Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2024, İşletme Bilimi Dergisi
https://doi.org/10.22139/jobs.1443191…
13 pages
1 file
İnsanlık tarihi boyunca çeşitli nedenlerden dolayı, insanlar ikamet ettikleri yerleri değiştirmek durumunda kalmışlardır. Mevcut konumundan farklı bir yere gitme durumu, göç kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, Türkiye’de 2008-2013 yılları arasında alınan göçü etkileyen sosyo-ekonomik değişkenlerin çok boyutlu panel veri modelleriyle analiz edilmesini amaçlamaktadır. İl, bölge ve zaman birimleri dikkate alınarak elde edilen üç boyutlu model yardımıyla tahminler gerçekleştirilmiştir. Sabit etkiler ve tesadüfi etkiler tahmincileri, gerekli dönüşümler yardımıyla elde edilmiş olup Hausman Testi ile uygun modele karar verilmiştir. Tesadüfi etkiler tahmincisinin etkin olduğu çalışmada istihdam oranı, bin kişi başına düşen hekim sayısı ve hastane sayısı değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı ve işaretleri beklenildiği yöndedir. Bu sonuçlar bazında iller arası alınan göç üzerinde etkili olan sosyo-ekonomik değişkenler, geliştirilen göç politikaları arasında önem arz edeceği düşünülmektedir.
Toplum, ekonomi ve yönetim dergisi, 2023
Göç, insanlık tarihi boyunca var olmuş bir kavramdır. Medeniyetin ilk yıllarından itibaren bireyler ve toplumlar çeşitli sebeplerden dolayı göç etmişlerdir. Göçün ekonomik, sosyal ve kültürel birçok sebebi bulunmaktadır. Göç, temelde insanların yaşadıkları yerlerden daha iyi şartlara sahip başka bir yerlere yapmış oldukları harekettir. Türkiye açısından baktığımızda da göç hareketlerinin az gelişmiş bölgelerden daha gelişmiş olan bölgelere doğru olduğu görülmektedir İç göç hareketliliğini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışma iç göç hareketliliği ve buna neden olan faktörleri belirleyip panel veri analizi ile tespit etmeyi amaçlar. 2011-2020 yılları arası Türkiye'nin 12 alt bölgesinin net göç hızı oranları bağımlı değişken olarak belirlenirken; işsizlik oranı, eğitim durumu, tarım alanındaki istihdam oranı, sanayi alanındaki istihdam oranı, nüfus artış oranı ve kentleşme oranı ise bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Stata17 istatiksel ve ekonometrik program ile panel veri modeli kurularak çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucu sanayi alanındaki istihdam oranı, eğitim değişkeni ve nüfus artış oranının net göç hızını açıklamada anlamlı birer değişken olduğu ve pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2021
Günümüzde kalkınma sorunlarının merkezden değil aşağıdan yukarıya doğru bir kalkınma anlayışıyla çözüleceği genel kabul görmektedir. Bu anlayış çerçevesinde dikkatler giderek daha fazla oranda kırsal bölgelere yönelmektedir. Kırsal alanların kendine has özelliklerine yönelik politikaların oluşturulması, kırsal kalkınma açısından oldukça önemlidir. Kırsal alanların en belirgin özelliklerden ve sorunlarından biri ise göç olgusudur. Bu kapsamda ele alınan çalışmada öncelikle, Türkiye’de kırsal alan tanımlamasına yönelik bir yöntemle il ölçeğinde kırsal alanlar belirlenmiştir. Daha sonra, kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını gösteren değişkenler kullanılarak Temel Bileşenler Analizi (PCA) yöntemiyle her bir il için kırsal kalkınma endeksi hesaplanmıştır. 2008-2018 dönemi için hesaplanan kırsal kalkınma endeksi ile illerin aldığı göç, verdiği göç, yüksekokul mezun sayısı ve tarım ihtiyaç kredi gelirleri arasındaki ilişkiler Pedroni ve Kao Eşbütünleşme testleri ile ana...
