Papers by İbrahim Halil KAZOĞLU
Toplum temelli turizm yaklaşımı: turist rehberlerinin algılamaları üzerine bir araştırma

A Study on Business Ethics and Perceptions of Wage Earners in Tourism, 2015
In business world of today, the rivalry fact in tourism has reached the summit level. Rivalry tha... more In business world of today, the rivalry fact in tourism has reached the summit level. Rivalry that we face in every sector causes both establishments and wage earners to act away from moral values. In consideration of that tourism is an effort-dense sector and especially border-unit worker give service one by one and face to face, it is understood that how significant it is that wage earners must act ethically. The first reason of this study is to measure the perceptions towards business ethics of the students who work as full time wage earners in summer season in tourism industry. To obtain research data questionnaire technique was used and in the evaluation of the data. Acts towards Business Ethics Questionnaire (ATBEQ) was used that was developed by Neumann and Reichel (1979). All the data of the research was obtained from the students at faculties, collages and vocational school of Balıkesir University. In the result of data it is found that business ethic perceptions range because of various facts. Besides students whose positive perceptions are higher towards business ethics also believe that it is impossible for establishments to act completely ethical.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, Sep 29, 2023
Social media refers to the platforms that were introduced during the advent of Web 2.0. These pla... more Social media refers to the platforms that were introduced during the advent of Web 2.0. These platforms permit users to create and manage their own content. Additionally, social media has been instrumental in transforming our understanding of identity. It has become mandatory for social media users to demonstrate and authenticate their identity to others. This responsibility has spurred some users to cultivate a new persona or augment their current one by sharing unrealistic content with the intention of receiving recognition, adoration and esteem. Moreover, social media has a significant impact on consumption patterns. Historically, consumption was solely about fulfilling basic needs, whereas today it has taken on more of a symbolic meaning. Two examples of this phenomenon include conspicuous consumption and status consumption. The research aims to identify distinctions in social media usage, conspicuous and status consumption trends, and holiday preferences between generations as potential tourists, with the purpose of creating a desirable image. The study analyzed data derived from 697 potential tourists and concluded that there are variations in the use of image-centric social media, conspicuous consumption, and holiday preferences across X, Y and Z generations. No differences in terms of status consumption were found. However, these variances do play an important role in the consumption habits of various generations and the technological opportunities available during their formative years. Marketers can positively affect the effectiveness of their marketing activities through careful analysis of generational consumption patterns and the development of targeted marketing approaches for specific generations.

International journal of contemporary tourism research, Jun 21, 2021
ÖZET Aktif öğrenme, öğrenciyi merkeze alan bir eğitim yöntemidir. 1900'lü yıllarda geliştirilen b... more ÖZET Aktif öğrenme, öğrenciyi merkeze alan bir eğitim yöntemidir. 1900'lü yıllarda geliştirilen bu yöntem, geleneksel eğitim yönteminin eksik ve aksayan yönlerinin giderilmesi ve daha verimli bir eğitimin gerekliliğinden hareketle ortaya çıkmıştır. Sınıf veya laboratuvar ortamında verilen teorik bilgilerin gerçek yaşamda pratiğe dökülmesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle küresel ölçekte etkisini sürdüren COVID-19 pandemisi nedeniyle eğitim-öğretimin uzaktan öğretim yoluyla devam etmek durumunda kalmasıyla birlikte teorik olarak verilen eğitimlerin etkinlik ve verimliliği tartışma konusudur. Dolayısıyla bu teorik bilgilerin pratiğe yönelik çeşitli uygulamalarla desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle hizmet sektörü için işgören yetiştiren eğitim-öğretim kurumlarında bu ihtiyaç hat safhadadır. Hizmet sektörünün bir kolu olan turizm endüstrisinde emek-yoğun bir üretim söz konusudur. Kendine has özelliklere sahip olan turizm endüstrisinde analitik düşünebilen, çözüm odaklı ve sorumluluk alabilen kalifiye elemanların istihdam edilmesi müşteri memnuniyetinin sağlanmasında büyük öneme sahiptir. Turizm alanında eğitim veren kurumların, bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli aktif öğrenme yöntemlerini benimsemesi ve öğrencileri bu yöntemlerle sektöre hazırlaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra günümüzde ortaya çıkan küresel pandemi koşulları örgün öğretimde birtakım tedbirlerin alınması ve uzaktan öğretimin çerçevesinin yeniden çizilmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Teorik eğitimlerin yanı sıra farklı eğitim öğretim tekniklerinin diğer tüm alanlarda olduğu gibi turizm alanında da tartışmaya açılması zorunlu bir hal almıştır. Çalışmanın amacı, lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokullardaki Turist Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerinde verilen derslerin belirlenerek bu derslerde hangi aktif öğrenme yöntemlerinin uygulanabileceğini ortaya koymaktır. Elde edilen bulgular neticesinde turizm endüstrisine işgören yetiştirmeyi görev edinmiş kurumlarda çeşitli aktif öğrenme yöntemleri sayesinde teorik bilgilerin pratiğe adapte edilebileceği ve böylelikle sektör-okul iş birliklerinde ortaya çıkabilecek sorunlara nispeten çözümler bulunabileceği değerlendirilmiştir.

