Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi
Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2020
Science and technology have been changed very rapidly in the 21st century. This change in science and technology has made it necessary for people to gain different skills. These skills can be listed as creativity, critical thinking, problem solving and effective usage of technology, information management, cooperation and communication. Some teaching models are needed to enable students to acquire and develop these skills. STEM is an acronym for the fields of Science, Technology, Engineering and Math; and includes effective integration of them STEM education, which aims to enable students to transfer the theoretical knowledge that they learn in school to daily life, to handle different disciplines as a whole and to gain skills along with knowledge, has started to become popular recently. In this study, it is aimed to examine the articles and graduate theses in national literature about STEM education since 2010. Within the scope of this aim of the study, 45 master and doctoral theses and 52 journal articles which are reached from the national academic data base (ULAKBIM) and Higher Education Institution National Thesis Centre (YÖK) were selected for analysis. The studies were analyzed in terms of publication year, the language of publication, research methods, dependent variables, data collection tools, sampling groups, data analysis methods and represented with tables. With the findings of this research, it is expected to give an overview of the studies on STEM education in our country and to shed light on the new studies.
Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2018
Öz: Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de FeTeMM eğitimi ile ilgili olarak yapılan lisansüstü tezlerin ve makalelerin incelenerek, FeTeMM eğitimi alanı hakkında genel yönelimleri belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından döküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen çalışmalara STEM ve FeTeMM anahtar kelimeleri kullanılarak ULAKBİM, Google Akademik, Ebscohost ve YÖK Ulusal Tez merkezinden ulaşılmıştır. Bu kapsamda amaçlı örnekleme yöntemi ile FeTeMM alanında yapılmış 19 lisansüstü tez ve 32 makaleye ulaşılmıştır. Bu şekilde tespit edilen lisansüstü tez ve makaleler betimsel içerik analizi yapılarak çalışma türü, yayın yılı, yayın yeri, yazar sayısı, araştırma yöntemi, araştırma örneklemi, veri toplama araçları, veri analiz yöntemleri açısından incelenmiştir. Çalışmanın verileri frekanslara dayalı bir şekilde yorumlanarak, tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda, en fazla çalışmanın 2017 yılında yapıldığı, makale sayısının lisansüstü tez çalışmalarının sayısından fazla olduğu, sadece 16 üniversitede lisansüstü tez çalışmasının yapıldığı, en fazla makalenin Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri dergisinde yayınlandığı, makalelerin çoğunlukla iki veya üç yazarlı olduğu, çalışmalarda çoğunlukla nitel veya nicel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışma sonucunda, incelenen akademik çalışmalarda örneklem gruplarının amaçlı örnekleme ile seçildiği, örneklem gruplarını en fazla ortaokul öğrencilerinin oluşturduğu, veri toplama aracı olarak en fazla bilgi-beceri-başarı testleri ile görüşmenin kullanıldığı, verilerin çözümlenmesinde daha çok betimsel içerik analizi ve parametrik testlerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda mevcut analizlerden yola çıkılarak ortaya çıkarılan FeTeMM eğitimi yöneliminin araştırmacılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Öz: Bir içerik analizi olan bu çalışmanın amacı ülkemizde Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM-STEM) alanında yayınlanan makaleleri belirlenen kriterler ışığında incelemektir. Google Akademik, Eric, ve Web of Science arama motoru ve indeksleri taranmıştır. Yapılan ikili taramalarda hem Türkçe 'STEM eğitimi' hem de İngilizce 'STEM education' anahtar kelimeleri ile alan yazın taranmıştır. Türkiye' de gerçekleştirilmiş olan ve ulusal ve uluslararası dergilerde basılmış toplam 67 makale incelenmiştir. Elde edilen tüm makaleler için katılımcı, çalışma türü, çalışma deseni, veri toplama araçları, odaklanılan değişken, STEM eğitiminin verilip verilmediği, verilmiş ise eğitim süresi, eğitimde kullanılan yaklaşım, STEM bileşenleri, hayat problemi varlığı, eğitim bağlamı kriterleri kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları yapılan çalışmaların %40'nın öğrenciler ve %38'inin öğretmen adayları ile gerçekleştirildiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmaların %50'si nitel durum çalışmasıdır. En çok çalışılan değişkenler ise STEM hakkındaki görüşler ve STEM'e karşı tutumdur. 26 çalışmada katılımcılara STEM eğitimi verilmiştir. Sonuçlar ışığında bütünleşik STEM eğitimi, etkinlikleri ve ölçme-değerlendirilmesi açısından verilen öğretmen eğitimlerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Buradan hareketle araştırmalar özellikle öğretmenlerin katılımcı olduğu çalışmalar üzerine yoğunlaşmalıdır. Anahtar Kelimeler: İçerik analizi, STEM eğitimi, Türkiye'de gerçekleştirilen STEM araştırmaları.
