Viser innlegg med etiketten Øystein Birkeland. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Øystein Birkeland. Vis alle innlegg

onsdag 23. mai 2018

Musikalske funderinger

Helge Iberg er en spennende komponist. Han opererer i et stor landskap som krysser flere musikalske sjangere.
«Life Music» er derimot holdt stramt innenfor den klassiske samtidsmusikken - med alt den inneholder.

torsdag 10. mai 2012

Postpunk for orkester

Med titler som «Gal skyggelue tuter i vei», «Våt Spekksuppe« og «Vindgufs», avslører komponist Jon Øivind Ness en snodig form for musikalsk humor - og alvor.
«Gal skyggelue tuter i vei», en fiolinkonsert - forøvrig strålende spilt av Peter Herresthal - er ytterst politisk, og henviser til president George W. Bush og hvordan han fremsto i starten og okkupasjonen av Irak. Ytterst programmatisk med andre ord. Og Ness treffer. En usikker og vaklende solist rives mellom intrikate rytmiske bevegelser og klanglige utbrudd som på mange måter kan assosieres med en president med minimal oversikt over tingenes utvikling. Humoren er der - og ikke minst alvoret.

torsdag 15. mars 2012

Vokalistisk

Det norske Solistkor er ute med en ny plate - navnet «Im Herbst». Og i den grad høsten er frisk - er framføringene herlig høstdag - frisk i framføringene av livsglad musikk.

onsdag 25. januar 2006

Meget fin sopran

Det er mange gode grunner til å låne øret til denne innspillingen. Eir Inderhaug overbeviste som en meget god sangerinne - og denne platen, viet musikk av Levanger-komponisten Paul Okkenhaug (1908-1975), passer henne godt.
Okkenhaugs navn er i første rekke forbundet med musikken til " Spelet om Heilag Olav", som spilles på Stiklestad hver sommer. Bortimot ukjent for de fleste er hans mange sanger og klaverstykker, som er av det hyggelig romantiske slaget.

torsdag 19. januar 2006

Lettbent melodisk hygge

Direkte dyp kan ingen påstå at denne musikken er. Men den er melodisk og tvers igjennom hyggelig å lytte til. En fin medisin for mørke kvelder med andre ord.

onsdag 14. desember 2005

En trønder reiste til Paris...

Bare 19 år gammel, rett etter debuten som konsertpianist hjemme i Trondheim, reiste Thomas D. A. Tellefsen (1823-1874) til Paris for å studere musikk. Hans store talent brakte ham raskt til de innerste kretser i musikkmetropolen, og i 1844 ble han introdusert for Fréderic Chopin. Som mesterens elev utviklet den unge komponisten seg voldsomt, også som pianist.

tirsdag 3. desember 2002

Rikt cellospill

Det er ikke akkurat noen «bestselgere» Birkeland trekker fram i lyset, (og takk for det), selv om Brittens cellosonate er noe av det fineste som er skrevet for dette instrumentet.

tirsdag 19. desember 2000

Kammermusisering av ypperste merke

Øystein Birkeland og Håvard Gimse tar denne gange for seg musikken for cello og piano av Dimitri Kabalevsky (1904-1987) og Bohuslav Martinu (1890-1959).

tirsdag 7. november 2000

Sterk symfonisk opplevelse

Dette er et vitnesbyrd om en av våre store nålevende orkesterbehandlere. Ragnar Søderlind (f. 1945) fremstod som et komposisjontalent av de mer sjeldne da han bare 18 år gammel fikk fremført orkesterverket Jølsterslått.