Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2024, Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi
https://doi.org/10.55004/tykhe.1445887…
22 pages
1 file
Emotions play a significant role in the construction of dramatic fiction within process drama practice. Participants take on distinct roles and make various improvisations during process drama. Every step of process drama benefits directly or indirectly from the emotion collectively constructed by the participants and the drama facilitator. Therefore, it can be argued that personal emotions of the participants and the collective emotion of the group are important sources which guide process drama practice. Process drama makes not only the emotions towards characters in a fictional basis but also participants' real-life emotions a part of the dramatic fiction. Participants discover how a character in the dramatic fiction feels and they empathize with this character by taking on the role. Emotional involvement in process drama, at the same time, creates opportunities for participants to examine emotionally and intellectually constructed distances inherent in the social. The aim of this study is to create an artistic perspective on how emotions direct the dramatic fiction and the participants, and on the individual emotion of the participants, the collective emotion of the group and the emotion of the dramatic fiction in a process drama workshop. It also aims to create new perspectives on the function of emotions regarding emotional distance and protection. For this end, concepts such as dramatic fiction, role, improvisation, emotion, empathy, emotional distance, alienation and protection, which directly or indirectly affect the emotions of the participants in process drama, are emphasized, and the role of process drama in the construction of a collective emotion towards social problems is discussed.
Drama is a teaching method based on the revival of a theme, an event or an idea by way of play. Since dramatic activities depend on merely experiences of students, this method ensures them to learn by doing and living. Experimential learning has a crucial role in making the learning easy and permanent. Drama is an effective way of learning in the development of creative and critical thinking ability in students; in getting the skills of decision making, problem solving and influental communication. The aim of the thesis is to establish how to use effectively and productively the method of drama in the courses of the Religious Culture and Ethics. With the use of the method of drama in the courses of Religious Culture and Ethics, learning, we believe, will become enjoyable and throughout the course, the extent of motivation and interest of students is to be high in degree. Where the method of drama is used in the courses of Religious Culture and Ethics, it has an important function as the development of the abilities of students integrally and the realization of affective objects involved in the program of Religious Culture and Ethics in primary schools.
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2017
Bu çalışma İngilizce öğretmeni adaylarının üstbilişsel farkındalıklarının yaratıcı drama ile geliştirilmesini amaçlamaktadır. Çalışmaya katılan 10 öğretmen adayı 18 saatlik drama eğitimine katılmıştır. Drama eğitimi öncesi ve sonrasında aynı anket uygulanmış, sonrasında ayrıca görüşme formları doldurulmuş, her atölye bitiminde odak grup tartışmaları yapılmış ve katılımcı ürünleri toplanmıştır. Nicel ve nitel karma analizlerinin sonucunda katılımcıların üstbilişsel farkındalıklarında olumlu yönde bir gelişim olduğu görülmüştür. Ayrıca, katılımcıların sadece akademik ve mesleki farkındalık değil, kişisel gelişim kazandıkları da gözlemlenmiştir.
Tunceli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2014
2019
Considering that mass media is an important part of the environment where today's students learn to speak, write, read, listen and make sense of their lives. It is important to evaluate the features and functions of the mass media’s content. Films of the docudrama genre are among the productions of this content and have been a genre that attracted the attention of both the producers and the audience since the beginning of the history of cinema. The interest in this production approach, which is based on the revitalization of the real events, has attracted the attention of researchers working in the field. In these productions, the balance between reality and fiction varies according to the creator's interpretation. In documentary productions, there is a creative approach to reality by the filmmaker. In documentary drama productions, fiction narrative, revival of events and people are used in the evaluation of reality. In these re-animations, the ethical responsibility of the...
Yaratıcı Drama Dergisi, 2009
Bu çalışmada, günümüzde önemi giderek artan dramanın duygusal zekanın gelişimine etkisi incelenmektedir. Çalışmaya Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesinde drama dersini alan otuz lisans öğrencisi katılmaktadır. Nitel araştırma tekniklerinden toplu görüşmeler, portfolyo değerlendirme, video kayıt ve gözlem teknikleri kullanılarak drama eğitiminin kişilerin duygusal zeka ve iletişim becerileri üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Duygusal zekanın gelişimi için sağlıklı bir iletişime gerek duyulduğu gibi, iyi ve güvenilir bir iletişim için de duygusal zekanın gelişimine gereksinim vardır. Birbirini tamamlayan bu iki bileşen, duygusal zeka ve iletişim becerileri, drama eğitimi öncesinde, süreç boyunca ve sonrasında çok yönlü ve derinlemesine araştırılmıştır. Bireyin kendi potansiyelini tanıması ve gelişme kaydedebilmesi için en elzem bileşenlerin başında kişinin duygularının farkında olması, bunu ifade edebilmesi ve sağlıklı iletişim kurması gelir. Aynı zamanda iletişimi sağlıklı hale getirebilmek için de duygunun açık ve doğru şekilde iletilmesi ve alıcı kişinin de bunu tanımak konusunda yeterliliğin olması gerekir. Drama çalışmalarının özünde birlikte üretme ve paylaşma isteği olduğundan, birbiriyle etkileşim içinde olan ve birbirlerini besleyen bu iki bileşenin de gelişmesi için uygun bir ortam oluşmaktadır.
