Academia.eduAcademia.edu

Azerbaycan Türkçesi̇ni̇n Fuzûlî'Deki̇ İzleri̇

turkishstudies.net

Key takeaways

  • yüzyıldan itibaren belirgin bir Ģekilde Osmanlı yazı dili geleneğinden koptuğu için bunlara "Azerizm" denilemez.
  • Ģahıslarda -mAz ekli Ģekiller ölçünlüleĢmiĢ olsa da M. Ergin, Azerbaycan Türkçesinde 1.
  • yüzyıldan sonra Ģimdiki zaman çekimi için geniĢ zaman eklerinin kullanımı devam etmekle birlikte, yorıfiilinin ekleĢmeye ve yor-ekinin de yazılı metinlerde Ģimdiki zaman çekimi için kullanılmaya baĢladığı görülmektedir.
  • yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkçesinden ayrılarak bağımsız bir yazı dili olmaya baĢlayan Azerbaycan Türkçesinde çağdaĢı olan Osmanlı Türkçesindeki gibi Ģimdiki zaman çekimi içinyor eki hiçbir dönemde kullanılmamıĢ ve ET'deki geniĢ zaman eklerinden Ģimdiki zaman çekimi için yararlanma geleneğini sürdürmüĢtür; ancak Azerbaycan Türkçesinde bu eklerin dar ünlülü Ģekilleri (-Ir, -Ur) Ģimdiki zaman çekiminde, geniĢ ünlülü Ģekilleri (-Ar) ise geniĢ zaman çekiminde kullanılagelmiĢtir 16 (Türk 1996: 311-312;Kartallıoğlu 2007: 207;Ergin 1981: 144).
  • Bu zarf-fiilin "basıp turur" ("fiil + -p + yard.fiil" ) gibi bir yapıda art zamanlı bir "bitiĢ" ifadesiyle geçmiĢ zaman bilgisini taĢıması, aslen çekimli bir fiile yardımcı bir hareket ifade etmesine Fuzûlî'nin Türkçe gazellerinde sadece bir örnekte Ģimdiki zaman çekimi için Osmanlı sahasında 15.-16. yüzyıldan itibaren görülmeye baĢlayan -mAkdA ekinin aynı görev için kullanıldığı görülüĢtür: bkz.