Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2013
ÖZET Bu çalışmada amaç; çevrimiçi işbirliği araçlarının öğrencilerin akademik başarılarına etkilerini incelemektir. Çalışma kapsamında, çevrimiçi işbirliği araçlarının eş zamanlı ve eş zamansız kullanım tekniği; verilen çalışma sayfasındaki örneği oluşturarak akranlarıyla paylaşma ve akranların hazırladığı dokümandaki hataları düzeltmeye çalışma şeklinde iki farklı öğretim deseni ile incelenmiştir. Ayrıca; bilişsel stilin (alan bağımlı-alan bağımsız), çevrimiçi işbirliği araçlarının farklı tekniklerle kullanımı durumunda (eş zamanlı ve eş zamansız) öğrencilerin akademik başarılarına etkisi de ele alınmıştır. Deneme modelinin kullanıldığı çalışmada; nicel araştırma tekniklerinden yararlanılmış ve araştırma dört çalışma grubu ile yürütülmüştür. Çalışma gruplarını oluşturan öğrenciler ortaokul seviyesinde olup, çalışma süreci ilk iki hafta konu anlatımı, son dört hafta uygulama olmak üzere toplam altı haftada gerçekleştirilmiştir.Çalışmada; kullanılan öğretim desenlerinin akademik başa...
Adiyaman University Journal of Social Sciences, 2014
olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen 20 maddelik başarı testi ve deney grubundan rastgele seçilen 10 öğrenciyle yürütülen görüşme kayıtları kullanılmıştır. Bunların yanında öğrencilerin doldurduğu argümantasyon çalışma kâğıtları da veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak deney grubu öğrencilerinin akademik başarısında kontrol grubuna nazaran daha yüksek bir artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin argüman oluşturma kaliteleri açısından özellikle 2. seviyede yoğunlaştıkları, daha üst seviyelerde argüman oluşturmada yetersiz kaldıkları buna rağmen süreçten hoşlandıkları yönünde bulgular da elde edilmiştir.
Data collection process has got an important role on scientific researches which involve in geographical characteristic. Collecting data, ensuring the accuracy of data, digitalizing data and analyzing it, are the most noticable points throughout the scientific researches. Accordingly it should be made tiny distinctions during data collecting process. In this paper it going to be discussed on web based document sharing applications related to data collection in place.
2013
The First internet site have been online since August 1991, the number of website which made publishing in the internet exceeded 100 million. The internet began to be used in Turkey in the year of 1993 by ODTU studies. As of June 2008, there are 160.466 we site in our country. As the websites grew over the years, parallel to this the size of information was augmanted constaudey. The search engines used by and users utilize metadata for cataloging purpose. Metadata contains relevant data. The structure of web documents and their diversity requires the cataloging web documents. Despite of this situation in Turkey so far no studies have been produced to catalog web documents. It is obvius that created and produced information will increase and expedite production process when information is recorded, organized, shared and by way of feedback; it is converted into new information. By taking this into consideration, the cataloging of the Turkish web document has been examined in detail an...
Erciyes İletişim Dergisi, 2020
Öz Docu-game, dijital oyun ile belge kaynaklı hikâyenin bir araya gelmesi sonucu doğan bir etkileşimli yeni medya anlatı biçimidir. Geleneksel dijital oyunun ve çizgisel hikâye anlatıcılığının ötesinde, üç boyutlu oyun mekanik ve dinamikleri ile gerçek temelli çizgisel olmayan hikâye anlatımının bir araya gelmesinden ortaya çıkar. Yaşanmış ya da kaydedilmiş bir olayın, çizgisel olan klasik film ile anlatılamadığı durumlarda Docu-game, sahip olduğu gelişmiş yapıyla uyumlu bir tasarımdır. Bu gelişmiş yapı, çizgisel anlatıdan farklı olarak ürün ile izleyici arasındaki yönetmeni devreden çıkarır ve izleyici kendi biricik hikâyesini deneyimler. Dijital olarak, gerçek dünyadan ve olaylardan temel alınıp yeniden yaratılmış bu dünyada kullanıcı, bir oyun oynar gibi belgelenmiş gerçekliklere şahit olur ve o gerçekliklerle etkileşim kurar. Bu çalışmanın amacı, kurgusal olmayan anlatıyı oyunlaştırılmış tasarımları betimlemektir. Betimsel yöntemden hareketle Docu-game türünün oyunlaştırma, oyun mekanikleri, oyun dinamikleri, açık dünya kavramları çerçevesinde içerik analizi tekniği kullanarak sorgulanmış ve bu ögelerin varlığı-yokluğu aranarak geçerliliği ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada, JFK Reloaded, We Are Chicago ve Project Syria adlı Docu-game örnekleri incelenmiştir.
