Academia.eduAcademia.edu

Durum Çalışması ve Olgubilim Desenlerinin Karşılaştırılması

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Abstract

Araştırmaların yöntemlerinin doğru belirlenmesinde araştırma desenleri önemli bir etkendir. Nitel araştırma yöntemine dayalı en yaygın kullanılan beş temel desen söz konusudur. Bunlardan en çok durum çalışması ve olgubilim desenleri yaygın bir şekilde araştırmacılar tarafından tercih edilmektedir. Bu tercihin aynı zamanda iki deseni birbirinin yerine kullanma durumunu da beraberinde getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu çalışma ile olgubilim ve durum çalışması desenlerinin ortak ve farklı yönlerinin ele alınarak karşılaştırmanın yapılması amaçlanmıştır. Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir. Olgubilim deseninde veri kaynağı birey veya gruplar olabilmektedir. Durum çalışması ise bir olgunun gerçekliği içinde incelenmesi, araştırılması ve tanımlanmasıdır. Bu olgu...

Key takeaways

  • Bu çalışma ile nitel araştırma yöntemine dayalı durum çalışması deseni ile olgubilim deseninin ele alınması ve iki desenin karşılaştırılması ile araştırmacılara çalışmalarını desenlerken bir rehber niteliği taşıması amaçlanmaktadır.
  • Bu çalışmanın amacı nitel araştırma yöntemi desenlerinden durum çalışması ve olgubilimi, kimi başlıklar altında karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini ortaya koymaktır.
  • Tablo 1'de durum çalışması ve olgubilim deseninin temel özellikleri karşılaştırılmıştır.
  • Bir olgu üzerine bir problem durumunu araştırmak isteyen bir araştırmacı, o olguya ilişkin katılımcının deneyimlerini açıklama ve deneyiminin anlamını ortaya çıkarmak için olgubilim desenini tercih etmesi gerekirken, bu araştırmaya durum çalışması diyebilmektedir.
  • Durum çalışması ise tipik olarak idiografik araştırma için kullanılır, yani atipik durumlara ve öznel bir olgu olarak ayırt edici sonuçlara odaklanır.