Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2019, DergiPark (Istanbul University)
Yabancı dil öğretiminde dört temel beceri esastır. Bu beceriler okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileridir. Yabancılara Türkçe öğretimi de bu beceriler esas alınarak yapılır. Bu becerilerin içerisinden konuşma becerisi ayrı bir yere sahiptir. Yabancı dil öğreniminde öğrenilen yabancı dilde konuşabilmek çok önemli bir göstergedir. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen bir kişi Türkçeyi konuşmaya ve sosyal yaşamda kullanmaya başladığı zaman kendisine olan güveni de artarak daha iyi yazmaya, kelime hazinesini arttırarak daha iyi okumaya ve de dinlediğini anlamaya çalışacaktır. Bunun neticesi olarak da dil öğrenmeye olan azmin ve isteğin arttığı görülür. Bütün bunlar dikkate alındığında konuşma becerisinin dil öğrenmedeki önemi ve yeri daha iyi anlaşılacaktır. Bu çalışmada yabancılara Türkçe öğretiminde konuşma becerisinin üzerinde durulmuştur. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konuşma ve konuşma becerisiyle ilgili teorik bilgi verilmektedir. İkinci bölümde ise yabancılara Türkçe öğretimde sınıf içinde ve sınıf dışında konuşma becerisini geliştirmeye yönelik yapılabilecek uygulamalara yer verilmiştir.
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, 2023
Journal of Turkish Studies, 2017
Speaking; if there isn't any kind of phisical defect, it is human in born sense, learnt in family environment with a clear purpose of transmitting emotions, thoughts and wishes to another person. If the communication is well developed, a person tends to be successful in different aspects of life, such as family, school and bussiness. This success doesn't have to do only with mother tongue. Speaking, one of four fundamental language skills, is one of the most important criteria for a person who is learning a foreign language. A foreigner, while expressing their own feelings and thoughts, in order to learn how to find a suitable word, to use a correct suffix according to Turkish morfology and in order to learn how to build a sentence following the rules of the synthax of Turkish language, it is necessary that follows a proper learning strategy. For the sake of that, the student's most importantability is the ability of speaking.
Uluslararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi, 3 (3) , 32-41, 2019
Öz Yabancı dil öğretiminde dört temel beceri esastır. Bu beceriler okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileridir. Yabancılara Türkçe öğretimi de bu beceriler esas alınarak yapılır. Bu becerilerin içerisinden konuşma becerisi ayrı bir yere sahiptir. Yabancı dil öğreniminde öğrenilen yabancı dilde konuşabilmek çok önemli bir göstergedir. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen bir kişi Türkçeyi konuşmaya ve sosyal yaşamda kullanmaya başladığı zaman kendisine olan güveni de artarak daha iyi yazmaya, kelime hazinesini arttırarak daha iyi okumaya ve de dinlediğini anlamaya çalışacaktır. Bunun neticesi olarak da dil öğrenmeye olan azmin ve isteğin arttığı görülür. Bütün bunlar dikkate alındığında konuşma becerisinin dil öğrenmedeki önemi ve yeri daha iyi anlaşılacaktır. Bu çalışmada yabancılara Türkçe öğretiminde konuşma becerisinin üzerinde durulmuştur. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konuşma ve konuşma becerisiyle ilgili teorik bilgi verilmektedir. İkinci bölümde ise yabancılara Türkçe öğretimde sınıf içinde ve sınıf dışında konuşma becerisini geliştirmeye yönelik yapılabilecek uygulamalara yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, konuşma becerisi. Abstract Four basic skills are essential in foreign language teaching. These skills are reading, writing, listening and speaking skills. Teaching Turkish to foreigners is based on these skills. The ability to speak through these skills has a special place. It is very important to be able to speak in a foreign language. When a person who learns Turkish as a foreign language starts to speak Turkish and use it in social life, his confidence will increase. As a result, the determination and desire for language learning will increase too much. Considering all these, the importance and place of speaking skills in language learning will be better understood. In this study, the ability of speaking foreign language to foreigners is emphasized. The study consists of two main parts. In the first part, theoretical knowledge about speaking and speaking skills is given. In the second part, the applications to improve the ability of speaking in and out of classroom are given to foreigners.