ÖZET Bilgi çağındaki gelişmelerle değişen ve gelişen yaşam koşulları, yaşamın her alanında, özellikle iş dünyasında, karşılaştığı sorunları çözen, kendini sürekli geliştiren insanların talep edilmesini getirmiştir. Ancak problemlerin doğru ve geçerli bilgiler ışığında kesin çözüme ulaşacağı gerçeği dikkate alındığında; ilgili, ilgisiz, doğru ve yanlış bilgilerin toplum tarafından sorgulanmadan benimsenmesinin talep edilen insan profilinin doğmasına engel teşkil ettiği söylenilebilir. Düşünmenin eksikliğine yönelik giderek artan bu farkındalık, düşünme becerilerine olan ilgiyi de arttırmaktadır. Bu düşünme becerilerinden biri de eleştirel düşünmedir. Başlangıcı Sokrates'e kadar dayanan eleştirel düşünme saplantısız, nesnel ve derinlemesine düşünme anlamına geldiğinden düşünmenin en gelişmiş ve ileri biçimi olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda eleştirel düşünme yoluyla nitelikli niteliksizden, doğru yanlıştan ayırt edilebilir (İpşiroğlu, 2002; Tümkaya ve Aybek, 2008). Eleştirel düşünme konusunda yapmış olduğu çalışmalarıyla tanınan Paul (1992) ise eleştirel düşünmeyi, kişinin kendi düşünmesini iyileştirmek için düşünme eylemini gerçekleştirirken bunun üzerinde düşünmesi olarak tanımlamakta ve bu tanımda iki şeyin oldukça önemli olduğunu belirterek; "eleştirel düşünme sadece bir düşünme değil, aynı zamanda kendi kendini geliştirmek için nelerin etkili olduğunu düşünmektir" ve "kendi kendini geliştirme de, bireyin düşünürken kullanacağı standartlar konusundaki becerisiyle ilgilidir" şekilde açıklamaktadır (Foundation for Critical Thinking, 1992). Schafersman (1991), eleştirel düşünmenin daha profesyonel, gelişmiş, nitelikli ve etkili bir düşünme becerisi olduğuna vurgu yaparak akran ya da aileler tarafından öğretilemeyeceğini belirtmiştir. Smith (2003) ve Bailin (2002) de eleştirel düşünmenin tüm eğitim seviyelerindeki öğretim programlarında yer alması gerektiğine vurgu yapmıştır. Bu nedenle, Schafersman (1991)'a göre, eleştirel düşünmenin kazandırılması formal öğretim yoluyla gerçekleştirilebilir.
Hacettepe University Journal of Education, 2015
Kuramsal temellerini sürdürülebilirlik alan yazınından alan bu çalışmanın amacı, çevrimiçi öğrenme ortamlarının sürdürülebilir kullanımı üzerinde etkisi olabilecek yapıları öğrencilerin bakış açısıyla incelemek ve bu ortamların kullanımında sürdürülebilirliğin sağlanabilmesine yönelik olarak ilgili alan yazına katkı sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak nitel bir araştırma yürütülmüş ve çalışma olgu bilimsel (fenomenolojik) desenle tasarlanmıştır. Araştırma verileri, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde çevrimiçi öğrenme ile yürütülen bir dersi alan 9 öğrenci ile gerçekleştirilen görüşme kayıtlarından elde edilmiştir. Nitel bulgulara erişebilmek amacıyla bir görüşme formu hazırlanmış ve öğrencilerle belirlenen zamanlarda görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, çevrimiçi öğrenme ortamlarında bilginin niteliğinin, ortamın etkisinin, ortam değişkenlerinin ve öğrencilerin kendi içsel bazı yapılarının sürdürülebilirlik üzerinde etkisi olan kategoriler olduğunu ortaya koymuştur. Bu kategoriler altında bilgi kalitesi, kullanılabilirlik, sistemin kalitesi, hizmetin kalitesi, doyum, tutum, etkileşim tercihi, öğretmen isteği, yönlendirme ihtiyacı ve esneklik şeklinde adlandırılan kodlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgu ve sonuçlar doğrultusunda araştırmaya ve uygulamaya yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
European Journal of Science and Technology
