Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2015, Uşak üniversitesi sosyal bilimler dergisi
It has seen that was frequently given to female element at virtual advertising, which is an important branch of publishing in the internet environment. It is often witnessed that the woman appeared in virtual showcase although no relevance and connection with advertising subject beside benefit from the women phenomenon in connection with the displayed products of goods and services. On the one hand, although this condition raised problems with the personality and dignity of women, the other hand, it is being subject to criticism by advertising authorities and the scientific community keeping in the forefront the ‚people‛, not ‚product‛. In this article it is being discussed with concrete examples from virtual media whether or not the woman is an advertising material.
4. Uluslararası Bir Bilim Kategorisi Olarak 'Kadın': Edebiyat, Dil, Kültür, Sanat, Peyzaj ve Tasarım Çalışmalarında Kadın Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 2011
Advertising is one of the most effective and most used ways of communication. It transmits the message using different communication tools. Everywhere that we look upon each moment, we are faced with an ad. The ads are entered into our lives so much, they gives us the message directly, on the other hand they save the submessages to our subconscious using images and metaphors and try to influence our buying habits. The first task of an ad is to attract the attention of the target audience. If it can’t draw attention, it can’t transmit the message. To draw attention, it finds the weaknesses parts of the target audience to convey the message. Good advertiser makes accurate market research and applies the correct strategies to identify the needs and interests of its target audience. If the ad prefers the easy way, it uses the common images and well-known tactics to draw public attention. In today's world, women also started to have self. But in different social classes, she still postponed and still an “object” to “fulfill the purpose”. She has a mission to please the man and to have sex with him to satisfy his most vulnerable part. He still has the authority the power of money. So, automatically “man” becomes the target audience and “woman” becomes the utility article for the advertiser.
Disiplinlerarası Yaklaşımlarla Kadın Çalışmaları 2, 2023
Yeni Medya Dergisi
Yeni medyanın önemli bileşenlerinden dijital yayıncılık, artan popülaritesiyle yeni teknoloji alanında etkili bir biçimde öne çıkmaktadır. Dijital yayıncılık, bilgiye erişimi hızlandırırken, verdikleri reklamlar sayesinde görsel yapılanmayı daha canlı hale getirmektedir. Günümüzde dijital yayıncılıkta, kadın imgesine özellikle kadın bedenine yer vermeyen reklamlar hemen hemen hiç yok gibidir. Çalışmanın amacı, görsel kültür alanı olan dijital yayıncılıkta kadının, cinsel obje olarak kullanıldığı reklamlar ile değişen toplum dinamikleri içerisinde görsel, sözel bildirimler ile kadın bedenini kullanmadan ele alan reklamların anlatı yapısını inceleyerek karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Böylelikle çalışmada kadın imgesinin “cinsiyetçilik” söyleminden kurtulup kurtulamayacağı sorgulanmıştır. Yöntem olarak çalışmada, amaçlı örnekleme tekniği ile dijital yayıncılığın popüler kültür odağı haline gelen dijital dergilerden 6 tanesi seçilmiştir. Hedef kitlenin gözünde kadın imgesinin nasıl...
Mediterranean Journal of Humanities, 2017
Günümüzde çalışan kadın sayısı artmıştır. Ancak görülmektedir ki kadınlardan iş yaşamının gerekliliklerinin yanı sıra ev-aile yaşamının gerekliliklerini de yerine getirmesi beklenmektedir. Bu noktada devreye giren toplumsal cinsiyet kavramının kadına yüklediği roller, kadının tüm bunlarla başa çıkarken bazı psikolojik sıkıntılar yaşamasına da yol açmaktadır. Kişinin yaşam doyumunu yani yaşama karşı yönelimini etkileyebilen tükenmişlik sendromu da bunlardan biridir. Bu araştırmanın amacı kadın gazetecilerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu nedenle araştırma ilişkisel tarama türünde gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda görülmüştür ki çalışmaya katılan kadın gazetecilerin mesleki tükenmişlik düzeyleri (duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık alt boyutları da dahil olmak üzere) yüksek ve yaşam doyum düzeyleri ise düşüktür. Tükenmişliğin yaşam doyumu üzerindeki anlamlı etkisinin tükenmişliğin hangi alt boyutundan kaynaklandığını bulmak için yapılan çoklu regresyon analizine ile duygusal tükenme alt boyutunun yaşam doyumu üzerinde etkisi olduğu ortaya konmuştur.
İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2023
The Image of Women in Advertisements from the Republic to the Present ÖZ Medya içeriklerinde kadın imgesi, geçmişten günümüze önemli bir tartışma konusu olagelmiştir. Reklam da kadın imgesinin idealize edilerek topluma empoze edildiği önemli medya içerikleri arasında yer almaktadır. Türkiye'de reklamcılığın gelişmesi, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte mümkün olmaktadır. Cumhuriyet rejimi, beraberinde yeni bir toplum yapısını ve değişen toplumla birlikte doğan yeni bir yaşam tarzını yaratmıştır. Reklamlar, bir yandan yeni topluma ve yaşam tarzına hitap eden ürünlerin tükettirilmesini amaçlarken bir diğer yandan da yeni topluma yönelik imgelerin aktarılmasını ve topluma benimsetilmesini de sağlamaktadır. Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte en büyük değişimlerden biri, kadının toplumdaki konumu olmaktadır. Edindikleri haklar ile birlikte yeni bir kadın kimliği doğarken bu kimlik kadın imgesinin yer aldığı reklamlara da yansımaktadır. Bu yansıma ise dönemin teknolojik koşullarına bağlı olarak temel reklam aracı olan basın reklamları üzerinde olmaktadır. Kadın imgelerinin, sektörün birincil hedef kitlesi olması bakımından özellikle kozmetik reklamlarında yer aldığı ve kozmetik reklamlarının idealize edilen kadın imgesinin sunumunda önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bu çalışma, toplumdaki kadın imgesinin durumunun ve değişiminin, reklam içeriklerine izdüşümü olacağı varsayımından yola çıkmaktadır. Çalışmanın amacı; Türk toplumunda Cumhuriyet'in ilanından bu yana kadın imgesindeki değişimlerin, reklam diline yansımasını basın reklamları üzerinden incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Cumhuriyet'in ilanından günümüze değin olan süreçte onar yıllık dönemler halinde 11 kozmetik basın reklamı, yargısal örnekleme ile belirlenerek gösterge bilimsel analiz ile incelenmiştir. İnceleme sonucunda; kozmetik reklamlarındaki kadın imgesinin ve güzellik anlayışının, idealize edilerek Cumhuriyet'in ilanından bu yana farklı dönemlerde değişim geçirdiği belirtilebilmektedir.
Reklamların tam olarak anlaşılabilmesi için onu pazarlamanın ve ekonominin bir parçası olarak görmekten öte, toplumsal bağlamı içinde ele almak gerekmektedir. Reklam, toplumsal ve kültürel değerleri yeniden üreten bir metindir ve araçtır. 1 Günümüzde toplumlar, içinde bulundukları (ahlaki, dini kuruluşları aracılığıyla,toplumda medyanın da katkısıyla yaratılan ve sürekli pompalanan kadın imajına ve itibarina sahip olmak için sömürülme durumuyla karşı karşıyadırlar. 2 Medyada ve reklamın kadının temsili konularına yönelik ilgi Batı'da özellikle 1960'ların sonundan itibaren güçlendiği için bu çalışmada esas alınan konu güncel çalışma alanları içerisindedir.
