Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Tebliğimizde Başbakanlık Osmanlı Arşil{i'nde XX. yüzyılın başlarına tarihlenen, günümüzde Balıkesir'in Dursunbey ilçesi sınırları içinde bulunan Alaçam köyü'nün XX. yüzyılın başlarında Bu/garistan'dan göç eden 12 hanenin yerleştirildiği Refahiye köyü olduğu ve esasen burasının Yağcı Bedir Aşiretinin yaylağı bulunması fı,~sebiyle ortaya çıkan anlaşmazlık üzerine gelişen olaylar, hem Yağcı Bedir Yörüklerinin hem de Bulgaristan göçmenlerinin durumu belgeler ışığında irdelenecektir. Ayrıca bölgenin orman bölgesi olması nedeniyle, o tarihlerde yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bölgenin ağaç dokusu, gerek Yörüklerin,gerek Bulgaristan göçmenlerinin gerekse de civar köylerin ormana zarar verip vermediği ve netice olarak iskanın nasıl gerçekleştiği değerlendirilip,yorumlanacaktır. Bu belge kümesi ve devletin muhtelif organlarının yürüttüğü çalışmalar, XX. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti'nin kaybettiği topraklardan elinde kafan topraklara göç eden insanlara karşı uygulamış olduğu politikayı gözler önüne serdiği gibi, göç etmek zorunda kalanların, eskiden beri Anado/u'da yaşayanlarla bir şekilde menfaat çatışmasına düştüklerinde izlemiş olduğu siyasete açıklık getirmesi açısından da mühimdir.
gibi idealist isimlerin yer aldığı bir grup tarafından 1 Ocak 1930/ tarihinde Romanya/Pazarcık'ta yayın lanmaya• başlamıştır (Ülküsal 1966 :161). ' Derginin 18x30 cn:ı. ebatında çıkan ilk sayısı 1 Ocak 1930 tarihini taşımak tadır. İlk iki yıl 1930-31'de on beş günde bir çıkan dergi, 1932 yılından itibaren aylık olarak çıkmaya başlamıştır. Aynı zamanda derginin boyutlan da AS boyutlarına küçülmüştür. Derginin basımı için yine Pazarcık'ta yayınlanan Bizim Sözümüz Gazetesi'nin ha~fleri s~tın alınmış, Emel Mecmuası için de tahtadan harfler l<azıtıl rpıştır. İlk sayı• 1500 adet basılmış ve bunun 1200 tanesi abonelerine dağıtılmiştır (Karasu 2005:467). • Dergide • yayınlanan makalelerin çoğunu fikir yazıları oluşturmaktadır. "Derginin yayın politikasının temel unsuru Türk dünyasının mese.leleri, siyasi v~ asken gelişmeler ile özellikle Cafer Seydahmed Bey'iri yazıları sayesinde Emel "Kınm'ın istiklal davasına" v e kamuoyunun aydınlatılmasına büyük katkı sağlamıştır. Dergide dizi yazılar halinde yer. alan eğitim, sağlık köşeleri, hikayeler, çeviriler, konferanslar, biyografiler, tanıtım yaz ı ları, ata sözleri, mani ve şiir gibi folklorik malzeme yönünden de zengin bir içerik bulunmaktadır 2 •
In this article, it is informed shortly about the 1237 numbered population and settlement record among the population records at the Prime Minister's Ottoman Archive. According to that record, it is clarified the villages and uplands Karakeçili Nomads in Balıkesir, İvrindi, Edremit, Ayazmend, Ilıca-i Bergama, Sındırgı, Bigadiç and Kepsut rotated and its population numbers with the help of graphical tables. In this work, it is informed about the Karakeçili nomads around Balıkesir in first half of the 19th century, their population, kışlaks and yaylaks, and the distance between their kışlaks and yaylaks by means of the documents in the Prime Ministiral Ottoman Archive. Especially it is revealed what villages the Karakeçili nomads settled in and what other nomadic groups joined them.