Yaratıcı drama yöntemiyle yapılandırılmış Türkçe derslerinin özel yetenekli öğrencilerin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerisine etkisi , 2023
Yaratıcı drama etkinlikleriyle yapılandırılmış Türkçe derslerinin özel yetenekli öğrencilerin yaratıcı düşünme ve yaratıcı problem çözme becerilerinin etkisinin ne düzeyde olduğunu belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada karma desen kullanılmıştır. Karma araştırma yönteminin yakınsak paralel modelinin kullanıldığı bu çalışmada nitel ve nicel veri toplama araçları kullanılmıştır. Verileri toplarken Torrance Yaratıcı Düşünme Testi, Yaratıcı Problem Çözme Becerisi Özellikleri Envanteri, araştırmacı günlükleri, öğrenci günlükleri, odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda deney kontrol gruplu yarı deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel boyuttaysa temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Samsun'da yer alan Samsun Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri oluşturmaktadır. Bu öğrenciler BYF-1 (Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı) grubu öğrencisidir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu 16 öğrenciden oluşmaktadır. Uygulama süresince deney grubu öğrencileriyle yaratıcı drama temelli Türkçe dersleri işlenmiştir. Kontrol grubu öğrencileri bu süreç içerisinde kendi derslerine devam etmişlerdir. Nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel analizlerde parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre yaratıcı drama etkinlikleriyle yapılandırılmış Türkçe derslerinin özel yetenekli öğrencilerin sözel yaratıcılıklarını ve yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Ancak araştırma sonunda deney grubunda yer alan öğrencilerin şekilsel yaratıcılığın akıcılık, orijinallik, başlıkların soyutluğu ve zenginleştirme alt boyutları anlamlı düzeyde gelişirken erken kapamaya direnç ve yaratıcı kuvvetler listesi alt boyutları puanlarının anlamlı olarak gelişmediği görülmüştür. Son testten 5 hafta sonra uygulanan kalıcılık testi sonuçlarına bakıldığında sözel yaratıcı düşünme, şekilsel yaratıcı düşünme ve yaratıcı problem çözme becerisi puanlarının anlamlı düzeyde azalmadığı görülmüştür. Kontrol grubu öğrencilerinin şekilsel yaratıcılık, sözel yaratıcılık ve yaratıcı problem çözme becerileri ön test ve son testleri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.
Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi, 2019
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin yaratıcı drama yönteminin etkisine ilişkin tutumlarını belirlemekte kullanılabilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Hazırlanan 5’li likert tipi denemelik ifadeler, açımlayıcı faktör analizi için 317 kişilik bir öğretmen grubuna, doğrulayıcı faktör analizi için ise 207 kişilik farklı bir öğretmen grubuna uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Faktör analiziyle, “Yaratıcı Drama Yönteminin Öğrenme / Öğretme Sürecine ve Öğretmene Etkisine İlişkin Tutum” ve “Yaratıcı Drama Yönteminin Öğrencilere Etkisine İlişkin Tutum” olarak adlandırılan iki alt faktörden ve 28 maddeden oluşan bir ölçek geliştirilmiştir. Madde-toplam korelasyonuna dayalı madde analizleri sonuçlarına göre, deneme uygulamasına giren 40 maddeden 28’inin nihai ölçekte yer alabilecek nitelikte olduğu, maddelerin korelasyon değerlerinin .45 ile .77 aralığında değiştiği ve 0,05 düzeyinde manidar olduğu tespit edilmiştir. Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayı değeri .94 olan ölçeğin çok yüksek düzeyde iç tutarlığa sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu koşulları sağlayan “Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisine İlişkin Tutum Ölçeği”nin öğretmenlerin yaratıcı drama yönteminin etkisine ilişkin tutumlarının ölçülmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu düşünülmektedir.
Dil Dergisi, 2009
In this study, reading process is discussed and examined in view of functional theory of reading, developed by Moorman and Ram (1994a 1994b, 1999), in which all reading experiences are believed to potentially include creativity. Since creativity is an essential component of reading process, no reading experience can be accomplished without it. Reading is a creative process because of the mental tasks it possesses. The relationship between "reading and comprehension" and "reading comprehension" has a basic quality in understanding the reason why creativity is an essential component of reading process. This also necessiates the definition of the concept "novelty" and the need of varying the presentations of this concept in terms of stimulation in one's mind. Thus, creativity is an inner process which presents a novel and useful artifact performed by a cognitive agent. On the other hand, reading can be accomplished as a creative process with texts which include NOVEL concepts for the reader (Moorman ve Ram, 1994a). This point of view proposes a convenient starting point in defining target behaviours in educational environments and choosing appropriate texts in order to achieve these behaviors. It also has a key role in evaluating the quality of course materials used in educational environments.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Oyun Yazarları Serisi: Süreç, 2020
Yaratıcı Drama Dergisi, 2009
Dramatik Metinde Kurgulanmış Gerçekliğin Varoluşuna İki Örnek Oyun: Civan Canova - Sokağa Çıkama Yasağı ve Memet Baydur - Cumhuriyet Kızı, 2024
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
Yaratıcı Drama Dergisi, 2018
… GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2010
Yaratıcı Drama Dergisi, 2011
Kültür Araştırmaları Dergisi, 2025
Tasarım + Kuram, 2017
DergiPark (Istanbul University), 2011
Dikmen Gürün'e Yazılar, 2020
Yaratıcı Drama Dergisi, 2006
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
International Social Sciences Studies Journal, 2021
Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2014
Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü dergisi, 2016
Mediterranean Journal of Humanities, 2012
Yaratıcı Drama Yoluyla Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma, 2019