Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2011, DergiPark (Istanbul University)
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2006-2019 döneminde hem genel imalat sanayisinin hem de NACE Rev.2 ve seçili NACE Rev.2-3 dijit (Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması) düzeyinde imalat sanayi alt sektörlerinin ithalat bağımlılık oranlarının hesaplanması ile NACE Rev.2 düzeyinde ithalat bağımlılık oranını etkileyen faktörlerin, Arellano-Bond Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) yöntemiyle analiz edilmesidir. Yapılan hesaplamalar Türkiye’de ithalat bağımlılık oranının 2006-2019 döneminde ortalama %24 olduğunu ve ilgili dönemde en yüksek ithalat bağımlılık oranının motorlu kara taşıtları sektöründe olduğunu göstermektedir. Arellano-Bond GMM sonuçlarına göre ise ortalama ücretler ve döviz kuru değişkenleri ile ithalat bağımlılık oranı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış ancak diğer bağımsız değişkenler ile ithalat bağımlılık oranı arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Türkiye’nin dışa bağımlı ithalat yapısı, dış ticaret açıkl...
Journal of social, humanities and administrative sciences, 2022
Döviz kurlarının ve ithalat fiyatlarının, yurt içi enflasyonu ne ölçüde etkilediği para politikası için büyük önem taşımaktadır. Taylor (2000), bir politika aracı olarak parasal istikrar ile parasal etkinlik arasındaki tamamlayıcılığa dikkat çekerek, geçişkenlik düzeyi bir ülkenin parasal istikrarına bağlı olduğu durumda, daha istikrarlı bir enflasyon döneminde, para politikasının da daha etkin bir politika aracı haline geleceğini vurgulamaktadır. McCarthy (2007), İngiliz Bankası'nın enflasyon raporuna işaret ederek, döviz kurlarının ve ithalat fiyatlarının, Para Politikası Komitesi görüşmelerinde yatırım tahminlerinde dikkate alınan temel hususlar olduğunu ifade etmektedir. Monacelli (2005), çalışmasında ithalat fiyatları geçiş etkisinin eksik kaldığı bir ekonomide enflasyon ile çıktı açığının istikrarı arasında ortaya çıkacak bir dengesizliğin, politika tasarımını olumsuz yönde etkileyeceğini göstermektedir. İktisat yazınında fiyat geçişkenliği ile ilgili çalışmaların büyük bölümünde döviz kurunun yurt içi fiyatlara geçiş etkisi incelenmektedir (
ÖZ Bu çalışmacının amacı, Kaynak Bağımlılığı Kuramı (KBK) çerçevesinde bağımlılık ilişkisi geliştiren örgütlerde bağımlılığın i-nasıl oluştuğu ve ii-işlediğini ortaya koymaktır. Temel nitel araştırma yönteminin benimsendiği böylesi bir araştırmada, Türkiye'de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren ana/alıcı ve tedarikçi firmalara odaklanılmıştır. Veriler, bağımlılık ilişkisinin tarafları olan, 8 ana firma ve 10 tedarikçi firma yetkilisi ile yapılan tam yapılandırılmış mülakatlar sonucu elde edilmiştir. Verilerin analizi iki aşamada sunulmuştur. Araştırma sorusunun birinci kısmı olan "bağımlılık ilişkisinin nasıl oluştuğuna" yönelik verilerin analizi için başlangıç tema ve kodların belirlenmesinde KBK'nın bağımlılık çerçevesi (literatür) * Arş. Gör. Dr., Sakarya Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü, Sakarya/Türkiye. ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7959-9535.
