Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Proceedings of Akademik …
…
7 pages
1 file
Özet: Çok kaynaktan beslenen bağımsız haber portallarının sağladığı faydalar arasında haber zenginliği, olayları farklı açılardan görme olanağı ve haber sunumundaki tarafsızlık sayılabilir. Web ortamındaki haber kaynaklarının sayısında ve bu kaynaklar tarafından yayımlanan haberlerde aşırı artış gözlenmektedir. Bu durumu kullanıcılara hissettirmeden, gelişmekte olan olaylarla ilgili veya kullanıcı için önemli haberlerin kolayca izlenmesine olanak sağlayacak haber portallarının yapımında yenilikçi yaklaşımların kullanılması gerekmektedir. Bu yaklaşımlar kullanıcılar için geniş bir hizmet yelpazesi sağlayabilecektir. Bu makalede, haber portalı geliştirilmesinde kullanılabilecek olan yenilikçi yaklaşımlar tanımlanıp, bu yaklaşımların araştırma grubumuz tarafından yapımı sürmekte olan büyük ölçekli Bilkent Haber Portalındaki kullanımı anlatılmaktadır.
Gece Kitaplığı, 2018
Geleneksel medya olarak adlandırdığımız medya, televizyon kanalları, gazeteler ve radyo ağları gibi, tek bir hizmet için işletilen iletişim kanallarıdır. Geleneksel medya, yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile birlikte toplumun iletişim ihtiyaç ve beklentilerinin gelişmesiyle şekil değiştirmiş, var olan sistem teknikle birlikte yeni iletişim ortamlarına uygun bir form almıştır. İletişimle birlikte bilişimi de içlerinde barındıran yeni medya ise, gelişen iletişim ağları üzerinde birçok farklı uygulamayı barındırma ehliyetine sahip iletişim ortamı olarak konumlanmaktadır. Yeni sistem geleneksel medyanın sınırlı sayıdaki hizmetine karşılık olarak, aynı anda mesajlaşma, ses ve video yayınlama ve dağıtma ve gerçek zamanlı paylaşım gibi pek çok fırsat sunmaktadır.
2024
Bu çalışma, dijitalleşmenin hızla arttığı çağımızda spiritüel pratiklerin sosyal medya ve çevrimiçi platformlar üzerinden nasıl yayıldığını ve dönüştüğünü ana hatlarıyla incelemektedir. New Age’in bireysel ve eklektik yapısı ile sosyal medyada somutlaşan neoliberalizmin benlik merkezli talepleri arasındaki uyumu analiz eden çalışma, çevrimiçi ritüellerin modern dijital kültür bağlamında manevi bir arayıştan ticarileşmiş bir endüstriye nasıl evrildiğini ele almaktadır. Çalışma, aynı zamanda sosyal medyanın New Age’in küresel ölçekteki görünürlüğünü artırmadaki rolünü ve bireylerin manevi arayışlarını şekillendiren dinamikleri irdelemektedir. Bu çalışmada, New Age spiritelliğinin dijitalleşmeyle dönüşümünü incelemek için nitel bir yöntem benimsenmiştir. Sosyal medya platformlarında gerçekleştirilen çevrim içi ritüeller gözlemlenmiş ve teoriye dayanan bir analiz yapılmıştır. Bunun yanı sıra konuyla ilgili söz konusu teorik yaklaşımlar, neoliberalizm ve bireysel spiritüellik bağlamında ele alınmıştır. Özellikle Türkçe literatürde, New Age spiritüelliği ve dijitalleşme üzerine yapılmış çalışmalar son derece az bulunmakla birlikte, bu araştırma çevrim içi ritüellerin bireyler üzerindeki sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini ele almayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, dijital platformlarda New Age ritüellerinin metalaşma süreci ve neoliberalizmle olan ilişkisi, hem teorik hem de uygulamalı bir yaklaşımla analiz edilmeye çalışılmıştır.
