Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
1995
Barcelona Quaderns d'Història, 1, 1995
La revista que posem per primer cop a les vostres mans, Barcelona. Quaderns d'Història, pretén assolir la qualitat de vehicle usual i idoni per donar a conèixer els resultats de les investigacions que constantment es porten a terme en la dilatada esfera de la història de Barcelona.
Barcelona Quaderns d'Història, 20, 2014
El plantejament del XII Congrés d'Història de Barcelona s'originà en el decurs de la sessió final de l'encontre anterior, el dia 3 de desembre de 2009. En aquella sessió havíem ofert una síntesi del procés i els resultats dels deu primers congressos, celebrats entre 1982 i 2007; síntesi que ha quedat expressada amb més detall en el volum d'actes. 1 En el debat entre els congressistes presents que seguí aquella exposició oral, van confluir diverses opinions a l'entorn de la historiografia barcelonina com a bagatge específic, no sempre assumit pels investigadors moderns amb prou capacitat d'aprofitament crític i consciència de la seva densitat.
El jaciment de l'Antic Meercat del Born. La seva darrera fase d'ús (1700 - 1717), 2014
Les excavacions realitzades en el solar de l'antic Mercat del Born de Barcelona varen posar al descobert 8004 m2 de l'antic barri de la Ribera, destruït a partir de l'any 1716 com a conseqüència de la construcció de la ciutadella militar una vegada acabada la Guerra de Successió amb la victòria de Felip V. L’article és una descripció de les restes aparegudes que s'han de catalogar com d'excepcional interès, tant per l'estat de conservació, fruit de l'enderrocament intencionat del barri, com per la informació que proporcionen sobre la vida de la ciutat de Barcelona, la seva evolució i transformació, entre els segles XIV i XVIII, a més de pel seu significat històric, sense que es puguin prevaler sectors o aspectes per damunt uns d'uns altres. El ventall cronològic que abasten és interessant per a entendre i explicar l'evolució de la ciutat.
© Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, 1994, …, 1994
Fent un ràpid balanç dels estudis que s'han realitzat fins ara sobre les inundacions que ha patit històricament la ciutat de Girona hom s'adona que, majoritàriament, es tracta de recopilacions de les seves característiques numèriques (datació, mesures de precipitació i cabals, durada, etc), acompanyades 0 no d'alguns aspectes qualitatius (danys ocasionats, abast de l'àrea inundada, etc.)-Algunes, amb la finalitat d'obtenir els paràmetres de freqüències i probabilitats que puguin ajudar a precisar la prevenció i defensa^. Altres, senzillament, volen ésser una recopilació i descripció al més exhaustiva possible dels aiguats ocorreguts en el passat^.
Los mundos del arte. Estudios en homenaje a Joan Sureda, 2019
Han estat nombrosos els cronistes que s'han ocupat de les vicissituds històriques sofertes per aquesta construcció -especialment els que en els últims cent cinquanta anys han centrat els seus estudis a la ciutat de Barcelona-. 1 Entre d'altres probables, la principal raó que ha mogut aquest interès és la denominació de Palau Reial Menor que l'edifi ci ha rebut des de fa segles i que al•ludeix a la seva funció de residència reial barcelonina, germana petita de la que els monarques ocupaven durant les seves estades a la ciutat, el Palau Reial Major, situat a la plaça del Rei. De l'edifi ci, emplaçat al cor del barri Gòtic de Barcelona i enderrocat el 1866, no queden més evidències materials que la capella annexa i alguns dibuixos i pintures que ens il•lustren sobre els detalls del seu perfi l exterior i sobre alguns
Papers Regio Metropolitana De Barcelona, 2014
Beltran, O.; Boya, J. Repensar un museu. L'actualització del Museu de Ripoll en la perspectiva de la seva història. Ibix. Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, 4: 23-46, 2006
Inaugurat al públic l’any 1929, l’Arxiu-Museu Folklòric de Ripoll va materialitzar per primer cop a Catalunya l’interès erudit pels objectes com a testimonis de les formes de vida tradicionals. L’obra impulsada per Tomàs Raguer no es limitaria a fixar-se en les manifestacions orals i expressives de la cultura popular sinó que, reflectint els canvis produïts per la creixent industrialització, va ampliar el camp del folklore en prendre alhora en consideració les condicions materials d’existència. El desmuntatge de les sales de l’antic museu per tal de refer la coberta de l’església de Sant Pere ha obligat a haver de repensar el futur d’aquesta entitat just en el moment que se celebra el 75è aniversari de la seva fundació. El nou Museu de Ripoll haurà de recolzar-se en un projecte museològic actualitzat i dotar-se dels mitjans necessaris per poder respondre a les demandes i les expectatives de què són objecte avui els museus etnològics. En aquest context, l’obra dels folkloristes ripollesos no només permet atorgar sentit a les col·leccions aplegades i apreciar el potencial dels objectes que les integren, sinó que ha de considerar-se com a una part important del seu valor patrimonial.
