Academia.eduAcademia.edu

Sosyolojik Açıdan Alevi/Bektaşilerde Tenasüh İnancı

2012, Turk Kulturu Ve Hacı Bektas Veli Arastırma Dergisi

Abstract

Dinî tecrübenin teorik ifadesi olarak, ölümden sonra yeniden dünyaya başka bir bedenle gelmek olan tenasüh inancının, Hatay yöresi öncelikli olmak üzere Nusayrilerde olduğu gibi bazı Alevi toplulukların anlatılarında ve günümüz bazı Alevi düşünürlerin yazılarında olduğu görülmektedir. Tenasüh inancı, birçok inanç dünyası içerisinde yer bulmuş karmaşık bir bütünlük olarak belirmektedir; bir yandan Hz. İsa'nın bir başka insan bedeninde dünyaya yeniden geleceği/Mesih inancı ile Hristiyanlık ve hatta İslam retoriğinde rastlanan tenasüh inancının izlerini, Şamanizm ve Hinduizm'de de görmek mümkündür. Bu çerçevede olmak üzere; tenasüh inancının, bir yol olması itibarıyla önemli tasavvuf okullarından biri görünümünde olan Alevilikte yer alışı da karmaşık bir içeriğe sahip olacağı muhakkaktır. Bu çalışmada Alevilikteki tenasüh anlayışı, Alevilik üzerine yapılan sosyolojik çalışmalardan özellikle Karaşar yöresi Alevi/Bektaşileri-bazı Alevilik yazınları ve Alevilik okumalarına dayalı vesikalardan hareketle çoklu bakış açısı ile ele alınmıştır. Bunlar; materyalist bakış açısı, bağdaştırıcı yaklaşım, temel İslami bakış ve yüzeysel anlayış olarak ifade edilebilir.

Key takeaways

  • Büyük dinlerin tenasüh anlayışını kabul etmemesine karşılık 1 (Baloğlu, 2001: 79, 83-84, 87;Mann, 1998: 44;Güllüce, 2004: 52-58), İslam içinde bir tasavvufî yorum olan Aleviliğin birçok kültürel kaynağında, günümüz önde gelen düşünürlerinin fikirlerinde ve yapılan sosyolojik çalışmalarda hem tenasüh hem de ahiret inancının unsurlarına yönelik çok sayıda farklı bakış açılarına rastlamak mümkündür (Üzüm, 2007: 118;Shankland, 1993: 129;Birge, 1991: 146;Mandel, 2010;Melikoff, 1994: 44, 45).
  • El-Biruni Et-Tahkik adlı eserinde Hindu tenasüh anlayışıyla ilgili olarak "Şahadet kelimesi İslam, teslis Hristiyanlık, cumartesi gününe saygı Yahudilik için ne derece önemliyse tenasüh de Hindular için bu derece önemlidir" (Tümer, 1986: 154) diyerek tenasühün bu dinlerdeki merkezi konumuna dikkat çekmektedir.
  • Bektaşi menakıbnâmelerine bakarak tenasüh inancını tespit eden Ocak (2007: 190-191), bu menakıbnâmeleri tenasüh inancı açısından üç bölüme ayırarak incelemektedir: (Ocak, 2007: 184-188).
  • Bir başka araştırmada ise Elazığ, Tadım Köyü Alevilerinde de tenasüh inancının varlığı belirlenmiştir (Köseoğlu, 2009: 48).
  • İşte tenasüh inancı da böyle bir düşünceyi yansıtmaktadır.