Academia.eduAcademia.edu

Bilinçdışının Temsil Nesnesi Olarak Mekan Kavramı

2021

Abstract

Özne mekana maruz kalarak algılamakta ve kendi bilişsel sistemi içerisinde mekanı zihinsel örüntüye oturtarak kavramaktadır. Kavranan mekan, ona maruz kalan öznenin bilinçdışına dokunur. Bilinçdışına dokunan mekan artık onu tasarlama eylemi aracılığıyla var eden öznenin; bilinçdışı temsil aktarımı olduğu gibi ona maruz kalan öznenin de bilinçdışı içeriğinin kendini bulduğu bir temsil nesnesi olarak gerçeklik dünyasında yer edinmektedir. Mekan, düşün edimi aracılığıyla tasarlama eylemine maruz kalarak dönüşen bir sınırlandırma yahut sınırı aşma alanı olarak; öznenin bilinçdışında konumlanmaktadır. Özne mekanı tanımlamakta ve ilişkilendirmektedir. Mekan onu tasarlama edimine maruz bırakan özne ile onu paylaşan özneye etkir. Özne, mekanı; mekan, özneyi bilişsel içerikleri dahilinde tanımlamaktadır. Mekan, özneyi temsil ederken; özne, eksiliğinin tamamlayıcı temsilini mekanda bulur. Bilinçdışı, öznenin arayışını tetikleyerek; eksikliğin temsil nesnesini mekana aktarır. Mekan ona bakan özne ile var olur. Nesne, öznenin varlığına içkindir. Bilinçdışının nesne atfında bulunduğu mekan; anlam kazanmak için onu anlamlandıran bir varlığa ihtiyaç duymaktadır. Öznenin sınırı ise mekanın sınırlarına yahut sınırsızlığına tabi olduğu kadar bilişsel süreçlerinin sınırlarına da bağımlı olarak algı düzeylerini oluşturmaktadır. Bu algı ağı bakımından mekan, temsil nesnesi olarak; bilinçdışının arayışına bir cevap niteliğinde var olur.

Key takeaways

  • İnsan mekanda bulunan bir varlık olarak; özne kimliği aracılığıyla mekanın kimliğini aramakta, anlamakta ve kavramaktadır.
  • Özne tasarlayan özne olmak bakımından mekanı şekillendirirken; ona maruz kalan özneye, tasarlanan mekan aracılığıyla bir temsil bırakarak dokunur.
  • Zihinsel içerik psikanaliz aracılığıyla okunarak; mekanı, mekana bağlı olarak ise eyleyici öznenin kendiliğini açık edecektir.
  • "Mekan salt yapı malzemeleriyle örüntülere boğulmakta olan bir sınır sıradanı olmaktan çıkar, zihnin konuşan bir imgesel düzlemi haline gelerek kendini gerçekleştirir" (Sıkı, 2021, s. 100