STEM EĞİTİMİ RAPORU Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Raporda, STEM Eğitimi tanımlanarak, bu eğitimin nasıl ortaya çıktığı ve amaçları açıklanmistir. Ayrıca, yurt dışında başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde STEM Eğitimi’yle ilgili yapılan çalışmalar incelenerek ülkemizde STEM Eğitimi’yle ilgili durum ortaya konulmustur. Ülkemizde STEM Eğitimi’ne geçilmesi amacıyla model önerisinde bulunuldu. STEM Eğitimi merkezlerinin kurulması, araştırmalarının yapılması, öğretmenlerin bu yaklaşıma yönelik olarak yetiştirilmesi, öğretim programlarının STEM’e göre güncellenmesi ve okullarda gerekli ortamların oluşturulması için ders materyallerinin sağlanması vurgulanmistir. Raporun sonuç kısmında, STEM Eğitimi’nin Türk eğitim sistemiyle bütünleştirilmesi için yapılması gereken çalışmalarla ilgili değerlendirmeler ve öneri niteliğinde bir STEM Eğitimi Eylem Planı sunulmustur. Raporda, Millî Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerinin ve paydaşlarının her türlü görüş ve önerilerine açık olduğu ve müfredat yenileme çalışmalarına katkı sunmayı da hedeflediği belirtilmistir. Milli Eğitim Bakanlığı & Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
2. Uluslararası Fen, Matematik, Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Kongresi, 2020
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin STEM odaklı ders uygulamalarının incelenmesidir. Nitel araştırma yönteminin esas alındığı bu çalışma; fen bilimleri öğretmenlerinin STEM odaklı ders uygulamalarının incelendiği bir durum çalışması olarak planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Samsun ilinin çeşitli ilçelerinde görev yapmakta olan 10 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın veri kaynağını, araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu ve gözlemci alan notları oluşturmaktadır. Çalışma grubunu oluşturan fen bilimleri öğretmenlerinin STEM eğitimine ilişkin görüş ve ihtiyaçları belirlenmiş, bu doğrultuda STEM eğitimine yönelik mesleki gelişim programı hazırlanmıştır. STEM eğitimi mesleki gelişim programı, teorik ve uygulama içerikli olarak 10 gün-80 saat planlanmış, sürmüştür. Bu eğitimin aşaması olarak öğretmenler, STEM odaklı ders planları geliştirmiş, geliştirdikleri etkinliklere alan uzmanları tarafından dönüt sağlanmış ve etkinliklere son hali verilmiştir. Araştırmacı, öğretmenlerin STEM uygulamalarını gözlemci olarak izlemiş ve gözlem notu tutmuştur. Ayrıca öğretmenlerin uygulamaları sonrasında süreçte yaşadıkları ile ilgili görüşlerinin toplanması amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen soru formu uygulanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuş, iki araştırmacı tarafından kodlanarak, tema ve kodlara ulaşılmıştır. Öğretmenlerin STEM odaklı etkinlikleri uygularken; sınıf ve zaman yönetimi, değerlendirmede bilgi eksikliği, sınav telaşındaki veli ve öğrencilerin STEM etkinliklerini gereksiz görmesi, müfredat yetiştirme kaygısı gibi zorluklarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. STEM odaklı etkinlikleri uygulamanın öğrenme ortamına olumlu katkısı olduğu, öğrencilerin sürekli aktif olduğu eğlenceli, etkili ve kalıcı