Veiledning for fagfellevurderere
Hensikten med ekstern fagfellevurdering (eng. peer review) er å kvalitetssikre innsendte manuskripter og vurdere deres aktualitet og relevans for leserne.
Som fagfellevurderer kan du trekkes inn på ulike stadier i den redaksjonelle prosessen. Som regel benyttes to fagfellevurderere for hvert manuskript, av og til flere. Fagfellevurdererne velges ofte blant Tidsskriftets faglige medarbeidere, men også andre relevante fagpersoner benyttes. I enkelte tilfeller er det behov for ekstra metodevurderer eller statistiker.
Som fagfellevurderer i Tidsskriftet er du anonymisert for forfatterne, mens forfatternes identitet er synlig for deg. Du må imidlertid gjerne signere vurderingen din om du ønsker å vise forfatterne hvem du er. Fagfellevurderingene publiseres ikke.
Hva forventes av deg som fagfellevurderer?
Ved invitasjon:
- Vurder om du har tid til å vurdere manuskriptet innen tidsfristen (normalt 14 dager), og takk ja eller nei til oppdraget så snart som mulig.
- Vurder om du har den nødvendige kompetansen til å vurdere manuskriptets innhold. Husk at du er spurt fordi redaksjonen tror du har det. Meld fra dersom du kun kan vurdere deler av manuskriptet.
- Vurder potensielle interessekonflikter. En interessekonflikt kan være personlig, økonomisk, intellektuell, profesjonell eller politisk.
Takk nei til invitasjonen dersom du har egeninteresser som kan påvirke vurderingen din, som for eksempel personlig bånd til forfatterne eller økonomiske interesser i manuskriptets tema.
Du kan ikke vurdere manuskriptet hvis du er i nær familie med eller venn/uvenn med en av forfatterne, eller hvis dere har hatt et tett faglig samarbeid i løpet av de siste fem årene. Med «tett faglig samarbeid» menes for eksempel at du har samarbeidet med en av forfatterne om en vitenskapelig artikkel, eller at du har veiledet/blitt veiledet av en av forfatterne med sikte på en doktorgrad. Takk også nei dersom manuskriptet likner veldig på et manuskript du selv jobber med.
Forøvrig er det opp til den enkelte fagfelle å vurdere sin habilitet. Dersom du har potensielle interessekonflikter, men mener du vil gjøre en objektiv og uhildet vurdering, vil redaksjonen gjerne vite om dem.
Takk også nei til å fagfellevurdere dersom du har vært involvert i arbeidet med det aktuelle manuskriptet på noen som helst måte.
Vurderingen:
- Gjør deg kjent med Tidsskriftets forfatterveiledning for den aktuelle artikkeltypen; du finner beskrivelse av de ulike artikkeltypene våre i menyen til venstre i forfatterveiledningen. Nederst i forfatterveiledningen finner du mye annen informasjon, bl.a. redaksjonell linje og publiseringsetikk. Har du lite erfaring med fagfellevurdering, søk råd hos redaktøren eller i ressurser om fagvurdering og om kritisk lesing av litteratur.
- Vær ærlig, høflig og konstruktiv. Begrunn kritikken og rådene, gjerne med litteraturhenvisninger.
- Ordne vurderingen punktvis: i generelle råd, som gjelder manuskriptets overordnede innhold, og i spesielle råd, som gjelder konkrete punkter eller formuleringer.
- Gi gjerne råd, men overlat avgjørelsen om publisering til redaktøren. Det betyr at dine råd ikke nødvendigvis blir tatt hensyn til da redaksjonen kan vurdere noen forhold annerledes enn deg. Redaksjonen foretar en selvstendig redaksjonell og faglig vurdering, der ulike kommentarer knyttes sammen, kriterier veies opp mot hverandre og manuskriptets videre skjebne avgjøres. Sammen med fagfellevurderingene formidles vurderingene og konklusjonene samlet i et svarbrev fra redaksjon til forfatterne.
- Kontakt redaksjonen på forhånd dersom du ønsker å bruke et kunstig intelligens-verktøy i forbindelse med fagfellevurderingen. Hvis du har brukt slike verktøy, informer forfatterne og redaktøren om dette i starten av din vurdering, inkludert hva du har brukt det til. Av konfidensialitetshensyn er det ikke tillatt å laste opp manuskriptet i offentlig tilgjengelige kunstig intelligens-verktøy, hvor konfidensialitet ikke kan garanteres. Husk at bruk av slike verktøy innebærer en risiko for feil og bias. Du som fagfellevurderer har alltid ansvaret for at innholdet i vurderingen, inkludert referanser, er korrekt og balansert.
- Redaksjonen er generelt tilbakeholden med å redigere i fagfellevurderingene, men det kan for eksempel være aktuelt i tilfeller hvor fagfellevurderers kommentarer oppleves uhøflige, krenkende eller på annen måte lite konstruktive, eller ved personlige angrep. Redigeringen vil da som hovedregel skje i samråd med fagfellevurderer og skal ikke endre meningsinnholdet i vurderingen. Åpenbare språklige feil rettes av redaksjonen uten at fagfellevurderer kontaktes.
- Meld fra til redaksjonen dersom du er bekymret for etiske sider ved arbeidet bak manuskriptet.
- Meld også fra til redaksjonen dersom du underveis i vurderingen oppdager at du ikke har den nødvendige kompetansen til å vurdere manuskriptet eller deler av manuskriptet.
- Bevar konfidensialiteten – ikke diskuter manuskriptet med andre, og bruk ikke innholdet i din egen forskning. Vil du snakke direkte med forfatterne om manuskriptet, kan det bare skje etter avtale med redaktøren. Se også punktet om kunstig intelligens-verktøy over.
- Hold tidsfristen – eller be om forlengelse dersom det skulle vise seg at du ikke rekker det. Forfatterne venter utålmodig på nyheter om sitt manuskript.
Web of Science Reviewer Recognition Service (tidligere Publons)
Som fagfellevurderer for Tidsskriftet kan du bruke Web of Science Reviewer Recognition Service (tidligere kalt Publons), et system som lar deg registrere og vise frem fagfellevurderinger du gjør for vitenskapelige tidsskrifter. Når du leverer en fagfellevurdering for Tidsskriftet, vil du i ScholarOne Manuscripts kunne legge inn eller registrere en profil i systemet. Les mer om tjenesten på deres hjemmeside.
Litteratur:
- Committee on Publication Ethics (COPE). Ethical guidelines for peer reviewers
- Committee on Publication Ethics (COPE). What to consider when asked to peer review
- World Association of Medical Editors (WAME). Chatbots, Generative AI, and Scholarly Manuscripts
- International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE). Roles and Responsibilities of Authors, Contributors, Reviewers, Editors, Publishers, and Owners
- Ørstavik R. Kunstig intelligens i medisinsk publisering