Papers by abdullah bayındır

Şatıbi’De Içtihat
İctihadla ilgili fikirlerini yazdığı el-Muvâfakât adlı eserde kaleme almış olan Ebû İshak eş-Şâtı... more İctihadla ilgili fikirlerini yazdığı el-Muvâfakât adlı eserde kaleme almış olan Ebû İshak eş-Şâtıbî (öl. 790/1388), çağımız İslam hukuk düşüncesini derinden etkileyen önemli bir din bilginidir. Onun önderliğini yaptığı bilgi sistemi, çağımız usûl çalışmaları için model olarak düşünülebilir. O bu bilgi sistemi çerçevesinde makâsıdü'şerîa ile ilgili fikirlerini serdetmiş ve usûl düşüncesini bu kavram etrafında oluşturmuştur. Bu bağlamda en yalın ifadesiyle, dini kaynaklardan hukûkî çıkarım anlamına gelen ictihadla ilgili görüşlerini de bu kavramla yakın bir alaka içerisinde açıklamaya gayret göstermiştir. Çalışmamızda Şâtıbî'nin ictihad kavramına bakışını, çeşitli yönlerden ele almaya çalıştık. Onun fıkhî anlayışının her yerine yayılmış olan makâsıdü'ş-şerîa doktrinini, araştırmamızın her safhasında göz önünde bulundurmaya gayret gösterdik. Üç kısımdan meydana gelen tezimizin ilk bölümünde Şâtıbî'nin yaşadığı dönemi ve hayatını, ikinci bölümünde onun düşünce sistemini,...
ASIA MINOR STUDIES, 2017
Selçuklu Devleti'nin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süre içerisinde birçok taht mücadeleleri... more Selçuklu Devleti'nin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süre içerisinde birçok taht mücadeleleri vuku bulmuştur. Bu mücadelelerin temelinde yatan sebep birden çoktur. Bu bağlamda özellikle kut inancı ve ülkenin hanedan mensuplarının ortak malı sayılması anlayışı, deyim yerindeyse en önemli sebeplerden birisi olmuştur. Gerek devlet yöneticilerinin kendi istek ve arzularının peşine düşmesi, gerek hanedan mensuplarının taht sevdası için türlü yollara başvurması, gerek dış devletler gerekse kut inancının tetiklediği taht mücadeleleri büyük bir devletin kısa zamanda sonunu getirmiştir. Ele alınan konuda Selçuklularda yaşanan taht mücadelelerine etki eden sebepler incelenmiştir. Bu minvalde birçok başlık altında taht mücadelelerinin sebeplerine değinilmeye çalışılmıştır.

Sultan İzzeddin Mesud’un Emir Gazinin Çocukları ile Mücadelesi
Gaziantep University Journal of Social Sciences, 2018
Ortacag donemine damgasini vurmus olan Selcuklu devleti, hukum surdugu yillar boyunca bircok Salt... more Ortacag donemine damgasini vurmus olan Selcuklu devleti, hukum surdugu yillar boyunca bircok Saltanat kavgasina sahne olmustur. Yasanan bu cekismeler devletin uygulamis oldugu hâkimiyet anlayisi siyasetine bagli olmakla beraber hukumdarlik icin belli kaidelerin de olmamasi her sultan doneminde bir veya birden fazla Saltanat kavgasinin yasanamasin sebep olmustur. Hâkimiyeti suresince bircok devlet ile dis mucadeleler icerisine giren ve bircok basari alan devler, ayni zamanda kendi ic meseleleri ile de mesgul olmak durumunda kalmistir. Kendi icinde yasadigi bu meseleler, gerek donemin halifesi tarafindan gerek ordu komutanlari tarafindan gerekse dis devletlerin entrikalari sonucu ortaya cikmistir. Ne yazik ki yasanan bu ic meseleler devletin omrunu onemli derecede etkilemistir. Ele alinan konuda da yine Selcuklu devleti sultanlarindan Mesud donemi incelenmistir. Ozellikle Sultan Mesud’un Saltanati elinde tutmak icin verdigi mucadelede Emir Gazinin cocuklari ile giristigi mucadele dikk...

Gaziantep University Journal of Social Sciences
An Appraisal of the Throne Fights in the Seljuks (Throne Fights in the Meliksah (Malik Shah) Peri... more An Appraisal of the Throne Fights in the Seljuks (Throne Fights in the Meliksah (Malik Shah) Period, 1072-1092) Abdullah BAYINDIR * Öz Tarih boyunca toplumsal yapı içerisinde yöneten ve yönetilen sınıfların oluşumu siyasal ve sosyal alanlarda yapılan çalışmalarla ortaya konmaya çalışılmıştır. Ancak devlet yönetiminde erk sahibi olan yönetici sınıfla buna tabi olan halkı anlayabilmek için, devlet içerisindeki iktidar mücadelesini de anlamak gerekiyor. Bu nedenle Selçuklu Devleti'ndeki iktidar mücadelelerini anlamak için dönemin şartları göz önünde tutularak halkın yaşam tarzı ve sosyo-kültürel yapısını da anlamak gerekir. Buradan hareketle taht kavgalarını anlatmadan önce eski Türklerdeki hâkimiyet anlayışını ve Selçuklu Devleti'nin yönetim anlayışını da etraflıca ele almak gerekiyor. Selçuklu Devleti üzerinden hareketle, eski Türklerde devlet yapısı, devlet anlayışı ve bu yapının oluşumuna etki eden süreçte ortaya çıkan taht kavgalarının sebeplerini de incelemek ayrıca dönemin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Sultan Sencer (Sancar) Dönemi (1119-1157) Selçuklularda Taht Mücadeleleri
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Bu calismanin konusu Selcuklu Devleti’nin hukum surdugu yillarda hanedan uyelerinin devlet idares... more Bu calismanin konusu Selcuklu Devleti’nin hukum surdugu yillarda hanedan uyelerinin devlet idaresini ele gecirmek icin giristikleri taht mucadelelerinden, Sultan Sencer (Sancar) donemini ele almaktadir. Calismada Sultan Sencer doneminde yasanan taht mucadelelerine deginmekle beraber ulkenin diger devletlerle olan munasebetlerine de bakilmistir. Sultan Sencer’in Selcuklu Devleti’nin son hukumdari olmasi hasebiyle Turk tarihinde onemli bir yere sahip olmasi ve yine Selcuklu Devleti icin kader belirleyici bir rol ustlenmesi, islenen donemin onemini arttirmaktadir. Selcuklularda yasanmis olan taht mucadelelerine bircok faktorun direkt etki ettigini belirterek bu calismanin da doktora tezinden ozetlenerek hazirlandiginin altini cizmekte fayda vardir. Burada ele alinan konunun daha kapsamli anlasilmasi ve detayli bilgilerin aktarilmasi icin hazirlanmis olan doktora tezinin incelenmesi onem arz etmektedir. “ Selcuklularda Saltanat Mucadeleleri” baslikli doktora tezi calismasinda yalnizca Sultan Sencer donemi degil Selcuklu Devleti icerisinde yasanmis olan butun taht kavgalari ayri ayri ele alinarak sebep ve sonuclari ile anlatilmaya calisilmistir. Bu yuzden burada isledigimiz konu diger ana konunun sadece kucuk bir donemini kapsamaktadir.
Uploads
Papers by abdullah bayındır