Reklamlarda, sıklıkla toplumsal cinsiyet rollerinin yansıtıldığı görülmektedir. Kadın ve erkeğin toplumdaki rollerinin değişmesi reklamlardaki cinsiyet sunumlarında da değişimlere neden olmuştur. Reklamlarda genelde narin, kırılgan, güçsüz bir obje olarak kullanılan kadın, değişimle birlikte, iş hayatında, aktif ve güçlü gösterilirken, erkek ise seksi, bakımlı vücuduyla reklamlarda yer almaktadır. Ayrıca erkekleri ‘kadınsal işleri’ yaparken gösteren reklamların sayısında da artış olmuştur. Ülkemizde erkek imgesini kullanan reklamların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durum tüketicilerin davranışlarına da yansımıştır. Bu araştırmada, televizyon reklamlarında yer alan erkek imgesinin, kadınların satın alma davranışlarına yönelik tutumlarına etkisi ve kadınların demogra k özelliklerinin bu tutumlardaki rolü ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle çalışma, tanımsal araştırma niteliğindedir. Araştırmanın en önemli kısıtı sadece İstanbul ilinde, Asya ve Avrupa kıtalarındaki alışveriş merkezlerini ziyaret eden kadın tüketicilerden elde edilen verilerle sınırlı olmasıdır. Araştırmada, 355 lise eğitimi düzeyindeki kadın tüketiciye anket uygulanmıştır. Katılımcıların erkek imgesi kullanımına yönelik tutumlarını ölçmek için Bibi ve Grydeland (2014), Zimmerman ve Dahlberg (2008) Orth ve Holancova (2004)’nın ölçeklerinden yararlanılmıştır. Bu konuyla ilgili literatürde çok fazla çalışma bulunmadığı için araştırma önem kazanmakta; gelecekte yapılacak araştırmalara yol gösterici olma özelliği taşımaktadır.
YEDİ: SANAT, TASARIM VE BİLİM DERGİSİ, 2019
Bu makalede kadın imgesinin seyirlik nesneye dönüşümü ile araba imgesinin arzu nesnesine dönüştürülmesi süreci reklam sektörü üzerinden ele alınmıştır. İlk olarak modern kapitalizmin geldiği noktayı imleyen iki önemli endüstri aktarılmıştır. Reklam sektöründe üretilen grafik imgeler ve metinler arzu nesneleri yaratarak pazarlama davranışlarını pozitif yönde etkilemesi ve teknolojik bir ürün olarak tanıtılan otomobilin, reklamlarındaki kadın imgesi ile bu etkiyi artırmak için bir çarpan olarak kullanıldığından söz edilmiştir. Otomobilin afişler üzerinde bir çağrı öğesi veya hem optik hem de metinsel olarak odak noktasındaki dönüşümü gözler önüne serilerek önceleri erkek egemen kimliğe sahip olan arabanın 1920’li ve 30’lu yıllardaki reklamlarının, anlatım dilli ve hikâye anlatıcılığının, kadınlaşan otomobil algısının ön plana çıkışına ışık tutulmuştur. Otomobil reklamlarında kadın imgesinin kullanılmasına afiş ve reklam örnekleri ile birlikte hem kültürel ve dönemsel altyapısı irdelenirken hem de tasarım ve estetik ekseninde süreç ortaya konulmuştur.
BIANET, 2011
O sırtından bıçaklanmış kadın fotoğrafının Haber Türk gazetesinde sürmanşet yayınlanması nedeniyle yine medya üzerinden yoğun bir değerlendirme / eleştiri gündemi oluştu. Kadın sorununun kategorik bir alanı olarak "kadının cinsel kimliği nedeniyle şiddete maruz kalması" hiç kuşku yok çözülmesi gerekli toplumsal sorunlarımızın en önceliklerinden biridir.
