan ve çalışma ortamı gözetimleri ile risk analizinin işlerliği kaynakçıların güvenliğini sağlamada önem arz etmektedir. Bu çalışmada kaynak işlerinde farklı ortam ve çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerince incelenerek bölümlendirilmesi, tehlike ve risklerinin ortaya çıkarılması, durum tespitinin yapılması ve sonucuna göre alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, iş kazasına neden olacak faktörlerin belirlenerek bertaraf edilmesi ve çalışanların vücut bütünlüğünün tam olarak korunması amacıyla risk analizinin oluşturulması hedeflenmektedir. ABSTRACT In today's conditions,The welding works manufacturing is gaining momentum in the construction works, metal fabrication and industry increasing day by day in parallel with the population increase, and in line with the increasing demands, It contributes to the added value of our country with the training of competent, qualified personnel who understand the welding work. However, the increase in the risk factors faced by the welders in different environments, and the emergence of work accidents make the inevitable implementation of occupational health and safety measures. In good practices where occupational health and safety measures are taken, the operability of employee and work environment surveillance and risk analysis are important in ensuring the safety of welders. In this study, It is aimed to create a risk analysis for examining and partitioning different environment and working conditions in welding works by occupational health and safety professionals, to identify the hazards and risks, to determine the situation and determine the measures to be taken according to the result, to determine the factors that will cause work accidents and to eliminate and to the full protection of employees' body integrity.
Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi 2020 (ICHES-IDU 2020), 2020
ÖZET Kaynak ile imalat tekniklerinin kullanımı genel itibariyle tüm metal endüstri üreticilerine sağladığı maliyet, zaman, kalite gibi fırsatlar sebebiyle yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir bütünleştirme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaynak ile ilgili üretimlerde gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan elektrikli iş ekipmanlarından doğabilecek elektrik enerjisi tehlikeleri ve bu tehlikelerin yarattığı riskleri en aza indirgenmesi için alınacak güvenli çalışma tedbirleri ve bu tedbirlere paralel olarak yapılması zaruri periyodik kontrol ve ölçümlerle beraber kaynaklı imalat sektörü profesyonelleri için dikkat etmeleri gereken hususlar belirlenip tüm sektörde bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kaynaklı birleştirme yöntemlerini kullanan tüm sektörlerde faaliyetlerine devam eden işletmelerin işveren, işveren vekili, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, kaynak işleri çalışanları ve bu çalışanlarla aynı ortam da çalışma faaliyetlerini yürüten diğer tüm çalışanlar için elektrik enerjisi tehlikeleri ve bu tehlikelerin yarattığı risklerden kaynaklı ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerinin kabul edilebilir bir seviyeye çekilmesinde bir rehber olması amacı ile hazırlanmış ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için ilgili hususlara örneklemeler yoluyla değinilmiştir. ABSTRACT The use of welding in the manufacturing techniques generally appears as an integration method that is widely used due to the opportunities such as cost, time and quality for all of the metal industry manufacturers. In order to minimize the electrical energy hazards that may arise from the electrical work equipment used in performing the necessary processes in the welding related production and the risks caused by these hazards, safe working measures and the issues that should be taken into consideration in parallel with these measures are determined for the welding industry professionals. It is aimed to create awareness in the whole sector. In this study, the electrical energy hazards and risks arising from these hazards may arise for employers, employers' representatives, occupational health and safety professionals, welding workers and all other employees who carry out their work in the same environment as enterprises that continue their activities in all sectors using the welded jointing methods. It has been prepared to serve as a guide in taking the health and safety risks to an acceptable level and related issues have been addressed through examples to ensure a safe working environment.
