Academia.eduAcademia.edu

Türkçe Ders Kitaplarındaki Okur Dostu Metinlerin İncelenmesi

Abstract

Alan yazınında okur dostu metin, okurun anlamasını kolaylaştırıcı bir dizi öğenin bulunduğu metinler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım odağında geliştirilen Okur Dostu Metin Değerlendirme Rubriği (ODMDR), metinlerin okur dostu olup olmadığını yedi değişken ekseninde ölçmektedir. Bu araştırmanın amacı 6,7 ve 8. Sınıf Türkçe ders kitaplarındaki okur dostu metinlerin niteliğini belirlemektir. Çalışmada 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki her temadan rastgele seçilmiş birer metin olmak üzere, toplam 18 anlatısal metin kullanılmıştır. Metinler, iki alan uzmanı tarafından ODMDR’yi temel alarak puanlanmıştır. Puanlama sonuçlarından Ağırlıklı Kappa (Weighted Kappa) analizleri yapılarak Rubriğe ait güvenirlik sonuçları elde edilmiştir. Buna göre Okur Dostu Metin Değerlendirme Rubriği’nden en yüksek puan alan metinleri 6. sınıfa ait metinler oluşturmuştur. Türkçe ders kitaplarında yer alan “okur dostu metinler” genellikle nitelikli yazarlara ait metinler olurken yazarın Komisyon, Anonim ya da “Bu kitap için yazılmıştır” biçimiyle tanımlandığı metinlerin genellikle metin düzenleme, kavramsal yoğunluk ve özellikle söylem boyutunda düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Türkçe ders kitaplarındaki okur dostu metin nitelikleri taşıyan metinler nitelikli yazarların metinlerinden seçilmiş metinler olsa da bu metinler genellikle 40-50 yıl önce yazılmış yetişkin edebiyatına ait yazarların metinleridir. Bu metinlerle birlikte günümüz yazarlarına ait metinlerin de ders kitaplarında yerini alması gerektiği düşünülmektedir.

Key takeaways

  • Güneş (2013:7-8)'e göre eğitim öğretim ortamlarında özgün ve özel metin olmak üzere iki tür metin kullanılmaktadır.
  • Bu çalışmanın amacı 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin Okur Dostu Metin Değerlendirme Rubriği'ne göre düzeylerini ortaya koymaktır.
  • Bu çalışmanın verilerini 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan, her temadan rastgele seçilmiş birer metin olmak üzere, toplam 18 anlatısal metin oluşturmaktadır.
  • Bu tür ipuçları, alan yazınında bağlayıcılar (connectors) ya da bağlantı ögeleri (connective devices) olarak ele alınmaktadır.
  • "Bir gün halası sokaktan bağırarak geçen bir satıcıyı çağırdı."
Loading...

Loading Preview

Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.