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi, 2018
Bu makale içerisinde Smyrna/İzmir arkeolojik kazı çalışmaları sırasında ele geçen ve günümüze ulaşmış az sayıda örnekle temsil edilen mermer ağırlıklar konu edilmiştir. Genellikle sıkça karşılaşılmayan örneklerden olan dört mermer ağırlığın üçünün, Smyrna Agorası ve ilişkili yapılardan ele geçmiş olması şaşırtıcı olmamakla birlikte, Roma dönemi ticari faaliyetlerine ilişkin ipuçları sunması açısından ayrıca önem taşıdıklarını belirtmek gerekir. Agoraların büyük kalabalıkları barındıran ve ticaretin en yoğun olarak gerçekleştiği kamusal alanlar olması, ticari amaçlarla Agorada bulunan ticaret erbabının kent yönetimi tarafından kontrol altında tutulmasını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda belirli kurallar çerçevesinde ölçü ve ağırlıkları kontrol eden ve birden fazla olduğu öngörülen kamu görevlilerin kendi standart ağırlıklarıyla satıcının ağırlıklarını tartarak kontrol ettikleri bir denetim mekanizması bilinmektedir. Hellenistik Dönem'den Erken Bizans Dönemi'ne kadar ticari faaliyetlerin son derece yoğun bir şekilde yaşanmış olduğu Smyrna Agorası'nda, sözü edilen bu üç mermer ağırlığın yükçe ağır olan malları tartma işleminde kullanılmış oldukları anlaşılmaktadır. Dördüncü örnek Smyrna Tiyatrosu'ndan olup buradaki etkinlikler çerçevesindeki alışverişler sırasında kullanılmış olmalıdır.
Ilmiy-nazariy, metodik jurnal 2001-yildan nashr qilina boshlagan Urganch-2024 "ILM SARCHASHMALARI" ilmiy-nazariy, metodik jurnal Bosh muharrir, filologiya fanlari bo'yicha falsafa doktori, dotsent YOʻLDOSHEV Roʻzimboy TAHRIR HAY'ATI: ABDULLAYEV Bahrom, fizika-matematika fanlari doktori, professor (UrDU), ABDULLAYEV O'tkir, tarix fanlari doktori, professor (UrDU), ATADJANOV Ilxam, geografiya fanlari nomzodi, dotsent (UrDU), ATAYEV Shokir, yuridik fanlari bo'yicha falsafa doktori PhD, (UrDU), AHMEDOV Oybek Saporbayevich, filologiya fanlari doktori, professor (O'zDJTU), BERDIMUROTOVA Alima, falsafa fanlari doktori, professor (QDU), DOʻSCHONOV Tangribergan, iqtisod fanlari doktori, professor (UrDU), ERMETOVA Jamila, filologiya fanlari nomzodi, dotsent (UrDU), HAJIYEVA Maqsuda, falsafa fanlari doktori, professor (UrDU), IBRAGIMOV Zafar, fizika-matematika fanlari bo'yicha falsafa doktori, dotsent, (UrDU), IMOMQULOV Sevdiyor, fizika-matematika fanlari doktori, professor (NavDPI), JUMANAZAROV Doniyor, fizika-matematika fanlari doktori (UrDU), JUMANIYOZOV Zohid Otaboyevich, filologiya fanlari nomzodi, dotsent (UrDU), KALANDAROV Aybek, filologiya fanlari bo'yicha falsafa doktori PhD, (Ma'mun universiteti), KAVALYAUSKAS Vidas, gumanitar fanlar doktori, professor (Litva unversiteti), KURAMBAYEV Sherzod Raimberganovich, texnika fanlari