Business and Economics Research Journal, 2020
2017 dönemleri için çeşitli değişkenlerin iç göç üzerindeki etkileri, bölgeler arası mekânsal ilişkiyi göz önünde bulunduran mekânsal panel veri modelleriyle ele alınmıştır. Bölgeler göç alan ve göç veren olarak ikiye ayrılmış ve modellerde yer alan değişkenlerin etkisi ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, Türkiye'de göç alan ve göç veren bölgelerde mekânsal ilişkinin olduğunu, bir başka ifadeyle komşu bölgenin göç yapısının, ilgili bölgenin göç hareketinde de anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ek olarak göç alan bölgelerde, bölgenin kişi başına düşen gelirinin Türkiye ortalamasından fazla olması, istihdamın artması, işlenen tarım alanlarının çeşitliliği ile göç arasında pozitif yönlü bir ilişki elde edilmiştir. Göç veren bölgelerde ise, işsizlik, ithalat ve kişi başına düşen gelir anlamlı itici faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle sağlık ve eğitim alanında yaşanan geri kalmışlık göç veren bölgelerin en önemli sorunu olmuştur. Ayrıca, elverişli tarım alanlarının yetersizliği ve bu alanda gelir elde edilememesi bu bölgelerde yaşayan nüfusun göç etmesinde önemli bir etken olmuştur.
Türkiye’de Bölgelerarası İç Göç ve İşsizlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi İle İncelenmesi, 2022
Panel fourier birim kök testi ile yapılmıştır. Hem iç göç hem de işsizlik değişkeni birim köklü çıkmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Dumitrescu-Hurlin (2012) testi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'de iç göçten işsizliğe doğru nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Çalışmada elde edilen ampirik bulgular Türkiye'de Düzey 1 bölgelerinin sahip olduğu itici ve çekici faktörlerin etkisiyle gerçekleşen iç göç hareketinin işsizliği arttırdığını göstermektedir. Bir diğer önemli bulgu ise bölgeler arasında gerçekleşen iç göç hareketinin, özellikle sanayileşmiş bölgelere yapılması nedeniyle göç edilen bölgelerde işsizliği arttıran bir etkiye sahip olmasıdır.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu dergisi, 2023
Amerika ve Kanada'ya ait veriler kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda ülkeye gelen mültecilerin ekonomik büyümeye katkısının pozitif ve istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ülkeye gelen mülteci sayısında %1 oranında artış ekonomik büyüme oranında %0.01'lik artışa sebep olmaktadır.
2011
"Bu çalışmada Türkiye’de bölgeler arası gelir yakınsamasının olup olmadığı 1991-2000 arası NUTS-2 düzeyde panel veri seti kullanılarak incelenmiştir. Bunun için sabit katsayılı modellere alternatif olarak geliştirilen ve ekonomik ilişkilerin bölgeden bölgeye değiştiği varsayımına bağlı olarak oluşturulan rassal katsayılı model kullanılmıştır. Bu model aracılığı ile hem ortalama olarak hem de her bir bölge için mutlak ve koşullu yakınsama araştırılmıştır. Koşullu yakınsamayı test etmek amacıyla bölgeler arası yapısal farklılığı temsilen finansal gelişim göstergesi olan mevduatların gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranları alınmıştır. Yapılan uygulama sonrasında, ortalama olarak bölgeler arasında hem mutlak hem de koşullu yakınsama olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bölgesel bazda ise, aynı durağan dengeye yakınsamayı araştıran mutlak yakınsamanın 17 bölgede gerçekleştiği, her bir bölgenin kendi durağan dengesine yakınsamasını araştıran koşullu yakınsamanın ise 25 bölgede gerçekleştiği sonucu elde edilmiştir. Her bir bölge için araştırılan yakınsamanın yanı sıra mevduat ile kişi başına gayri safi yurt içi hasıla arasındaki ilişki de tahmin edilmiştir. Beklentilere uygun olarak mevduatların, kişi başına geliri pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
This study examines whether there exist spatial effect in import volume of NUTS2 regions in Turkey. The study employs 2002-2015 quaterly export, import data of Turkey. The method used is Spatial Panel Data. Spatial Weight Matrix was constructed by using queen contiguity rule. LM test was used to determine existence of spatial effect among the regions and to choose the spatial model between Spatial Lag Model (SAR) and Spatial Error Model (SEM). LM test result shows that there exists minor spatial effect among NUTS3. The best model for the study is SEM. Hausman test result indicates the best model for the study is fixed effect panel model. Spatial autocorrelation coeeficient λ for NUTS2 is 0.025. The estimation result of SEM Panel Model for NUTS2 regions suggests that %1 increase in export, number of importer and investments boosts export 0.48 %, 0.25 % and 0.050 respectively.