Öz Çevrimiçi gazeteler için konvansiyonel reklam elde etme konusundaki zorluklar ve okurların açılır pencere reklamlarını görmemek için bilgisayarlarına yükledikleri engelleyici uygulamalar çevrimiçi gazeteleri ve reklamcıları yeni reklam modelleri yaratma mecburiyetinde bırakmıştır. Kendi içeriklerini direkt olarak oluşturan ve yayan reklamcılar tarafından geliştirilen çok sayıda içerik pazarlama ve marka gazeteciliği girişimine yanıt olarak geleneksel yayıncılar, marka ile ilişkili kendi içerik tekliflerini sunmaya başlamıştır; markaların bilgiden zengin reklamları dağıtmasına yardım etmek amacıyla editoryal ve tanıtıcı içerikleri karıştıran karma teknikleri geliştirmişlerdir. Bu yeni yöntem " doğal reklam (native advertising) " olarak adlandırılmaktadır. Doğal reklam, 14 Ocak 2013 tarihinde The Atlantic dergisinde Scientology Kilisesi ile ilgili yayımlanan bir makale ile gündeme gelmiştir. Derginin diğer editoryal içerikleri ile aynı formatta yazıldığı için ilk etapta bilgilendirici nitelikte bir içerik gibi görünen bu makalenin ayırt edici özelliği üst köşede bulunan " sponsor içeriği " ibaresi olmuştur. Aynı zamanda çevrimiçi gazetelerin içerik formatları, sayfa düzenlemeleri ve yazı karakterleri gibi özellikleri ile uyumlu olan bu reklamlar, editoryal içerik ve reklam arasındaki farklılıkları bulanıklaştırdığı sebebiyle de eleştirilmiştir. ABD'de Buzzfeed, Gawker Media, Forbes, Washington Post ve Atlantic Media, reklamcılar tarafından seçilen bir konuyu kapsamaktan daha ileri giden doğal reklamcılığı uygulamaya koymuşlardır. Türkiye'de de Onedio, Listelist gibi çevrimiçi sitelerin yanında Hürriyet, Milliyet gibi çevrimiçi gazeteler de doğal reklam modelini reklamverenlere sunmuşlardır. Bu gazetelerden bazıları reklamverenlerin içerik üretmelerine izin vermekte, bazıları ise reklamverene içerik üretme konusunda yardım etmektedirler. Çalışma yeni bir reklam modeli olan doğal reklamları, kavramsal olarak açıklamayı dünyadan ve Türkiye'den uygulama örneklerini vermeyi amaçlamaktadır. Çalışma, çevrimiçi reklamcılık ve gazetecilik alanında çalışanlara kaynak olması açısından önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler: Doğal reklam, çevrimiçi reklamcılık, çevrimiçi gazetecilik. Native Advertising as a New Advertising Model in the Online Journalism Abstract The challenges of getting conventional ads for online newspapers and the prohibitive applications that readers load on their computers not to see pop-up advertisements have forced online newspapers and advertisers to create new ad models. In response to the profusion of content marketing and brand journalism initiatives developed by advertisers, who directly create and
Bu yazı da medya faaliyetlerinin en çok öne çıkan uygulaması olan reklamda, tüketiciyi tetikleyicilerden biri sayılan " kadın " figürünü inceleyeceğiz. Anahtar Sözcükler: Medya ve Kadın, Reklam ve Kadın, Medya ve Reklam da Kadın Konumlandırması Pazarlama faaliyetlerinin en önemli aracı olarak kullanılan reklam, kişiye sahip olduğundan fazlasını vaat ederken bir yandan da alma arzusunu aşılar.
