Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2014, Spring
…
18 pages
1 file
Dijital Kuşak olarak bilinen Y neslinin son yıllarda örgütlerdeki etkinliği giderek artmaktadır. Birçok sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki örgütlerde yönetsel pozisyonlarda görev almaya başlamışlardır. Bu durum, örgüt içindeki Y neslinin diğerlerinden iş görme anlayışı açısından farklı olduklarına dair bir algıya sebep olmuştur. Bu araştırmada, öncelikle Y neslinin örgüt ortamında diğer çalışanlardan farklılaştığı boyutların belirlenmesi ve bu boyutların hangi yönde farklılaştıklarının analizi amaçlanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, Y neslinin çoklu görev, sosyal medya kullanımı, takım çalışmasına yatkınlık, eğlenerek çalışma ve çalışan bağlılığı boyutlarında diğerlerinden farklı oldukları bilimsel olarak ispatlanmıştır.
ÖZET Dijital Kuşak olarak bilinen Y neslinin son yıllarda örgütlerdeki etkinliği giderek artmaktadır. Birçok sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki örgütlerde yönetsel pozisyonlarda görev almaya başlamışlardır. Bu durum, örgüt içindeki Y neslinin diğerlerinden iş görme anlayışı açısından farklı olduklarına dair bir algıya sebep olmuştur. Bu araştırmada, öncelikle Y neslinin örgüt ortamında diğer çalışanlardan farklılaştığı boyutların belirlenmesi ve bu boyutların hangi yönde farklılaştıklarının analizi amaçlanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, Y neslinin çoklu görev, sosyal medya kullanımı, takım çalışmasına yatkınlık, eğlenerek çalışma ve çalışan bağlılığı boyutlarında diğerlerinden farklı oldukları bilimsel olarak ispatlanmıştır. ABSTRACT Effectiveness of generation Y that is known as digital generation is continuously increasing in recent years. They have begun to take responsibilities in the managerial positions of the organizations in different scales and sectors. This situation has led to the perception that generation Y working in organizations is different from others in terms of business behaviors. In this study, primarily, it is aimed that the determinations of the dimensions that generation Y differentiate from others in organization environment and analysis the differentiation in the direction of these dimensions. According to the result of
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015
TOPGÜL, Tuna Çağlar. Y Nesli Üzerine Sosyolojik Bir Analiz, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2015 Nesiller ve bu nesillerin birbirinden farklı özellikler göstermesi anlayışından hareket eden çalışmanın konusu, Y Nesli olarak adlandırılan ve literatürde 1983-2002 seneleri arasında doğmuş olan bireylerin diğer nesillerden farklılaşmasını ve bu farklılaşmaların kırılma noktalarını konu edinir. Çalışma genellikle psikolojinin, antropolojinin ve tarihin konusu olmuş, nesil anlayışının aynı zamanda sosyolojinin de bir inceleme konusu olduğunu ortaya koyarak, kültürün ve kültürlemenin ve sosyal mühendislik çalışmalarının etkilerine bir bakış sunmayı amaçlamıştır. Bu konu ve amaçlar çerçevesinde Ankara’da neslin çalışma ortamında gözlenmesi sağlanmış, seçilen örneklem grubuyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle görüşmeler yapılmıştır. Gözlem ve görüşmeler sonucunda bireylerin Avrupa ve Amerika’da aynı neslin bireyleriyle benzer sosyalizasyon süreçlerinden geçtiği, globalleşme ve medya etkisiyle sunulan benzer vaatlere, benzer beklentiler oluşturdukları gözlenmiştir. Değişen dünya koşullarında gerçekleşme fırsatı yakalayamayan beklentiler sonucunda bireylerin istenmeyen durumlar (depresyon, yabancılaşma vb.) yaşadığı sonucu da elde edilmiştir.
Bir toplum tarafından oluşturulan kadın ve erkeğe ilişkin değerler, roller, davranışlar vb. özellikleri tanımlayan toplumsal cinsiyet kavramı, örgüt içinde çalışanların davranışları üzerinde de belirleyici olmaktadır. Kadın ya da erkeğin toplum içindeki konumu gereği kendisi ile özdeşleştirilen eril ve dişil özellikler işe/iş yapış biçimlerine de yansımaktadır. Örgütün “cinsiyete” ilişkin sahip olduğu değerlere bağlı olarak çalışanların örgüt içindeki görevleri, davranışları, değerleri vb. belirlenmektedir. Örgütsel cinsiyet temelinde kadın ve erkek çalışanlardan beklenilenlerin değiştiği, örgüt içinde kadına ve erkeğe farklı koşulların sunulduğu görülmektedir. Günümüzde, örgütsel cinsiyetin organizasyona yansımaları incelendiğinde, hem kadınsı hem erkeksi özellikleri içeren (androjen) bir yapıya doğru bir dönüşüm gözlenmektedir.
IASOS International Applied Social Sciences Congress, 2017
Yönetim, Strateji ve Organizasyon Alanında Bilimsel Tartışmalar, 2021
Bu çalışmanın amacı, işletme yazınına farklı bir bakış açısı sunan örgütlerde davranışa anlam vermeye (sensemaking) dair bir literatür çalışması yaparak bu yaklaşım içerisindeki çeşitli olguları açıklamaktır. Çalışmada anlam verme teorisi, konunun ilgili araştırmacılar çerçevesinde geçmişi, kapsamı ve bileşenleri, yaklaşımın literatüründeki kısıtlar, sorunlar ve yöntemler ve anlam verme ile ilgili alanda öne çıkan strateji teması ele alınacaktır. Son olarak sözü edilen temanın detaylı bir incelemesi yapılarak bazı çıkarımlar ortaya konulacaktır.