Amaç MADDE 1 -(1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
GÜRÜLTÜNÜN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ETKİSİ, 2022
Endüstriyel kirlilik yükü göz önüne alındığında, hava kirliliği ve su kirliliği gibi faktörlerin ön plana çıkmasına rağmen gürültü seviyelerinin istenmeyen hatta zararlı olduğu bilinmektedir. Çevredeki gürültü kirliliği işlerin işleyişine, üretkenliğe ve hatta çalışanların sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Gürültü kirliliği hem oluşum periyodunun sıklığı hem de maruz kalma süresi dikkate alındığında birçok olumsuz etkinin ana nedeni olarak görülebilir. Bu çalışmada Türkiye’de gürültü kirliliği türü, gürültü kirliliğinin oluşumu ve etki mekanizması araştırılmıştır. Aynı zamanda gürültü kirliliğine ilişkin kapsamlı değerlendirme, değerlendirme ve öneriler iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi 2020 (ICHES-IDU 2020), 2020
ÖZET Tıbbi laboratuvarlarda yapılan çalışmalar, sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli ve riskli olabilmektedir. Laboratuvar çalışmaları insan sağlığının korunabilmesi, hastalıkların kaynağının öğrenilebilmesi, çevre kirliliği ve ayrıca laboratuvar çalışanlarının eğitimi açısından önemlidir. Ülkemizde, laboratuvarların güvenliği ulusal ve uluslararası hazırlanan yasal düzenlemelerle sağlanmaktadır. Ancak laboratuvar çalışma ortamlarındaki risk faktörleri değişken olabilmektedir. Laboratuvarlarda fiziksel, biyolojik, ergonomik, kimyasal risk etmenleri ile iş ekipmanları, cam malzemeler, elektrikli araçlardan kaynaklanan tehlikelerin ve insan kaynaklı faktörlerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada tıbbi laboratuvarlarda çalışanların maruz kaldığı tehlike ve risklerin belirlenmesi ve çalışma öncesinde kontrol listelerinin oluşturulması ile iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi hedeflenmiştir. ABSTRACT Studies in medical laboratories can be dangerous and risky in terms of health and safety. Laboratory studies are important in terms of protecting human health, learning about the source of diseases, environmental pollution and also training of laboratory workers. In our country, the safety of laboratories is ensured by national and international legal regulations. However, risk factors in laboratory work environments can be variable. In laboratories, physical, biological, ergonomic, chemical risk factors, hazards arising from work equipment, glass materials, electric vehicles and human factors should be analyzed well. In this study, it is aimed to identify the dangers and risks that employees in medical laboratories are exposed to, and to create checklists before the study, and to prevent occupational accidents and occupational diseases.
Uluslararası Sosyal Araştırmalar Kongresi (USAK’17) International Social Research Congress, 2017
Özet Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının karşılaştıkları iş stresinin, iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup Konya'da bir devlet hastanesinde çalışmakta olan sağlık personeline uygulanmıştır. Araştırmaya toplam 152 kişi dâhil olmuştur. Araştırmada Minnesota İş Doyum ölçeği ve İş Stres Ölçeği olmak üzere 2 farklı ölçek tipi kullanılmıştır. İlk olarak Minnesota İş Doyum Ölçeği 1-5 arasında puanlanan beşli likert tipi bir ölçektir. Ölçek puanlamasında, Hiç memnun değilim; 1 puan, Memnun değilim; 2 puan, Kararsızım; 3 puan, Memnunum; 4 puan, Çok memnunum; 5 puan olarak değerlendirilmektedir. Minnesota İş Doyum Ölçeği içsel, dışsal ve genel doyum düzeyini belirleyici özelliklere sahip 2 faktörden oluşmaktadır. Ölçeğin güvenilirliği 0,94 bulunmuştur. İş Stresi Ölçeği, Cohen ve Williamson (1988) tarafından geliştirilmiştir. Ülkemizdeki geçerlilik ve güvenilirliği Baltaş ve ark (1998) tarafından yapılan ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0.93 bulunmuştur. Bulgular: İş stresi ile iş doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r =-572). İş stresi ile iş doyumunun alt boyutları arasında da negatif yönlü bir ilişki olduğu gözlenmektedir (İçsel boyut r =-592 ve dışsal boyut r =-531). Sağlık çalışanlarının yaşı ile iş stresi arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu gözlemlenmektedir (r =-404). Çalışanların yaşı ile iş doyumu ve iş doyumu alt boyutları arasında pozitif yönlü düşük ilişki olduğu gözlenmektedir (r = 296, r = 0,311, r = 272). Cinsiyet ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki vardır (p < 0,05). Erkeklerin iş doyumu ortalamaları kadınlara göre daha yüksektir. Sonuç: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının iş stresi arttıkça iş doyumunun azaldığı gözlemlenmiştir. Bunun yanında iş stresi ve iş doyumunu yaş, cinsiyet, çalışma türü, mesleki deneyim gibi değişkenlerinde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Abstract Aim: The aim of this study is to examine the effect of work stress health workers face on work satisfaction Material and Method: In this study, the design of quantitative study was used and applied to health staff working in a hospital in Konya. A total of 152 people were included in the study. In the study, two types of scales were utilized as Minnesota Work Satisfaction Scale and Work Stress Scale. Firstly, Minnesota Work Satisfaction Scale is a 5-point Likert type of scale, graded between 1-5. In grading scale, "I am not satisfied with it at all" was valued as 1 point; "I am not satisfied with it", 2 points, "I am indecisive", 3 points; "I am satisfied with it", 4 points; and "I am very satisfied with it", 5 points. Minnesota Work Satisfaction Scale consists of two factors having the features, which are internal, and * Selçuk Üniversitesi, Doç.Dr.,