Pazarlama iletişimi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan reklamlarda tüketicileri etkilemek amacıyla kadın bedeninin cinsel çekicilik unsuru olarak kullanımı oldukça alışılagelmiş bir durumdur. Biscolata markasının reklamlarında kullandığı, idealize edilmiş erkek figürünün bir temsili olarak tanımlayabilenecek "biscolata erkeği" imajı, bu durumu değiştirmiş ve markanın rakiplerinden ayrılmasını sağlamıştır. Bu çalışma, reklamlarda cinsel çekicilik kullanımının tüketiciler üzerinde nasıl bir etki yarattığını ve bu reklamlara karşı tüketicilerin nasıl tepkiler sergilediğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu çalışma kapsamında "Biscolata"nın 2011`den günümüze Youtube`da yayınlanan reklam filmlerinin incelemesi yapılmıştır. Araştırma için nitel araştırma yöntemlerinden Netnografi yöntemi uygun görülmüştür. Yöntemin kullanıcı yorumlarına kolaylıkla erişilebilme imkanı vermesi bu yöntemin tercih edilmesine neden olmuştur.Elde edilen veriler sonucunda tüketiciler, "Biscolata Erkeği" ve bu reklamlarla ilgili olumlu yorumlarda bulunmuşlar, özellikle kadın tüketiciler tarafından reklam çok beğenilmiş ve kadın bedeninin cinsel çekicilik olarak kullanılması yerine "Biscolata Erkeği" imajının kullanılmasından özellikle memnun olduklarını belirtmişler. Buna karşın erkek tüketicilerin bu erkek temsilini önemli ölçüde kıskandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
TV Reklamında Kadına Yönelik Oluşturulan Toplumsal Kimlik, 2004
Önsöz “Televizyon Reklamlarında Kadına Yönelik Oluşturulan Toplumsal Kimlik” konulu çalışmada, toplumsal dönüşüme ve yönlendirmeye etki eden reklamda kadının toplumsal kimliğinin belirleyicileri olan güç ve statü ilişkilerinin erkek bakış açısı ile tanımlanma ve derin yapıdaki ideolojik kurgulanma biçimi incelenmiştir. Reklam, toplumun kadına, kadın imgesine bakış açısını şekillendirmektedir. Bu bakış açısı ile kadına reklam söyleminin anlamlandırması aracılığıyla yapay bir kimlik yüklenmekte, güç ve statü ilişkileri olumsuzlanmaktadır. Çalışma kapsamında, kadının simgesel olarak kurgulandığı, reklamın yüzey yapısı ile asıl ideolojik iletinin kurgulandığı derin yapı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çerçevede, iktidar, hegemonya, haz, bilinç, ideoloji, kültür ve mit gibi kavramlar esas alınmıştır. Bu çalışma, değerli hocam Sayın Prof. Dr. Suat Gezgin’in danışmanlığında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı`na doktora tezi olarak sunulmuş ve 7 Ocak 2003 tarihinde yapılan tez savunmasında jüri tarafından başarılı bulunmuştur. Çalışmam süresince yardımlarını esirgemeyen ve beni sürekli destekleyen danışmanım Sayın Prof. Dr. Suat Gezgin’e, çalışmamda beni yönlendiren değerli hocam Sayın Prof. Dr. Nükhet Güz`e, fikirleri ile çalışmamı zenginleştiren Sayın Prof. Dr. Nurdoğan Rigel’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Çalışmam boyunca önerileri ile beni yönlendiren Sayın Prof. Dr. Fatma Gül Berktay`a, Yrd. Doç. Dr. Emine Yavaşgel’e ve Çiğdem Alyanak’a içten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, çalışmam süresince değerli desteklerini benden esirgemeyen Murat Mengü’ye, anneme, babama ve kardeşime de sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Seda Çakar Mengü İstanbul, 2004
2020
Kadın Cinayetleri özellikle günümüzde alternatif medyada kendisine önemli bir yer edinmiş toplumsal bir problem niteliğindedir ve tüm haber mecralarında yer almaktadır. Sosyal medyada kendine farkındalık oluşturacak aynı zamanda yayılımını sağlayacak bir nitelik kazanmıştır. Ulaştığı kitle, kitlenin ürettiği içerikler, kitleye yönelik kampanyalar göz önünde bulundurulduğunda dijital medyanın günümüzde ne kadar etkili bi r mecra olduğunu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda çalışma dijital medyanın ülkemizde kadın cinayetleri sorununun kamuoyuna taşınmasında etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede dijital mecranın hem etkileneni hem de etkileyeni konumundaki kullanıcılarına yine dijital ortam üzerinden yapılan anket sorularının analizi yöntemi tercih edilmiştir. Anket yolu ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu araştırmada aktif sosyal medya kullanıcılarının kadın cinayetleri özelinde alternatif medyadaki tutumları, toplumsal figürlerin yaptıkları paylaşımların etkisi, geleneksel medya ile kıyaslandığında alternatif medyanın konu özelinde nerede durduğu ve kadın cinayetlerine yönelik yaptırımları bu kitlenin ne kadar caydırıcı bulduğu üzerine sorular yöneltilmiş ve veriler işlenerek çıkarımlar elde edilmeye çalışılmıştır.