2016
Gunumuzde toplumlarin yapisina bagli olarak orgutlerin de farkli bilgi, yetenek, etnik, cinsel, politik, dini vb. ozelliklere sahip calisanlardan olustugu bilinen bir gercektir. Ulkelerin zenginlik kaynaklarinin basinda beseri sermaye olarak nitelendirdigimiz insan sermayesi gelmektedir. Bu sermayenin onemini kavrayan ve buna yonelik yatirimlar yapan ulkeler giderek zenginlesirken, bu durumu ihmal eden ulkeler ise giderek fakirlesmektedirler. Bu nedenle orgutlerin farkliligi bir sorun degil, bir firsat olarak gormeleri ve buna donuk etkili bir insan kaynaklari yonetimi stratejisi gelistirmeleri buyuk onem tasimaktadir. Ozellikle kuresellesme sureci kapsaminda yoneticilerin, isgucu profilinde farklilasmalarin kacinilmaz oldugu gerceginden hareketle insan kaynaklari gelisimi icin gerekli olan kosullari ve ortami saglayacak stratejiler, politikalar ve programlar gelistirerek farkliligi bir sinerjiye donusturmeleri gerekir.Bu baglamda yapilan calismada, orgutlerde zenginligin kaynagi ol...
Özgür Yayınevi, 2023
Farklılık ikliminin pozitif psikolojik sermaye üzerindeki etkisinde etik liderlik ve psikolojik güvenliğin rolü: Bir araştırma (Yayın No. 554586) [Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi]. Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Örgütlerde Çatışma, 2012
"Örgütsel çatışma günümüz örgütleri için önemli bir konudur. Bireysel ya da grup problemleri ya da farklı örgütler arasındaki sorunlardan dolayı işle ilgili faaliyetlerde kesintiler olabilmekte ya da sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çatışma yönetimi, örgütler için her zaman önemli bir çalışma sahasıdır. Bu çalışma; Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı, Örgütsel Davranış dersi için hazırlanmış olup; örgütlerin sıklıkla karşılaştığı çatışma kavramı incelenmiş, öncelikle çatışmanın nedenleri, çözüm teknikleri, yararları teorik açıdan ele alınmıştır. Çatışmanın bireyler ve örgütler üzerinde yarattığı etkiler de araştırılarak detaylı bilgi verilmeye çalışılmıştır."
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2019
Bu araştırma da, çalışma yaşamında cinsel yönelim temeline dayalı kimliğin rolü incelenmektedir. Bu bağlamda, çalışanların farklılık iklimi algılarını ölçüp, cinsel yönelim farklılıklarının bireysel ve örgütsel çıktılar üzerindeki etkisinin geçerliliği ve geleceği tartışılmaktadır. Farklılıklar, farklılıkların yönetimi, farklılık iklimi literatüründen yararlanarak, sosyal kimlik teorisi ve cinsiyet rolleri teorisini temel alan bu makalenin araştırma yöntemi nicel desenlidir. Ortaya konan hipotezler, anket yönetimiyle temin edilen veriler aracılığıyla test edilmiştir. Elde edilen verilere uygulanan analiz sonuçları modelin açıklayıcılık gücünün yüksek olduğunu göstermektedir. Cinsel yönelim farklılıkları algılanan farklılık iklimi, bireysel ve örgütsel çıktılar üzerinde farklılaştırıcı etkiye sahiptir. Daha önce sınırlı sayıda yapılan araştırmalarda da görülmektedir ki, çalışma yaşamındaki cinsel yönelim farklılıkların ne yönde değerlendirilmesi gerektiğine dair boşluk henüz doldurulamamıştır. Çalışma yaşamındaki farklılık iklimi algısını, bireysel çıktıları (iş tatmini, kariyer tatmini, örgütsel bağlılık) ve örgütsel çıktıları (iletişim ve işbirliği ortamı, davranışsal yenilikçilik, işten ayrılma niyeti) cinsel yönelime dayalı kimlik bağlamında inceleyen bu çalışmanın, ilgili yazına ve iş dünyasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özgür Yayınevi, 2023
Bu kitabın editörlüğünü yapan Doç. Dr. Bengü HIRLAK başta olmak üzere emeği geçen tüm değerli meslektaşlarımı tebrik eder, eserin ilgililere faydalı olmasını dilerim. Kahramanmaraş, 2023 Prof. Dr. İSMAİL BAKAN Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü v Ön Söz Örgütsel davranış alanındaki kavram ve araştırmalara ilgi duyan araştırmacılara, akademisyenlere, karar vericilere, uygulayıcılara, öğrencilere bilgi ve ulusal yazına katkı sağlamayı amaçlayan kitabımız 26 yazarın katkı sunduğu 18 bölümden oluşmaktadır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2020
Örgütsel Davranış Üzerine Literatürel Analiz ve Ölçekler, 2021
Business & Management Studies: An International Journal
Özgür Yayınları eBooks, 2023
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2020
Turkish studies, 2016
Örgütsel Davranış: Güncel Konular II
STAR Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, 2021
V. International Balkan and Near Eastern Social Sciences Congress Series - Kırklareli / Turkey, 2017
Kartepe Zirvesi: Göç, Mültecilik ve İnsanlık, 2018
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK DERGİSİ
Yönetim, Strateji ve Organizasyon Alanında Bilimsel Tartışmalar, 2021
Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research), 2023
Journal of International Social Research, 2020
The Journal of Academic Social Resources