International Journal of Social Sciences, 2023
Özet Yabancı bir dilin öğretilmesinde belirli aşamalar ve beceri alanları mevcuttur. Birey bir dili öğrenirken öncelikli olarak okuma ve dinleme becerisi gelişmektedir. Bu alanlarda yetkinlik kazanan bir öğrenici ise yazma ve konuşma becerilerinde gelişim göstermeye başlamaktadır. Öncelikli olarak zihin yeni dille ilgileri bilgileri almakta ve üretim aşamasına geçerek yazma ve konuşma becerisinde ilerlemeye başlamaktadır. Bu beceri alanlarından okuma, dinleme ve yazma becerileri seyrinde devam ederken konuşma becerisinde istenen verim elde edilememektedir. Bu becerilerden en önemlisi diye adlandırabileceğimiz konuşma becerisi aslında bir dilin ne kadar bilindiğinin de göstergesi olagelmiştir. Dinleme ve yazma becerilerinde iyi olup konuşma becerisinde istenen seviyede olmayan birinin, o dilde iletişim kurması da biraz zor olacaktır. Bu kadar önem arz etmesi ve insanların hayatları boyunca en fazla ihtiyaç duydukları araç olarak konuşma beceri üzerine yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Yazılan ürünler genelde bu becerinin gelişimine yönelik olup kısıtlı sayıda eser konuşma becerisini etkileyen faktörlerden bahsetmektedir. Yabancılara Türkçe öğretiminde konuşma becerisini etkileyen faktörler bu becerinin gelişim gösterebilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde konuşma becerisini etkileyen faktörleri tespit etmektir. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılacağından karma (mix metod) seçilmiştir. Araştırmanın nicel kısmını öğrencilere yapılacak olan anket ve içerik analizi oluşturmakta, nitel kısmını ise veri toplama araçlarından birebir görüşme formu, odak görüşmesi ve doküman analizi oluşturacaktır. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Dört Temel Beceri, Konuşma Becerisi, Konuşma Becerisini Etkileyen Faktörler
Cumhuriyet International Journal of Education – Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi, 2019
Türkçe öğretmenlerinin konuşma becerisi yeterliklerini ele alan bu araştırma, durum çalışması olarak tasarlanmış ve süreçte iki tür veri toplanmıştır. İlki, Türkçe öğretmenlerinin belirlenen konuşma metinlerini sesletmeleriyle elde edilen söyleyiş özelliklerine ilişkin veri; ikincisiyse Türkçe öğretmenlerinin kendi konuşma becerisi yeterliklerine ilişkin değerlendirmelerini içeren yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen veridir. Araştırmanın katılımcıları, Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan 2'si erkek, 18'i kadın toplam 20 Türkçe öğretmenidir. Öğretmenler, araştırmaya gönüllü olarak katılmışlardır ve farklı deneyim yıllarına sahiptirler. Metin sesletme verileri, söyleyiş becerisi (soluk denetimi, boğumlama, ses şiddeti, bürün özellikleri, ölçünlülük, konuşma hızı, canlılık) açısından değerlendirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde ise Türkçe öğretmenlerinin konuşma yeterliği ve derslerdeki konuşmaları, kendi değerlendirmeleriyle ele alınmıştır. Bu görüşmelerden elde edilen veriler, içerik çözümleme türlerinden tematik çözümleme kullanılarak çözümlenmiştir. Sonuç olarak metin sesletme verilerine dayalı bulgulardan yola çıkarak katılımcı Türkçe öğretmenlerinin söyleyiş becerisi açısından (en az 1 en çok 4 puan alınan bir derecelenmede 2,1 puan ile) "geliştirilmeli" düzeyinde oldukları görülmüştür. Katılımcıların kendi konuşma becerisi yeterliklerini değerlendirmeleri sonucunda elde edilen bulgulara göre ise Türkçe öğretmenlerinin çoğunun kendini yeterli bulmadığı ve bu yetersizliği lisans eğitimi sırasında aldıkları konuşma eğitimi derslerinin yararlı olmamasına bağladıkları; kendi konuşma hızlarını ortalama olarak tanımladıkları; kimi katılımcıların derslerindeki konuşmalarında soluk denetimlerini sorunsuz sağlayamadığı; çoğunun ses sağlığını koruma konusunda çok az bilgiye sahip olduğu ve kimi öğretmenlerinin farenjit sorunu yaşadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 2015
Dil öğretimi, uzmanlık gerektiren bir alandır. Öğreticilerin formasyonu, kullanılan materyal, dili öğrenecek kitle, kitlenin ilgi ve istekleri, öğretim amacının ne olduğu oldukça önemlidir. Bunları göz ardı etmek mümkün değildir. Dil, kültür taşıyıcısı olduğundan bir dili öğretirken sadece "dil öğretimi" yapmış olmayız. Dil öğretiminin yanında o dilin kültürü, medeniyeti, bakış açısı gibi hayatî öneme sahip değerleri de öğretmiş oluruz. Her dil, zamanla kendi hegemonyasını oluşturur. Dilin gücü buradadır. Bir dilin varlığı, zenginliği, geçerliliği buna bağlıdır. Bu bakımdan dilin prestij kazanması, ihtiyaç hâline gelmesi ne kadar önemli ise; doğru yöntemlerle doğru kişilerce öğretilmesi de o kadar önemlidir. Yabancı dil öğrenme, bir dili öğrenmek için gerekli becerileri edinme sürecidir. Bu beceriler, genel olarak dinleme, konuşma, yazma ve okuma becerileridir. Yabancı dil öğrenmede en problemli olan edinim, konuşma becerisidir. Dil öğrenmenin temel göstergesi konuşmadır. Kişi, dili kurallarına uygun, doğru bir telaffuzla konuşabiliyorsa dil becerisi bağlamında en önemli eşiği aşmış demektir. Dil öğrenmede temel hedef, "konuşmak" ve "iletişim kurmaktır." Bu bağlamda uygun yöntem ve stratejilerin geliştirilmesi önemlidir. Ülke şartları, öğrenenlerin ihtiyaçları, ana dil gibi unsurların göz özününde tutulması gerekir. Bu çalışmada Irak Erbil'de Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma becerisi üzerinde durulmuştur.
