Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2007
Isletmelerin yenilik yonetimine egilimli ya da yonelimli bir orgut kulturu insa edebilmeleri icin inovasyon kulturunu tum calisanlarina benimsetmeleri ve personel guclendirme duyarliligini gelistirerek sorumluluk paylasimi ve takim calismasi sureclerini pekistirmeleri kacinilmazdir. Ag yapilarin egemen oldugu gunumuzun is yasaminda “hiyerarsik kultur” degil “guclendirme kulturu” islevsellik kazanmis ve yenilik yonetimini hizlandirmistir.Guclendirme, musteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinde temel belirleyici noktalari olusturan onemli bir olgudur. Guclendirilmis calisanlar, musteri ihtiyaclarinin karsilanmasinda ve orgutsel sorunlarin cozumunde daha hazirlikli ve anlayisli davranabilmektedir. Guclendirme isgorenlerin gorevlerine daha cok adapte olmalarini saglamakta ve takim uyelerinin kendi kimliklerini ve guclerini artirmalarinin bir araci olarak islevsellik kazanmaktadir.Is dunyasinda rekabet avantaji saglamak acisindan personel guclendirme kavraminin onemini dogru algilama konus...
Detay Yayıncılık, 2022
Örnek Olaylarla Turizm Sektöründe Hizmet Telafisi ve Stratejileri
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014
Artan rekabet ortamında seyahat acentelerinin güçlü olabilmesi için önemli faktörlerden biri de inovasyon olarak kabul edilmektedir. İnovasyonla ilişkili değişkenlerin araştırılması literatüre ve uygulamaya katkı sağlayabilecektir. Araştırmanın Amacı: Seyahat acentelerinde personel güçlendirme ve inovasyon değişkenleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır Yöntem: Araştırma yöntemi olarak alan araştırma yöntemi kullanılmış, yapılandırılmış anket tekniği ile veriler İstanbul'da faaliyet gösteren seyahat acentelerinden toplanmıştır. Veriler SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Toplanan verilere, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, personel güçlendirmenin, anlam ve özerklik boyutlarının inovasyonun uygulama ve örgütsel destek boyutları ile olumlu ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuçlar: Seyahat acenteleri insan kaynakları yöneticilerinin işgörenler açısından işin önemi ve yetkilendirme uygulamalarına önem vermeleri inovasyonda yararlı olabilir.
uvt.ulakbim.gov.tr
Örgütlerine bağlılığı yüksek çalışanlara sahip işletmelerde, iş performansının, verimliliğin, iş motivasyonunun, iş tatmininin, örgüt performansının ve işe bağlılığın yüksek, buna karşılık çalışan devri, işe gelmeme ve işe geç gelmenin düşük olduğunu gösteren araştırma bulguları vardır. Bireylerin demografik özellikleri ile örgütlerine bağlılıkları arasında ilişkinin varlığına ilişkin literatürde genel bir düşünce vardır. Bu çalışmada, Antalya'da faaliyette bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların örgütlerine bağlılıklarının demografik özelliklerine bağlı olarak değişip değişmediği incelenmiştir. Çalışma, 2007 yılının Kasım ayında yürütülmüş ve araştırma örneklemi olarak Antalya'da faaliyette bulunan 20 adet beş yıldızlı otel işletmesi seçilmiştir. Araştırma için gerekli veriler anket formu ile elde edilmiştir. Anket ile elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Đstatistiksel analizlerde, T-testi ve varyans (ANOVA) analizleri kullanılmıştır. Araştırmada, çalışanların örgütsel bağlılıklarının düzeyi saptanmış, ayrıca, çalışanların örgütsel bağlılıklarının demografik özelliklerine bağlı olarak değişip değişmediği belirlenmiştir. Çalışanların demografik özelliklerine bağlı olarak örgütsel bağlılıklarının değişip değişmediğini ortaya çıkarmak için geliştirilen hipotezlerin tamamı kısmen desteklenmektedir.