Öz Teknoloji şirketlerinde yöneticiler, gelişen ve büyüyen dünyada her gün şirketleri adına önemli stratejik kararlar verirler. Yazılım geliştirme süreçleri ile çeşitli uygulamalar geliştiren teknoloji şirketleri için birçok alternatif kaynak ve konum bulunmaktadır. Giderlerin büyük çoğunluğunu insan kaynağına yapılan yatırımların meydana getirdiği bu şirketler, dış kaynak kullanımı ile maliyetleri azaltma, nitelikli insan kaynağına ulaşma, pazarda iş ve müşteri odaklı konumlanma, pazara yakın olma vb. nedenler ile yazılım geliştrime süreçlerinde alternatif dış kaynakları kullanmaya yönelebilmektedirler. Bu çalışmada, yöneticilerin BTY (Bilim, Teknoloji ve Yenilik) göstergeleri ile yazılım geliştirme süreçlerinde dış kaynak kullanımı için belirledikleri potansiyel lokasyonları değerlendirebilecekleri bir karar destek sistemi tasarlanmıştır. Ayrıca, örnek bir lokasyon olarak gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Pakistan incelenmiştir. Değerlendirme için seçilen Pakistan ile hızlı bir gelişim içerisinde olan ve en önemli dış lokasyonlar arasında bulunan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri karşılaştırılmıştır. Çalışma da belirlenen anahtar göstergeler, değerlendirilmesi planlanan alternatif lokasyonlar için özelleştirilebilir.
Tehlikedeki Türk Dilleri III: Disiplinlerarası Yaklaşımlar, 2016
Arşivlerde Dijitalleştirme ve Kullanıcı Hizmetleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Örneği, 2019
Geçmişten günümüze, arşiv hizmetlerinde erişilebilirlik çeşitli araçlar için stratejiler ve teknolojiler kullanılmıştır. Dijitalleşmenin arşivler üzerinde çok büyük etkisi olmuştur. Bu sebepten dolayı dijital arşivlerin gelişmesinde bilimsel ve ekonomik gelişmelerin özel bir yeri bulunmaktadır. Dijital uygulamalar aracılığı ile arşivlere kolay erişim imkânları sağlanmaktadır. Fakat teknolojideki hızlı değişim, arşiv kurumlarını farklı sorunlar ile karşı karşıya getirmektedir. Bu sorunlardan bazıları arasında donanım ve yazılım geliştirme ihtiyacı, sistem bakımı için artan maliyetler, sistem yönetimi, korunma ve veri yönetimi yer almaktadır. Özellikle hızla gelişen büyük veri, veri madenciliği ve veri analiz kavramlarının yaygınlaşması ve bu alanlara yapılan yatırımların artması ile konu daha da önem kazanmıştır. Çalışmada kurumsal dijital arşivin önemi, kurumsal dijital arşiv çalışmalarının yapılandırılması ve kağıtsız ofis uygulamalarına geçiş ile ilgili koşullar değerlendirilmektedir. Bu çerçevede araştırmanın alanını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Teşkilatında yapılan dijital arşiv çalışmalarının analizi oluşturmuştur. Bu kapsamda Ankara’da bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Teşkilatında görev alan toplamda 1.350 personel çalışmakta olup ankete katılabilecek olan toplam personel sayısı 850 olarak öngörülmüştür . Bu örneklemden 102 kurum personeline 2019 Mart ayı içerisinde anket uygulanmıştır. Gerçekleştirilen anket ile katılımcıların kurumda bilgi, belge ve arşiv sistemlerine dönük koşulları değerlendirmesi istenmiştir. Bu kapsamda kurumsal dijital arşivin sağlayacağı faydalar ve olumlu/olumsuz etkiler incelenmiş, kurumun arşivlerinin sayısallaştırması ile kurumsal hafızasın elektronik ortamda oluşturulması ve kâğıt kullanımının ortadan kaldırılması, dijitalleştirme projesini sonucunda elde edilecek kazanımlar ve kurumda yapılmakta olan Dijital Arşiv IT çalışmasının kurum için ne derece etkili olacağı araştırılmıştır. Çalışmada literatür incelemesi, anket ve kurumda gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulguların betimsel istatistikleri değerlendirilmiş, anket verilerinin aritmetik ortalama ve standart sapmaları, Ki-kare sonuçları, korelasyon ve regresyon değerleri yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda “dijital arşivlerde kurumsal gereksinimlere uygun, içeriğe etkin erişimin sağlanabildiği güvenli modellerin geliştirilebilmesi için dijitalleştirme süreçlerinin projelendirilmesi gerekir” şeklindeki hipotez doğrulanmıştır.
Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2021
Örnek Uygulamaları ile Kavram İlişkilendirme Aracı; Kavram Hacmi Nasip DEMİRKUŞ* ve Salih GÜLEN** Öz: Kavramlar arasındaki ilişkilerin gösterilmesinde kullanılan kavram hacmi, fen bilimlerinde kullanılabilecek kavram ilişkilendirme araçlarından biridir. Kavram hacmi bir konunun tüm kavramlarının ana kavramlar etrafında aralarındaki ilişkiye göre dairesel olarak dağılımıdır. Bu araştırmada kavram hacmine yönelik bir derleme yapılmıştır. Araştırmanın amacı kavram ilişkilendirme aracı olan kavram hacminin örnekleri ile tanıtılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda son altı yıldır kavram hacmine yönelik yapılan birkaç çalışmanın sonuçları ve kavram hacmi örnekleri sunulmuştur. Kavram hacmine yönelik yapılan çalışmaların incelenmesi sonucunda; özellikle fen eğitiminde kullanılan bir kavram ilişkilendirme aracı elde edilmiştir. Kavram hacminin kavramlar arası ilişkiyi belirlemeye olumlu etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca kavramlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde kavram hacmi ve kavram haritasının benzer düzeyde başarı gösterdikleri belirlenmiştir. Bunların dışında kavram hacmi çiziminin oval veya dairesel olmasından dolayı katılımcıların çizimlerde zorlandıkları tespit edilmiştir. Eğitim öğretim ortamında kavram hacminin çiziminin önceden yapılarak kullanılması önerilmiştir. Anahtar kavramlar; Kavramlar, Kavram ilişkilendirme araçları, Kavram hacmi Concept Association Tool with Sample Applications; Volume of Concept Abstract: The volume of concept used to show the relationships between concepts is one of the concept association tools that can be used in science education. Volume of concept is the circular distribution of all the concepts of a subject around the main concepts according to the relationship between them. In this research, a review was made on the volume of concept. The aim of the research is to introduce the volume of concept, which is the concept association tool, with examples. In this context, the results of studies on volume of concept and examples have been presented for nearly five years. As a result of examining the studies on the volume of concept; a conceptualization tool especially used in science education was obtained. It has been determined that the volume of concept has a positive effect on determining the relationship between concepts. In addition, it was determined that the volume of concept and the concept
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2021
Özet: Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin geometrik cisimler arasındaki ilişkileri belirlemelerinin ve ortaklaşa argümantasyon süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Uygulama 2019-2020 eğitim-öğretim yılının 2.döneminde üç farklı şubede öğrenim gören sekiz, ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere geometrik kavramlar arasındaki ilişkileri açığa çıkarıcı, argüman oluşturmalarını destekleyici yönergelerin yer aldığı Geogebra destekli bir etkinlik uygulanmıştır. Bu etkinlik, geometrik cisimler konusu farklı etkinliklerle işlendikten sonra uzaktan öğretim yoluyla çevrimiçi olarak nitel yöntemlerden öğretim deneyi ile yürütülmüştür. Etkinlikle öğrencilerin ortaklaşa argüman oluşturma süreçlerine ait bir kesite yer verilmiştir. Analiz sürecinde çevrimiçi ortamda kayıt altına alınan öğrenci etkinlik notları ve çizimlerinden de yararlanılmıştır. Elde edilen veriler ileriye ve geriye dönük incelemelerle, Toulmin'in (1958) argümantasyon şeması temelinde Krummheuer'in (1995) ve Conner'ın (2008) perspektifleri ile analiz edilmiştir. Analizler sonucundaki argümantasyon şemaları yansıtılarak süreç yorumlanmıştır. Sonuç olarak; öğrencilerin argüman oluşturma sürecinde aktif rol üstlendikleri, geometrik kavramlara dayanak oluşturarak anlam verme çabasında oldukları ve Geogebra destekli etkinliğin ortaklaşa argümantasyon sürecine katkı sağladığı belirlenmiştir. Ortaklaşa argümantasyon sürecinin farklı etkinliklerle, öğretimin ilk kademelerinden itibaren uygulanmaya başlanmasının geometri öğretimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 2021
Yabancı dil sınıflarında sınıf içi iletişim donanımlarının nasıl yapılandırıldığı önemlidir. Bu bakımdan öğreniciler ve öğreticiler arasındaki iletişim, disiplinler arası bir alan olarak uzaktan öğretim çerçevesinde ele alınması gereken bir konudur. Bu eğitim unsurlarının nasıl organize edildiği ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminin yüz yüze gerçekleştirilen sistemden uzaktan öğretime geçişinde değişen farklılıklar ve iletişim formları oldukça ilgi çekicidir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yapılarak Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde öğretici ve öğreniciler arasında aktif iletişimi sağlayabilecek web 2.0 araçlarına ve bu araçların hangi seviyelerde kullanılabileceğine yönelik Padlet, Lyrics Training, Google Classroom, Mindmeister, LearningApps, Voki, Quizlet, Wordwall uygulamalarına yer verilmiştir. Bu kapsamda gelecekte ortaya çıkacak/tasarlanacak işlevsel uygulamaların çeşitliliği uzaktan öğretimin de kalitesini artıracaktır.