2015
Turkceyi yabanci dil olarak ogrenen ogrencilerin konusma becerisi oz-yeterlik algilari ile kisilik tipleri arasinda bir iliskinin olup olmadigini belirlemek amaciyla yapilan bu calisma, Gazi Universitesi TOMER ve Gaziantep Universitesi TOMER bunyesinde Turkce ogrenen ve Avrupa Dil Portfolyosuna gore C1 duzeyinde bulunan 113 katilimci ile gerceklestirilmistir. Calisma, verilerin toplanmasi ve analizi bakimindan nicel bir calisma olup iliskisel tarama modeline gore gerceklestirilmistir. Arastirmada veri toplama araclari olarak “Bes Faktor Kisilik Olcegi” ve “Yabanci Dil Olarak Ogrenenler Icin Konusma Oz Yeterlik Olcegi” kullanilmistir. Turkce ogrenen yabanci ogrencilerin konusma becerisi oz-yeterlilik algisinin kisilik ozelliklerinden hangilerini yordadigini belirlemek icin coklu regresyon analizi yapilmistir. Calismadan elde edilen bulgular, Turkce ogrenen yabanci ogrencilerin konusma becerisi oz-yeterlik algilari ile kisilik tiplerinden disadonukluk ve sorumluluk alt boyutlari arasi...
International Journal of Languages Education, 2020
The basic approach in teaching Turkish to foreigners in addition to vocabulary teaching is to comprehend grammar rules and to gain the ability to make correct sentences in oral and written expression, to express their feelings and thoughts within the framework of these rules. The aim of this study is to compare the oral and written expression skills of Syrian students who learn Turkish. The study is a practical qualitative research on students' speaking and writing skills. In the research, students' voice recordings and writing practice papers were used as data collection tools. The sample of the study is 22 Syrian students studying at Gazi University Gazi TÖMER with YTB scholarship. The Syrian students were selected for the study group because they have started to TOMER after one-or two-years' experience in Turkey and they can speak Turkish as A1 level differently from other students. In practice, after the students' voice recordings were written, the documents related to the speaking and writing skills of the students were examined with the Simple Concordance Program, and the word frequencies in the speaking and writing skills of the students were obtained. At the same time, quantitative elements related to vocabulary have been identified. According to the results of the research, students' writing skills are more advanced than speaking skills and they use more words while writing; verbal expression was found to have trouble finding and remembering words and using the word in the right place. According to this, the skill of speaking in foreigners should be given equal importance with other skills in teaching Turkish; students should be given the opportunity to use the language in a social environment.
Akademik Amaçlar için Türkçe Öğretimi -Kuram ve Uygulama- (Ed. Burak Tüfekçioğlu), 2020
Kuram ve Uygulama WorldCat "Dünya'da her şey ç n, madd yat ç n, ma'nev yât ç n, hayât ç n, muva ak yet ç n en hak kî mürş d l md r, fend r. Îl m ve fenn n hâr c nde mürş d aramak ga ett r, cehâlett r, dalâlett r. "
Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 2017
The aim of this research is to identify what kind of approaches Turkish teachers have about evaluating speaking skills. The participants of the study consisteo of forty-two Turkish teachers.The study benefited from a structured interview, consisting of eight open-ended questions. Descriptive analysis method was used in analyzing the data. As a result of the analysis, it has been discovered that Turkish teachers see speaking skills as important as other skills. Besides that, it has been seen that Turkish teachers look out for speaking principles that require cognitive operations in a low level such as students' gestures and facial expressions, adjusting the voice, pronunciation and correct usage of the words. On the other hand, it can be stated that teachers are aware of the fact that the quality of the feedback given has great influence on students.