bir öğrenme ortamı oluştuğu, eleştirel düşünme, araştırma, sorgulama vb. becerilerin gelişimine katkı sağlandığı, bilimsel konuların derinlemesine irdelendiği ve akran öğrenmesinin gerçekleşmesine katkı sağlar nitelikte olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra öğretmenlerin, STEM odaklı etkinlikleri uygulamanın öğrencilerin fen dersine karşı olumsuz görüşlerinin olumluya dönmesini sağladığını, bilimsel okuryazarlık ve merak duygusunu geliştirdiğini, öğrencilerin kendini ve yeteneklerini keşfettiğini, pasif öğrencilerin dahi derse katıldığını, etkili ve kalıcı öğrenmenin sağlandığını düşündükleri tespit edilmiştir.
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Öz. Bu araştırmada Türkiye'de temel eğitim (okul öncesi, ilkokul, ortaokul) ve ortaöğretim (lise) öğrencilerine yönelik yürütülmüş olan STEM eğitimi ile ilgili araştırmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Sistematik alan yazın incelemesi yöntemine göre yürütülen araştırmada, PRISMA ilkeleri takip edilmiştir. Ocak 2017-Ekim 2020 tarihleri arasında yayınlanmış Türkçe veya İngilizce makaleler incelenmiştir. Bu kapsamda "STEM" ve "FeTeMM" anahtar kelimeleri kullanılarak Web of Science, ERIC ve ULAKBİM veri tabanlarında tarama yapılmış ve 87 çalışmaya ulaşılmıştır. Bunlardan 76'sı araştırma, yedisi ölçek geliştirme/uyarlama, dördü ise etkinlik geliştirme ve uygulama çalışmasıdır. En çok sayıda yayının 2019'da yapıldığı, çalışmalarda daha çok fizik alanı ve karma disiplinlerin tercih edildiği, en çok nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı, çalışmaların daha çok İç Anadolu bölgesinde yürütüldüğü, en çok çalışmanın ortaokul öğrencileriyle gerçekleştirildiği, araştırmaların yarıya yakınında basit araç-gereçlerin kullanıldığı, uygulamaların daha çok okul içinde gerçekleştirildiği, nitel veri toplama araçlarının ve nicel analizin daha fazla tercih edildiği belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin STEM kariyerlerini inceleyen araştırmaların sayıca en fazla olduğu, bu araştırmaları sırasıyla öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarını inceleyen çalışmaların takip ettiği bulunmuştur.
2020
Toplumlarin gelismesinde egitimin katkisi gunumuzde bircok egitimci ve politikaci tarafindan kabul goren bir gercektir. Ote yandan egitimin bir toplumun gelismislik duzeyine katkisi o toplumda sunulan egitimin niteligi ile iliskilidir. Baska bir ifadeyle egitimin toplumsal gelismedeki islevini yerine getirebilmesinde nitelik buyuk onem arz etmektedir. Nitelikli 21. yuzyil becerilerine sahip vatandaslarin yetistirilmesinde ve is dunyasinin nitelikli calisan talebinin karsilanmasinda FeTeMM (STEM) egitiminin onemli bir rolunun oldugu ifade edilmektedir. FeTeMM (STEM) egitiminin bu etkisi nedeniyle cesitli ulkeler egitim sistemlerini guncelleme cabasina girismislerdir. Bu dogrultuda bircok ulke, egitim bakanliginin onculugunde; cesitli kamu kurum ve ajanslari, is dunyasi, cesitli meslek kuruluslari, bilim merkezleri ve konuyla ilgili birtakim diger kuruluslarin calismalarini da bir araya getirerek ulke capinda izlenen FeTeMM politikalari olusturmuslardir. Bu calismada ulusal bir STEM e...