Turkish Studies-Economics,Finance,Politics, 2020
All countries need to increase their production and income levels to improve their socioeconomic progress and increase their development rates. One of the most essential tools used by countries to increase their production and national income is foreign trade. Turkey has been trying to improve its foreign trade with other countries in recent years. Among the countries in which Turkey has developed foreign trade in this process are Mexico, Indonesia, and South Korea, which are called MIST countries. The total foreign trade volume of Turkey with MIST countries in 2018 is 7,464 billion dollars. In this study, foreign trade relations with Turkey and MIST countries, key industries and import dependency analysis were determined with the Input-Output model. Within the scope of the analysis, the Leontief inverse matrix, key industries, and import inverse matrix were calculated for all countries with WIOD data for 2014. According to the results of the analysis, it was determined that the production of computer, electronic and optical products is the key sector in all MIST countries. Besides, the production of basic metals in Turkey and South Korea, and the manufacturing of chemicals and chemical products industry in Turkey, Mexico, and South Korea again stand out as key industries. When the backward linkage effects of the industries in the MIST countries are examined, it is seen that the backward linkage effect of these countries, in general, is high in industrial and manufacturing industries. In this context, it has been determined that MIST countries have an externally dependent structure in terms of industrial and manufacturing industries and this situation weakens the inter-industrial structural correlation especially in Mexico, Indonesia, and Turkey.
2006
Bu calismada, Otomotiv endustrisinin kisa tarihcesi, Dunyada otomotiv endustrisinin durumuna genel bir bakis, Turkiye otomotiv endustrisinin bugune kadar gecirdigi asamalar, bugunku durumu analiz edilerek, endustri kuruluslari, uretimleri, gelirleri, vergileri ve istatistiki bilgileri ile Turkiye’deki otomotiv endustrisinin mevcut durumu ortaya konmustur. Degisik kaynaklardan elde edilen bulgular, tablolar, grafikler ve sekillerle aciklanmistir. Bu istatistiki bilgiler ile, otomotiv sektorunun tarihi asamalardan gecerken ugradigi degisimler ortaya konarak, sektorun gelecegine iliskin analizler yapilip, gelecege yonelik tahminlerde bulunulmustur.
Maliye Finans Yazıları, 2017
In the study, it is aimed to analyse both the impacts of the real exchange rate in Turkey on the balance of foreign trade and the dependency of export to import in the segregation of intermediate goods, consumer goods, and raw material for 2003-2015 term. Accordingly, the relationships between variables are investigated through the Johansen cointegration approach, the vector error correction model, and the Granger causality test. The findings show that real exchange rate influences, in the long run, the import and export of intermediate goods, the import and export of consumer goods, and the aggregate export and import.
Gelişmekte olan ülkelerin özellikle 1970’li yıllarda korumacı ticaret politikaları izlediği bilinmektedir. Fakat bu durum 1980’li yıllarla beraber yerini daha liberal politikalara bırakmıştır. Bu çalışmada, liberal politikaların önemli bir kısmını oluşturan ithalatın, ihracat ürün çeşitliliğine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İthalat gelişmekte olan ülkeler açısından teknoloji, ara malı temini gibi unsurların temininde büyük önem taşımaktadır. Yurt dışından teknoloji, ara malı alımı ile ülkelerin yeni ürünler üretmesi kolaylaşacak ve bu durum ihracat ürün çeşitlendirmesine katkı sağlayabilecektir. Bunun yanında ithalat ile birlikte, yurt içi üreticilerin taklit edebilecekleri ürünlere erişme imkânı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye örnekleminde ithalatın ihracat ürün çeşitlendirmesine etkisini incelemektir. 1962-2010 yıllarını kapsayan çalışma sonucunda hem Toda-Yamamoto (1995) hem de Granger (1969) nedensellik testlerinin ithalattan ihracat ürün çeşitlendirmesine doğru tek yönlü ilişkinin olduğunu göstermiştir. Bu doğrultuda ithalatın ihracat ürün çeşitlendirmesine neden olduğu söylenebilir.