doktori, dotsent (UrDU), MADRAXIMOVA Feruza Ruzimbayevna, pedagogika fanlari doktori, dotsent (UrDPI), NAVRUZOV Qurolboy, fizika-matematika fanlari doktori, professor (UrDU), OTAMURODOV Sa'dulla, falsafa fanlari doktori, professor (Toshkent, Kimyo-texnologiya instituti), QUTLIYEV Uchqun, fizika-matematika fanlari doktori, professor (UrDU), RUZMETOV Surojbek, filologiya fanlari bo'yicha falsafa doktori (PhD, UrDU), ROʻZIYEV Erkinboy, pedagogika fanlari doktori, professor (UrDU), SADULLAYEV Azimboy, fizika-matematika fanlari doktori, akademik (O'zMU), Sadullayeva Nilufar Azimovna, filologiya fanlari doktori (O'zMU), SALAYEV San'atbek, iqtisod fanlari doktori, professor (Xorazm viloyati hokimligi), SATIPOV Gʻoipnazar, qishloq xoʻjalik fanlari doktori, professor (UrDU), XODJANIYOZOV Sardor, pedagogika fanlari doktori, dotsent (bosh muharrir oʻrinbosari, UrDU), YOQUBOV Jamoliddin, filologiya fanlari doktori, professor (O'zDJTU), OʻROZBOYEV Abdulla, filologiya fanlari doktori, dotsent (UrDU), OʻROZBOYEV G'ayrat, fizika-matematika fanlari doktori, (UrDU), G'AYIPOV Dilshod, filologiya fanlari doktori, professor (mas'ul kotib, UrDU).
Bu makalede Balıkesir'de ilk kez Gııreba Hastahanesi 'nin kuruluş çalışma/an ve yaptığı• hizmetler üzerinde duru/maktadır. Dr. Reşid Bey tarafından Memleket Hastahanesi 'nin kuruluşu ve bu amaçla yapılan binalar ile bugünkü De-vlet Hastahanesi 'nin açı/ışından söz ed~İmektedir.
Bu makalede XIX. yy. sonları ve XX. Yüzyılın başlarında Balya'nın nüfusu Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki Nüfus Cetvelleri'nden istifade edilerek hazırlanmıştır. Balya'ya bağlı köylerin Müslim ve Gayr-ı Müslim Nüfusu ve kazaya Balkanlarda Osmanlı Devleti'nin kaybetmiş olduğu topraklardan gelen göçmenlerin yerleştirildiği köyler hakkında bilgi verilmiştir. Yine Balya kazası ile ilgili mülki değişiklikler ile ilgili problem ve tartışmalar da ortaya konulmuştur.
S ome Evaluations on Hammams of İstanbul in the Midelle of the XVIIIth Century In the hammam register, recorded on number 2706 of the Cevdet Belediye classification in the Prime Minister's Ottoman archive, dated Cemazielewel 1180 (10/5/1 766-11/3/1 766) the hammams in İstanbul, Galata, Eyüb, Üsküdar; owners, ren ters, rents and other qualities of these hammams are pointed out separately. We'll try to evaluate the data conceriling 114 hammams in İstanbul socially and economically according to that register. Thus the active hamİnams of İstanbul in the middle of the 18th century will be commented expounding what waqf
1849 tarihi daha öne çekilmesi mümkündür. Zira BOA.NFS. d 01237 numaralı defter 1841 tarihlidir. 2 Bu sayı Kıldonlu ve Giresun Yörüklerinin ilâvesiyle 36 olup, BOA.NFS. d 01237' de de 36 olarak ifade edilmiştir.