BASIN İŞ KANUNUNDA İŞÇİLERİN İŞ GÜVENCESİ
Basın İş kanununa göre işçilerin iş güvencesi
Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi 2020 (ICHES-IDU 2020), 2020
ÖZET Kaynakçılık mesleği yüzyıllar boyunca tüm toplumlarda popüler bir meslek olmasına karşın, kaynak işlemi sırasında kullanılan yöntemlerin fazlalığı, kaynak işleminde kullanılan kimyasal karışımlar ve yüksek ısı sonucunda ortamda açığa çıkan gazların solunması veya radyoaktif tehlikeler bu mesleği hem sağlık hem de güvenlik anlamında riskli hala getirmekte ve özellikle uzun vadede işçilerin mesleki maruziyetler sonucunda sağlık sorunlarıyla uğraşmalarına neden olmaktadır. Yüzden fazla çeşidi olan kaynak işlemi, vücutta sinir sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi veya kas-iskelet sistemi gibi pek çok sistemi etkilemektedir. İşçilerin yaşadığı en büyük sorun ise özellikle solunum sisteminde karşımıza çıkmaktadır. Kaynak birleştirme işleminde farklı süreçler ve birden fazla kimyasal maddenin karıştırılarak kullanılması, açığa çıkan kaynak dumanının da çok çeşitli olmasına, verdiği hasarında farklılık göstermesine neden olmaktadır. Solunan bu gazların verdiği hasar işçileri olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitelerini düşürebilmektedir. Bu çalışma da üretim faktörlerindeki artışlar ve teknolojik ilerlemeler sonucu, havacılık, uzay, gemi veya otomotiv endüstrisi gibi hemen hemen bütün üretim endüstrilerinde ihtiyaç haline gelen kaynakçıların, mesleklerini yaparken karşılaştıkları sağlık risklerinin ve yaşadıkları sağlık sorunlarının üzerinde durulmakta, kimyasalların işçilerin sağlığına verdiği hasarlardan ve bu hasarları en aza indirebilmek için alınabilecek korunma önlemlerinden bahsedilmektedir. ABSTRACT Although the welding profession has been popular in all societies for centuries, the excessive methods used during the welding process, the chemical mixtures used in the welding process and the inhalation of gases released as a result of high temperature or radioactive hazards still bring this profession risky in terms of health and safety and especially long In the term, it causes workers to experience health problems as a result of occupational exposures welding process with more than a hundred varieties affects many systems in the body such as nervous system, respiratory system, digestive system or musculoskeletal system. The biggest problem that workers face is especially in the respiratory system. Different processes and mixing of more than one chemical in the welding combining process, causes the resulting welding smoke to be very diverse and differ in their damage. Damage caused by these gases inhaled affects workers negatively and may decrease their quality of life. In this study, as a result of the increase in production factors and technological advances, the health risks and health problems faced by welders, who have become a necessity in almost all production industries such as aviation, space, ship, or automotive industry, are emphasized, and the damage caused by chemicals to workers' health and protection measures that can be taken to minimize damage is mentioned.
DENİZ İŞ KANUNLARINDA İŞÇİLERİN İŞ GÜVENCESİ
Deniz iş kanunlarına göre işçilerin iş güvencesi
İŞYERİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI, 2022
Occupational health and safety is one of the most important elements that organizations have in order to protect themselves from competition and make their organizations sustainable. In the long term, the effectiveness of occupational health and safety practices has a positive effect on the efficiency of the organization and the health of the employees. In this sense, it is of great importance to eliminate the dangers in organizations, to predict and evaluate the risks, and to minimize the damage that these identified risks can cause to the organization and employees. In this study, the concept of occupational health and safety was brought to the fore, and it was carried out in order to evaluate the risks in a textile business and thus to define internal and external threats. In our study, possible hazards in the organization were tried to be determined using the Fine-Kinney method in order to achieve the above-mentioned occupational health and safety goals.
