Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2021, DergiPark (Istanbul University)
…
24 pages
1 file
The purpose of this study is to determine the financial literacy levels of high school students and to reveal whether the financial literacy level of these student develops in line with some of their financial behaviors in life. For this purpose, we administered a questionnaire to a total of 456 students attending in several Anatolian and Vocational Technical Anatolian High Schools in Istanbul. The
Gaziosmanpasa Universitesi Sosyal Bilimler Arastirmalari Dergisi, 2018
Bu çalışma Tokat ilindeki kamu çalışanlarının finansal okuryazarlık düzeylerini ve finansal okuryazarlık düzeyleri ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkiye sahip olduğu düşünülen sosyo-demografik faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Belirtilen amaç doğrultusunda Tokat merkez ilçede 470 kamu çalışanıyla Nisan-Haziran 2016 döneminde yüz yüze görüşme yöntemiyle anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler, frekans ve ki-kare analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kamu çalışanlarının finansal okuryazarlık düzeylerinin düşük olduğunu ve finansal okuryazarlık düzeyleri ile eğitim, meslek ve kredi kartı kullanımı gibi faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre, finansal okuryazarlık düzeyini geliştirmek amacıyla uygulanacak politikalarda bireylerin sosyo-demografik özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini söylemek mümkündür.
2021
Bu çalışmanın amacı, reel sektörün mali işleri konusunda en önemli destek aldığı mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının incelenmesidir. Çalışmada; mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının cinsiyet faktörü, yaş faktörü, eğitim faktörü ve mali müşavirlik ofisinde çalışma durumu faktörü gibi faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği inceleme konusu olmuştur. Çalışma kapsamında, Türkiye'de sayısı 2019 Kasım ve Aralık dönemlerinde 11000 kişi olduğu tahmin edilen mali müşavir adayı stajyerlerinden 475 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Ankette mali müşavir adaylarına cinsiyet, yaş, eğitim ve mali müşavirlik ofisinde çalışma durumu gibi faktörlerle ilgili soruların yanı sıra finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Çalışmada, mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının belirlenen faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır.
DergiPark (Istanbul University), 2022
Son yıllarda giderek artan hareketsiz yaşam alışkanlığı fiziksel aktivitenin teşvik edilmesini ve desteklenmesini kritik bir hale getirmiştir. Fiziksel aktiviteye katılım ve fiziksel aktivitenin yaygınlaştırılması sürecinde bireylerin ve toplumların fiziksel aktivite ile ilgili bilgi, motivasyon ve yeterliğe sahip olmaları gerekmektedir. Tüm bunlar fiziksel aktivitenin içinde bulunulan dönemde ve yaşam boyu sürdürülebilmesini kolaylaştıracaktır. Bireylerin içinde bulundukları dönemde ve gelecek yaşamlarında fiziksel aktiviteye katılımları konusunda fiziksel aktivite ile ilgili sahip oldukları bilgi, yeterlik ve motivasyon fiziksel okuryazarlık olarak değerlendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin bireyler ve toplumlar için beklenen yararlarının görülebilmesi, toplumda fiziksel aktivitenin benimsenmesi ve yaygınlaşması açısından bireylerin ve toplumların fiziksel okuryazarlıkları son derece önemli görülmektedir. Bireylerin ve toplumların fiziksel okuryazarlıklarının artırılması sürecinde ise fiziksel okuryazarlığın yeterince anlaşılması gerekmektedir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen bu çalışma ile fiziksel okuryazarlığın anlamı ve kapsamı konusunda bilgiler verilerek bu kavramın daha iyi anlaşılması ve toplumda fiziksel okuryazarlığın arttırılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada, Google Akademik ve Semantic Scholar veritabanlarında "Fiziksel Okuryazarlık" ve "Physical Literacy" anahtar kelimeleri kullanılarak 2010-2021 yılları arasında yapılan çalışmalar incelemiş ve elde edilen bilgiler ışığında bir derleme yapılmıştır. Sonuç olarak; fiziksel okuryazarlık bireylerin fiziksel, duyuşsal, zihinsel ve sosyal olarak bütün bir gelişim göstermesine katkı sağlamaktadır. Fiziksel okuryazarlık yaşamın her dönemi için önemli ve gerekli iken özellikle temel hareketler döneminde fiziksel okuryazarlığın geliştirilmesi önemli görülmektedir. Fiziksel okuryazarlığın arttırılmasında bireyin içinde bulunduğu çevreye, ebeveynlere, öğretmenlere, beden eğitimi öğretmenlerine önemli sorumluluklar düşmekle beraber okul dışında da çocuklara fiziksel aktiviteye katım fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çocukların ve gençlerin fiziksel okuryazarlıklarının artırılmasında en önemli fırsatı beden eğitimi dersleri sunmaktadır. Bu sebepten dolayı okullarda beden eğitimi dersleri ile ilgili gerekli iyileştirilmelerin yapılması gerekmektedir.
