Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2019
…
10 pages
1 file
B u çalışma, turistlerin alışveriş deneyimleri esnasında algıladıkları kalabalığın genel alışveriş memnuniyeti ve harcama miktarı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Antalya'nın Kaleiçi tarihi bölgesinde alışveriş yapmış olan 409 Alman turistin katılımıyla bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kalabalık algısının 'mekân' boyutu memnuniyet üzerinde olumsuz; 'insan' boyutu ise olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca alışveriş harcamasının miktarı üzerinde kalabalık algısının 'mekân' boyutunun anlamlı bir etkiye sahip olmadığı, ancak 'insan' boyutunun olumsuz etki yaptığı görülmüştür.
The purpose of this study is to measure the salesperson’s service quality who work in shopping centers located in Istanbul which is the most visited city by German tourists in Turkey. The study also aimed to determine the differences between expectations and perceptions of service quality by German tourists’ on shopping centers sales employees. A questionnaire was created utilizing the SERVQUAL scale which conducted face to face with 400 German tourists. In general, the results indicated that the german tourists’ service perceptions on shopping center employees are higher than their expectations in the scope of dimensions “geniality, kindness, helpfulness, ability to deal with consumer needs and gift packaging.” The study also concluded that the shopping centers’ sales were helpful and friendly to german tourists, however their lack of foreign language speaking cause problems and thus the perceptions remains below expectations in the scope of dimensions “German speaking skills and information giving skills.” Keywords: Shopping centers, Service quality, Service perception, Tourism, Istanbul
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 2020
In today's free competition environment, enterprises are struggling to gain competitive advantage by creating differences, and getting rid of the many similar companies in terms of production, promotion and marketing of goods and services. For this reason, one of the factors that directly affect the successes of the companies is the branding. It is assumed that boutique hotels have the potential for branding, and observed that the companies have recently started to give importance to this issue in intense competition conditions. The branding activities to be carried out are thought to be in line with the concept of boutique hotels business. From this point, the aim of the study is to reveal the effects of the branding efforts of the boutique hotel enterprises on the purchasing behaviors of the consumers. In the study, questionnaire has been used as data collection technique. First of all, the effects of the demographic characteristics of the tourists on the perception of the physical structure of the boutique hotel where they were staying and the perception of the service offered to the guests of the hotel were tested. Then the effect of these perceptions on brand perception was measured; after that, the effects of brand information on brand loyalty and purchasing behaviors of tourists were analyzed and the effects of brand loyalty on purchasing behaviors of tourists were analyzed. In the study, it was found that it is very important that the hotel gives confidence to the guests in order to influence the purchasing behavior of the participants. In addition, high brand awareness of the boutique hotel is another factor affecting consumer purchasing behavior.
2020
Rekabetin artması ve modern yaşamın gelişmesi ile birlikte alışveriş günümüz toplumunda vazgeçilmez bir olgu haline gelmiştir. Bu olgu turizm endüstrisinin ayrılmaz bir parçası ve aynı zamanda turistler için önemli bir motivasyon aracıdır. Alışveriş, turizmin önemli bir parçası ve aynı zamanda önemli bir motivasyon aracıdır. Bununla birlikte turistler tarafından gerçekleştirilen önemli aktivitelerden biridir. Destinasyonlarda turizme yönelik hizmet veren mağaza, çarşı, alışveriş merkezleri gibi yerlerin özellikleri turistlerin alışveriş deneyimlerinde dolayısıyla memnun olma düzeyleri üzerinde önemli faktörlerdir. Bu araştırma Marmaris’i ziyaret eden turistlerin alışveriş deneyimlerine ilişkin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Marmaris’i ziyaret eden ve alışveriş yapan yabancı turistler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2016 yılı Temmuz-Ağustos aylarında; Marmaris’te bulunan ve turistlerin çoğunlukla alışveriş yaptıkları kapalı çarşı, pazar ve mağazalarda araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 20 istatistik program ile değerlendirilmiştir. Kolayda örneklem yoluyla Marmaris’i ziyaret eden turistlerden elde edilen 173 verinin analizinde doğrulayıcı faktör analizi ve regresyon analizi kullanıılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre turistler alışveriş deneyimlerinde alışveriş yerlerine ilişkin en çok alışveriş yerlerinin fiziksel özellikleri ile ürün özelliğini ve ulaşılabilir olmasını yeterli bulurken; müşteri ile iletişimi daha az yeterli bulmaktadırlar. Alışveriş yerlerinin yeterliliğine ilişkin unsurların genel memnuniyet düzeylerine etkisinin önem sırasına göre ürün özelliği ve ulaşılabilirlik ve mağaza/pazarın fiziksel özellikleri olduğu; müşteri ile iletişim unsurunun turistlerin alışverişe ilişkin memnuniyet düzeylerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir (p>0,05).