Bingöl üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi, 2012
Akademisyenler ve uygulayıcılar tarafından 1980'li yıllardan bu yana yoğun olarak tartışılan bir kavram olan personel güçlendirme, rekabetin ve yenilik arayışlarının yaşandığı günümüz iş dünyasında halen popüler bir kavram olarak yerini korumakta ve önemi artarak devam etmektedir. Personel güçlendirmeye ilişkin literatür incelendiğinde güçlendiren liderlik ve personel güçlendirme kavramlarının çoğu zaman birbirlerinin yerine, ya da aynı anlamda kullanıldıkları dikkat çekmektedir. Bu çalışma, her iki kavrama ve birbirleri ile olan ilişkilerine açıklık getirerek teoriye katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
2016
Öz Bu çalışma sağlık sektöründe uygulanan personel güçlendirme çalışmalarını bütüncül bir yaklaşımla incelenmeyi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda literatürde ilgili çalışmalar incelenerek, personel güçlendirmenin sağlık sektöründeki etkileri özetlenmiştir. Sağlık sektörü için önemli olan örgütsel bağlılık, iş tatmini, örgütsel vatandaşlık, hasta güvenliği, kalite, iş tatmini, iş motivasyonu gibi hususlarda personel güçlendirmenin olumlu, işten ayrılma niyetinde ise azaltıcı etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca personel güçlendirme konusunun sağlık sektöründe en çok hemşireler üzerinde çalışıldığı görülmüştür. Bu sonuçlardan hareketle sağlık kurumlarında personel güçlendirmeye yönelik stratejilerin geliştirilmesinin önemli olduğu söylenebilir. Ayrıca sağlık hizmetlerinin kendine has özellik ve riskleri göz önüne alınarak, yetkilendirilecek kademenin gerekli eğitim ve tecrübe gereksinimleri karşılanmadan, yetki devrinin uygulamaya geçilmemesinin kritik öneme sahip olduğu değerlendirilmektedir.
Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi (KAYPOD), 2021
Türkiye'de kamu personel sistemine yönelik çalışmaların kayda değer bir kısmı personel reformlarıyla ilgilidir. Dolayısıyla, reformları konu edinen literatürün sistematik bir biçimde incelenmesine ihtiyaç vardır. Sözü edilen türden bir incelemede yararlanılabilecek bazı fikirlere ve örneklere bu çalışmanın ilk kısmında yer verilmektedir. Belki daha da önemlisi, çalışmada geçmişteki reform girişimlerine ilişkin literatürde yer verilen gözlem ve eleştirilerden gelecekteki reformlara yönelik bazı çıkarımlar yapılmaktadır. Çalışmada kamu personel reformlarının başarısı için, süreçlerin bütüncül bir tarzda planlanmasının ve etkili biçimde yönetilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, kamu personel reformlarının tasarımı ve tartışılmasında kullanılabilecek bir çerçeve orta-ya koymak suretiyle alana katkıda bulunmaktır. Çalışmada önerilen '5-S Reform Çerçevesi' beş bileşenden oluşmaktadır: strateji, standardizasyon, senkronizasyon, sahiplenme ve sürdürüle-bilirlik. ...................................................... Abstract A significant portion of the studies on public personnel system in Turkey are somewhat related to personnel reforms. As such, there is a need to conduct a comprehensive and systematic review of the existing literature on public personnel reforms. At the beginning of this study some ideas and samples are offered for possible utilization in such a review. Perhaps more importantly, the study draws some key inferences from observations and criticism available in the existing literature about the past reforms in order for them to be useful for future reforms. The study emphasizes the importance of an integrated planning and effective management of the processes for success of public personnel reforms. The chief purpose of this study is to contribute to the field by offering a new framework to be employed in designing and discussing public personnel reforms. The proposed '5-S Reform Framework' consists of five main components: strategy, standardization , synchronizing, owning, and sustainability .
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2017
Bu araştırmanın amacı; kamu kurumlarında personeli güçlendirme faaliyetlerinin kurumsal bağlılık üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırma, bir kamu kurumu olan Jandarma Genel Komutanlığı'nın Ankara'da bulunan komutanlık karargâhında görevli Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Sivil Memurlarından oluşan 560 personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma amacı doğrultusunda veri toplama aracı olarak, 1967 yılında Weiss, Dawis, England ve Lofquist tarafından geliştirilen "Minnesota iş tatmini ölçeği" ve Allen ve Meyer tarafından 1991 yılında geliştirilen "örgütsel bağlılık ölçeği" kullanılmıştır. Kamu kurumlarında yüksek kalite ve verim elde edilmesinin kurumuna aidiyet duygusu ile bağlanmış personel ile sağlanabileceği, hızla değişen teknolojik çağda faaliyetlerini günün şartlarına göre yerine getirebilmeleri için personel güçlendirme faaliyetlerine önem vermeleri gerektiği, uygulanacak iyi bir personel güçlendirme stratejisi ile kurumun verimlilik düzeyinde yüksek oranda artış olacağı bulgularına ulaşılmıştır.