Gümrük ve Ticaret Dergisi, 2018
Serbest bölgeler, ihracatı teşvik etmek ve ülkenin büyümesine katkı sağlamak için kurulmuş özel istisnaların olduğu alanlardır. Serbest bölgelerdeki üretici ihracatçı firmaların yapacakları ihracat, ülke ihracatına da olumlu katkı yapacaktır. Çalışmada, Türkiye için 1988-2017 döneminde serbest bölgelerden yapılan ihracat ile toplam ihracat ilişkisi araştırılmıştır. Serilerin I(1) ve I(0) olmasından dolayı ARDL sınır testi analizi yapılmıştır. Seriler arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Uzun dönemde, serbest bölgeler ihracatında %1'lik bir artışın toplam ihracatı %0,86 arttıracağı, kısa dönemde serbest bölgeler ihracatında %1'lik bir artışın toplam ihracatı %0,22 arttıracağı hesaplanmıştır. Serbest bölgelerden yapılan ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatına özellikle uzun dönemde olumlu katkı yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
2018
Gunumuzde ulkelerin yuksek teknolojiyi uretmek yerine disaridan satin almayi tercih etmesi, ulke ekonomisinde issizlik, dis ticaret acigi gibi sorunlar yaratmaktadir. Teknoloji sirketlerinin elde ettikleri gelir, ithal edilen urunlerin yurtici pazarlarda satilmasiyla veya yardimci malzemelerin montajlanarak ihracatiyla sinirli kalmamalidir. Inovatif dusuncenin gelismesinden, fikirlerin planli bir AR-GE sureci ile somut urunlere donusturulmesi ve ayni zamanda markalasarak kuresel pazarlarinda talep gormesine kadar ulke ekonomisinde teknoloji yonetim surecinin olusturulmasi son derece onemlidir. Bu baglamda arastirmada Borsa Istanbul’da (BIST) islem goren teknoloji isletmelerinden olusan BIST Teknoloji Endeksi (XUTEK) ile ulkenin ihracati ithalati karsilama orani arasindaki iliski son iki yilin verileri baz alinarak incelenmistir. Elde edilen bulgular BIST Teknoloji Endeksi ile ihracatin ithalati karsilama orani arasinda negatif yonde anlamli bir iliskinin oldugunu gostermistir. Ayni ...
Sosyoekonomi, 2014
In this study, Turkey's export by manufacturing industry sectors was analysed. For this purpose, quarterly data between 1998q1-2012q1 for the first 4 highest exporting sectors within ISIC Rev. 3. two digit manufacturing industry sectors was used; namely, basic metal, motor vehicles, textile and clothing sectors. Long term and short term relationships between the variables were investigated using fully modified ordinary least squares (FMOLS) and vector error correction (VEC) models. Model results show that foreign economic activity is the most important factor affecting exports of all four sectors. Increase in unit labor costs; adversely affect exports of clothing and motor vehicle sectors in the long run. Increases in unit export prices have increasing effect in all sectors except textiles. Real appreciation of Turkish Lira adversely affect only textile sector among the four.
Bulletin of Economic Theory and Analysis, 2021
Dünyada dış ticaret serbestisi ile uluslararası ticarette hızlı gelişmeler meydana gelmiştir. Meydana gelen bu hızlı gelişmeler arasındaki en önemli gelişme, mal ve hizmet üretiminde yoğun bir şekilde ithal ara girdinin kullanılmasıdır. Özellikle gelişmekte olan ekonomiler başta olmak üzere küresel piyasaların karşılıklı bağımlılıkları artış göstermiştir. Gelişmekte olan ekonomiler kategorisinde yer alan MINT ülkeleri de uluslararası ticarete entegre olmuş önemli ekonomilerdir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı MINT ülkelerinin mal ve hizmet üretim faaliyetlerinde hem ara girdi hem de nihai talebin ithalat bağımlılığını analiz etmektir. Ayrıca sektörel bağlamda yapılan toplam ihracatın ithalat bağımlılığı da analiz edilmiştir. Çalışmada girdi-çıktı modelleri ile ithalat bağımlılığı analiz edilmiştir. Bu amaçla OECD veri tabanında yer alan ulusal girdi-çıktı tabloları kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre MINT ülkelerinde imalat sanayii başta olmak üzere genel olarak sermaye yoğun sektörlerde ithalat bağımlılığının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Emek yoğun ve düşük teknolojili sektörlerde ise ithalat bağımlılığının düşük olduğu tespit edilmiştir.
