Academia.eduAcademia.edu

Türkiye'de Aile Politikalarında Bütünlük İhtiyacı

Key takeaways

  • Dolayısıyla aileye yönelik her müdahalenin, üretilen her politikanın toplumsal zeminde uzun vadeli tesirleri olması kaçınılmazdır.
  • İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması misyonu ile ortaya konulan bu politikaların, hedeflenenin aksine büyük oranda istihdam odaklı seyretmesi, kadınların iş ve aile yaşamı arasında üstlendikleri rollere dair var olan uyumsuzlukları daha da derinleştirmiştir.
  • ki hedefler özellikle kadın istihdamının artışı ve öngörülen çerçevede nüfus dinamizminin korunması açısından birbirleri ile bütünlük arz etmektedir.
  • Dolayısıyla bu hedeflerin aile bütünlüğünü tehdit eden ve özellikle kadınları iş ve aile hayatındaki rolleri arasında sıkıştıran iktisadi, sosyokültürel ve şehirleşmeye dair problemleri bertaraf edip ailenin korunmasına dair sürdürülebilir politikaların ortaya çıkmasına yönelik uzun vadeli bir öngörüyü ihtiva etmediklerini söylemek mümkündür.
  • Zira ekonomide neoliberal politikaların, konut ve mimaride rant odaklı kalkınma çabalarının, eğitimde felsefi altyapıdan ve uzun vadeli nitelikli planlamalardan yoksun dönemsel ideolojik tartışmaların hâkim olduğu siyasi atmosferde, aile politikalarının eğitim, istihdam, konut vb.