2020
Bu makale, günümüz okuma pratiğinde dijital teknolojilerin nasıl kullanıldığı ve bu okuma alışkanlığında yeni medyada haberlerin tüketimi ve okur profiline odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, çevrimiçi haber okuyucularının günlük yaşam bilgisi arama bağlamındaki bilgi davranışlarını araştırmaktır. Bu bağlamda dijital haber okuma alışkanlıklarını ve tutumlarını anlamaya çalışmayı amaçlamaktadır ve Türkiye'deki yeni medya okuru davranış kalıpları temelinde farklı segmentleri tanımlamayı beklemektedir ve bu farklılıkları yaş grupları açısından araştırmayı hedeflemektedir. Ekim 2019 ve Mayıs 2020 arasında 150 kişiyle İstanbul'da tamamlanan yüz yüze ve online olmak üzere karma anket araştırmaları bulguları sunulmaktadır. Makale, katılımcıların haberi nereden, ne kadar sürede ve nasıl okuduğuyla ilgili temel bulguları gözden geçirmektedir: çevrimdışı veya çevrimiçi, basılı veya ekranda olmak üzere interneti haber okuma materyali olarak kullanıp kullanmadıkları üzerinde durulmaktadır ve bir okur tipolojisi önermektedir. Çalışma, kullanıcının haber tüketim alışkanlıklarını; "yaşam biçimi"/"yaşam ustalığı" yetileri üzerinde kişisel olarak algılamasına dayalı beş farklı kullanıcı tipolojisi sunmaktadır. Kullanıcıların bilgi arama davranışlarının incelenmesi, yeni medyanın haber okuyucularının davranışı üzerindeki etkisine ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir. Yeni okur tipolojisini saptamak ve gelişime odaklanma yeteneğini kazanmak ve yakın gelecekteki web 4.0 dönemine hazırlık açısından avantaj sunmaktadır.
Yeni medya kavramı ile beraber türeyen yeni ekranın modern çağın iletişim sürecine yeni bir soluk getirdiği ve çeşitli iletişim yöntemleri geliştirilmesine yol açtığı bir gerçektir.
Etkileşim Dergisi, 2019
Özet-Her ne kadar medium'un kendisi "yeni" olarak tanımlansa da, yeni medya gibi çok boyutlu bir fenomeni hâlâ geleneksel paradigmalar ile kavrama eğilimi ol-dukça belirgindir. Bu türden geleneksel yaklaşımların söz konusu ortamı, or-tamda bulunan nesneleri ve bu ortam dolayımı ile ilişki kuran özneleri doğru bir biçimde kavramamıza ve kavramsallaştırmamıza izin vermediği söylenebilir. Geleneksel yaklaşımın sonucu olarak, Kartezyen terminoloji ile ifade edecek olursak, res extensa'nın tümüyle ortadan kalktığı ve yalnızca res cogitans olarak var olduğumuz bu ortamın, örneğin, merkezsiz yapısı bizlere yeni bir olanak olarak değil ama tehdit olarak görünür. Öte yandan, geleneksel paradigmala-rın hem dünyayı hem de özneyi kavrama tarzlarındaki krizlerin ortaya çıkardığı yeni bir perspektif olarak post-yapısalcılık, söz konusu krizin dünyadan ya da insandan değil; bizatihi paradigmanın kendisinden kaynaklandığını tartışmaya açar. Böylelikle bu makale, yeni medyayı tartışırken bu tartışmalara tesir eden melankolik ya da karamsar tonun sebebinin de bu ortamın kendine münhasır ontolojisini bir tehdit olarak algılamaktan kaynaklandığını iddia edecektir. Makalenin temel amacı, yeni medyayı analiz ederken Foucault, Derrida, Kristeva ve Zizek gibi post-yapısalcılığın etkili isimlerinin argümanlarını tartışmaya dahil etmek ve böylelikle hem yeni medyanın kendisinden üretilen hem de bu orta-mı anlama ve kavramsallaştırma ile ilgili ortaya çıkan "krizleri" anlamlandırmak ve eleştiriye tabi tutmaktır. Böylece özne kategorisinin reddi, yapı-söküm, bil-gi/anlamın tekilliği/sabitliği yerine çoğullaşması, metinlerarasılık gibi post-ya-pısalcılığın merkezi temalarına referans vererek, yeni medyanın post-yapısalcı paradigmanın teknolojik bir tezahürü olduğu iddiası tartışmaya açılacaktır. Anahtar Kelimeler: yeni medya, post-yapısalcılık, postmodernizm, Foucault, Derrida.