Journal of Education for Life, 2018
Öz: STEM; Science, Technology, Engineering & Mathematics kelimelerinin ba harflerinden olu an ve ö rencilerin fen bilimleri ve matematik bilgilerinin mühendisli in uygulamalar ile ürüne dönü tü ü bir e itim yakla m d r. Ortaya ç kt ABD'de okul öncesinden lise sonuna kadar Gelecek Nesil Fen Standartlar çerçevesinde mühendislik tasar m ve disiplinler aras ili kilendirmelerle uygulanmaya çal lmaktad r. Bu ara t rma, okul öncesi e itiminde STEM uygulamalar n n ö renci, ö retmen ve veli aç s ndan de erlendirilmesi amac yla yap lm t r. Ara t rma modeli olarak nitel ara t rma modellerinden durum çal mas kullan lm t r. Ara t rma, okul öncesi 5 ya grubunda yer alan 9 erkek ve 11 k z olmak üzere toplam 20 ö rencinin kat l m yla 8 haftada 12 saat olarak gerçekle tirilmi tir. Veri toplama arac olarak Aktivite De erlendirmeye Yönelik Görü me Formu, Ö retmen Gözlem Formu ve Veli Gözlem Formu kullan lm t r. Uygulanan bütün formlarda süreçle ilgili sorulara yer verilmi tir. Sonuç olarak; okul öncesi e itiminde STEM uygulamalar ile ö rencilerin fen ve matematik kazan mlar elde etti i; yarat c l k, ele tirel dü ünme, i birli i yapma ve ileti im kurma gibi 21. Yüzy l becerilerinin geli ti i tespit edilmi tir. Ö retmen ve velilerden al nan görü ler ö rencilerinin görü lerini do rulamaktad r.
2019
Son yillarda egitim alaninda en sik duydugumuz calismalardan birisi olan STEM etkinlikleri birden fazla disiplinin bir arada kullanilarak uygulandigi calismalari icermektedir. STEM Science (fen), Technology (teknoloji), Engineering (muhendislik) ve Mathematics (matematik) bilim dallarinin bas harflerinden olusmaktadir. Ozellikle gelismislik duzeyi yuksek ulkelerde egitim alaninda kullanilmakta olan STEM bilgi temelli bir yasam tarzi sunmaktadir. Bilgiyi depolamak veya bilgiyi yuceltmek yerine uygulamayi one cikarmak amaci ile gelistirilmistir. Ogrencilerin yaparak yasayarak ogrendigi, uretim yaptigi, ogrendiklerimi somutlastirarak kullanilabilir hale getirdigi bir yaklasimdir. Bu calismada STEM egitimi ile ilgili yapilan arastirmalar incelenmis, yazilan makale ve tezler taranmis olup egitim alaninda kullanilan STEM uygulamalari incelenmis ve somut orneklerle desteklenmistir. Dersler esnasinda yapilan STEM calisma ornekleri fotograflanmis ve bilgi verilmistir.