2012
Gunumuzde isletmeler, cevresel sorunlara duyarli olmadan varliklarini surduremeyeceklerinin yapacaklari her turlu faaliyetin cevre boyutunu is stratejilerine ve uzun vadeli planlarina almak zorundadirlar. Yapilan bu tur cevresel faaliyetler ile cevreyi dikkate alan pazarlama stratejilerinden birisi olan yesil pazarlama, cogu isletme tarafindan dikkate alinir hale gelmistir. Calismada, Antalya ve cevresinde yer alan bes yildizli otellerin, yesil pazarlama anlayisinin konaklama sektorunde uygulanis bicimi olan yesil otelcilik uygulamalarinin neler oldugu ve yoneticilerinin yesil pazarlama algisi ele alinarak, cesitli analizler gerceklestirilmistir. Otellerin turu, konumu ve yoneticilerinin sektorde calisma surelerinin hem yesil otelcilik uygulamalari, hem de yesil pazarlama algisi ile iliskilendirilerek, cesitli sonuclar elde edilmistir. Bu sonuclara gore, oteller soz konusu analizlerde birbirlerinden anlamli olarak farklilasmaktadirlar. Ancak, ozellikle yesil otelcilik uygulamalarind...
2008
Hotel business entreprises which are in service sector are important in national economy. In this study, in hotels in Antalya, the employees' affective commitment and intrinsic motivation and the relationship between them are studied. In addition, the subject, if employees' affective commitment and intrinsic motivation change according to their demographic characteristics, are determined. Data from 402 emplyoees, who are working in 20 hotels which have five stars, placed as the research sample. Required data for the research were obtained by the questionnaire. In the result of the research, the findings show that the relationship between affective commitment and intrinsic motivation is positive, meaningful and medium By the varience analysis, the employees' affective commitment change according to their age, department, positions, tenure, and work experience; and their intrinsic motivation change according to their age, education level, department, positions, tenure, work experience and the number of workplace. The details are told in the text.
2021
Bu çalışmada, yetenek faktörü ile inovasyon ilişkisi incelenerek, işletmelerde yeteneğin inovasyon süreçlerinde daha güçlü bir geliştirme aracı olarak kullanılmasına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Kavramsal olarak, 1980'li yıllarda kullanılmaya başlamış olan inovasyonun, 2000'li yıllardan itibaren işletmelerin performans yönetimlerinde etkin bir yönetim aracı olduğu gözlemlenmektedir. Son yıllarda ürün ve hizmet alanındaki yeniliklerin pazarda sürükleyici rol üstlenmesinin, inovasyonu stratejik açıdan işletmelerin var olma sebebine dönüştürdüğü görülmektedir. İşletmelerin stratejik rekabeti açısından en değerli kaynaklarından biri olan insan kaynağının daha verimli yönetilmesi gerekliliğinden hareketle, bu kaynağın çekirdek yapısını oluşturan yetenek, saha araştırmasının konularından biri olarak seçilmiştir. Çalışmada tercih edilen endüstriyel mutfak sektörü ise günümüzde yiyecek, içecek ve ikram sektörünün sürekli gelişmesiyle, bu ürünlerde çok fonksiyonluluk, enerji tasarrufu, çevre hassasiyeti, ergonomik üstünlükler ve servis dostu gibi niteliklerle inovasyonun stratejik üstünlük haline gelmesi öngörüldüğünden seçilmiştir. Araştırma 2019 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında, kolayda örnekleme yöntemi ile, İstanbul ili Avrupa yakasında endüstriyel mutfak ekipmanları sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan 218 kişi üzerinde uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 programında ölçek geçerlilik ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Yapılan basit ve çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre; yetenek yönetimi değişkeninin inovasyon değişkenini anlamlı bir şekilde etkilediği ortaya konmuştur.
Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2019
Bu araştırmanın amacı Diyarbakır’daki üç ve üstü yıldıza sahip otel işletmelerinde çalışanların personel güçlendirme konusundaki tutumlarını belirlemeye yönelik yerel bir ölçek geliştirmektedir. Otel çalışanların güçlendirme konusunda tutumlarının belirlenmesi rekabetçi bir ortamda hizmet sunmaya çalışan otel işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri açısından önemlidir. Otel yöneticileri verilecek hizmetlerle misafirlerin memnuniyetini arttırarak sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilmektedirler. Bu nedenle çalışanlar ile hizmet alanlar arasında ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek için çalışanların güçlendirme uygulamaları ile desteklenmeleri gerekmektedir. Yerel personel güçlendirme ölçeğinin geliştirilmesinde yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Güçlendirmeye etki edebilecek faktörler literatürde yer alan bir araştırmadan alınmış ve açıklayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Açıklayıcı faktör analiziyle belirlenen ölçek yapısı, doğrulayıcı faktör analizine ta...
Bu çalışmanın amacı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin sahip oldukları kişilik özelliklerinin iş performanslarıyla olan ilişkilerini belirlemektir. Antalya’daki beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 402 işgören üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada “İş Performansı Ölçeği” ve “On-Maddeli Kişilik Ölçeği”ni içeren bir anket ölçüm aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada sırasıyla, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile öne sürülen hipotez test edilmiştir. Araştırma neticesinde; Antalya’da beş yıldızlı otellerde her şey dahil pansiyon sisteminde çalışan işgörenlerin kişilik özelliklerinin iş performanslarına istatistiki açıdan anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler …, 2005
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda özellikle işletmelerde uygulanan personel güçlendirme yaklaşımının Türk Kamu Yönetiminde uygulanabilirliğini araştırmak; öneriler geliştirmek ve böyle bir uygulamaya Türk Kamu Yönetiminde kavramsal zemin hazırlamaktır. Araştırmada ikincil veri yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada personel güçlendirme kavramı açıklanmaya çalışılmış; Türk Kamu Yönetiminde personel güçlendirmenin uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü mevzuatı ve Sağlık Bakanlığı örgüt şeması -uygulamaya örnek olması bakımından-personel güçlendirme yaklaşımıyla incelenmiştir. Bu yaklaşımla kamu yönetiminde bürokratik işlemlerin azaltılması ve uygulanabilirliği irdelenmiştir. İşletmelerde olduğu gibi kamu organizasyonlarında da personel güçlendirme tekniğinin uygulanabileceği sonucuna varılmıştır. Türk Kamu Yönetimi açısından personel güçlendirmenin uygulanabilmesi için yapılması gereken mevzuat çalışmaları yapılması önerilmiştir.
Özet Günümüzde yenilikçilik yeni bir ürünün geliştirilmesi veya mevcut üründe niteliksel değişikliğin yapılması; mevcut bir endüstri alanına yeni bir yöntemin getirilmesi; yeni bir pazar açılması, hammadde ve diğer girdileri sağlamada yeni yollar/tedarik kaynaklarının geliştirilmesi ve endüstriyel organizasyonda değişiklikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınırlı kaynaklara sahip dünyamızda kaynakların en verimli şekilde kullanılması, toplum refahı ve zenginliği için yenilikçiliğin önemi gittikçe artmakta, çalışanların yenilikçi yaklaşımlar içerisinde bulunması beklenmektedir. 2018 verilerine göre Türkiye'de toplam kara yolları uzunluğu 67,119 km olup, gerek insan gerek yük taşımada ve ulaşımda en önemli role sahiptir. Günlük ve ekonomik yaşamda etkisi giderek artan bu yolların yapımı ve bakımında da diğer alanlarda olduğu gibi yenilikçilik önem araz etmektedir. Bu kapsamda Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye illerinin tamamı ile Malatya, Kayseri ve Adıyaman illerinin bir kısmını kapsayan Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü çalışanlarının yenilikçiliğe karşı tutumları ile bu tutumlara cinsiyet ve işte çalışma süresi (tecrübe) nin etkisi araştırılmıştır. Yapılan analizler 0.10 hata düzeyinde çalışma şartlarının yenilikçiliğe uygun bulma ile iş tecrübesi arasında anlamlı ilişkinin olduğunu göstermektedir. Genel olarak işte çalışma süresi az olanlar bulundukları ortamı yenilikçilik açısından daha az engel olarak görmektedir. Bu duruma onların motivasyon/kariyer beklentileri iş doyumu gibi unsurların etkili olup olmadığının araştırılması bu öncü çalışmanın ortaya çıkardığı gelecek muhtemel çalışmalar olarak belirmektedir Anahtar Kelimeler: yenilikçilik, kara yolları mühendisleri, cinsiyet, tecrübe, 5. Bölge Müdürlüğü Abstract Todays, innovation appears in our lives as development of new product or changing features of existing product qualitatively; proposing new methods/approaches for an existing industrial field; opening/finding new market(s); developing new means/supplies for providing raw materials and other inputs; and changes in industrial organizations. In our world with limited resources, the importance of innovation increases day by day for effective use of resources, hence, well-being and welfare of the society. Therefore, employees are expected to display innovative behaviors in their working environment. Road ways has the most significant place in transportation of both people and products with its 67,119 km total length in Turkey according to 2018's data. Like other fields, the construction and maintenance of these roads, whose influence in our daily and economic lives is felt more and more, are having great importance of interest. This study investigates the attitudes of works towards innovation as well as the effects of their gender and working experience on these attitudes in 5 th Highway Directorate that is
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
on in the survey, information was obtained by survey method on 400 occupations serving in the first class restaurants, which are operated by the Ministry of Culture and Tourism in the province of Istanbul. Explanatory factor analysis, confirmatory factor analysis and reliability analysis were applied to the scales used in the questionnaire. Correlation and regression analysis were used to test the models / hypotheses among the dimensions / factors obtained by factor analysis.
2012
"İşletmeler yoğun rekabet şartlarında hayatta kalabilmek amacıyla yönetim ve örgütlenme anlayışlarında çeşitli arayışlar içerisine girmekte ve farklı stratejiler ve yapılar üzerinde durmaktadırlar. İşletmelerin en önemli yapı unsurlarından birisi de çalışanlarıdır. Artık bütün kitaplarda en önemli üretim faktörü haline geldiğinden dem vurulan çalışanların ortaya koyacağı performans işletmelerin en önemli rekabet silahıdır. Bu silahın en etkin biçimde kullanılabilmesi için kullanılan yeni yaklaşımların en önemlileri de ekip ya da takım çalışması (teamworking) ve personel güçlendirmedir (empowerment)."
ÖZET Geçmişten günümüze, ulusal ve uluslararası rekabet, değişen işgücü piyasası ilişkileri, yönetim modellerinin değişmesi, teknolojinin ilerlemesi, Y kuşağı faktörünün devreye girmesi gibi konularda firmalar, rekabetçi avantajlarını koruyabilmek adına tüm kaynaklarının yönetimini gözden geçirmek durumunda, pek çok işveren de çalışanlarıyla olan ilişkilerini değiştirmek zorunda kalmıştır. Çalışanları güçlendirmek kolay değildir. Çünkü bir şirketin ve yönetiminin sürekli çalışan gelişimi için kararlı olmasını ve desteklemesini gerektirir. Bu, güven ortamını teşvik etmek ve çalışanların başarılardan öğrenmelerine yardımcı olmak ve başarısızlıkları analiz etmeleri anlamına gelir. Örgütler, çalışanlarını eğiterek, alınan kararlara katılımlarını sağlayıp görüşlerini alarak ve sorumluluk almalarını tesvik ederek " insan " faktörünü ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bu noktada güçlendirme kavramı ortaya çıkmaktadır. Bir hizmet sektörü olan lojistik sektöründe insan kritik bir unsurdur. Bu çalışmada da bir lojistik şirket çalışanlarının güçlendirme boyutlarına ve demografik özelliklerine olası etkileri incelenmektedir. Kullanılan anket personel güçlendirmeyi anlam, yetkinlik, özerklik ve etki boyutlarıyla ölçen sorularla sınırlandırılmıştır. Bulgular sadece çalışmanın yapıldığı firmadaki örneklem grubunu temsil etmektedir. ABSTRACT From starting the past until today, national and international competition, dynamic labor market relations, the changes on the management models, technological developments, the inclusion of Y generation into the business world and such improvements are forcing to companies review their supply chain policies while empowering the relations between employer and employee with aim to maintain the company competitiveness. Empowering the employees is not easy. Because the company and managers should always incentivize the empowering of the employees. The meaning of this for the companies; the creation of a reliable environment and to help employees to learn their success while analyzing the reason of failures. Organizations aim to prioritize the human factor with educating the employees and also taking into account their ideas for the decision-making. At this point, the notion of empowerment emerges. In the logistics sector, which is one of the service sector, " people " are a prominent factor. In that study, specifically the possible effects on strengthening dimensions and also on their probable demographics features are examined. The survey is limited by the questions that measures about empowerment by competence, autonomy and the effect dimensions. Results only represent the sample group in the company.