Anadili Dil Kültürü ve Eğitim Dergisi,.sayı: 26 Temmuz-Ağustos-Eylül, sf. 62-75,, 2002
Gerek Türkçenin gerekse de başka dillerin yabancı dil olarak öğretiminde karşılaşılan en temel güçlüklerden biri "konuşma becerisi"nin geliştirilmesidir. Yıllarca yabancı dil öğrenen birçok kişinin "Bunca yıl emek harcadıktan sonra yabancı arkadaşlarımla lokantada yemek yerken 'Tuzu uzatır mısınız?' diyemedim." dediğini duyarız. Ya da yabancı dil öğrenmek üzere dil okullarına başvuran birçok öğrencinin "Benim okumam, yazmam iyi de konuşmam kötü; buna yönelik bir sınıfınız var mı?" diye sorduğu sıkça karşılaştığımız bir durumdur.
Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 2019
The tools used in the course have an important place for language learners to recognize the learning strategies. The activities in the textbooks play a crucial role for the learner's using the strategies in the language learning process and selecting them according to situations. Therefore, in this study, it was aimed to determine which language learning strategies were employed in speaking activities at A2 level. For this purpose, Oxford's classification was utilized. In the study, document analysis method was used and A2 level textbook speaking activities were examined in terms of memory, cognitive, compensation, metacognitive, social and affective strategies. As a result of the research, it was seen that the strategies were used unbalanced in the textbooks, and there was a proportional difference in the use of other strategies despite the predominant use of cognitive strategies at all of them. Besides, it was determined that the activites of textbooks look weak in terms of affective strategies, and also are insufficient in terms of all aspects of the strategies. For this reason, it can be said that the learning activities and tasks in the textbooks should revise in terms of teaching the learning strategies to learners.
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 2021
Dil, sosyal bir varlık olan insanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayarak onu aktif kılan, yaşayan, canlı bir araçtır. Dil öğretiminde her ne kadar dört farklı beceri (yazma, okuma, dinleme, konuşma) ele *
Özet Bu çalışmanın amacı, " Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin konuşma becerisi ile ilgili görüşleri nelerdir? " sorusuna cevap aramaktır. Araştırmada Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma becerisine ilişkin görüşlerini belirleyebilmek amacıyla odak grup görüşmesi tabanlı nitel bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Gaziantep Üniversitesi TÖMER'de öğrenim görmekte olan C1 seviyesindeki 8 öğrenci ile yapılan odak grup görüşmesi ile toplanmıştır. Odak grup görüşmesinden elde edilen veriler betimsel analiz ile incelenerek araştırmanın yedi alt amacına yönelik bulgular elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgularda; Türkçe konuşmanın, özellikle de bazı konularda konuşmanın zor olduğu, konuşma becerisinin gelişmesi için sınıf içi ve sınıf dışında öğretmen ve öğrencilerin farklı sorumlulukları olduğu, çevrenin konuşma becerisinde etkili olduğu, bazı seslerin sesletiminin zor olduğu ve anadillerinin Türkçe konuşmada etkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda Türkçeyi yabancı dil olarak öğretenlere, ders materyali (kitap,cd, film vb.) hazırlayan uzmanlara ve bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Abstract The purpose of this study is to answer this question: " What are the opinions of foreign learners about speaking skill? ". In this study, focus group interview-based qualitative methods were used to determine the opinion of Turkish learners as a foreign language about speaking skill. The data of the study was collected by focus group interview with eight students in the level of C1 in Gaziantep University Tömer. The data obtained from focus group interview has been examined by descriptive analysis. For the seven sub-objectives of the study, the findings were obtained. According to the findings of the study, Turkish speaking is hard,especially speaking in some subjects is very hard, the environment is effective in speaking skill, some sounds are difficult for pronunciation, mother tongue is effective for Turkish speaking and for the development of speaking skill, the teachers and the students have different responsibilities,
the Journal of Academic Social Sciences, 2014
This study aims to determine whether there is a relationship between fifth grade students communication levels with teachers and the Turkish lesson speaking skills.The research was conducted in the 2011-2012 academic year with a research sample consisting of 469 fifth grade students studying in government schools in districts of Bakırköy, Bahçelievler and Bağcılar. In the study, the validity and reliability studies are conducted using "Conversation Skills Assessment Scale" and " Communication Between Teacher and Students Assessment Scale ". It is observed that with respect to the general average of "Communication Between Teacher-Student Assessment Questionnaire" the students have obtained relatively high average scores in sub dimensions such as "Respect ", "Effectiveness" and "Expression Skills" . The students have high scores in "Expressing yourself verbally" and "Speech Application Rules" subscales with respect to "Conversation Skills Assessment Scale" general average. The girls have higher scores then boys in total average at the "Speaking Skills Rating Scale" and also higher scores in subscales "Expressing yourself verbally" and "Speech Application Rules". There is a weak but slightly positive relation between the communication with teachers and conversation skills.