Today the increasing environmental problems have caused consumers to become more sensitive to the environment and change their consumption preferences to more environment sensitive products. This fact can be considered to be valid for touristic consumers too. The primary aim of this study is to determine the environmental attitudes of potential tourists under three headlines: nature oriented (ecocentric), human oriented (anthropocentric) and reluctant to the environment (antipathetic). Another aim of the study is to determine the effects of these attitudes on green hotel selection and make this preference widespread by oral communication. In this context, data was collected from people living in Balıkesir city center. The sample mass of the research was selected by convenience sampling method and the survey was conducted by face to face interviews. The obtained data was evaluated by frequency distribution, factor analysis and regression analysis. The findings obtained from the study demonstrates that there is a significant relation between the intention to stay at green hotel and intention to make the green hotels widespread by oral communication and ecocentric attitude while no relation is present between these intentions and anthropocentric and antipathetic attitudes. Key Words: Domestic tourist, Environmental Attitude, Purchasing Behavior, Green Hotel.
Tüketim biçimlerinin içselleştirilmesi ve tüketim algılamalarında ortaya çıkan dönüşümler, geleneksel rekabet koşullarının geçerliliğini kaybetmesine neden olurken, işletmelerin, ekonomik sunularını eşsiz deneyimlere dönüştürmelerini zorunlu hale getirmektedir (Güzel 2012; Güzel ve Papatya 2012). Bu zorunluluk kapsamında sıradan ürünlerin hatırlanabilir deneyimler haline dönüştürülmesi ve tüketici aktivitelerinin deneyim karakteri kazanması için psikolojik öngörü ile birlikte üretil-mesi/pazarlanması gerekmektedir (Pikkemaat ve Weiermair 2003). Ürünlerin deneyim ekonomisi çağında teknik olarak metalaşması, Lindstrom'un (2007) belirttiği gibi etki, algı ve zevklerin müşteriler için fiyattan daha önemli hale gelmesine neden olmaktadır. Bu durumu göz önünde bulunduran işletmeler, Bowie ve Buttle'ın (2009) vurguladığı gibi ürün tasarımında fiziksel uyarıcılara önem vermelidir. Shaw (2005), fiziksel işletme performansının, uyarılmış duyuların ve uyandırılmış duyguların/ hislerin, müşteri ve organizasyon arasındaki etkile
Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi (Journal of Contemporary Tourism Research), 2020
Destinasyonlarda turistlere sunulan konaklama, yeme-içme, ulaşım, rekreasyon, vb. hizmetlerin yanı sıra destinasyonun sahip olduğu alışveriş olanakları ve bu olanakları sunan görevlilerin tutumlarından turistlerin memnuniyet algıları da son derece önemlidir. Bu çalışmada yerli turistlerin destinasyon alışveriş olanaklarından ve alışveriş noktalarındaki görevlilerin tutumlarından memnuniyet algı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan anket formu Temmuz-Eylül 2019 döneminde Göbeklitepe destinasyonunu ziyaret eden 400 yerli turiste yüzyüze iletişim kurularak ulaştırılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler (386 anket) SPSS programında analize tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; katılımcıların çoğunluğunun destinasyon alışveriş olanaklarından (%71) ve destinasyondaki alışveriş noktalarındaki görevlilerin tutumlarından memnun oldukları (%65) ancak katılımcıların daha az olmakla birlikte önemli bir kısmının ise destinasyon alışveriş olanaklarından (%29) ve destinasyon alışveriş noktalarındaki görevlilerin tutumlarından memnun olmadıkları (%35) belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların destinasyon alışveriş noktalarındaki görevlilerin tutumlarını İçtenlik, Nezaket, İletişim, Turistlerin İhtiyaçları ile İlgilenme ve Hediye Paketleme Becerisi boyutları kapsamında değerlendirdikleri belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Alışveriş Olanakları, Memnuniyet, Algı, Göbeklitepe, Türkiye.
