Academia.eduAcademia.edu

Bi̇r Görgü Taniğinin Gözünden Kabakçi Mustafa İsyani

2009, Hutad

Abstract

Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nde III. Selim dönemindeki modernleşme çabalarını sona erdiren Kabakçı Mustafa İsyanı'nı incelenmeye çalışılacaktır. İsyan, olaylara bizzat şahit olmuş bir kişinin mektubundan yola çıkarak değerlendirilecektir. Mektup, Osmanlı Devletinin siyasî tarihinde ray değişimi olarak vasıflandırılabilecek olan, batı tarzı modernleşme çabalarından birini sona erdiren olayları anlatmasından dolayı önem arz etmektedir. Her toplumsal olay gibi, bu isyan da pek çok nedeni olduğu göz önünde bulundurularak incelenmeye çalışılmıştır. Modernleşme çabalarının halk katında yeterince anlaşılamaması ve reformcu kadronun dışında kalan siyasî-askerî elitler arasında da taraftar bulamaması başarısızlığın başlıca nedenleridir. Bunun yanında dönemin devletlerarası olaylarından kaynaklanan bazı gelişmeler de reform karşıtlarının karşıtlıklarını pekiştirip, sayılarını artırmış ve gelişen olaylar bir isyanla neticelenmiştir. Bütün bunlara rağmen bu başarısız reform çabası daha sonraki reformlar için gerekli tecrübenin edinilmesini sağlamıştır.

Key takeaways

  • Bu örgütsel çaba neticesinde Kabakçı Mustafa İsyanı patlak vermiş, bu isyan, Nizâm-ı Cedîd döneminin sonu olmuştur.
  • Bu çabalar sonunda 1797/1798 yılına gelindiğinde Nizâm-ı Cedîd için 60.000 keselik para toplanmıştır (Ahmed Cevdet Paşa 1303, Cilt VIII: 115-116).
  • Nitekim bir yeniçeriye, Nizâm-ı Cedîd askerine katılıp katılmayacağı sorulduğunda "hâşâ Moskof olurum, Nizâm-ı Cedîd olmam" (Ahmed Cevdet Paşa 1303, Cilt VIII: 118.)
  • Yöneticiler arasında yaygınlaşan israfın halk nazarında yansımaları olmuş, Nizâm-ı Cedîd reformlarını finanse etmek için konulmuş olan vergiler, devlet adamlarının şahsi servet edinme çabaları olarak değerlendirilmiştir.
  • Ancak hemen hemen aynı sayılabilecek bir dönemde benzer bir durumda sıkıntı içerisindeki Reformları hayata geçirmek için Avrupa'dan getirtilen yabancı uzmanların da etkisiyle başkentte başta Avrupa usulü giyim kuşam olmak üzere Avrupaî yaşam tarzının yaygınlaşması ve özellikle bu yaşam tarzının idareciler arasında bir moda şeklini alması, Nizâm-ı Cedîd reformcularının halk tarafından kafirlik ile ithamlarına neden oldu (Ahmed Cevdet Paşa 1303, Cilt VIII: 122-123).