Özet-İş sağlığı ve güvenliği multidisipliner bir bilim dalı olduğu için kapsamlı çalışmalar içermektedir. O yüzden uygulamaların bir bütün halinde yapılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada amaç iş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kök neden analizine dikkat çekmek ve bir iş kazası olayı üzerinden değerlendirmektir. İş kazaları çalışma sahalarında istenmeyen olaylar olarak değerlendirildiği için alınması gereken tedbirler bir ekip çalışmasına ihtiyaç duymaktadır. Ekip çalışması gereği hazırlanması gerekli görülen uygulamalardan bir tanesi de Kök Neden Analizidir. Bu analiz yapılırken başvurulan soru tipi "Neden?" sorusudur. Kök neden analizi, bir sorunun nedenlerini ortaya çıkarmayı ve bir daha yaşanmaması için ortadan kaldırmayı amaçlayan bir "sebep temelli" analiz şeklidir. İş kazalarının temel nedenini görme imkânı sağlar ve ortadan kaldırılması için değerlendirmeyi yapan ekibe adres göstermektedir. Nitel araştırma metodu çerçevesinde yapılan araştırmada Kök Neden Analizinin kullanılmasıyla belli yöntemler kullanılmış ve belirli bir sorunu çözmeyi içeren bir problem çözme süreci ele alınmıştır. Değerlendirme kapsamında doğrudan neden(ler), sebep olan nedenler ve kök nedenler listelenmiştir. Analizler çoğu zaman karmaşık olabilir, dolayısıyla büyük miktarda veriye bakmanız gerekebilir. Burada göz önünde bulundurulması gereken temel soru, süreç boyunca temel neden analizinin hangi soruyu yanıtlamaya çalıştığı hususudur. O yüzden ihtiyaç duyulabilen nicel veriler nadirdir. Örnek olarak, iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri verilebilir. Literatür araştırmalarının sonucunda pek çok bilim dalının bu tekniği benimsediği ve kullandığı söylenebilir. Bu da kök neden analizi tekniğinin halen birçok alanda kullanılabildiği ve çalışmalarda etkin olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmadan da anlaşıldığı gibi bu alanlardan biri de iş sağlığı ve güvenliği çalışma alanıdır. Kök neden analizi, iş güvenliği kapsamında tehlikelerin ve risklerin kök nedenlerinin belirlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın dikkate alınması, iş sağlığı ve güvenliği alanında kök neden analizinin her İSG profesyoneli tarafından yapılması tüm iş güvenliği paydaşlarına önerilmektedir.
KÖPRÜ VE VİYADÜKLERDE FARKLI TEKNİKLERİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİMESİ, 2022
In this study, it is aimed to examine the positive or negative aspects of the differences between the bridge-viaduct construction methods in terms of occupational health and safety of the employees and to compare the methods according to each other. For this purpose, hazards and risks are listed, precautions are presented and compared for the construction processes in which two different commonly used bridge construction methods are applied. In the study, evaluation studies were carried out for the hazards, risks and precautions related to the viaducts and bridges located in the Kınalı-Tekirdağ- Çanakkale- Savaştepe Highway Project, Malkara-Çanakkale (including the 1915 Çanakkale Bridge) section. In the study, first of all, the characteristics of the construction work site carried out with each technique were determined. After the hazards were identified using checklists, the risks were determined for each hazard and precautions were created. In line with the investigations, it has been determined that there are common hazards as bridges and viaducts are constructed in both methods. While approximately 72% of the hazards are common in the push-and-slide method, this rate is observed as approximately 81% in the precast beam method. The hazards identified in the precast beam method and the push-sliding method are 49 and 55, respectively, and the identified risks are 178 and 118, respectively. Considering the noncommon risks, it has been observed that the precast beam method poses approximately 29% more risk than the push-slide method. It has been determined that these risks are caused by the dangerous situations caused by the vehicles, especially due to long continuous work at height, the intensity of the use of cranes and the transportation of precast beams with traffic.
