Academia.eduAcademia.edu

TURİZM COĞRAFYASI YAKLAŞIMI İLE ÇEŞME’DE TERMAL TURİZM

Abstract

Turizm coğrafyası doğal ve kültürel turizm varlıklarının coğrafi mekân ile ilişkilerini dağılış ilkesi, ilgi ilkesi ve nedensellik ilkesi doğrultusunda incelemekte ve turizm ile uğraşan diğer bilim dallarına önemli bir kaynak hazırlamaktadır. Günümüzde turizm; deniz, kum, güneş üçlüsünden farklı çekicilikleri akla getirmektedir. Doğaya saygılı, insana duyarlı ve ekonomiye katkılı” olarak nitelendirebileceğimiz turizm türleri ve turistik ürünler ön plana geçmektedir. Ege Bölgesi ve İzmir ülkemizin antik dönemden buyana varlığı bilinen en zengin termal kaynaklarına sahiptir. Doğal çevre özellikleri, yılın tüm aylarında turizme olanak sağlayan iklimi, tarihikültürel zenginlikleri, termal kaynakları ile zengin bir turizm potansiyeline sahip olması İzmir için büyük bir çekicilik yaratmaktadır. İlin termal kaynakları kent merkezinde Balçova, güneyde Seferihisar, batıda Çeşme, Urla, kuzeyde Dikili, Bergama ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Bilinen ve kısmen kullanılan kaynakların yanısıra potansiyel birçok termal kaynak ta değerlendirilmeyi beklemektedir. Ancak bu kaynakların turizm açısından kullanılabilirliğinin saptanması öncelik verileceklerin belirlenmesi gerekmektedir. İzmir’de kaplıca şehri/bölgesi olarak geliştirilebilecek Balçova, Seferihisar, Çeşme, DikiliBergama ilçeleri arasında son yıllarda termal turizm alanında hızla yol kat eden Çeşme’de sağlıktermal turizm olanakları uluslararası turizmde rekabet edecek güce sahiptir. Ancak turizmi geliştirmek için dünyadaki yeni turizm yaklaşımlarının takip edilmesi, bileşik turistik ürün yaklaşımlarının benimsenmesi kaçınılmazdır. Çünkü termal turizm tüm turizm türleri ile bütünleşebilecek bir turizm türüdür. Kıyı turizmi olanaklarının yanı sıra Çeşme’yi turizm açısından ayrıcalıklı bir konuma kavuşturan termal su kaynakları Çeşme Yarımadası’nda çeşitli doğrultulardaki fay hatları boyunca, yüzeye çıkmaktadır. Özellikle kuzeydeki Çeşme-Ilıca-Şifne çevresi termal kaynakların yoğunlaştığı yerlerden biridir. “Çeşme Yarımadası Jeotermal Alanı Jeolojik ve Jeofizik Etüt Raporu ” sonuçlarına göre, Kızılkaya Karadağ yöresi sıcaklık açısından en ümitli bölge olarak gösterilmekte, Ilıca ve çevresinin de önemli bir jeotermal merkez olduğunu gözler önüne sermektedi

Key takeaways

  • Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda; alternatif turizm" politikaları üretilerek, turizm türlerini çeşitlendirme açısından, yayla turizmi, kırsal turizm, köy turizmi, ekoturizm, termal turizm, kültürel turizm, inanç turizmi gibi turizm türleri ve rafting, trekking, kuş gözetleme, balonla gezi, atlı doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, mağaracılık, avcılık, su altı dalışları gibi etkinlikler geliştirilmektedir.
  • İzmir'in termal kaynakları kent merkezinde Balçova, güneyde Seferihisar, batıda Çeşme, Urla, kuzeyde Dikili, Bergama ilçelerinde yoğunlaşmaktadır.
  • Çeşme, Urla Yarımadası'nın en batı ucunda yer alır ve üç tarafı Ege Denizi ile çevrilidir.
  • Çeşme ilçesi, İzmir'in kent merkezi dışında turist çeken üç ilçesi (Çeşme, Menderes ve Selçuk) arasında birinci sırayı almaktadır.
  • Çeşme, güneşi, rüzgarı, kumlu plajları, deniz suyu ve termal su özellikleri ile sağlık turizminin gelişmesine olanak tanıyacak zengin bir potansiyele sahiptir.