Amaç: Bu çalışmanın amacı tüketicileri mağaza atmosferi algılarına göre gruplandırmak ve mağaza atmosferi algıları itibariyle oluşan tüketici gruplarının anlık satın alma davranışlarındaki farklılıkları incelemektir. Mağaza atmosferi algılarına göre oluşan tüketici gruplarının sosyo-demografik özellikleri itibariyle farklılıklarının belirlenmesi de amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmanın verileri 908 tüketiciden anket yöntemi ile toplanmıştır. Örnekleme yöntemi kota örneklemesidir. Mağaza atmosferi algılarına göre tüketicilerin gruplandırılması amacıyla kümeleme analizi kullanılmıştır. Tüketici gruplarının anlık satın alma davranışlarındaki ve sosyo-demografik özelliklerindeki farklılıklar ANOVA ve ki-kare testi ile incelenmiştir. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre mağaza atmosferi algıları itibariyle mağaza atmosferi algıları yüksek, orta ve düşük olmak üzere üç tüketici grubu saptanmıştır. Mağaza atmosferi algıları itibariyle oluşan grupların anlık satın alma davranışları ve eğitim düzeyleri farklılık göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Mağaza İmajı, Mağaza Atmosferi, Anlık Satın Alma Davranışı. Bilgilendirme: Bu makale İlkay KAŞ tarafından kaleme alınan " Tüketicilerin Mağaza Atmosferi Algılarına Göre Anlık Satın Alma Davranışlarına İlişkin Farklılıkların Belirlenmesi " başlıklı yüksek lisans tezinden türetilmiştir.
International Journal of Social Sciences and Education Research, 2020
Öz Bu araştırmada COVID-19 salgını kapsamında turist yorgunluğunun turistlerin satın alma, tavsiye etme ve daha fazla ödeme niyetleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 495 kişiye anket aracılığıyla ula-şılmıştır. Araştırmaya katılım gösteren turistlerin yorgunluk ve buna bağlı olarak satın alma niyeti, tavsiye etme niyeti, daha fazla ödeme niyeti düzeylerinin düşük seviyede olduğu belirlenmiş olup turistler turistik faaliyetlere katılma noktasında en yüksek motivasyonel yorgunluk hissettiklerini belirtmişlerdir. Araştırmada yapılan regres-yon analizi sonuçlarına göre turist yorgunluğu bağımlı değişkenler turistlerin satın alma niyeti, tavsiye etme ve daha fazla ödeme niyeti tarafından açıklanabilmekte, turistlerin fiziksel, motivasyonel, duygusal, bilişsel yorgun-luklarındaki artış turistlerin satın alma, tavsiye etme ve daha fazla ödeme niyeti üzerinde azalış sağlamaktadır. Anahtar kelimeler: COVID-19, turist yorgunluğu, satın alma niyeti, tavsiye etme niyeti ve daha fazla ödeme niyeti Abstract In this study, it was aimed to determine the effect of tourist fatigue on tourists' intent to purchase, intention to recommend and intention to pay more within the scope of COVID-19 epidemic. For this purpose, 495 people were reached through a questionnaire. It was determined that the level of intention to purchase, the intention to recommend and the intention to pay more due to the fatigue and fatigue of the tourists was low who are participating in the research, and tourists stated that they felt the highest motivational fatigue in participating in touristic activities. According to the results of the regression analysis, the variables dependent on tourist fatigue can be explained by the intention of the tourists to purchase, to recommend and to pay more and the increase in the physical, motiva-tional, affective and cognitive fatigue of the tourists provides a decrease in the intention of the tourists to purchase, recommend and pay more.