2010
In general, studies focusing on the determinants of Turkish’s export supply and import demand used Granger causality test, VAR, Cointegration and ECM models and tried to explain relationship between export supply and import demand with following variables: national income and reel exchange rate and ignores socio-political factors. International studies forecast export supply and import demand independently using ordinary last square (OLS) estimation. In this study, we evaluated to effects of both economic, social and specially political (democracy) factors on the Turkish’s export and import with selected 98 trade partner of Turkey using annual data from 1981 to 2006. Two- way random effect and 3SLS models used for this analysis. The results showed that democratic countries trade with other democratic countries more than nondemocratic countries. At the same time, Lagrance Multiplier and Hausman test result showed that export and import are related to each other through error terms. Therefore, 3SLS model is the appropriate approach to forecast export supply and import demand .
2011
Bu calismada temel amac Turkiye’de ihracat cesitlendirme seviyesi ile ekonomik buyume arasindaki iliskinin cozumlenmesidir. Bu amacla yapilan ekonometrik analizlerden birim kok testi, degiskenlerin uzun donemli niteliklerini incelemek amaciyla; Granger nedensellik testi ise degiskenler arasi nedensellik iliskisinin varligini ve yonunu belirlemek icin uygulanmistir. Ihracat cesitlendirme seviyesinin belirlemek icin gerekli olan ihracat verileri BM Ticaret Istatistikleri veri tabanindan alinmis, diger makroekonomik degiskenler ise Dunya Bankasi veri tabaninda elde edilmistir. Elde edilen sonuclara gore 1962 ile 2008 arasindaki donem de Turkiye icin, ekonomik buyumeden, ihracata ve ihracattan ise ihracat cesitlendirmesine dogru bir nedensellik iliskisi tespit edilmis fakat beklentinin aksine cesitlendirme ile ekonomik buyume arasinda bir nedensellik iliski bulunamamistir
Journal of Yaşar University
Automotive industry has utmost importance in terms of the added value it creates, its contribution to employment, providing support to the development of many sectors, and the export revenue it provides to the country. Therefore automotive export revenue forecast data is an important piece of information used in the planning of investments in the sector and making strategic decisions. This study aims to develop an ARIMA model to forecast the export revenue of the automotive industry in Turkey. The monthly export revenue data from 2013 to 2018 is obtained from the Turkish Exporters' Assembly website. As a result of the analysis, ARIMA (1,2,1) (0,1,1)12 model is found to be suitable for forecasting. The monthly export revenue forecast of 2019 is obtained by using the fitted model. When the predicted figures are compared with the actual export figures of January, February, and March of 2019, it is seen that forecasted figures are in line with the actual numbers.
2013
Son yıllarda Türkiye ekonomisinin karşı karşıya geldiği en önemli sorun dış ticaret açığıdır. Özellikle ekonomik büyüme hızı artıkça dış ticaret açığı da artmaktadır. Bu durumun en önemli nedeni ithalat bağımlılığıdır. Diğer bir ifade ile Türkiye’nin üretim ve ihracatı yüksek oranda ithalata bağımlıdır. Herşeyi ile yurtiçinde üretilebilen bir sektör olan tekstil ve hazır giyim sektöründe bile ithalat bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektöründe ithalatın bağımlılığının nedenleri üzerine odaklanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektöründe ithalat bağımlılığının nedenleri şöyle sıralanabilir; Döviz kurunun düşüklüğü, SGK primlerinin yüksekliği, Yurt içi hammadde ve yarı mamul girdi üretiminin yetersizliği, Vergi oranlarının yüksekliği ve Asya ülkelerinin etkisi. Sonuçta, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörü giderek ithalata bağımlı hale gelmektedir. Bu nedenle ithalat bağımlılığının nedenleri ortadan kald...
2006
Internationalization is a process that consists export behavior. Business starts their internationalization process by selecting foreign market to export. First entered foreign market is important for market depth and internationalization model. Export experience, speed of internationalization and degree of internationalization are examined with internationalization model together. In this research, internationalization structure of Turkish SMEs was analyzed. This analysis consisted speed of internationalization, preferred internationalization model and measuring the degree of internationalization. Web based questionnarie was used for this study. 137 Turkish SMEs replied the questionnarie from four sectors.
