Değişken (bilgisayar bilimi)
Değişken (İng. variable), bilgisayar ve matematik biliminde sembolik bir ifade veya bir niceliği (miktarı) ifade etmek için kullanılan semboldür. Matematikte, değişken, sık sık bilinmeyen bir niceliğin (potansiyel değişiminin) tanımlanması için; bilgisayar biliminde ise, niceliğin depolanabileceği bir yer, alan ifade eder. Değişkenler, sıklıkla bilinen ve sabit olan değerlerle mukayese edilir.
Terim, fizik ve mühendislik biliminde de benzer bir anlama sahiptir. Bir sistemin işletilmesi esnasında, bir deneyin gidişatı doğrultusunda, değişebilir olan değerlerin niceliğini ifade eder. Değişkenler genel olarak, parametrelerden farklıdır, bununla beraber bir bağlamdaki değişken, bir diğeri için parametre olabilir.
İstatistik uygulamalarında, değişken, kendi arasındaki veya zamanla değişimi beklenen, ölçülebilir bir faktör, karakteristik veya birey, bir şey veya bir sistemin özelliğini ifade eder.
Genel kullanım
[değiştir | kaynağı değiştir]Değişkenler yazıda cümleler içinde kullanılır. Örneğin, formül içinde: , burada "bilinmeyen" sayıyı ifade eden bir değişkendir. Değişkenler sıklıkla Latin alfabesi rakamları ile ifade edilirler, fakat bunun yanında diğer alfabelere ait rakam ve sembollerle de ifade edilir. (Örn: Yunan alfabesi)
Bunun yanı sıra, değişkenler bazı alanlarda (matematik, dilbilimi vb.) "boşluk doldurma" şeklinde de kullanılabilmektedir.
Programlama dillerinde değişken tanımlama örnekleri
[değiştir | kaynağı değiştir] dim Degisken
Degisken = 'Değişken'
response.write(Degisken)
'çıktısı Değişken
string degisken = "Değişken";
Console.WriteLine(degisken);
#çıktısı Değişken
var Degisken = 'Değişken';
alert(Degisken);
//İçinde Değişken yazan uyarı penceresi açar
$Degisken = 'Değişken';
echo $Degisken;
#çıktısı Değişken
>>> degisken = "Değişken"
>>> print degisken
Değişken
Matematikte değişkenlerin formülü
[değiştir | kaynağı değiştir]ise 'dir bunun anlamı 'nın grafiği verilir ve 'nin grafiği verilirse 'nin grafiği rahatça çizilebilir.
eğer ise 'dir.
Kurallar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Eğer fonksiyonları ve eğimleri eşit olmayan iki doğrunun fonksiyonları birbirine bölünürse veya çarpılırsa ortaya çıkacak yeni fonksiyon bir eğrinin olacaktır.
- Eğer fonksiyonları eşit iki doğru birbirine bölünürse ortaya çıkacak olan fonksiyon sabit fonksiyon olacaktır.
Örnek
[değiştir | kaynağı değiştir]- Soru
(hızın ivme ve zamandan hesaplanması)
ise ve zamana bağlı olarak fonksiyonuyla değişiyor ise nasıl olur?
- Çözüm
burada ordinatı (y eksenini), ise apsisi (x eksenini) belirtir. Buna göre 'dir.
ise zamana bağlı olarak her zaman fonksiyonuyla değişir.
O zaman 'dir.
olur.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]![]() | Bilim ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |