Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2021, Doğa ve Dokuları
…
166 pages
1 file
Book Chapter
DergiPark (Istanbul University), 2017
Doğaya bağlılık bireyin doğayla bağlantısı veya doğaya karşı yaşadığı duygusal bağdır.Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, Mayer ve Frantz (2004) tarafından geliştirilmiş olan doğaya bağlılık ölçeğinin Türkiye koşullarında geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Ölçek bireylerin doğaya duygusal, tecrübeye dayalı bağlılığını ölçmek için geliştirilmiştir. Ölçeğin Türkçeye çevirisi Türk Dili'nin özellikleri, ülke kültürü, sosyal yapısı ve çevresel özellikleri de göz önünde bulundurularak dil uzmanları tarafından yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 yıllarında Trabzon ve Rize bölgelerinde doğada aktivite yapan katılımcılar oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliliğini sağlamak için açıklayıcı (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılmıştır. Her bir faktör analizi için birbirinden tamamen bağımsız iki farklı veri seti oluşturulmuştur. Birinci veri seti, 89'i kadın (% 27,2) ve 238'i erkek (% 72,8) toplamada 327; ikinci veri seti, 87'i kadın (%24,7) ve 264'i erkek (%75,3) toplamada 351 örneklemden oluşmaktadır. Açıklayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin 2 boyutta 8 maddeli yapıyı ortaya çıkarmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda iki boyutlu bu yapının iyi uyum verdiği tespit edilmiştir (RMSEA = .05; CFI = .98; X2/sd = 1.79). Bu alt boyutlar; "Doğa ile Bütünleşme" ve "Doğanın Parçası" olarak adlandırılmıştır. Ölçeğin bütünü için hesaplanan iç tutarlık güvenirlik katsayısı .85'dir. Sonuçlar, doğaya bağlılık ölçeğinin Türkçe versiyonunun güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğunu ve iki faktör kapsamında iyi düzeyde açıklandığını göstermektedir.
Journal of Awareness, 2017
Matematiksel kavramların doğada olmadığını savunanlar var. Aşağı yukarı şu şekilde savunuyorlar.
İnsan, doğada, sadece içinde yaşamak değil, onu anlamak, işleyiş yasalarını bulmak hatta ona egemen olmak isteyen, bunun için uğraşan tek varlıktır. Bu bağlamda insana yol gösteren bilimdir ama bilim de doğadaki birçok olayın sadece sonuçlarını ortaya koyup, nedenlerini açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Bunların insan üzerindeki etkilerini açıklayamayınca, büyük bir çoğunluk bilim yerine inanç kaynaklarına sarılır. Oysa zaman içinde, yapılan araştırma ve deneylerle, bugün için henüz doğaüstü denilen olay ve olgular çözümlenerek bunların hepsinin aslında bir bütün içinde doğal olduğu ortaya konulmakta, böylece insan kör inançlara tutsak olmaktan kurtulabilmektedir. Bilgili bir insan, ne kadar çok şey bilirse, bilmediklerinin bildiklerinden hep daha çok olmayı sürdüreceğinin bilincindedir.
2020
Tabiat kelimesi Arapça tab" kökünden türemiştir. Varlık mutlak ve süreli olmak üzere iki yönlüdür. Tabiat mutlak güç tarafından yaratılan hareketler dizisidir. Tabiat, mazmûnların en önemli kaynağıdır. Enderunlu Hasan Yâver 18. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış bir dîvân şâiridir. Şiirlerinde saf ve duru bir üslup kullanan Yâver, âşıkane şiirler yazmıştır. Şiir bir duygular abidesidir. Şâir, bu abideyi kendi hüzün ve sevinçleri ile inşa etmiştir. Yâver, şiirlerinde soyut somut ilişkisini iyi kurmuş ve kendi duygularını tabiata benzeştirerek anlatmıştır. Yâver tabiata bir âşık gözüyle bakmış, tabiattaki her bir güzellik unsurunu sevgiliye benzetmiştir. Yâver"in aşk anlayışı yüzyıllarca işlenmiş bir anlayışın devamıdır. Yâver, tabiata tıpkı kendi üstatları gibi kendi seleflerinin gözüyle bakmıştır. Yâver, dîvânında dört unsuru, hayvan ve bitkileri, vakit ve mevsimleri, mekân ve renkleri âşıkane bir üslupla ele almıştır. Yâver Dîvânı"nda en fazla kullandığı unsur ateştir. Ateş, hararetin, aşkın ve dinamizmin bir sembolüdür. Yâver"in tabiat anlayışı statik değil dinamiktir. Çalışmamızda Enderunlu Hasan Yâver Dîvânı"ndaki tabiat unsurları tespit edilmeye çalışılacaktır.
Materyal Kültür ve İnsan Üzerine, 2021
Yazarın ve yayınevinin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz.