STEM Eğitimi ve Türkiye: Fırsatlar ve Riskler, 2018
Son yıllarda dünyanın da gündeminde yer alan eğitimde nitelik tartışmaları genel olarak öğrencilere 21. yüzyıl becerilerinin nasıl kazandırılacağı ve nasıl ölçüleceği özelinde gelişmektedir. Bu bağlamda STEM eğitimi kabul gören yaklaşımlardan biridir. Bu perspektif bireylere 21. yüzyıl becerilerini kazandırma konusunda önemli bir yaklaşım olan ve dünyada ciddi bir karşılığı bulunan STEM eğitimini dünya örnekleriyle ele alarak Türkiye için bir değerlendirme yapmayı hedeflemektedir. STEM NEDİR? STEM; bilim/fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematiğin (mathe-matics) bir araya getirilmesiyle okul öncesinden yük-seköğrenime kadar disiplinler arası yaklaşımla bi-reylerin problemleri tespit etmesini, bu problemlere pratik ve isabetli çözümler üretmesini hedefleyen bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım bireylerde var olan ancak zamanla körelmiş merak duygularını ön plana çıkararak araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenmeyi öncelemektedir. Bireylerin merak duyguları canlandı-rılarak öğrendikleri bilgileri ürüne dönüştürmeleri ve problemleri çözebilmeleri beklenmektedir. Yine özgün fikirlerin üretilebilmesi, farklı ve eleştirel düşünme becerilerinin kazandırılması STEM eğitiminin hedef-leri arasındadır. Aynı zamanda bireyin yaparak-yaşa-yarak-deneyimleyerek öğrenmesi STEM eğitimi için oldukça önemlidir.
Akgündüz, D., Ertepınar, H., Ger, A. M., Kaplan Sayı, A., Türk, Z. (2015). STEM eğitimi çalıştay raporu: Türkiye STEM eğitimi üzerine kapsamlı bir değerlendirme. [The report of STEM education workshop: an assessment on STEM education in Turkey][White Paper]. İstanbul Aydın Üniversitesi
Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2021
Öz: Çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin STEM eğitimi yaklaşımına yönelik hazırbulunuşluk durumlarının incelenmesidir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri dört kadın ve altı erkek fen bilimleri öğretmeninden toplanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla toplanmıştır. Öğretmenlerin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal olarak üç boyutta ele alınan hazırbulunuşluk durumlarını incelemek için toplanan veriler iki araştırmacı tarafından içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları katılımcı öğretmenlerin bilişsel boyutta STEM eğitimi yaklaşımına yönelik hazırbulunuşluk durumlarının düşük düzeyde, duyuşsal ve davranışsal boyutlarda ise bilişsel boyuta göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin hepsi STEM eğitimi yaklaşımına yönelik olumlu görüşlerini ifade etmişlerdir. Görüşmeye katılan 10 fen bilimleri öğretmeninden sadece üçü derslerinde STEM eğitimi yaklaşımını en az bir kere uyguladığını, diğer öğretmenler ise uygulamadıklarını belirtmiştir. Öğretmenlerden dördü kendini STEM eğitimi yaklaşımına uygun ders işlemek için hazır hissederken altısı tam olarak hazır olmadıklarını belirtmiştir. Bu bulgular ışığında öğretmenlerin STEM eğitimi yaklaşımına yönelik hazırbulunuşluklarını desteklemek amacıyla eğitim fakülteleri fen bilimleri öğretmen yetiştirme programlarına STEM eğitimi yaklaşımına yönelik ders eklenmesi önerilebilir ve yeni yapılacak çalışmalarda nitelikli hizmet-içi eğitimler tasarlanarak bu eğitimlerin hazırbulunuşluk durumları üzerine etkisi araştırılabilir. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, Hazırbulunuşluk, STEM eğitimi yaklaşımı, Öğretmen * Bu çalışma birinci yazarın yüksek lisans tez çalışmasının nitel verilerini içermektedir. Bu çalışmanın nicel bulguları bildiri olarak sunulmuştur. Bu araştırma için Düzce Üniversitesi Etik Kurulu'ndan ( 24/12/2020 tarih ve 2020/265 sayılı) etik izni alınmıştır.
