Academia.eduAcademia.edu

JÖN TÜRK HAREKETİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE

Abstract

İncelememizde, Osmanlı-Türk devrim sürecine dair kavramsal bir çerçeve oluşturmayı amaçladık. Jön Türklerin 1908 öncesi ideolojik tartışmalarını-taleplerini ve bunların Osmanlı siyasal yapısındaki dönüştürücülüğünün sınırlarını belirlemeye çalıştık. İhtiyatlı bir yaklaşımla, sonu devrime çıksın ya da çıkmasın, Jön Türk hareketini bir "devrimci süreç" olarak nitelendirdik ve bu "özel devrimci süreç"in ideolojik öğelerini tahlil ettik.

Key takeaways

  • Bu anlamda; bizce, "Osmanlı'nın kendine has devrimci sürecini" çözümlemeye yönelik olarak onun kendi toplumsaltarihsel gerçekliklerinden beslenen bir "özel devrimci süreci"nin kavramsal çerçevesini oluşturmak açıklayıcı olabilir.
  • Jön Türk hareketi söz konusu olduğunda belirtmeliyiz ki, kavramsal çerçevemizin temelini belirleyen "devrim süreci" iki bileşenden oluşmaktadır: "devrimci durum" ve "devrimci sonuç".
  • Jön Türkler arasındaki hizipleşmelerin ve azınlıkların çeşitli istek ve faaliyetlerinin olduğu bir ortamda, Prens Sahbahaddin'in çağrıları ve Jön Türklere yaptığı para yardımı ile 4-9 Şubat 1902'de "I. Jön Türk Kongresi/Osmanlı Liberalleri Kongresi" toplandı.
  • O halde, padişahın değiştirilip yerine yine aynı soydan bir kişinin siyasî iktidara getirilmesi ile mevcut problem- Kavramsal çerçevemiz açısından değerlendirildiğinde; devrimci süreçte, Jön Türklerin hepsinin "1876 Anayasasının geri getirilmesi için savaş" parolası için harekete geçtiklerini belirten Yuriy A. Petrosyan 13 Jön Türk ideologlarının anayasal reformları birbirlerinden farklı yorumladıklarına değinir.
  • Jön Türk hareketi söz konusu olduğunda ortaya şöyle bir sonuç çıktı: Jön Türk liderlerinin büyük çoğunluğunun talepleri padişahın anayasayı ilan etmesinde, 1876 eski rejiminin yeniden tesis edilmesinde odaklanmaktadır.