Uludağ Arıcılık Dergisi, 2002
Hi ik km me et t Ö ÖZ ZB BE EK K A At ta at tü ür rk k Ü Ün ni iv ve er rs si it te es si i, , Z Zi ir ra aa at t F Fa ak kü ül lt te es si i, , B Bi it tk ki i K Ko or ru um ma a B Bö öl lü üm mü ü, , E ER RZ ZU UR RU UM M Özet: Dünyada 25.000, ülkemizde 2000'e yakın türü bulunan arılar, yabancı döllenmeye gereksinim duyan kültür ve yabani bitkilerde tozlaşmayı gerçekleştirerek çok büyük yararlar sağlarlar. Özellikle, doğada biyolojik çeşitliliğin devamında elzem olan bu böcek türleri çok büyük tehdit altındadırlar. Bazıları "tehlike sınırında" türler durumuna düşmüşlerdir.
Özet Yirminci yüzyılın başlarından itibaren sanatsal üretimde kullanılan malzemelere yenileri eklenmeye başlamış, tek başına sanatçıların ya da akımların da etkisiyle zamanla bu malzemeler zenginleşmiştir. Bin dokuz yüz altmışlara gelindiğinde, Arazi Sanatı temsilcilerinin kullanmaya başladıkları, varoluş olarak eski ama malzeme olarak yeni bir alan olan doğa keşfedilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Arazi Sanatı'nın İngiltere'deki önemli uygulayıcılarından biri olan Andy Goldsworthy'nin görsel sanatlar öğretmen adaylarının doğal malzemelerle sanatsal üretim yapma sürecine etkisini incelemektir. Çalışmanın katılımcılarını, 2013-2014 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı'nda 2. sınıfa devam eden toplam 25 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Öğrencilerden bir haftalık süre içinde doğal malzeme kullanarak sanatsal çalışma üretmeleri istenmiştir. Ardından Andy Goldsworthy ve çalışmaları hakkında bilgi verilmiş, onun çalışma sürecini gösteren " Irmaklar ve Gelgitler " adlı belgesel izletilmiş ve öğrencilerden yine bir haftalık süre içinde doğal malzeme kullanarak sanatsal çalışma üretmeleri istenmiştir. Çalışmalar bittikten sonra öğrencilerle Andy Goldsworthy'nin çalışma sürecini ve çalışmalarını görmenin doğal malzemelerle üç boyutlu çalışma yapmaları üzerine etkilerini belirlemeye yönelik görüşme yapılmıştır. Sonuç olarak, Andy Goldsworthy'nin çalışmalarının görülmesinin öğretmen adaylarının sanatsal üretim sürecini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Abstract 1 Bu çalışma 14-16 Mayıs 2014 tarihlerinde Eskişehir'de gerçekleştirilen Anadolu Uluslararası Sanat Eğitimi Sempozyumu'nda sunulan Sanatsal Üretimde Doğal Malzeme Kullanımına Andy Goldsworthy'nin Etkisi başlıklı sözlü bildirinin genişletilmesiyle oluşturulmuştur. 2 Yrd. Doç. Dr., Çukurova Üniversitesi, e-posta: [email protected]
This paper explores Sheikh Muhammed Nurullah Seyda’s ontological perceptions and readings in his work Taninu’t-Tabîa and other works. This task is going to be held and discussed in a way in which the similar thoughts in the Islamic and Western world will be compared. This paper examines the ontological thoughts of Seyda who has been one of the recent important thinkers in Cizre. In his book Taninu’t-Tabîa’, Seyda says that the nature should be read deeply. His primary aim is to show the perfection of the nature and to explain unity of God. It is important to know that he gives poetic evidences and indicates metaphysic subjects. According to Seyda there must be both religion and science together to understand the existence, and it is not possible to get out with making philosophy and science without knowing the creator of the existence. In this way he inclines the holistic perspective to religion, philosophy and science. Seyda uses metaphoric language and figurative expressions in his books. Calling of nature, between the lines, musical notes of nature, turning imagination on, touching sense by mind. This is a well known to find this method in al-Jahiz, al-Gazali (ö. 505/1111), İbn Arabi (ö. 638/1240), and in Said Nursî (ö.1960). We can say that this method it is not an analytic way but rather a phenomenological one. He doesn’t use lot of kalamic, philosophical and sufi words and he doesn’t choose to bring discusions that we see in the classic Islamic thought Thereby, it aims to contribute the recent movements of discover the intellectual atmosphere of the region. Key words: Muhammed Nurullah Seyda, Jizre, , metaphoric language, sufizm, felsefe, nature
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Kültür Bakanlığı Yayınları, 2002
Journal of Turkish Research Institute, 1998
Idil Journal of Art and Language, 2018
Ulakbilge Dergisi, 2019
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yüksek Lisans Tezi, 2010
Felsefe Dünyası, 2022
T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 2002
KÜLTÜRÜN TANIMI VE ÖZELLIKLERI, 2024
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 2021
TATARLI_THE RETURN OF COLOURS
ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD)