Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2023, Türk Kültüründe Mevlit Geleneği Uluslararası Sempozyumu Bildiriler
…
32 pages
1 file
Da'vet aldık Ûniversîte-i Cumhûriyye'den Cem' olup ehl-i mevâlid eylemek-çün ihtifâl Kimi tayrân kimi seyrân sanasın seyl-i revân Merdlere harmân olan Sîvâs'a ettik intikâl Gice Mihmândâr'da konaklayıp hep hâcegân Râhat-ı cân eyledik pek lüks idi Hilton-misâl Üç salonda iki gün tebliğ-tebellüğ eyledik Ba'zı hoş sohbetler ettik ba'zı ettik kîl u kâl Gâhi çarsûlar dolaştık geh cevâmi' geh müze Ekl ü işrâb ile ettik ekser ezmân iştigâl Konak-ı Abd' Ağa'da çaldık felekten bir gice Çerkez'in Kahve'de ettik dostlar ile hasbihâl Mû-be-mû her şey düzülmüş kuş südü eksikti tek Eylemek tertib-i sempozyum hemân buldu kemâl Pâyimiz basmaz yire çün eyle hoşnûd ettiler Arşa çıksak tan mıdır şimden girü bi-perr ü bâl Geldi şabâşın sonu Fâtih dedi târîhini "Çok güzel sempozyum oldu şehr-i Sîvâs'da bu sâl" ل ه ا ى او م ز زل ق : 1144+300= 1444 Not: "Şâbâş"ın sonu (son harfi) ebced değeri 300 olan ش harfidir. "Şâbâşın sonu geldi" dendiğine göre ikinci mısrada çıkan tarihe 300 eklenecektir.
2016
Medeniyet Ve Kültür Kavramı Üzerine yazılmış muhtelif yazılardan oluşan dört adet yazı bulunmaktadır. konular hakkında genel bir bakış oluşturulmaya çalışılmıştır. konular için aşağıdaki başlıklar yer almaktadır. İktisat, Kültür Ve Din Üçgeninde Medeniyet Kültür Ve Medeniyet Kavramı Medeniyetler İttifakı Ve Çatışması Ziya Gökalp’ın Hars, Kültür Ve Medeniyet Teorisine Bakış
2016
MUHTELİF TARİHE KONULAR VE YAPILAR ÜZERE YAZILMIŞ YAZILAR olarak ele almış olduğum köşe yazıların bir araya getirlmiş halidir. Konular aşağıdaki sıralanmıştı. Rüya Yoluyla İktidarda Kalma Olgusu Ahi Teşkilatı Ehven-İ Şerri Olarak Fatih Kanûnnâmesi Osmanlı’da Tahrir Osmanlı Ve Kapitülasyonlar Osmanlıda Su Yoları Osmanlıda Tımar Sistemi Osmanlıda Vakıf
2018
Türk basınında Suriyeli mültecilerin temsili ve toplum üzerinde medyanın etkisi.
TÜRK KÜLTÜRÜNDE MEVLİT GELENEĞİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU (27-29 EKİM 2022)
Bu çalışmada Türkiye'de çeşitli dinî törenlerde Süleyman Çelebi'nin Vesiletü'n-Necat adlı mevlidini okuyan mevlithanların asıl mevlit metninden hangi şekillerde uzaklaştıkları üzerinde durulmuştur.
, 2005
ÖZET “Türkiye Türkçesiyle Yazılan Makalelerdeki Etimolojiler” adlı çalışmamızda, 1923’ten günümüze kadar yayınlanmış ve dağınık bir biçimde bulunan etimoloji makalelerini derleyip herkesin faydalanabileceği sözlük şeklinde bir kitap oluşturmaya çalıştık. Çalışmamızın giriş bölümünde etimoloji biliminin dünyadaki ve Türkiye’deki tarihçesi hakkında kısaca bilgi verdik. Etimolojinin ne olduğu, faydaları, etimoloji çalışmalarında uyulması gereken kanunları izah ettik. Ayrıca etimolojinin dalları hakkında bir takım verileri sıraladık. Dünya çapında yapılmış etimoloji çalışmalarına kısaca değindik. Daha sonra dünyada ve Türkiye’de Türk dili ile ilgili yapılmış etimoloji çalışmalarını ana hatlarıyla tanıtmaya, bu çalışmaların eksik yönlerini göstermeye çalıştık. Tezimizin inceleme bölümünü iki başlık altında değerlendirdik. Birinci bölümde kelimelerle ilgili etimoloji makalelerini, ikinci bölümde ise eklerle ilgili etimoloji makalelerini açıkladık. Yazılarda yer alan öğeleri alfabetik sıraya göre dizdik. Bu değerlendirme sırasında konuyla alakalı bütün görüşleri aktarmaya, ayrıca kelimelerin ve eklerin tarihî Türk lehçelerindeki, çağdaş Türk lehçelerindeki ve Anadolu ağızlarındaki biçimlerini, anlamlarını belirtmeye çalıştık. Çalışmamızın sonuç bölümünde Türkiye’de yapılmış etimoloji çalışmalarının künyelerini ayrıntılı bir biçimde verdik. ANAHTAR SÖZCÜKLER: etimoloji, sözcük, ek. ABSTRACT In this study, by compiling the etymologic articles which have been published since1923 and dispersed forms we have tried to constitute a book as a form dictionary that everyone can benefit from it. We have given a little information about the history of etymology science in Turkiye and around the World in introdoction part, and explained what etymology is, its benefits, and the rules to be obeyed in etymologic studies. Furthermore, we have tried to give some sort of data about the branches of etymology. We have mentioned the studies carried out in the world shortly. After that, we have tried to introduce the etymologic studies on Turkish language carried out in the world and in Turkiye, and tried to show the incomplete parts of these studies. We have evaluated our research part under two titles. We have explained the etymology articles on words in the first section, and have explained the etymology articles on affixes in the second section. We have put the components placed in articles in an alphabetical order. We have tried to reassign all views about this subject and have tried to clarify the meanings and forms of words and affixes in old Turkish dialects, modern Turkish dialects, and Anatolian dialects during the evaluation. In the conclusion part of our study, we have given place to the identifications of etymologic studies carried out in Turkiye in a detailed way. KEY WORDS: Etymology, word, affixes.
Millet kavramıyla ilgili yapılan tariflere baktığımızda tarifi yapan fikir adamlarının hareket noktalarının birbirinden farklı olduğunu görürüz. Milleti oluşturan amillerin ırk ve dil olduğunu kabul edenler olduğu gibi, yaşanılan coğrafyanın millet oluşumunda en büyük etken olduğunu ileri sürenler de vardır. Bu görüşleri değerlendirdiğimizde dünyadaki tüm milletleri kapsayacak bir millet tarifi olmadığı fikrine varabiliriz. Ancak şunu da eklemeliyiz ki milletlerin tarifi konusunda farklı noktalardan hareket etseler de tüm fikir adamları tarihsel süreçte millet kavramının çok önemli olduğunu kabul eder.
TÜRKİYE’DE BEĞENİLEN VE TERCİH EDİLEN MÜZİK TÜRLERİ, 2018
Müziği bilişsel alanda inceleyen farklı disiplinlerden onlarca araştırmacı farklı ülkelerde müzik beğenilerini ve/ya da müzik tercihlerini belirleyen, etkileyen faktörleri; beğenilen ve beğenilmeyen müziklerin beyinde yarattığı değişiklikleri, psikolojiye/hormonlara etkilerini (vb.) saptamak için yıllardır çalışır. Bu konulardaki yayımlara ve Türkiye’de yaptığımız çalışmalara baktığımızda bunların henüz net olarak saptanamadığını ve kesin çizgilerle tanımlanamadığını görürüz. Türkiye’deki müzik beğenisine ve müzik tercihine odaklanan bu çalışmada da birebir yapılan yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilen verilerin çeşitliliğinin çokluğu; duyulan bazı kaygılardan dolayı kimi katılımcının bazı yanıtlarını değiştirmek istemesi ya da belirsiz yanıtlar vermeleri gibi karşılaşılan daha birkaç neden müzik türü sınıflandırılması ve yorumlanmasını zorlaştırmıştır. Klasik müzikler, halk müzikleri , dini müzikler; popüler müzikler gibi tüm müzik yapıtlarını kapsayan birer üst, şemsiye başlık altında birkaç grupta sınıflandırmak, olayı kolaylaştırabilirdi ama bu da detaylı bilgi vermezdi 2006 yılından bugüne kadar anket ve/ya da görüşme yöntemiyle veri elde eden birkaç çalışmadan söz edeceğim bu yazıda buna ek olarak 2009, 2010, 2011, 2015, 2016 ve 2018 yıllarında toplam 335 katılımcıdan Kayseri, Niğde, Trabzon, Tokat ve İstanbul’da birebir yapılan yüz yüze görüşme yöntemiyle; Malatya’da ise yapılan anketle elde ettiğimiz verilerden en beğenilen ve tercih edilen müzik türleriyle ilgili olanlarını paylaşacağım.
Menkabeler sözlü gelenekte teşekkül etmiştir. Bu anlatılar halk muhayyilesinin bir ürünüdür. Bazı velîler için sözlü kültürde oluşan anlatılar birtakım yazıcılar tarafından yazıya aktarılmıştır. XIII. yüzyıldan başlayarak menakıbnâme adı verilen bu eserler böylece ortaya çıkmıştır. Menâkıbnâmeler kurgusal olmakla birlikte içeriklerinde bazı tarihî unsurları da barındırdıkları söylenebilir. Bir velînin kerametlerinden oluşan bu eserler birtakım amaçlar doğrultusunda kaleme alınmıştır. Menâkıbnâme yazıcılarının genellikle bir tarikat çevresinden olduğu görülmektedir. Menkabeler sözlü aktarım süreci içerisinde bir teşekkül evresi geçirirler. Sözlü kültür ortamından yazılı kültür ortamına belli bir yapı içinde aktarılırlar. Menkabeler sözlü kültürde ayrı ayrı anlatılar halinde bulunmaktadır. Bir yazıcın biçimlendirmesiyle bir üst anlatı haline dönüşmüştür. Yazıcı anlatıları yazıya aktarırken belirli bir düzen ve zaman sırası gözetir. Yazıcılar ele aldığı her menkabeyi bağımsız bir kutu oluşturacak şekilde düzenlerler. Böylece her anlatı kendi içinde bir bütün oluşturur. Yazıcının kitabını bir topluluk önünde okunmak üzere düzenlemiş olduğu anlaşılmaktadır. Kitapların bir topluluk önünde okunması ikinci sözlü kültür ortamını oluşturur.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
SOBİDER, 2018
Balkan Müzik ve Sanat Dergisi, 2023
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü Dergisi, 2013
YENİ TÜRK EDEBİYATI SAHASINDA YAZILMIŞ EDEBİYAT TARİHLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA, 2022
KÖ/ÜL TĖGİN YAZITINDA GEÇEN FİİLLERİN TIVA TÜRKÇESİNDE DURUMU, 2019
LALE Kültür, Sanat ve Medeniyet Dergisi, 2020