Mecmua, 2018
Empowerment consists of intrinsic motivation practices that give them more freedom, opportunity, authority and responsibility and give them a more active role in the enterprise in order to give employees more voice in managerial practices. In order for the empowerment to be expanded in an organizational sense, it should be ensured that employees act together with other employees. At this point, the concept of emotional intelligence comes into play. That the emotional aspect of empowerment plays a significant role and has/gives impacts on the value of emotion. Because emotional intelligence is a factor that makes individuals compatible with other individuals in terms of feelings, thoughts, attitudes and behaviors. Emotional intelligence and staff empowerment are considered to play an important role in the fact that employees can stay in the organization and show progress. The positive feeling that is possessed by the empowered employee will help in generating positive feelings in employees where this could most likely offer some help to employees, especially before they experience 'emotional dissonance'. Essentially, employees need to engage in a certain degree of emotion in order to generate the appropriate feelings. Employees would be able to manage the required emotions if they are given a chance to facilitate and sense their own power and the significance of their role in the service transaction. The aim of this study is to examine emotional intelligence and empowerment together that have not been previously studied together in the literature. In this context, it has been tried to determine the relationship between the concepts of emotional intelligence and staff empowerment and to determine whether the emotional intelligence acquired in this relationship has an effect on personnel empowerment.
Yönetim Bilimleri Dergisi, 2022
Çalışmanın amacı, çalışanların değişime dirençlerinin örgütsel çevikliğe etkisinde personel güçlendirmenin aracı rolünün olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırma Türkiye'de 12 ilde faaliyet gösteren firmaların 405 çalışanı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Değişime Direnç Ölçeği, Örgütsel Çeviklik Ölçeği ve Personel Güçlendirme Ölçekleri kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Kurulan hipotezlerin test edilmesinde SPSS 21 programında PROSESS işlevi kullanılarak aracı değişken analizi yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde, çalışanların değişime direncinin örgütsel çevikliği ve personel güçlendirmeyi etkilediği, değişime direncin örgütsel çevikliğe etkisinde personel güçlendirmenin aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir.
2015
Calisanlarin guclendirme algilarinin orgutsel bagliliklari uzerindeki etkilerini belirlemeye yonelik yapilan bu arastirma, bir kamu kurumunda gorev yapmakta olan 96 idari personel uzerinde gerceklestirilmistir. Arastirmanin bulgularina gore, calisanlarin ortanin uzerinde bir duzeyde psikolojik guclendirme (3,43), ortanin uzerinde bir duzeyde yapisal guclendirme (3,17), orta duzeyde duygusal baglilik (3,00), ortanin altinda bir duzeyde devam bagliligi (2,80) ve ortanin altinda bir duzeyde normatif baglilik (2,63) algisina sahip olduklari belirlenmistir. Calisanlarin demografik ozellikleri acisindan orgutsel baglilik ve guclendirme algilari arasinda anlamli bir farklilik olmadigi arastirma bulgulari arasindadir. Ayrica psikolojik ve yapisal guclendirme degiskenlerinin duygusal, devam ve normatif bagliligi pozitif yonlu ve orta duzeyde etkilemekte oldugu sonucuna ulasilmistir. Anahtar Kelimeler: Psikolojik guclendirme, yapisal guclendirme, orgutsel baglilik, kamu calisanlari
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.