SOSYAL MEDYA PSİKOLOJİSİ, 2020
“Yeni medya” hayatımızın her alanında kendine yer edinmektedir. Kullandığımız akıllı telefonlar, akıllı saatler, etkileşimli televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler vb. her cihaz yeni medya teknolojilerini bize daha çok yakınlaştırmakta ve onlarla bağ kurmamızı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Gaziantep İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde okuyan “Yeni Medya Uygulamaları” dersini alan öğrencilere “Yeni medya kavramı sizin için ne ifade ediliyor?” sorusu sorulmuş ve öğrencilerden 41’i söz konusu soruyu yazılı olarak yanıtlamıştır. Öğrencilerin verdiği yanıtlar betimsel analiz ve içerik analizi ile ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre öğrenciler arasında yeni medyaya ilişkin olumsuz tutuma sahip olan yoktur. Ağırlıklı olarak hem olumlu hem olumsuz tutum belirten öğrenciler bulunmaktadır (%70,7). Tamamen olumlu tutum bildiren, hiçbir olumsuzluğa değinmeyen öğrencilerin oranı %29,3’tür. Cinsiyetler arasında tutum konusunda herhangi bir fark bulunmamaktadır. Öğrenciler, yeni medyaya ilişkin avantajlar arasında ilk sırada “yenilik, hızlılık, uzakları yakın etme, etkileşim” özelliklerine değinmiştir. Eleştiriler arasında ilk sırada “bilgi kirliliği, sanal toplumsallaşma, bilginin metalaşması, sanallık, etik değerlerin ihlali” yer almaktadır. Yeni medyanın sağladığı iş olanakları konusunda “içerik üretimi, çevrim içi gazetecilik yapma, yaratıcı etkinliklerde tasarım/grafik vb. kullanma” ifadelerine yer vermişlerdir. Yeni medya konusunda en çok dile getirdikleri temalar ise “hayatın tamamını şekillendirmesi, geleneksel gazeteciliğin yok olması, yeni iş seçeneklerinin oluşması, kamusal alanın kültürel normlarının değişmesi” şeklindedir. Sonuç olarak Gazetecilik Bölümü öğrencilerinde genel olarak yeni medyanın hayatlarını kolaylaştırdığı, iletişim seçeneklerini çeşitlendirdiği, onlara pek çok olanak sağladığı düşüncesinin varlığı söylenebilir. Ancak öğrenciler yeni medyanın hayatın tamamını ele geçirdiğinin, bilgi kirliliğinin, internetin siber suçlara neden olabileceğinin de farkındadır. İnternetteki sosyalleşmenin sanal olabileceğine, yabancılaşma, bireyselleşme ve yalnızlığa neden olabileceğine işaret eden öğrenciler, bilinçli kullanımının önemine sıklıkla değinmişlerdir. Meslekleri ile ilgili olarak özellikle sosyal medyanın haber paylaşımında ya da haber almada etkin olduğuna değinen öğrenciler gazetecilik mesleğinin gidişatının tamamen değiştiğine, çevrim içi boyuta kaydığına yönelik farkındalık içindedir ve kendilerinin de bu yeni mecrada iş bulabileceklerine dair olumlu bir tutum içindedir.