Mayurqa, 2021
La situació sanitària provocada per la COVID-19 ha condicionat la nostra vida diària, inclosa òbviament tota la relacionada amb els camps de la cultura, de la investigació i de l'organització d'esdeveniments i activitats universitàries. El desenvolupament del projecte “Realitat museística i diàleg euroregional” (2019-2021)*, pertanyent a l'Euroregió Pirineus Mediterrània i del que formen part diferents universitats i institucions com són la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universitat Rovira i Virgili (URV-Tarragona), la Université Via Domitia (UPVD-Perpignan) i l'Ateneu Barcelonès (Barcelona) no ha estat una excepció, i la seva planificació s'ha vist obligada a adaptar-se a la nova conjuntura, inclòs el seminari "Museus d'Història de les Ciutats i d'Etnologia. Museus i Educació", celebrat el passat mes de novembre de 2020 (els dies 5 i 6), organitzat des del campus universitari de la Universitat de les Illes Balears i que havia quedat...
2005
a historia del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) se remonta a los años finales de la década de 1970 cuando, de la mano del profesor de Historia de la Medicina, Felip Cid, se sentaron las bases de una institución decidida a explicar, desde un punto de vista museológico, la relación entre la medicina y la cultura occidentales a través del ámbito geográfico catalán. El contexto inaugural del MHMC no fue casual. Los años setenta fueron tiempo de eclosión de fórmulas museológicas similares en Europa, en especial en Francia con el Musée Claude Bernard, en Italia con la instalación definitiva del Museo di Storia della Medicina de la Universidad La Sapienza de Roma, en Alemania con la creación del Deutsches Medizinhistorisches Museum en Ingolstadt o en el Reino Unido con el traslado de las colecciones históricomédicas de Henry Wellcome al Science Museum de Londres. También en España, en concreto en la Facultad de Medicina de la Universidad de Valencia, donde gracias a la gestión del profesor José María López Piñero se procedió a la creación de la Biblioteca y Museo Histórico-médico.
2016
Memoria final Beca Institut d'Estudis Catalans | Generalitat de Catalunya Tutor: Profesora Carme Molinero
Actes del V Congrès d'arqueologia medieval i moderna a Catalunya
L'1 de gener de 1904, en tornar d'una estada al sanatori de Durtol, al Migdia francès, on havia anat per recuperar-se de la malaltia contreta durant l'estada a la presó, Enric Prat de la Riba va escriure a les planes de La Veu de Catalunya l'article intitulat «De lluny», tantes vegades citat des d'aleshores. En ell, i entre d'altres coses, celebrava el seu retorn «en aqueixa Barcelona, cap y casal de Catalunya, que ha format y enamorat las nostras ánimas, que és centre de las nostras forsas, fornal de catalanisació, cor de la nostra rassa, que reb a riuadas las térbolas avingudas de las gentadas forasteras pera convertir-las en cos y sang de Catalunya». 1 Tota la retòrica que, abans i després de l'any de la citació, usarà el nacionalisme català per tal de referir-se al paper de l'urbs dins de la nació -cor i ronyons, bomba i filtre que activa la circulació i que barreja la raça de sempre amb la sang nova, convenientment depurada-es troba recollida en aquest petit fragment.
2006
P rimer de tot, però, paga la pena fer una remarca inicial. Les relacions entre el conreu de la història local i la preocupació pel patrimoni cultural van de bracet des de ben lluny. Si més no, des de la Renaixença del segle XIX. Va ser en aquest marc, i en el context del romanticisme a tot Europa, que per tot arreu van aparèixer persones interessades a recrear el passat. Un passat que era més fàcil d'identifi car a partir del territori immediat, sovint amb un tractament nostàlgic, de
Barcelona Quaderns d'Història, 1995
Revista MARQ. Arqueologia y Museo, 2005
El Museo de Historia de Valencia forma parte de una nueva generación de museos históricos que ponen el énfasis en la didáctica a través de la empatía con el visitante antes que en mitificación del pasado. El artículo expone los planteamientos museológicos, las colecciones y los recursos expositivos del centro.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.