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2019
It is a reality that the Internet has entered into every aspect of our life in a very short time. With the widespread use of the Internet, online journalism has become a type of journalism that publishes news on the Internet, and newspapers, television and radio organizations have started to publish news on this field. In this study, internet journalist and representation, which is seen as a new medium of mass communication, has been discussed. In particular, the question is how to construct gender identities in internet newspapers. In this study, a content analysis was conducted to determine the level of visibility of gender identities in internet newspapers, the gender of the gender, the extent to which it was made visible and how it was displayed. According to the research findings, it was found that women's identity was used more as magazine material in internet newspapers and at the same time, as a result of this tendency, it was found that 20-35 year old women mainly in entertainment sector in internet newspapers are visible. It is possible to say that, in the internet newspapers, women are mainly represented as "magazine object" and "sexual object" when the women's photographs are taken into consideration and the clothing levels of the displayed women are taken into account. The characteristics of the representation of the man in the foreground in internet newspapers examined; fashion and technology, the young man, the father and the spouse are in a strong, strong, strong male figure, and the patriarchal male domination is legitimized by these representations.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 2019
Bu makalede kadın imgesinin seyirlik nesneye dönüşümü ile araba imgesinin arzu nesnesine dönüştürülmesi süreci reklam sektörü üzerinden ele alınmıştır. İlk olarak modern kapitalizmin geldiği noktayı imleyen iki önemli endüstri aktarılmıştır. Reklam sektöründe üretilen graik imgeler ve metinler arzu nesneleri yaratarak pazarlama davranışlarını pozitif yönde etkilemesi ve teknolojik bir ürün olarak tanıtılan otomobilin, reklamlarındaki kadın imgesi ile bu etkiyi artırmak için bir çarpan olarak kullanıldığından söz edilmiştir. Otomobilin aişler üzerinde bir çağrı öğesi veya hem optik hem de metinsel olarak odak noktasındaki dönüşümü gözler önüne serilerek önceleri erkek egemen kimliğe sahip olan arabanın 1920'li ve 30'lu yıllardaki reklamlarının, anlatım dilli ve hikâye anlatıcılığının, kadınlaşan otomobil algısının ön plana çıkışına ışık tutulmuştur. Otomobil reklamlarında kadın imgesinin kullanılmasına aiş ve reklam örnekleri ile birlikte hem kültürel ve dönemsel altyapısı irdelenirken hem de tasarım ve estetik ekseninde süreç ortaya konulmuştur.