AJIT-e, 2019
Etik; genel olarak, geçmiş, günümüz ve gelecekte insanların davranışlarının iyi ya da kötü, doğru veya yanlış yönden değerlendirilmesini içeren ve dünyanın her yerinde geçerli olması beklenen ilke ve kuralların bütünü olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada, internet haberciliği ve Türkiye'de yayın yapan internet haber sitelerinin habercilik etiğine bakışıyla ilgili örnekler eşliğinde değerlendirmeler yapıldı. Çalışmada etik, ahlak, meslek etiği, medya etiği, internet haberciliğinin etik sorunları gibi konularda site incelemesi yapıldı. İncelenen haberlerin kamuoyunu bilgilendirme amacından çok tık haberciliğine hizmet ettiği ve eğlendirme amacına hizmet ettiği görüldü. Ayrıca bu makalede internet haberciliğinin olumlu ve olumsuz yönlerini tartışarak haberleri medya etiği açısından tartıştık. İnternet haber siteleri medya etiği değerlerine riayet ediyor mu? gibi sorulara cevap aradığımız çalışmada birçok örnekle bu değerlerin nasıl çiğnendiği bir kez daha ortaya çıktı. Abstract Ethic; In general, past, present and future people's behavior can be defined as the whole of the principles and rules that are expected to be valid in all parts of the world, including good or bad, right or wrong evaluation. In this study, Internet journalism and broadcasting in Turkey evaluations, accompanied by examples of internet news sites was done with a view to journalistic ethics. In the study, the subject of ethics, ethics, professional ethics, media ethics, ethics issues of internet journalism were examined. It has been seen that the news reports serve the press service rather than informing the public and serve the purpose of entertaining. In this article, we discussed the news in terms of media ethics by discussing the positive and negative aspects of internet journalism. Do Internet news sites respect media ethics? In the study we are looking for answers to questions such as how many times these values have been broken. GİRİŞ Yeni Medya; gelişen bilgisayar, internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sanal medya ortamıdır. Geleneksel medya dediğimiz, yazılı ve görsel basında yani gazete, televizyon ve diğer araçlarda, iletim tek yönlüdür. Ancak, yeni medya araçlarında hedef kitle ile karşılıklı etkileşim mevcuttur. "Yeni" olarak belirttiğimiz kavram aslında mesaj değil, ortamdır. Tarih boyunca insanlar ve toplumlararası bir mesajlaşma olmuştur. En ilkel mağara duvarları yazılarından tutalımda günümüz son sürat teknoloji iletilen bilgiye kadar, temel amaç hep mesajın taşınması olmuştur. işte bu bağlamda bilginin taşınması "günümüz" itibarı ile "yeni" ortamlar ve mecralar ile taşındığından dolayı "yeni medya" kavramı ortaya çıkmıştır. (YÜKSEL, 2012)
2019
Technological developments that have led to the change of mass media have also radically changed our communication methods. The most distinctive difference between the new communication media and the conventional media is that it frees the concept of communication via interactivity from unidirectionality and allows the individuals to explain their views and ideas. As an alternative to the unidirectional communication of conventional media, the news content on the Internet has created an opportunity for individuals to set up their agendas by supporting bi directional communication and enabling individuals to personalize their methods of receiving news with various applications. In this study, it is aimed to find out which methods Internet users are using to reach the news content in the virtual medium and a research has been carried out to reach this goal. In the research, one of the quantitative research methods, the survey method is used. The research population consists of individ...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
YENI MEDYADA GÜNCEL TARTIŞMALAR , 2024
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2019
Güncel Haber Sosyolojisi Çerçevesinde Gazetecilikte Yeni Yönelimler, 2021
Kadim Akademi SBD, 2021
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2024
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
Dijital Yerlilerin Haber Alma Alışkanlıkları, 2020
Yeni Medya Araştırmalarında Etik Bakış Açısı ve Uygulamalar, 2020
Belediyelerde Sosyal Medya Kullanımı: Değişim için Yenilikçi Fırsatlar
SELCUK 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES
Ankara Üniversitesi İlef Dergisi, 2019
Uluslararasi Akademik Birikim Dergisi
7. ULUSLARARASI GAP SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ, 2021
URZENİ YAYINEVİ, 2023
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2019
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2019