Sosyal Bilimlerde Göç, 2021
Bu çalışma beşer yıllık ölçülen veriler ile gelişmiş ve gelişmekte olan 64 ülke temelinde 1990-2019 yılları için emek payı ve uluslararası göç stoku arasındaki ilişkiyi dinamik panel veri yöntemine bağlı olarak araştırmaktadır. Gelir dağılımı sorunsalının göç olgusu temelinde araştırıldığı çalışmada literatürden farklılaşmak adına ilgili yazına iki açıdan yenilik sunulmaktadır. İlk olarak, iç göç ve dış göç arasındaki fark üzerinden ölçülen net göç değişkeni çerçevesinde gelir dağılımı sorunsalını araştıran çalışmalardan farklı olarak mültecileri de içerecek şekilde yaşadıkları ülke dışındaki bir ülkede doğanların sayısını gösteren uluslararası göç stoku değişkeni göç kavramının ölçülmesinde ele alınmaktadır. İkinci olarak, gelir dağılımına homojen bireyler açısından yaklaşarak kısıtlı bir gelir eşitsizliği formasyonu sunan Gini katsayısı yerine bireylerin heterojen üreticiler olarak benimsendiği fonksiyonel yaklaşım ele alınarak bölüşümün üretim sürecinde belirlendiği varsayılmaktadır. Bu açıdan üretim birimi olarak emek kesiminin ulusal gelirden aldığı pay çerçevesinde gelir dağılımını ölçmek için emek payı değişkeni kullanılmaktadır. Her bir regresyon analizi dizisi aynı modelleri göçmen nüfusun erkek, kadın ve toplamı olacak şekilde üç ayrı kategoride ele alarak gelir dağılımı-göç bağıntısını analiz etmektedir. Elde edilen ampirik sonuçlar kadın göçmen nüfusun ele alındığı regresyon katsayıları temelinde daha yüksek anlamlılığa sahip olsa da diğer iki nüfus katmanı için de geçerli olacak şekilde emek payı ile uluslararası göç stoku değişkenleri arasında negatif ve hem kısa hem de uzun dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Öz Yakınsama hipotezinin gelir temelli bakış açısının, kalkınmanın hem nedeni hem de sonucu olarak enerji kullanımı açısından incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; enerji tüketimi yaşam standardının bir göstergesi olarak, sanayi enerji tüketimi ise üretim güçlerinin dağılımı amacıyla kullanılmıştır. 2007-2017 arası dönem için yapılan analizlerde hem toplam tüketim hem de sanayi tüketim değerleri açısından gerek mutlak gerekse koşullu yakınsama mekanizmasının Türkiye'de iller bazında işlediği tespit edilmiştir. Mekânsal değişkenler vasıtası ile de illerden komşularına doğru iyileşmelerin yayılma etkisi ortaya çıkardığı görülmüştür.
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dergisi, 2005
Bu çalışmada, Türkiye'de devletin yerel kalkınmadaki aktif rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Ekonometrik bir modelle, Türkiye'de yeni sanayi odaklarının gelişimindeki devletin rolü, üç kamu destekleme politikası (yatırım teşvikleri, krediler ve kamu yatırımları) aracılığıyla ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Türkiye'deki 24 yöreden alınan panel veri seti kullanılarak ve farklı çapraz kesit etki spesifikasyonları değerlendirilerek tahmin edilen modeller sonucunda, kamu yatırımları ile özel yatırımlar arasında tamamlayıcı bir ilişki bulunmuş, ancak diğer iki politikanın etkisi yakalanamamıştır. Çalışmada, elde edilen sonuçlar çerçevesinde, bu yeni sanayi odaklarının gelişiminin belli bir ivme kazanması için devletin kamu yatırımlarına ağırlık verilmesi gereğinin altı çizilmiştir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 2019
Istanbul University - DergiPark, 2022
Journal of Yaşar University, 2014
International journal of management economics and business, 2018
JOURNAL OF LIFE ECONOMICS, 2019
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2021
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 2022
Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2011
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2017
kosbed.kocaeli.edu.tr
Turkish Studies-Social Sciences, 2019
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2021
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Göç dergisi, 2022