Osmanlı Devleti .ile Batı Avrupa.'nın büyük devletleri arasında• iktisadi ve siyasi münasebetler en geç İngiltere ile tesis edilmiştir. Osmanlı Devleti ile Ingiltere arasında ilk münasebetler 1578 ve hatta 1583 yılında aittir. Bu gecikmenin sebepleri arasında; İngiltere'nin mesafe olarak Türkiye'den çok uzak olması ve İngilizler'in Akdeniz (Levant) ticaret faaliyetine geniş ölçüde katılmalarının ancak XVI. yüzyılın ikinci yarısında vuku bulmasıdır. 1 İngilizler'in Türkiye'ye ilgi göstermeleri XVI. yy. sonlarına, İngiltere'nin Akdeniz ticaretini kendileri için kazançlı bulmaya başladığı döneme kadar gecikmiştir.Z Osmanlı-İngiliz İktisadi Münasebetleri'nin Başlaması Ord. Prof. i. H. Uzunçarşılı'ya göre, Osmanlı Türkleri'yle İngili zler arasında ilk temaslar XIV. yüzyıl sonlarında, yani 1396 senesindeki Niğbolu muharebesiyle başlar. Türkler'i Rumeli'den (Balkan yarımadasından) çıkarmak için Macar kralı Sigismund'un kumandası altında toplanan kuvvetlere, bir de Lancaster Dükü'nün oğlu John Beaufort veya II. Richard'ın genç biraderi, Huntington • Ege Üniversitesi Atatürk ilkeleri ve lnkıliip Tarihi BORNOVA İZM1R
köyünde doğmuş sadece çocukluk ve ilk tahsil devresini memleketinde geçirebilmiştir. Orta tahsilini İstanbul' da Vefa Lisesinde yapmıştır 1 • 1908 yılında Çelebi Cihan, Alim Seyit, Abdülhakim Hilmi, Abdürrahim Sükuti ve diğer arkadaşları ile birlikte "Kırım Talebe Cemiyetini" kurmuşlardır. Fakat henüz Türk birliği şuuru oluşmadığı için bu girişim başarılı olamamıştır. 1909 yılının sonlarında Yakup Kerçi, Ahmet Şükrü ve Çelebi Cihan ile birlikte "Vatan Cemiyetini" kurmuşlardır. Kırım Türklerinin içtimai meseleleri ile ilgili mektup ve beyannameler hazırlayıp, teksir ederek Kırım'a sokmuşlardır. Hasan Sabri ve Yusuf Akçura'dan Türk Alemi ve Türklüğün durumu hakkında aldığı bilgiler ve bu esnada meydana gelen bazı hadiseler onda, Türklük ve Türk Birliği şuurunu uyandırmıştır 2 •
Bu makalede İstanbul ve çevresi ile ilgili olarak kullandığımız bilgiler, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Cevdet Belediye tasnifinde 2706 numarada kayıtlı Cemazielevvel 1180 (5.X-3.XI.1766) tarihli Hamam Tahrir Defteri'nde 1 bulunmaktadır. Defter İstanbul, Galata, Eyüp ve Üsküdar'da bulunan hamamların sahipleri, kiracıları ayrı ayrı yazılmak suretiyle hazırlanmıştır. İstanbul Hamamlarına ait bu tahrir defteri bizden önce maalesef tam anlamıyla değerlendirilip, yorumlanmamıştır. Bizden önce Şinasi Akbatu "İstanbul Hamamları" adlı 1973 İstanbul İl Yıllığı'nda 1766 tarihli Hamam Tahrir Defteri'nden istifade ettiğini belirtmekle birlikte, söz konusu makalede yer alan bilgiler defterle tam olarak uyuşmamaktadır. İstanbul ve Çevresindeki Hamamların Miktarı Aşağıdaki Grafik I, 2706 numaralı Hamam Tahrir Defteri'ndeki verilere göre hazırlanmıştır. Buna göre İstanbul ve çevresinde bulunan 195 hamam'ın; 112'si İstanbul şehir merkezinde; 43'ü Galata, Kasımpaşa ve civarında; 23'ü Üsküdar ve civarında; 17'si de Eyüp, Sütlüce ve civarındadır. Grafik I 1 Bundan sonra BOA CB 2706 HTD, 1-8. NAHİDE ŞİMŞİR Hamam Tahrir Defteri'nin, daha önce İstanbul merkez 2 ve Üsküdar'a 3 ait kısmı tarafımızdan ayrı ayrı değerlendirilmiş idi. Bildirimizde ise öncelikle XVIII.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.