Karabuk University Journal of Institute of Social Sciences, 2016
Gelişen teknolojinin bir ürünü olarak günlük hayatın değişmezi halini alan internet daha az maliyetle daha hızlı bir şekilde daha fazla müşteriye ulaşma imkanı sunması sebebiyle ticari hayat içerisinde önemli bir yere sahiptir. Turizm ve seyahat endüstrisinde de aynı önemine sahip olan bu araç online seyahat acenteleri ile günümüzde seyahat endüstrisi açısından göz ardı edilemeyecek bir teknoloji yenilik haline getirmiştir. Bu çalışmada amaç, seyahat satın almada klasik seyahat acentelerine kıyasla online seyahat acentelerini tercih eden tüketicilerin memnuniyet faktörlerini belirlemek ve her bir faktörün klasik seyahat acentelerine kıyasla ne derece memnuniyet sağladığını ölçmektir. Çalışmada ayrıca, online seyahat acentelerinin web sitelerinin taşıması gereken hizmet kalitesi kriterlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma için Szimensky ve Hise (2000)'in geliştirdiği "E-memnuniyet Ölçeği" ve Barnes ve Vidgen (2002) tarafından geliştirilen "Web Kalitesi Ölçeği" aracılığıyla bir anket formu oluşturulmuştur. Oluşturulan anket formu tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi aracılığıyla 2015 Temmuz-Aralık ayları arasında, İstanbul ilini ziyaret eden 530 yerli ve yabancı turiste yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların demografik değişkenlerine göre e-memnuniyet düzeylerinin ve web sitesi hizmet kalitesi kriterlerine yönelik bakış açılarının farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca, web kalitesi ile katılımcıların e-memnuniyetleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları literatüre katkı sağlamakla birlikte, turizm ve seyahat endüstrisi pazarlamacıları açısından da önem taşımaktadır.
2017
Alışveriş, seyahatlerin ve tatillerin en önemli harcama yapılan kalemlerinden birisidir. Bu çalışmada; Kapalıçarşı alışveriş turizmi açısından değerlendirilerek, Kapalıçarşı'da gerçekleştirilen alışverişlerin mevcut durumu, avantajları ve dezavantajları, fiziksel ve sosyal dokusu ele alınmıştır. Daha sonra, bu mekânın potansiyelinin kent içindeki öneminin tekrar kazandırılması için öneriler sunulmuştur. Bu amaç doğrultusunda; Kapalıçarşı esnafıyla nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen görüşme sonuçları GZFT (Güçlü Yön/Zayıf Yön/Fırsat/Tehdit) analizine temel oluşturmuştur. Kapalıçarşı'nın güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri belirlenerek; daha sonrasında ise, sonuçları değerlendirebilmek amacıyla TFZG (Tehdit/Fırsat/Zayıf Yön/Güçlü Yön) matrisi oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda; Kapalıçarşı'nın alışveriş turizmi bakımından İstanbul'un en önemli destinasyonlarından biri olduğu ve büyük bir turistik çekiciliği bünyesinde barındırdığı, ancak günümüz koşullarında reklam ve pazarlama araçlarının iyi kullanılmadığı, ayrıca tarihsel Kapalıçarşı kültürünün değişime uğradığı anlaşılmıştır. Bu araştırmada Kapalıçarşı'nın alışveriş festivallerine dâhil olmadığı dönem ele alınmaktadır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Journal of Business Research - Turk, 2020
IEEE Transactions on Reliability, 2021
Güncel turizm araştırmaları dergisi, 2022
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 2021
The Journal of Academic Social Science Studies, 2015
Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review), 2013
Journal of Life Economics
Journal of International Social Research, 2020
Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi (The Journal of International Social Research) , 2016
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1988
Journal of Recreation and Tourism Research , 2015
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2006
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Journal of Yaşar University, 2015