Journal of International Social Research, 2015
Öz Finansal okuryazarlık bireylerin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi gibi finansal konularda bilgi sahibi olmalarını, finansal konularda doğru kararlar almalarını ve doğru davranışlar göstermelerini içermektedir. Bireylerin finansal farkındalık seviyelerini artırmaya yönelik yükselen uluslararası ilgi finansal okuryazarlığın önemini arttırmıştır. Finansal okuryazarlık, toplumun her kesimini ilgilendiren, dolayısıyla üniversite öğrencilerini de yakından ilgilendiren bir konudur. Finansal okuryazarlığı oluşturan unsurlar finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış kapsamında ele alınabilmektedir. Bu kapsamda, çalışmanın temel amacı üniversite öğrencileri için önemli olan finansal okuryazarlık konusunu teorik olarak incelemek ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin finansal bilgi, tutum ve davranışlarını araştırmaktır. Finansal okuryazarlık düzeyleri, frekansyüzde dağılımlarıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Ki-kare bağımsızlık testiyle demografik özellikler ile finansal bilgi, tutum ve davranış arasında ve finansal okuryazarlık unsurları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarından temel bulgular olarak finansal tutum ile finansal davranış arasında ilişki olduğu ve öğrencilerin olumlu finansal davranış ve tutumlar sergiledikleri ancak öğrencilerin finansal bilgi açısından yeterli düzeyde olmadıkları belirlenmiştir.
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2021
Son yıllarda, ‘’finansal okuryazarlık’’ kavramı birçok grup tarafından sıklıkla bahsedilir olmuştur. Bu gruplar; politikacılardan, bankalardan, ekonomistlerden, teorik kısmına ağırlık vermiş olan eğitimcilerden oluşmaktadır. Finansal okuryazarlık kavramı, bireylerin ellerinde bulundurdukları fonlar üzerinde oluşturacağı tasarruflar ya da yapacakları yatırımlar üzerinde alacakları kararlar hususunda, belirli bir bilgi altyapısının olması ile ilgilidir. Burada bahsedilen finansal bilgi altyapısı, bireylerin dünyadaki temel finansal düzenler hakkında bilgi sahibi oluşu, buna bağlı olarak kendi tasarruflarını artırması ve oluşabilecek finansal risklerin önlenebilmesi ya da minimuma indirgenmesi açısından önemlidir. Ayrıca birçok bireyin kendi finansal özgürlüğünü belirli yaşlarını geçtikten sonra, özellikle üniversite dönemlerinde aldıkları, bu bağlamda kendi finansal kararlarını çok geç bir süreçte aldıkları ve birçok finansal bilgiden ve araçtan yoksun kaldıkları gözlemlenmiştir. Bu ç...
2016
Bu calismada davranissal finans aciklanmaya calisilmistir. Bu cercevede, yatirimcilarin yatirim kararlarinda rasyonel davrandiklarini varsayarak gelistirilmis geleneksel finans teorileri incelenmis ve ozellikle Etkin Piyasalar Hipotezinin, yatirimcilarin piyasada sergilemis olduklari irrasyonel davranislari aciklamakta yetersiz kalmasiyla, psikolojinin de icine katildigi davranissal finansin ortaya cikmasina neden olan faktorler irdelenmistir. Bu calismada davranissal finans aciklanmaya calisilmistir. Bu cercevede, yatirimcilarin yatirim kararlarinda rasyonel davrandiklarini varsayarak gelistirilmis geleneksel finans teorileri incelenmis ve ozellikle Etkin Piyasalar Hipotezinin, yatirimcilarin piyasada sergilemis olduklari irrasyonel davranislari aciklamakta yetersiz kalmasiyla, psikolojinin de icine katildigi davranissal finansin ortaya cikmasina neden olan faktorler irdelenmistir.