Turkish Studies-Economics,Finance,Politics, 2020
The trade openness is a measure of economic policies that restricts or increases trade between countries. Trade liberalization is reduction of the restrictions in terms of barriers to increase the free exchange of goods or services among countries. These barriers include tariffs such as taxes and surcharges, and non-tariff barriers such as license rules and quotas. When the current accounts in the balance of payments are taken into consideration, the main parameter is the current account deficit or the current account surplus which includes export-import difference formulated as (x-m). In the macro context, the correlation coefficient between trade liberalization process and export volume, which is the main subject of international trade, has been one of the main research topics in the academic literature. When the capital-intensive sectors and its related products of Heschker Ohlin theory are taken into account, they are the most significant income items of international trade. Therefore, trade liberalization of Turkey mostly depend on high value added product's and it's flexibility coefficient between two variables (HVAP and trade openness). For this reason, in order to calculate coefficient of correlation of two variables (HVAP and f trade openness) GMM method is implemented in methodology part of the research article. High value-added products (machinery, mechanical devices and instruments, nuclear reactors, other pieces) is taken from TUIK database as yearly data from 1990 to 2019. Trade openness is one of the most important indicators of trade liberalization. In this context, the findings demonstrate that if the trade liberalization (trade openness) coefficient increases, high valueadded product export is positively affected. In the light of this information, policy makers should develop a plan to gain from multilateral trade liberalization policies and try to strengthen the local market by increasing productivity in terms of high value-added production.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2020
Bu çalışmada Dünya Girdi Çıktı Veri Tabanı (WIOD) kullanılarak 2000-2014 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye'nin ikili ticaret bağlamında tarım, imalat sanayi ve hizmetler sektöründeki ihracatının yurtiçi katma değer ve yabancı katma değer oranı hesaplanmaktadır. Çalışmanın sonuçları, tarım ve hizmetler sektörü ihracatında yurtiçi katma değer oranının daha yüksek olduğunu ve imalat sanayi ihracatının diğer sektörlere kıyasla daha yüksek yabancı katma değer içerdiğini göstermektedir. 2000-2014 yılları arasında tarım ve hizmetler sektörü ihracatındaki yurtiçi katma değer, %85 dolaylarında gerçekleşmektedir. İmalat sanayi sektöründe yabancı katma değer oranı, 2000 yılında yaklaşık olarak %16 iken 2014 yılında %22'dir.
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2018
Çalışma ile dış ticaret ve istihdam değişkenleri arasındaki teorik ve uygulamalı ilişkinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Uygulamalı çalışmada Türkiye ekonomisi için Ocak 2005-Şubat 2014 dönemine ait aylık verileri kullanılmıştır. Ekonometrik analizde sanayi üretimi endeksi, ihracat, ithalat, reel döviz kuru ve istihdam değişkenleri kullanılmıştır. Uygulamalı analizde öncelikle modelde kullanılan değişkenlerin durağanlık analizi yapılmıştır. Farklı dereceden durağan olan değişkenler nedeniyle eşbütünleşme analizinde Sınır Testi yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmada modeldeki tüm değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisinin tespit edilmesini takiben uzun ve kısa dönem ilişki analizinin yapılabilmesi amacıyla ARDL (Autoregresive Distributed Lags) modeli oluşturulmuştur. Modelin ampirik sonuçlarına göre, sanayi üretimi ve ihracat istihdam düzeyini pozitif, reel kur ve ithalat ise istihdamı negatif etkilemektedir. Abstract In this paper, it is aimed to determine the theoretical and empirical relationship between foreign trade and employment variables. The monthly data from January 2005-February 2014 for Turkish economy was used in empirical analysis. Industrial production index, export, import, real exchange rate and employment variables were used in the econometric analysis. In the empirical analysis, firstly, stationarity analysis of the variables used in the model was controlled. The Boundary Test approach has been used in the cointegration analysis due to variables tha are stationary at different levels. Following the identification of the cointegration relationship between all variables, an ARDL (Autoregresive Distributed Lags) model was developed in order to make a long and short term relationship analysis. According to the empirical findings, it's found that industrial production and exports had a positive effects on employment level, however real Exchange rates and imports negatively affected employment level for Turkey in related period.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.