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi, 2021
Social Sciences Studies Journal
Bireyin toplumda ve sosyal çevrede hem hayatını hem de neslini sağlıklı ve dengeli bir şekilde sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir takım gereklilikler vardır. Bu gerekliliklerden belki de en önemlisi toplumsal bir varlık olan bireyin iletişim ihtiyacıdır. İnsanlar bu ihtiyacını dil denen olgu ile gidermektedir. İletişim aracı olan dil, insanın sahip olduğu en değerli özelliklerinden biridir. Çünkü dil, insanı hem kendi türü hem de diğer tüm canlılar arasında farklı kılmaktadır. Dil günümüze kadar kuramcıların, dil bilimcilerin, düşünürlerin, toplum bilimcilerin, araştırmacıların ve bilim adamlarının ilgi alanına girmiş ve hâlâ en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Dolayısıyla dilin tanımları ve ilgili olduğu alanlar (iletişim, düşünce, kültür vb.) da çeşitlilik göstermektedir.
International Journal Of Turkish Literature Culture Education
Kişinin kendisini ifade etmek için gerek günlük hayatta gerekse meslek yaşantısında en çok başvurduğu dil becerisi konuşmadır. İletişim kurabilmenin ve iletişimin devam ettirilebilmesinin konuşma becerisindeki başarı ile ilgisi büyüktür. Mesleklerinin icrası sırasında konuşma becerisini en çok ve en etkili kullanmak zorunda olan meslek öğretmenlik mesleğidir. Türkçe öğretmenlerinin ise hem konuşma becerisini etkili bir şekilde kullanması hem de bu beceriyi öğrencilerine kazandırması beklenmektedir. Çalışmada Türkçe öğretmeni olmak amacıyla eğitim alan öğrencilerin konuşma becerisine yönelik öz yeterliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler Katrancı ve Melanlıoğlu (2013) tarafından geliştirilen "Konuşma Becerisi Öz Yeterlik Ölçeği" aracılığıyla ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan 224 lisans öğrencisinden toplanmıştır. Verilerin incelenmesinde aritmetik ortalama ve standart sapma, bağımsız değişkenler için t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Lisans Öğrencileri, konuşma becerisi öz yeterlik alt boyutlarından en çok konuşma değerlendirme, en az topluluk önünde konuşma yeterliliklerine sahip olduklarını düşünmektedir. Cinsiyet ve sınıf değişkenlerinin konuşma becerisi öz yeterlik algısında belirleyici olmadığı tespit edilmiştir.
2021
Sozlu anlatim becerilerinden olan konusma karmasik bir beceridir. Dil bilgisi, sozcuk bilgisi ve secimi, soyleyis, akicilik, konusma stratejileri gibi pek cok unsur bu karmasik yapiyi olusturmaktadir. Bu yuzden konusma becerisi gelistirilmesi en guc becerilerden biri olarak dusunulmektedir. Ancak unutulmamalidir ki Avrupa Dilleri Ortak Cerceve Metninde dilin etkin kullanimi ve iletisimi oncelenmektedir. Bu nedenle yabanci dil olarak Turkce siniflarinda iletisimsel konusma etkinliklerine yer verilmesi onem arz etmektedir. Bu etkinlikleri iceren en onemli arac gerecler ise ders kitaplaridir. Bu baglamda yabanci dil olarak Turkce derslerinde kullanilan Turkceye Yolculuk ve Yeni Hitit Yabancilar icin Turkce ders kitaplarini konusma becerisi etkinlikleri acisindan karsilastirmak bu calismanin amacini olusturmaktadir. Calismada oncelikle A1 duzeyinde kullanilabilecek konusma becerisi etkinlikleri aciklanmis, bu etkinlik turlerine kosut olarak kitaplarda yer alan konusma becerisi etkinlik ...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.