1.Ulusal Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Kongresi Tam Metin Bildiri Kitapçığı, 2021
Güvenlik Stratejileri, 2024
Bu çalışmanın temel amacı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Uluslararası İlişkilerin birbirlerine entegre olabileceğini göstermektir. Coğrafi Bilgi Sistemleri, mekânsal analizin en önemli aracı olarak sağlıktan arkeolojiye kadar pek çok bilimsel dalda kullanılmaktadır. Ancak Uluslararası İlişkiler çalışmalarında bu metottan yeterince istifade edilememektedir. Bu noktadan hareketle Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Uluslararası İlişkileri buluşturmak maksadıyla vaka çalışması gerçekleştirilecektir. Örnek vaka olarak, Orta Asya çalışmalarında önemli yer tutan Fergana Vadisi ele alınacaktır. Fergana Vadisi’nin Orta Asya’da güvenlik sorunu oluşturup oluşturmadığı literatürde tartışma konusudur. Bu noktadan hareketle mekânsal analizdeki otokorelasyon yöntemi kullanılarak bölgedeki çatışmalarda kümelenme ve heterojeni test edilecektir. Böylece hem alandaki sorunsallardan birine cevap aranmış olacaktır hem de Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Uluslararası İlişkiler çalışmalarında nasıl kullanılabileceğine dair emsal oluşturulmaya çalışılacaktır. Son olarak, Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak Uluslararası İlişkiler alanında hangi araştırma sorularına cevap aranabileceği tartışılacaktır.
Dergi 1868, 2021
Dijital gönüllülük, temelde internet ağına bağlı bir bilgisayar veya internet işlevine sahip bir cep telefonu ile çevrimiçi araçlar kullanılarak tamamen veya kısmen tamamlanan gönüllü görevler olarak tanımlanıyor.
Bilgi Dünyası, 2011
The widespread use of electronic records in Turkey is achieved only after the promulgation of a new law regarding to electronic signature. However, this positive development has also brought certain problems. It is debated whether or not these records can maintain their authenticity if they are to be preserved for extended periods. This problem is closely related with the possibility that, in case that they are delivered in an electronic environment some form features can be lost, the electronic signature might become invalid, and the record can be detached from the file it actually belongs to. One of these problems lies in thef lack of electronic records’ archival bond. Archival bond implies the determination of the nature of relationship between the creator of a record and other records that have more or less the same function. Diplomatic method is regarded as a significant means of specifying this bond. In examining the archival bond of electronic records, several factors are to ...