Turistik Bilgi Kaynağı Olarak Sosyal Medya ve Balıkesir'e İlişkin Değerlendirmeler Üzerine Bir GZFT (SWOT) Analizi
Bartın üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi dergisi, Jun 30, 2017
Ozet: Turistlerin seyahat kararlarinda iki temel degisken cok onemli rol oynamaktadir. Bu degiske... more Ozet: Turistlerin seyahat kararlarinda iki temel degisken cok onemli rol oynamaktadir. Bu degiskenlerin ilki destinasyona iliskin bilgiye duyulan ihtiyac, ikincisi ise yine destinasyona yonelik tavsiyelerdir. Seyahat acentalarinin tuketiciler uzerindeki rolu incelendiginde, bu temel islevlerin seyahat isletmelerinin asli fonksiyonlarindan oldugu gorulmektedir. Ancak internet kullaniminin yayginlasmasi ve buna bagli olarak tuketicilerin sosyal medyayi yogun olarak kullaniyor olmalari, seyahat acentalarin bu rolunun sosyal medya tarafindan oynanmaya baslamasina neden olmustur. Tatil tavsiye siteleri, tuketicilerin onceki tatil deneyimlerini paylastiklari sosyal amacli, web tabanli bir alan haline donusmustur. Gunumuzde seyahate cikanlarin onemli bir orani secimlerini yapmadan once veya yaptiktan sonra bir seyahat tavsiye sitesinden destinasyona iliskin degerlendirmeleri incelemekte, seyahat kararini ve destinasyon secimini bu yorumlara gore sekillendirmektedir. Bu arastirmanin amaci, seyahatlerinde bilgi kaynagi olarak sosyal medyayi, yorum sitelerini kullanan tuketicilerin, Balikesir’e yonelik yapmis olduklari degerlendirmelerin incelenmesi, guclu ve zayif yonler/tehlike ve firsatlar acisindan siniflandirilarak, Balikesir destinasyonuna yonelik mevcut durumun yorum siteleri acisindan ortaya konulmasidir. Bu amac dogrultusunda tatil tavsiye sitelerinden biri olan ve cesitli ulkelerden kullanicilara sahip olan tripadvisor.com’da Balikesir’e yonelik yapilmis 1306 adet seyahat tavsiye ve yorumlarinin icerigi incelenerek GZFT (SWOT) analizi gerceklestirilmistir. Analiz sonucunda Balikesir’deki turistik mekanlarin manzara ve dogallik gibi guclu yanlarinin ozellikle vurgulandigi fakat isletmelerin cogalmasi ile manzaranin kirletildigi onemli bulgular arasinda yer almistir. Ayni zamanda en buyuk tehdit unsuru olarak hizmet kalitesinin cok dusuk olmasi yorumlarda sikca tekrarlanan bir unsur olmustur. Elde edilen sonuclar, turistik mekanlarda ya da yakinlarinda yer alan isletmelerin tamamen ekonomik buyume odakliligini ve dogaya, tarihe ve kulturel degerlere pek onem vermedigini isaret etmektedir.