Doğu kayını, kalıntı olarak Doğu Akdeniz Bölgesinde Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Adana illerinde doğal yayılış göstermektedir. Bölgedeki kayın ormanları çoğunlukla kök ve kütük sürgünü kökenli genç ve sık meşcerelerden oluşmaktadır. Özellikle kütük sürgününden gelen bireyler genç yaş ve çaplarda dipten çürümeye başlamaktadırlar. Bölgedeki kayın ormanlarında düzenli ve amaçlı olarak uygulanması gereken bakım çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ormanlarda koruya dönüşümü ve tohumdan gençleşmeyi hızlandırmayı amaçlayan bakım işlemleri ihmal edilmemelidir. Bakım çalışmalarında, alana daha aralıklı dağılan ve sağlam gövdelere sahip tohum ve kök sürgününden gelen bireyler kollanmalıdır. Belli aralıklarla kesintisiz uygulanacak bakım işlemleri ile meşcerelerin stabilitesi arttırılmalı ve adım adım tohumdan gençleştirmeye hazırlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Fagus orientalis, Doğu Akdeniz, doğal gençleştirme, koruya dönüştürme Importance of Tending Operation in Oriental Beech Forests in Eastern Mediterranean Region and Some Suggestions ABSTRACT Relict Oriental beech forest distribution is naturally found on Eastern Mediterranean part of Turkey, including Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, and Adana. Beech forests in the region mainly are formed from young and dense stands originated from root suckers and stump sprouts. Sprout origin trees have been rotten from the stump in young ages and diameters. Tending operations are needed in the beech forests of the region regularly and intentionally. Tending treatments aiming to prepare the stands for natural regeneration from the beechnuts shouldn’t be neglegted in the region. In tending operations, indivual trees originated from the beechnut and root suckers should be favoured due to their unrotten stumps and scattered distribution in the stands. Key words: Fagus orientalis, Eastern Mediterranean, natural regeneration, conversion
Mühendislik ve Multidisipliner Yaklaşımlar, Prof. Dr. Abdulkadir Güllü,Dr. Öğr. Üyesi Senai Yalçınkaya, Editör, Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, İstanbul, ss.369-402, 2021, 2021
Endüstri 4.0 ile birlikte iş yaşamında köklü değişimler meydana gelmiş olup halen uygulanmakta olan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) tekniklerinde ve risklerinde önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Üretim olgusundaki bu değişimler ile birlikte iş yerlerinde günümüz İSG tekniklerinin yetersiz kalacağı değerlendirilmektedir. Gelinen aşamada robotlar, giyilebilir destek kıyafetleri (eksoskeletonlar), Yapay Zekâ (YZ) tabanlı izleme, akıllı Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) ve iş birlikçi robotların (cobotlar) iş yerlerinde artan bir oranda kullanılması ile yeni iş risklerinin ortaya çıkacağı değerlendirilmektedir. Tüm bu değişimler İSG’nin daha karmaşık ve yönetilmesi zor bir süreç olmasına neden olabilecektir. Bu nedenle, diğer disiplinlerde olduğu gibi, İSG alanında da YZ uygulamalarının kullanılarak başarılı ve yüksek doğrulukta risk analizi, kaza analizi ve tahmini yapılarak güvenli işyerlerinin oluşturulabileceği değerlendirilmektedir. Bu çalışmada İSG alanında YZ teknikleri kullanılarak geliştirilen araştırmalar ve iyi uygulama örnekleri değerlendirilmiştir. Bu derleme çalışması sonucunda İSG alanında YZ çalışmalarının uzman sistemler, makine öğrenmesi ve veri madenciliği alt başlıkları altında toplandığı görülmüştür. Alan bazında yapılan çalışmalarla birlikte piyasada da satışa sunulan YZ uygulamalarının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; yapılan çalışmalar neticesinde risk değerlendirmesinin daha kısa zamanda ve insan hatasında arındırılmış olarak yapıldığı, kaza tahmin modellerinin yüksek doğrulukta tahminlerde bulunduğu, kaza kök nedenlerinin oldukça etkin olarak tespit edilebildiği ve geliştirilen modellerin oldukça başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Sağlıklı çalışan ve güvenli iş yerlerinin oluşturulabilmesi günümüz endüstriyel şartlarında YZ uygulamalarının kullanılarak daha etkili sağlanabileceği tahmin edilmekte olup ilerleyen süreçte daha fazla kullanım alanı bulacağı değerlendirilmektedir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.