Papers by Sadık Fatih Torun
DergiPark (Istanbul University), Oct 1, 2016
1839-1876 yılları arasını kapsayan Tanzimat Dönemi taşra yönetimi alanında önemli düzenlemelerin ... more 1839-1876 yılları arasını kapsayan Tanzimat Dönemi taşra yönetimi alanında önemli düzenlemelerin yapıldığı bir dönemdir. Bu dönemde yürürlüğe giren mevzuatlarla günümüz taşra idari sisteminin temelleri atılmıştır. Taşrada yerel meclislerin kurulması da Tanzimat dönemi sonrasında yapılan düzenlemelerdendir. Bu şekilde ilk defa 1849 yılındaki yürürlüğe giren yönetmelikle kurulan sancak(küçük) meclisleri daha sonra sancak (liva) idare meclisine dönüşmüştür. Bu mecliste başta bölgenin mali, askeri, eğitim-öğretim, sağlık, bayındırlık ve diğer işler merkezi hükümetten gönderilen talimatlara göre görüşülüp karara bağlanırdı. Bu çalışmada sancak meclislerinin yapısı, işleyişi ve alınan kararlarla ilgili bilgiler verilecektir.
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, 2020
İsmail Fâzıl [Cebesoy] Paşa, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına tanıklık etmiş asker ve devlet a... more İsmail Fâzıl [Cebesoy] Paşa, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına tanıklık etmiş asker ve devlet adamı olarak hizmet etmiştir. Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Yozgat Milletvekili olmuştur. Meclisin feshedilmesinden sonra, fikir ve düşünceleriyle Sivas Kongresi’nde ve ilk TBMM’ye katkı sağlayarak Millî Mücadele Hareketi içinde yer almıştır. İlk İcra Vekilleri Heyeti’nde Nafıa Vekilliği yapmıştır. Basılı eserlerinin yanı sıra el yazısıyla tuttuğu notları döneme ışık tutmaktadır. Bu çalışmada, aile arşivinde yer alan “Mütareke’nin Akdinden Evvel Vaziyet ve Hâl Üzerine Ufak Bir Nazar” başlıklı el yazısıyla tuttuğu notların günümüz Türkçesine çevrilip değerlendirilmesi ve tarih araştırmacılarının istifadesine sunulması amaçlanmaktadır.
Kaza Müdür Ve Memurlarina Veri̇len 1850 Tari̇hli̇ Ta'Li̇mât
Vilâyet kanunlarına göre sancak (Livâ) idare meclisleri
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi, 2016
Osmanlı Taşra İdaresinin Yeniden Yapılanma Süreci (1842-1876)
Tanzimat era is turning point for the social, economic, adminstrative, culturel and political his... more Tanzimat era is turning point for the social, economic, adminstrative, culturel and political history of us. The most important charecteristic of this era is the revisions in the central and province administrations. No doubt that, the effects of these changes in the formation of modern Turkish administrative system is great. This article focus on the reorganization of Ottoman province administration. In this context, I mention, mainly 1842,1849, 1864 and 1871 regulations.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 2018
Tanzimat Fermanın ilânı mali ve idari merkeziyetçi politikaları temel alan bir yönetim anlayışını... more Tanzimat Fermanın ilânı mali ve idari merkeziyetçi politikaları temel alan bir yönetim anlayışını beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda merkezi yönetimde maliye nezaretinin kurulması, taşrada ise iltizam usulünün kaldırılarak vergilerin herkesin gelirine göre alınması yönündeki karar neticesinde her sancağa muhassılların görevlendirilmesi mali yapının dönüşümünü hızlandırarak gelir ve giderlerin daha sistemli tutulmasını gerekli kılmıştır. Bu nedenle gerek merkezde gerekse vilâyetlerde günümüz bütçelerine benzer bütçe kanunları hazırlanmaya başlamıştır. Ancak 1913 yılına kadar vilâyetlerde hazırlanan bütçelerin mali özerkliği bulunmamaktaydı. Bu tarihte yürürlüğe giren vilâyet kanununun vilâyetlere tanıdığı mali özerklik neticesinde merkezi bütçeden bağımsız vilâyet bütçeleri hazırlanmıştır. 1913 yılında yürürlüğe konulan elli maddelik bir talimatla bu bütçelerin nasıl kanunlaşacağı, gelir ve giderlerin nasıl yönetileceği, bütçe kesin hesabının ne şekilde oluşturulacağı ve bütün bu m...
Tanzi̇mat’Tan Meşruti̇yet’E Türki̇ye’De Kaza Yöneti̇mi̇ (1842-1876)
... 48 3.6. 1858 Tarihli Vülat-ı zam ve Mutasarrıf-i Kiram ile ... Dönemin vak&am... more ... 48 3.6. 1858 Tarihli Vülat-ı zam ve Mutasarrıf-i Kiram ile ... Dönemin vak'anüvisleri olan Ahmed Lütfi Efendi, Ahmet Cevdet Paşa tarihleri de incelediğimiz dönemin diğer önemli kaynaklarındandır. Ancak bu ... birden fazla sancağın mutasarrıfı olan kimselerin bu yerleri tek başlarına ...
Journal Of History School, 2018
Öz Osmanlı tarihi araştırmalarında özellikle Tanzimat sonrası taşra yönetimindeki yapılan değişik... more Öz Osmanlı tarihi araştırmalarında özellikle Tanzimat sonrası taşra yönetimindeki yapılan değişiklikleri konu edinen çalışmalar önemli bir yere sahip olup, son yıllarda bu alandaki çalışmalarda belirgin bir artış vardır. Bu çalışmaları tek bir kaynaktan göstermek amacıyla bu bibliyografya çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada yalnızca Türkçe kaynaklara tespit edildiği ölçüde yer verilmiştir. Bu kapsamda doğrudan Tanzimat sonrası taşra yönetimini konu edinen 97 yüksek lisans ve doktora tezi, 56 kitap ve 97 kongre ve sempozyum bildirisi ve makaleye ulaşılarak bibliyografya oluşturulmuştur.
Son Dönemde Osmanli İmparatorluğu'Nun İdari̇ Taksi̇mati
The Journal of Turk-Islam World Social Studies
Uploads
Papers by Sadık Fatih Torun