Fen, matematik, mühendislik ve teknoloji bilgisinin disiplinlerarası yöntem ile öğretilmesi anlamına gelen FeTeMM eğitimine olan ilgi ve faaliyetler okullarımızda ve okul dışı ortamlarda açılan merkezlerde hızla yükselmektedir. FeTeMM eğitimi ile yetişecek öğrenciler ülkenin geleceği, kalkınması ve ekonomik açıdan yükselmesi için önemlidir. Eğitim fakültelerimizin, öğretmen adaylarımızın FeTeMM alanında yetişmelerini sağlayacak FeTeMM laboratuvarları kurmaları, lisans düzeyinde FeTeMM eğitimi dersleri ve FeTeMM eğitimi üzerine lisansüstü programlar açmaları önemlidir. Bu çalışmamızda Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin FeTeMM eğitimi konusundaki mevcut çalışmaları gözden geçirilmiş, yurtdışı örnekler incelenmiş ve FeTeMM eğitimini okullarda uygulayabilecek bir nesil yetiştirmek için üniversite eğitim programlarında yapılması gereken iyileştirmeler için önerilerde bulunulmuştur. Bu amaca uygun olarak Türkiye’deki tüm eğitim fakültelerinin FeTeMM eğitimi...
14. Uluslararası Eğitim Yönetimi Kongresi Tam Metin Bildiri Kitabı – 2-4 Mayıs 2019, 2019
Bu çalışma, fen bilimleri öğretmenlerinin STEM Eğitimine yönelik görüşlerini, uygulamalar sırasında yaşadıkları sorunları, geliştirdikleri çözümleri ve çözüm önerilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Şu sorulara cevap aranmıştır: 1. Fen Bilimleri öğretmenlerinin okullarında uygulanan STEM eğitimine yönelik görüĢleri nelerdir? 2. Fen Bilimleri öğretmenlerinin okullarında uygulanan STEM eğitimine yönelik yaşadıkları sorunlar nelerdir? 3. Fen Bilimleri öğretmenlerinin okullarında uygulanan STEM eğitiminde yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik geliştirdikleri çözümler nelerdir? 4. Fen Bilimleri öğretmenlerinin STEM eğitiminde yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerileri nelerdir? Çalışmanın bulgularının STEM eğitimi uygulayan veya gelecekte uygulayacak olan fen bilgisi öğretmenlerine ve okul yöneticilerine; hizmet içi eğitimlerin yapılandırılmasında, STEM eğitimi okul uygulama planlarının geliştirilmesinde ve yapılacak okul merkezli çalışmaların geliştirilmesinde MEB‟na yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
2019
Degisen dunya, okul disi ogrenmeyi ve gunluk yasam problemlerinin cozumunu cok onemli bir konuma getirmistir. Bu calismanin amaci TUBITAK 4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari kapsaminda gerceklestirilen “Gelecegin Muhendisleri Is Basinda!-2” projesinin sonuclarini sunmaktir. Calisma kapsaminda muhendislik, bilim, astronomi ve sanat alanlarinda uygulamali olarak gerceklestirilen etkinliklerin ogrencilerin bilimsel surec becerileri, elestirel dusunme, problem cozme becerileri ve astronomiye yonelik ilgileri uzerindeki etkisi ortaya konulmustur. Projede Kastamonu’da 7 ve 8. sinifta ogrenim goren gonullu 45 ogrenci bir haftalik kampa alinmistir. Ogrencilere on test - son test olarak olcekler uygulanmis ve degisimler incelenmistir. Ogrencilerin kamp sonunda bilimsel surec becerilerini kullanma duzeyleri, elestirel dusunme ve problem cozme becerileri ve astronomiye karsi ilgileri anlamli olarak son test lehine degismistir.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,, 2020
Bu araştırmada STEM eğitiminin okullar da yaygınlaştırılması sürecinin önemli bir paydaşı olduğu düşünülen Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin STEM konusundaki görüşleri dört farklı boyutta belirlenmiştir. Bu boyutlar günümüzdeki STEM eğitimi uygulamalarının güçlü yönleri, eksikleri, STEM'in uygulanması ve sürdürülebilirliğinde paydaşlara düşen görevler ve STEM eğitiminin uygulanması önündeki tehditlerdir. Araştırma ulusal bir toplantı için bir araya gelen otuz dört ilden seksen sekiz Bilişim Teknolojileri öğretmeninin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Fenomenoloji deseninden yararlanılarak planlanan araştırmanın verileri yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla odak grup görüşmesi yolu ile toplanmıştır. Odak grup görüşmesi sürecinde görüşmeler ses kaydına ve duygu ifadeleri ise bir raportör tarafından kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar ve tehditler olmak üzere dört ana tema altında içerik analizine tabii tutulmuştur. Bu çalışma okullarda STEM eğitiminin uygulanabilirliği, etkililiği ve sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünde önemli bir paydaş olan Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin STEM eğitimi konusundaki konumunu belirleme ve ilerleyen dönemlere yönelik stratejik bir yol haritası çizme açısından önem taşımaktadır.
Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi
Bu çalışmanın amacı, Fizik Eğitiminde STEM alanında yapılan çalışmaları çeşitli boyutlarıyla incelemek ve değerlendirmektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan Betimsel İçerik Analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın kapsamını, 2017-2021 yılları arasında Türkiye'de Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi'nde bulunan ve fizik konularını içeren STEM alanında yazılmış 37 yüksek lisans ve 7 doktora tezi olmak üzere toplam 44 lisansüstü tezin incelenmesi ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplanan veriler frekans ve yüzde olarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre çalışmaların amaçları arasında akademik başarı, kavramsal anlama düzeyi ve STEM'e yönelik tutum en çok kullanılanlardır. Araştırmalarda en çok nicel yöntemin tercih edildiği belirlenmiştir. Çalışmalarda, ortaokul öğrencileri ve öğretmen adayları sıklıkla çalışılan gruplar olmuş, veri toplama aracı olarak anket/ölçek ve görüşme (form) araçları sıklıkla kullanıl...
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2020
Ülkemizde STEM eğitimi ile ilgili var olan durumun ortaya konması noktasında, lisansüstü araştırmaların önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, 2012-2018 yılları arasında Türkiye’de gerçekleştirilen STEM eğitimi konulu tezlerin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, tam metnine ulaşılan 83 adet tez oluşturmaktadır. Nitel araştırma desenindeki araştırmada, nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Tez sınıflama formu aracılığıyla elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda en fazla tezin 2018 yılında yapıldığı, tezlerin çoğunlukla yüksek lisans tezi olduğu belirlenmiştir. Tezlerde sıklıkla karma araştırma yönteminin kullanıldığı, veri toplama aracı olarak çoğunlukla anket ve ölçeklerin kullanıldığı ve nicel veri analizinin sıklıkla kullanıldığı tespit edilmiştir. Tezlerin yarısından fazlasında örneklem olarak K12 öğrencilerinin ve çoğunlukla da ortaokul düzeyinin tercih edildiği, lisans öğrencileri ile yapılan araştırmalarda ise çoğunlukla fen bilgisi öğretmeni adaylarının yer aldığı belirlenmiştir. Tez araştırmalarındaki örneklem büyüklüğünün çoğunlukla 31-100 arasında olduğu görülmüştür. Tezlerin yarısından fazlasında, STEM eğitimi uygulamalarına yönelik görüşlerin araştırıldığı, bunu STEM kariyerlerine yönelik algı, ilgi ve STEM’e yönelik tutumun takip ettiği belirlenmiştir. Tezlerde STEM eğitiminin, problem çözme becerileri, bilimsel süreç becerileri gibi beceriler üzerindeki etkilerinin ikinci derece sıklıkla araştırıldığı belirlenmiştir. Tezlerde en fazla araştırılan bilgi öğrenme alanı ürününün akademik başarı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tezlerde, STEM eğitiminin çoğunlukla mühendislik tasarım süreci kullanılarak uygulandığı, bunu yapılandırmacı yaklaşımın 5E modeli ile robotik uygulamaların izlediği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.