İLETİŞİM EKONOMİSİ, 2022
Kadının toplumsal hayatta yaşadığı sorunlara paralel olarak iş yaşamına katılımı da erkeklere oranla sınırlı olmuş, Türkiye İstatistik Kurumu (“TÜİK”) 2020 verilerine göre Türkiye’de çalışan nüfusun içindeki kadın oranı %31,6 yöneticiler arasındaki kadın oranı ise %18,2 olarak ölçümlenmiştir. Toplumu bilinçlendirme, eğitme ve kamuoyu oluşturma gibi görevleri bulunan ve dördüncü kuvvet olarak da adlandırılan medyanın bu konuda öncü rolü üstlenip örnek olması gerekirken zayıf performans gösterdiği, uluslararası gazetelerde bile kadın genel yayın yönetmenine rastlamak bir istisna olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de gazetelerde yönetici konumundaki kadın gazetecilerin yönetimde hangi konumda ve ne oranda temsil edildiğini detaylı bir şekilde belirlemektir. Bu amaçla öncelikle sektörde çalışanların unvanlarına göre kadın-erkek dağılımı TÜİK’in 16 yıllık verilerinden yararlanılarak incelenmiş, ardından sektöre yön veren kuruluşlardaki güncel durumun tespiti için 40 binin üzerinde tiraj beyan eden on yedi ulusal gazetenin basılı gazete ve internet gazetelerinin künyeleri analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları güncel durumda künyede yer alan yönetici konumundaki kadın gazeteci oranının basılı gazetelerde %17,8, internet gazetelerinde %20,3 olduğunu, üst-orta yönetimde yer alan kadın yönetici oranının basılı gazetelerde %10,9 iken internet gazetelerinde %14,3 olduğunu ortaya koymaktadır. Bu oranlar Türkiye ekonomisinin genelinde %18,2 olan kadın yönetici oranının altında kalmakta, geleneksel gazetelerin kadın yönetici konusundaki tutumunun internet yayıncılığında da değişmediğine işaret etmektedir. Ayrıca inceleme kapsamındaki basılı gazetelerin hiçbirinin kadın genel yayın yönetmeni bulundurmaması, buna ilaveten basılı gazetelerin üçünün künyesinde tek bir kadın gazeteci dahi olmaması, gazetelerin kadın çalışanlara fırsat tanıma konusunda diğer sektörlere örnek olmaktan hâlen çok uzak olduğunu göstermektedir.
Reklamcılık sektörü, son yüzyılda gelişen teknoloji ve hayat standartları ile değişmiştir. Medya ve ticari otoriteler tarafından yönlendirilen medya ve dolayısıyla reklamlar, yazılı ve/ya sözlü her mecrada etkisini gün geçtikçe daha fazla göstermektedir. Bu durum araç ve amaç olarak kullanılan kadınların farklı imajlarda gösterilmesine neden olmuştur. Bu çalışma, Türkiye’de yayımlanan 4 farklı kadın dergisinin 7 aylık sayılarının toplanıp, seçilen reklamlarının göstergebilimsel çözümlemesi ile yapılmıştır. İçinde kadın figürü ve resmi geçen, ürün satma temelli reklamlar, kadın ile ilişkilendirilerek göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile cümlelere dökülmüştür. Yapılan yorumlamalar ışığında, kadınların, seçilen reklamlarda ev hanımı, iş kadını, anne, kız arkadaş, eş, kadın personel gibi farklı rollerde gösterildiği saptanmıştır. Bununla birlikte, bütün rollerde kadınların her zaman güzel gösterildiği ve seçilen reklam mankenlerinin bir kadın rolünü idealize ettiği ortaya çıkarılmıştır. Bu rollerin de tüketici üzerinde etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Bazı reklamlar ürünü satmak için kadını, dikkat çeken ve estetik bir nesne olarak kullanırken, bazıları da kadınları elde etmek için ürünü bir nesne olarak tercih etmişlerdir.
Özet: oplumsal cinsiyet kavramı, toplum tarafından empoze edilen, erkeklik ve kadınlıkla ilişkilendirilmiş sosyal ve kültürel normları içermektedir ve kavramın toplumdaki yansıması kadına ve erkeğe atfedilen rollerden oluşmaktadır. Toplumsal cinsiyet rollerinin sunumunda kitle iletişim araçları içerisinde televizyonun yadsınamaz bir yeri vardır. Bu nedenle, kadın ve erkeğe toplumsal cinsiyet rolleri açısından bakma eğilimi televizyon reklamlarında da somut bir şekilde yer almaktadır. Bu çalışmada, reklamlarda kadına yönelik toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl sunulduğunu açıklamak amacıyla bir reklam içerik analizi irdelenmiştir. Abstract: The gender concept includes the social and cultural norms associated with masculinity and feminity that are imposed by the society. The concept reflects to the society as the roles attributed to the woman and man. In the presentation of gender roles, television which is one of the mass media mediums has an undeniable role. Therefore the evaluation of woman and man in terms of gender take place in the advertisements. In this study, an advertising content analysis is considered in order to describe how the feminen gender roles are presented in the advertisements.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.