Özet Uluslararası ilişkiler tarafların birbirlerine karşı olan yükümlülüklerini uluslararası hukuk boyutunda ele almasının yanı sıra ulusların birbirleriyle olan etkileşimini de geçmişten günümüze yaşanan tüm olaylar ve faaliyetler çerçevesinde inceleyen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı içerisinde ulusların ya da devletlerin tüm faaliyetleri inceleme konusu olabilmektedir ve araştırılan konu ne olursa olsun konuyla ilgili kanıt değeri taşıyan belgelerin incelenerek ortaya konulması gerekmektedir. Dolayısıyla uluslararası ilişkilerimizi etkilemesi, bu ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, birtakım değişikliklerin yapılması ya da ulusumuzu ilgilendiren bazı iddiaların çürütülmesi veya doğrulanması muhtemel olan konularda bilimsel, ikna edici, objektif bir sonuca varılabilmesi ilgili konuda tarafları ilgilendiren tüm arşiv belgelerinin bulunup, incelenmesi ve dünya kamuoyuna duyurulmasıyla mümkün olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Dönemi, Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemi arşiv belgeleri ile göz kamaştırıcı bir arşiv hazinesinin sahibidir. Bu hazine ya da eski adıyla " Hazine-i Evrak " 150 milyon civarındaki arşiv belgesiyle yalnızca ülkemizin değil bugün bağımsızlığını ilan etmiş 50'ye yakın ülkenin tarihine ışık tutabilecek nitelik ve niceliktedir. Uluslararası ilişkiler söz konusu olduğunda yabancı devletlerle her konuda yapılmış olan antlaşmalar ve yazışmalar arşiv belgeleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, söz konusu arşiv belgelerinin ulusumuz ve ülkemize yönelik tartışmalarda kanıtlayıcı özelliği ile yeterince ve zamanında kullanılabilmesi oldukça önemlidir. Arşivlerimizde koruyup sakladığımız ve diğer ülkelerin arşivlerinde bulunan ulusumuz ile ilgili arşiv belgelerinin içerik ve sayısal olarak denetiminin yapılabilmesi, gereksinim duyulan anda kamuoyuna duyurulabilmesi için modern arşivcilik teknikleri ve uzman personel ile bugüne kadar geç kalınmış düzenleme işlemlerinin bir an önce gerçekleştirilmesi şarttır. Son yirmi yılda Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde arşiv belgelerinin düzenlenmesi ve arşivlerimizin etkin kullanımıyla ilgili gelişmeler sevindiricidir ancak henüz arzu edilen tüm çalışmalar tamamlanamamıştır. Uluslararası ilişkilerde adeta kilit rol oynayan ve dünya kamuoyunda ulusumuz aleyhinde oluşturulmaya çalışılan suni ve/veya asılsız gündemleri ortadan kaldırmamızda vazgeçilmez orijinal başvuru kaynağımız olan arşivler, aynı zamanda uluslararası alanda yeni strateji ve politikalar üretmemize yardımcı olacaktır. Anahtar Sözcükler: Osmanlı Arşivleri, Uluslararası İlişkiler, Arşivlerin Önemi. Abstract International relations constitute an interdisciplinary field that studies the interaction among nations in the framework of all events and activities that have been taking place since the past until the present day in addition to dealing with the mutual responsibilities of parties towards each other in the context of international law. In this field, every activity of nations or governments can be the subject of study and the documents that have a value of proof concerning the subject should be analysed and put forth whatever the studied subject is. Consequently, concerning subjects which are likely to affect our international relations, reorganise these relations, bring about certain changes or refute or confirm some allegations concerning our nation, attaining a scientific, convincing and objective result would only be possible through finding all archive documents that concern the parties involved, studying them and announcing them to the public. The Republic of Turkey possesses a resplendent archives treasury with documents from the Ottoman period, the National War for Independence and the period after the proclamation of the Republic. This treasure, or as it was called in the past, " Hazine-i Evrak " , has the quality and the quantity necessary, with its nearly 150 millions of archive documents, to shed light on the history of not only our country but of approximately 50 countries that have declared independence. When it comes to international relations, treaties and correspondence with foreign States on every subject take up an important place in archive documents. However, it is very important
Journal of Turkish Studies, 2018
Schools under Ministry of National Education have been performing their works related to official correspondence over Document Management System (DMS) since 2017. In this study, it is searched that how DMS affected training administration, school administration, directors and bureaucratic structure from the view point of school directors and how DMS is seen by school administrators. Research is designed in the pattern of qalitive approach and case approach that is thought to be suitable to this frame. In this context, participant of research is formed by 5 school principal and 5 assistant principal who have worked in 2017-2018 educational year in central district of Konya province (Karatay, Meram, Selçuklu). As the result of research it is revealed that DMS is seen a very beneficial system by school directors but has parts needed to be developed, hastens the action and procedure related to official correspondence, decreases the bureaucracy in official correspondence, increases the transparency and reliability, is economical for saving paper, initial training for DMS is seen insufficient, DMS has indirect effect but not direct to class(teaching). From these results, it can be suggested that these kind of electronical systems should be generalized, update operation should be done on DMS, new in-service training should be given to DMS users, DMS should be integrated to mail programs, a detailed briefing should be given by Ministry of National Education about documents that will be archived with DMS, hand-delivery paperworks still go on so studies should be done to finish this entirely.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.