Pegem Akademi, 2022
Tanımları farklılık gösterse de mekânsal okuryazarlık, coğrafi bilgiyi keşfederek organize etme, analiz etme ve değerlendirme sürecinde yetkin becerilere sahip olmak anlamına gelmektedir (Goodchild, 2006). Mekânsal okuryazarlık, içinde yaşadığımız fiziksel dünyayı nasıl anladığımızı ve onunla nasıl etkileşim kurduğumuzu konu edinmektedir (Demirkaya vd., 2019; Moore-Russo vd., 2013). Mekânsal okuryazarlığı mekânsal düşünme ve muhakeme yeteneğinin bir sonucu olarak gören Bednarz & Kemp, (2011)’e göre, eğer bireyler mekân hakkında düşünebiliyor ve muhakeme yapabiliyorsa bu bireylerin mekânsal okuryazar oldukları söylenebilir. Yazarlar mekânsal okuryazarlığı dünyaya kuş uçuşu bakıldığında onu anlayabilme, mekânsal örüntüleri tanımlayabilme, ölçek ve mekânsal çözünürlüğü yorumlayabilme şeklinde tanımlamaktadırlar.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2019
Küreselleşmenin sonuçlarından biri, finansal olarak ülkeler arasındaki ilişkilerin genişlemesi ve işlem hacminin artmasıdır. Global finansal rekabete ayak uydurmak isteyen ülkeler, mali konularla ilgili yenilikleri takip etmeli ve bu yenilikleri ekonomilerine adapte etmelidirler. Dayanıklı finansal sistemlerin varlığı bu sistemleri yeterli düzeyde tanıma ve anlama sürecinin iyi işlemesine bağlıdır. Finansal konular yalnızca politika yapıcıları ya da ekonomistlerin değil hane halklarının da duyarlı olması gereken bir alandır. Sürdürülebilir iktisadi büyüme yakalayan ülkelerin önemli özelliklerinden biri yurtiçi tasarruf oranlarının yüksek olmasıdır. Tasarrufun parayı tanıma ve yönetme becerileriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Tasarrufların arttırılmasının finansal okuryazarlıkla ilgili olduğu görülmektedir. Hane halkı kaynaklı tasarrufların arttırılması Türkiye'de tasarruf bilinci ve tasarruf yöntemlerini gündeme getirmektedir. Bu noktadan hareketle, çalışmada Türkiye'de tasarruf ve finansal okuryazarlık düzeyini ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmada Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerine online anket metoduyla sorular yöneltilmiştir. Böylelikle Türkiye'de tasarruf eğilimi, finansal okuryazarlık düzeyi, finansal okuryazarlık bilincinin tasarruf davranışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar katılımcıların %68,5'inin tasarruf yaptığını göstermektedir. Öte yandan katılımcıların %59,6'si finansal okuryazarlık kavramını bilmediğini ifade etmiştir. Türkiye'de finansal okuryazarlık kavramının bilinmediği ancak temel düzeyde finansal konularda bilgi sahibi olunduğu söylenebilir.
2022
Bu çalışmada, finansal okuryazarlığın temel bileşenlerinden olan finansal bilginin bireylere finans eğitimi çerçevesinde verilmesi ve finansal okuryazarlık düzeyine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsamını Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde öğrenim gören yaklaşık 390 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin internet bankacılığı kullanımı %69, kredi kartı kullanımı %43 ve gelecek için yatırım planları %61 düzeyindedir. Öğrencilerin finans eğitimi sorularına verdikleri doğru cevaplar üzerinden finansal okuryazarlık ortalaması %36'dır. En başarılı bölüm Turizm İşletmeciliği (%46,4) ve en başarılı sınıf 4. sınıf (%47,9) olmuştur. Finans eğitiminde cinsiyette farklılık oluşturmazken bölüm ve sınıflarda farklılık oluşturmuştur. Sonuç olarak, finans eğitiminin finansal okuryazarlık üzerinde artırıcı etki yaptığı söylenebilir..
Elektronik sosyal bilimler dergisi, 2022
ÇalıĢmada 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde Düzce Üniversitesi ĠĢletme Fakültesi bünyesindeki farklı bölümlerdeki lisans öğrencilerinin finansal okuryazarlık ve finansal iyilik halleri arasındaki iliĢki incelenmiĢtir. Ayrıca öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin ve finansal iyilik hallerinin demografik özelliklere ve sosyoekonomik (belirli) özelliklere göre değiĢip değiĢmediği araĢtırılmıĢtır. Analizde yapılan anket, online anket yöntemi ile 426 öğrencinin katılımı ile yapılmıĢtır. Ancak yapılan değerlendirmede 419 anket çalıĢmaya dahil edilmiĢtir. ÇalıĢmada parametrik yöntemlerden t testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ile Pearson korelasyon analizi kullanılmıĢtır. Veriler 0,05 anlamlılık düzeyinde test edilmiĢtir. Analiz sonuçlarına göre finansal iyilik hali ile finansal okuryazarlık arasında anlamlı iliĢki tespit edilmiĢtir. Ayrıca cinsiyet değiĢkeni haricinde, öğrencilerin okudukları bölüm, sınıf, anne ve baba eğitimi, ailenin gelir düzeyi, yerleĢim yeri ve kredi kartı kullanımı ile finansal okuryazarlık ve finansal iyilik halleri arasında anlamlı iliĢkiler tespit edilmiĢtir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Business & Management Studies: An International Journal
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2020
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2018
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019
Business And Management Studies: An International Journal, 2015
Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2020
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 2015
International journal of social inquiry, 2018
Business & Management Studies: An International Journal
Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), 2014
Journal of History School
International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR)
Manisa Celal bayar üniversitesi sosyal bilmler dergisi, 2019
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2020
Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi, 2021
Finansal araştırmalar ve çalışmalar dergisi, 2018
e-Şarkiyat İlmi Araştırmaları Dergisi/Journal of Oriental Scientific Research (JOSR), 2021
DergiPark (Istanbul University), 2018