International Journal of Contemporary Tourism Research, 2021
ÖZET Aktif öğrenme, öğrenciyi merkeze alan bir eğitim yöntemidir. 1900'lü yıllarda geliştirilen b... more ÖZET Aktif öğrenme, öğrenciyi merkeze alan bir eğitim yöntemidir. 1900'lü yıllarda geliştirilen bu yöntem, geleneksel eğitim yönteminin eksik ve aksayan yönlerinin giderilmesi ve daha verimli bir eğitimin gerekliliğinden hareketle ortaya çıkmıştır. Sınıf veya laboratuvar ortamında verilen teorik bilgilerin gerçek yaşamda pratiğe dökülmesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle küresel ölçekte etkisini sürdüren COVID-19 pandemisi nedeniyle eğitim-öğretimin uzaktan öğretim yoluyla devam etmek durumunda kalmasıyla birlikte teorik olarak verilen eğitimlerin etkinlik ve verimliliği tartışma konusudur. Dolayısıyla bu teorik bilgilerin pratiğe yönelik çeşitli uygulamalarla desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle hizmet sektörü için işgören yetiştiren eğitim-öğretim kurumlarında bu ihtiyaç hat safhadadır. Hizmet sektörünün bir kolu olan turizm endüstrisinde emek-yoğun bir üretim söz konusudur. Kendine has özelliklere sahip olan turizm endüstrisinde analitik düşünebilen, çözüm odaklı ve sorumluluk alabilen kalifiye elemanların istihdam edilmesi müşteri memnuniyetinin sağlanmasında büyük öneme sahiptir. Turizm alanında eğitim veren kurumların, bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli aktif öğrenme yöntemlerini benimsemesi ve öğrencileri bu yöntemlerle sektöre hazırlaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra günümüzde ortaya çıkan küresel pandemi koşulları örgün öğretimde birtakım tedbirlerin alınması ve uzaktan öğretimin çerçevesinin yeniden çizilmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Teorik eğitimlerin yanı sıra farklı eğitim öğretim tekniklerinin diğer tüm alanlarda olduğu gibi turizm alanında da tartışmaya açılması zorunlu bir hal almıştır. Çalışmanın amacı, lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokullardaki Turist Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerinde verilen derslerin belirlenerek bu derslerde hangi aktif öğrenme yöntemlerinin uygulanabileceğini ortaya koymaktır. Elde edilen bulgular neticesinde turizm endüstrisine işgören yetiştirmeyi görev edinmiş kurumlarda çeşitli aktif öğrenme yöntemleri sayesinde teorik bilgilerin pratiğe adapte edilebileceği ve böylelikle sektör-okul iş birliklerinde ortaya çıkabilecek sorunlara nispeten çözümler bulunabileceği değerlendirilmiştir.

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2016
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi models. In order to specify local people... more Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi models. In order to specify local people perceptions, 'Community-based tourism perception scale' which Kibicho developed has been adapted to content of the study. In this survey, field research as data gathering method, questionnaire technique as data gathering technique, structured questionnaire as medium and also convenience sampling method as sample method have been implemented. In the process of gathering datas; sampling technique, face to face meeting technique, drop and pick technique have been implemented. Following the questionnaire process, 249 surveys have been obtained, 22 of those surveys have been eliminated for various reasons and the analyses have been obtained out of 227 surveys. Acquired datas have been subjected to T-Test, ANOVA, and correlation analyses. According to acquired findings following the searches; it has been reached that individuals who have resided in Halfeti for a longer time are more sensitive about customs and traditions because of the fact that they think the region will lose socio-cultural features and moreover customs and traditions will degenerate as a result of tourism activities, they have lower CBT perception compared to people who have resided for shorter time in the region.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2018
Araştırmanın amacı, Alaçatı'da faaliyet gösteren restoranlara yönelik e-şikâyet unsurlarının beli... more Araştırmanın amacı, Alaçatı'da faaliyet gösteren restoranlara yönelik e-şikâyet unsurlarının belirlenmesi ve müşteri şikâyetleri yönetiminde kolaylık sağlayacak çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaçla veriler, dünyanın en büyük seyahat tavsiye sitelerinden biri olan tripadvisor.com'dan elde edilmiştir. Elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. İçerik analizinde, dana önceden belirlenmiş kavramlara (temalara) göre kodlama tekniği kullanılmıştır. Çalışmada önceden belirlenmiş temalar; üründen, fiyatlandırmadan, dağıtımdan, tutundurma faaliyetlerinden, yasal boşluklardan ve müşteriden kaynaklanan sorunlar olmak üzere 6 başlıktan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Alaçatı'da faaliyet gösteren restoranları deneyimleyen müşterilerin en fazla fiyatlandırmadan kaynaklanan sorunlara yönelik şikâyetlerde bulunduğu saptamıştır. Bu şikâyetler, sadece fiyatın yüksek olmasından değil verilen hizmetin talep edilen ücrete eşdeğer olmadığı, menülerde fiyat bilgisinin yer almaması gibi konularda gerçekleşmiştir. Ayrıca, üründen kaynaklanan sorunlara yönelik şikâyetlerin de azımsanmaması gerektiği, özellikle sipariş edilen yemekten farklı yemek kokularının gelmesi ve restoran mobilyalarının ergonomik olmaması gibi şikâyetlerin sıkça tekrar edildiği görülmüştür.
Uploads
Papers by İbrahim Halil KAZOĞLU